A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A fehér a lakás valamennyi helyiségében jól érzi magát, és a kiegészítő színekkel kombinálva kontrasztossá, karakteressé teheti az otthonunkat. Franciaágy.

Egy ágy többletfunkciókkal 

A hálószobával foglalkozó, valamint az ágyakról szóló cikkeimben már kitértem az alvás, a pihenés fontosságára, és arra is rámutattam, hogy az emberi történelem elején, már a barlangokban is igyekeztek őseink kényelmes fekhelyet biztosítani maguknak. Ezúttal napjaink egyik legnépszerűbb és leginkább igénybe vett bútorát, a franciaágyat járom aprólékosan körbe. Ez az az ágy, amely nemcsak alvásra, hanem szerelmi életre és meghitt családi együttlétre is kiválóan alkalmas. 

Franciaágy-történelem

Kezdjük szokásosan a bútordarab történelmével, amelyhez szükségünk van a franciaágy fogalmi meghatározására. Manapság mindenki a kétszemélyes ággyal kapcsolja össze a franciaágyat, de korábban minden méretes, egymatracos ágyat franciaágynak hívtak – legalábbis a magyarok és a németek. 

Ha az utóbbi megfogalmazásból indulunk ki, akkor elmondható, hogy már az ókori Egyiptomból is találunk egy elődöt I. Hotepheresz fáraó sírkamrájában. Ez a magas lábakon álló egyszemélyes fekvőalkalmatosság a kor minden kényelmi és esztétikai igényének megfelelt, és ma is csodás műalkotásként tekintünk rá.  

Ma már alig találunk olyan polgári otthont, ahol ne állna a hálóban egy franciaágy.

A reneszánsz korban jelennek meg a magas lábakon álló, úgynevezett baldachinos ágyak. Felépítésüket olyan kényszerek szülték, amelyek jobbára már eltűntek az életünkből. A középkorban a rágcsálók kellemetlen lakótársak voltak, viszont a magas lábakra nem tudtak felmászni. A fűtési nehézségek miatt a meleg levegő a helyiségek tetejéig szállt, ezért sokkal hidegebb volt a padló közelében. Az ágy oldalára felszerelt díszes lapok pedig a rendszeres huzattól védték meg az alvókat. 

A nagy francia királyok idejében jelennek meg a mennyezetes ágyak. Ezek a királyi alvóhelyek jelennek meg a nálunk használt franciaágy fogalmában – természetesen német közvetítéssel. A széles, laposfekvésű ágyak tehát a 18. századtól hódítottak, betétjük toll, állati szőr vagy tengeri fű volt. A franciaágy státuszszimbólum volt, ezért nagyon díszes és egyedi példányokat gyártottak belőle. A 20. századi tömeggyártás már a praktikum felé mozdult el, és mindenkinek elérhetővé tette ezt a bútordarabot. Ma már alig találunk olyan polgári otthont, ahol ne állna a hálóban egy franciaágy.

A matracok kiválasztása döntő lehet a kellemes alvás szempontjából. Franciaágy.

Szerkezet és méretek     

Magyarországon a franciaágy a kétszemélyes, matracos, lapos ágyat jelenti. Ezen belül számos típus közül választhatunk. Ennek a bútordarabnak a jellemzője, hogy keretből és matracból tevődik össze. A kárpitozott franciaágyakat matraccal együtt forgalmazzák, míg a keretes típusokat úgy alakítják ki, hogy vagy egyetlen nagyméretű matracot fektethetünk le, vagy kettéosztva, két szabványméretű matraccal oldhatjuk meg a derékaljunk kérdését. 

A mai franciaágyaknál már nem olyan meghatározó a magasság, mint a középkorban, azonban a hagyományok, na meg a kényelmes ágyba „zuhanás” miatt manapság is sok a magasabb lábazaton álló példány, de kaphatunk olyat is, amelynek éppen csak mutatóban, a stabilitás miatt van némi lábazata. 

A fa- vagy fémkeretes franciaágyak egyre inkább kiszorítják a kárpitos példányokat. Ennek két alapvető oka van: az egyik, hogy a keretes ágyaknál szabadon választhatjuk meg a matrac fajtáját, magasságát és keménységét. A másik ok az előzőből fakad: a keretes ágyból kivehetjük a matracot szellőzni, és elhasználódás esetén egyszerűen csak lecserélhetjük, míg a kárpitos ágy a matraccal együtt kikukázható.

A franciaágyakat több szélességi méretben szerezhetjük be, míg a hosszúság rendszerint sztenderd, azaz 200 centiméter. A legkeskenyebbek a 120 cm-esek, ezek igazából csak egy vékony testalkatú, összebújós fiatal párnak lesznek megfelelőek. Az alap 160 centiméternél kezdődik, amely két ember kényelmes pihenésére alkalmas. A 180 cm-es amolyan két felnőtt egy gyerekes méret, az ilyen ágyba a csemete reggelenként kényelmesen bekuckózhat a szülőkhöz. A 200 cm-es szélességű ágy már extra méret, amelyhez extra méretű hálószoba is szükséges, mert ne feledjük el: akkor helyeztük el jól az ágyunkat, ha három oldaláról kényelmesen körül tudjuk járni. 

Akkor helyeztük el jól az ágyunkat, ha három oldaláról kényelmesen körül tudjuk járni.

A matracok esetében nem érdemes a 14-15 centiméter vastagságot el nem érő példányokat megvásárolni akkor sem, ha azok lényegesen olcsóbbak. Amennyiben nincs speciális ágyrácsunk, akkor érezni fogjuk a bordázatot, ráadásul a terhelés a bordára nehezedik, ami az ágy romlásához vezethet. A rugós matracokat sem tudom jó szívvel ajánlani, és lassan ki is szorulnak a kínálatból. A rugók a terheléstől hamar elgyengülnek és átszúrják a matrac huzatát, ráadásul a mozgolódás is sokkal hangosabb rajta. A legjobb típusok azok, amelyek hőre lágyuló anyagból készülnek és felveszik a testünk formáját. 

A franciaágyak esetében – különösen, ha az kisebb lakásba kerül – érdemes ágyneműtartós változatokat beszerezni. A teljes ágyméret alja hatalmas tárolóként szolgálhat, ahová a legkülönbözőbb holmikat tudjuk elrakni a nem használt ágyneműktől a becsomagolt sátrakig. Az ágyneműtartű valójában egy rejtett gardróbként funkcionál, ezért én még a nagy házakban lakóknak is melegen ajánlom ezt a kombinált típust.    

Mire figyeljünk a vásárláskor?               

A forgalmazók között nagy az árverseny, és ez sokukat arra ösztönöz, hogy nem feltétlenül etikus üzleti trükköket is bedobjanak az értékesítés érdekében. Győződjünk meg róla, hogy az ár valóban bruttót jelent-e, nem kell-e még a nem csekély ÁFA összegét hozzáraknunk az árhoz, amikor a kasszához fáradunk. 

A franciaágyat csak úgy válasszuk ki, hogy ki is próbáljuk, mennyire lesz számunkra kényelmes. Ilyenkor meggyőződhetünk róla, hogy a pl. a fenyő kiírás valóban a keret anyagára, nem pedig a színére vonatkozik. Sajnos, ilyen huncutkodással is lehet találkozni. A rögzítések sem mellékes opciók. Akadnak akasztós rögzítéssel készült ágyak, ezek azonban vetemedhetnek, és onnantól kezdve semmit sem tudunk kezdeni a problémával. Kizárólag csavaros rögzítéssel ellátott ágyakat vegyünk, hiszen a csavarokra bármikor ráhúzhatunk, amikor azok kilazulnak. 

A franciaágyak összeszerelését nagy figyelemmel és türelemmel kell elvégezni. Aki nem egy ezermester típus, olyan áruházban vásároljon, ahol a szolgáltatások közé tartozik nemcsak a kiszállítás, de a profi összeszerelés is. Különösen az ágyneműtartós példányoknál érdemes a szakember igénybevétele, mivel a nyitószerkezet esetben a ráterheléses nyomással tönkretehetjük azt.  

Bármilyen típust is válasszunk majd a piacon elérhető franciaágyakból, lebegjenek szemünk előtt a meghatározó szempontok: milyen anyagú, méretű, mennyire kényelmes, sérülékeny, tisztítható, és milyen extra funkciókat nyújtó az a termék, amelyre végül is a szavazatunk esik.   

A franciaágyak összeszerelését nagy figyelemmel és türelemmel kell elvégezni.

nyito-lefele-nyil-bibor