A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A loft lakásban elképzelhetetlen a konyha a réz jelenléte nélkül, ha máshol nem is, de az edények és a fogantyúk tekintetében. 

A technikai fejlődés látványos terepe

Nagyanyáink még nagyon sok időt töltöttek a konyhában a tűzhely mellett, ha nem akarták, hogy leégjen az ebéd. Anyáinknak már időre beállítható tűzhelyük volt, nem kellett végig strázsálniuk előtte. Mi magunk sokszor inkább a mikrót használjuk, és néhány perc múlva az asztalunkon teremhet az étel, a kávéautomata pedig igazi csodákat képes készíteni csupán egy gombnyomás segítségével.

Mivel a konyha a lakás üzeme, nem véletlen, hogy egyre több konyhagépet gyártanak, amelyek a kényelmünket biztosítják, és lehetővé teszik, hogy a legkülönlegesebb ételcsodákat is el tudjuk készíteni. A konyhában mutatkozik meg leginkább, hogy milyen hihetetlen dolgokra képes már most is a technológia, és tisztán látható a jövő, amely az okoskonyhák felé mutat. Ezek a konyhák már gyermekeinket és leginkább az unokáinkat fogják kiszolgálni.   

Jelentős változások előtt

Ahogy mobiltelefont sem képesek használni idős szüleink, úgy a jelen generáció derékhada sem valószínű, hogy belevágna egy okoskonyha fejlesztésébe. Ennek nemcsak anyagi okai vannak, hanem annak a gyakorlati tudásnak a hiánya is, amely nem vértezett fel minket egy ilyen konyha kényelmes és optimális használatára. A fiatalabb generáció számára a high-tech konyhában, amelyben már a mesterséges intelligencia uralja a terepet, nem lesz semmi meglepő vagy mágikus. 

A nagyon közeli jövő okoskonyhái olyan hihetetlen támogatást képesek nyújtani, amelyekről akárcsak egy évtizede még nem is álmodhattunk. Az informatika tökéletesen szervesülni fog a konyhai gépekkel és berendezésekkel, amelyben az internet és a mobilapplikációk játsszák a főszerepet. A nagy konyhakiállításokon már be is mutatkoztak az elsőgenerációs okoshűtők, okostűzhelyek, mikrók, és a kiállítók már fel is vázolták a jövő terveit. Ezekből csemegézünk most egy kicsit, hogy ízelítőt kapjunk abból, menyire megváltozik majd minden a konyhánkban.  

Logisztikai parancsnok – az okoshűtő

A konyhában két jelentős készüléké a főszerep: a tűzhelyé és a hűtőszekrényé. Nem lehet csodálni, hogy ezek az eszközök fognak forradalmian megváltozni, és ez a változás már el is kezdődött.

A hűtőszekrény a tárolás és az anyagbeszerzés, azaz a konyhai logisztika menedzserévé fog válni. Maga a belső szerkezete is átalakul, mégpedig annak az egyetemes igénynek megfelelve, hogy rugalmasan változtathatóak legyenek a polcok, a tárolók. Az összehajtható polcok, a többfunkciós tárolók segítségével minden ételtípust a megfelelő helyre tudunk elhelyezni, és az egyes zárt területekhez megfelelő hűtőközeget tudunk biztosítani, ily módon garantálva, hogy az adott étel a lehető legtovább fogyasztható maradjon. Külön elbánásban tudjuk részesíteni a zöldségeket és gyümölcsöket, kiküszöbölve azt a ma még sok esetben tapasztalt kellemetlenséget, hogy az egyes fajták megpenészednek, megrohadnak, vagy fagyottra ízesülnek. 

Okoskonyha - a hűtőszekrény a tárolás és az anyagbeszerzés, azaz a konyhai logisztika menedzserévé fog válni.

Ez még tulajdonképpen csak a kezdete a hűtők okosodásának. Már a készülék külseje is jelentősen megváltozik. Ez azokat, akik nagy hűtőmágnesgyűjtők, talán kicsit el is keseríti. A hűtő előlapja egy nagyméretű érintőképernyő lesz, amelyen számtalan speciális funkciót be tudunk állítani. A képernyő internetes összeköttetésben áll olyan adatbankokkal, amelyek tudományosan meghatározzák az egyes ételfajták tárolásának ideális állapotát, s erre vonatkozólag tanácsokkal látják el a felhasználót. Egyetlen gombnyomással be tudjuk állítani az ajánlott hőmérsékletet és páratartalmat. Mindezt akkor is megtehetjük, ha egyébként nem is tartózkodunk otthon, a mobil applikáció lehetővé teszi, hogy a glóbusz ellentétes pontjáról is utasíthassuk a konyhamenedzser hűtőszekrényünket. 

Az okoskonyha nagyon okos hűtője folyamatosan figyeli a benne lévő ételek állapotát, a lejárati idejüket, de még azt is, hogy általában milyen ételeket vásárolunk, és ebből képes összeállítani egy kedvenc listát. A listát folyamatosan vizsgálva figyelmezteti a felhasználót, hogy mi fogyott ki, és egy gombnyomással máris meg tudjuk rendelni az utánpótlást. Amerikában az ilyen hűtők már közvetlen kapcsolatban állnak az egyik nagy internetes forgalmazóval, így ez a funkció ott bejáratott gyakorlattá vált. 

A hűtőszekrény információs panelje arról is értesít minket, hogy mi rejlik a belsejében anélkül, hogy kinyitnánk az ajtaját. Ez egyfelől fokozza az energiatakarékosságot, másfelől távolról is csekkolhatjuk, hogy mit kell megvásárolnunk, ha éppen egy élelmiszerboltban állunk. A hűtőszekrényünk tárolhat ételrecepteket, de még arra is alkalmas, hogy a kalóriákat figyelve diétás vagy fogyókúrás ételek választékával támogassa a felhasználót, mégpedig olyanokkal, amelyeknek alapanyaga a hűtőben megtalálható.       

Okoskonyha     

Süt, főz, receptet ír – kész főnyeremény

Az okossütőnek sem kell szégyenkeznie, ha összevetjük a fent ismertetett hűtőszekrénnyel. Kezdjük a már most is sok tűzhelynél elérhető funkcióval, a világítással. Az általunk hagyományosnak mondott sütőbe időnként bele kell néznünk, hogy sül a benne lévő étel. Az új modellekben már olyan világító rendszer működik, amely egy koppintásra felgyullad, megmutatva a sütőteret. A fejlettebb verzió az úgynevezett motion react, amely már akkor működésbe hozza a világítást, ha közelítünk a sütő felé. 

Jó, mondjuk, hogy ez még nem annyira okos megoldás, amit a hűtőnél felsoroltunk. Talán még az sem akkora csoda, hogy egyes sütőket már kamerával is felszereltek, így a sütő ajtaja tulajdonképpen egy képernyő, ahol folyamatosan kontrolálhatjuk, mi rotyog a tepsiben. Esetleg még azt sem tartjuk elég okosnak, hogy a sütő tartalmát a nappaliból is megnézhetjük az okostelefonunkon. 

Az azonban már megint a mesterséges intelligencia világába tartozik, hogy automatikus programok állnak rendelkezésre az egyes ételek elkészítéséhez, amely mind a sütés idejét, hőmérsékletét, a párolási és sütési idő-funkciót beállítják. Beprogramozhatóak további receptek is, amelyeknek a paraméreit mi állíthatjuk be, vagy az első sikeres főzéskor utólag elmenthető a program. Ha már a hűtőszekrény recepteket tud kínálni, ebből a funkcióból az okostűzhely sem maradhat ki. A mesterséges intelligencia képes megjegyezni a család tagjainak ízlését, étrendjét, tápanyagszükségletét, és ehhez rendelt programokat kínál fel. Ezután már csak egy gombnyomás kell ahhoz, hogy a tökéletes, félig átsült steaket tudjuk elfogyasztani. 

Az okostűzhely kaphat mérlegfunkciót, és a hús súlyához tudja igazítani a sütési programot, de gyártanak már olyan sütőt is, amelyhez társíthatjuk az étel fényképét, és azonnal átáll annak elkészítésére. Az ilyen elsőgenerációs sütők egyelőre 20-30 ételt ismernek fel alapból, de arra már lehetőség van, hogy további recepteket adjunk a sütő-főző programhoz. Látható, hogy ez még csak a kezdet, és csak a képzelet szab határt a fejlődésnek. 

Határtalan jövő

A konyha egyéb munkarészei is okosodnak. Olyan munkalapok készülnek, amelyekbe beépített főzőlapot találunk. Ezek csak a funkció használatakor emelkednek elő, egyébként a felület munkapadként használható. A főzőlapot különböző méretű felületekké lehet osztani, így különböző edények különböző hőfokon működhetnek. A hozzá kapcsolódó páraelszívó az adott munkagőznek megfelelő elszívó erőt fejt ki, amely optimalizálja a konyha levegőjét és az energiafogyasztást.

A mikrohullámú sütők sem maradhatnak buták. Egyre több készülék alkalmas a grillezésre és a meleg levegő keringetésére, kiváltva ezzel a hagyományos sütőket. Árulnak már olyan mikrókat, amelyekben házi desszerteket, kenyeret vagy joghurtot is gyárthatunk. 

Az okoskonyha tulajdonosa tulajdonképpen úgy él, mintha mindig egy étteremben étkezne, hiszen csaknem minden funkciót elvégeznek helyette a szuper készülékek. Hamarosan – ahogy a nagyképernyős televíziók a moziknak – az okoskonyhák az átlagos éttermeknek lehetnek nagyon komoly kihívóik. Az okoskonyha jövője beláthatatlannak tűnik.    

Az okoskonyha tulajdonosa tulajdonképpen úgy él, mintha mindig egy étteremben étkezne.

nyito-lefele-nyil-bibor