A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Egy sajátos szubkultúra világa ölt testet az úgynevezett steampunk, magyarosítva gőzpunk vagy gőzvandál stílusban.

Indul a gőzpumpa!

Stílusokat bemutató sorozatomban talán a legkülönlegesebbhez érkeztem el. Egy sajátos szubkultúra világa ölt testet az úgynevezett steampunk, magyarosítva gőzpunk vagy gőzvandál stílusban. Gyökerei az angolszász világhoz vezetnek el minket, és első megjelenési formái a múlt század nyolcvanas években lelhetőek fel. 

A stílus elsőként a szépirodalomban, majd a képzőművészetben hatott, innen lépett tovább a művészfilmek, a popzene, a számítógépes játékok világába, hogy végül eljusson a lakberendezéshez. A stílus a neoviktoriánus korszak újragondolt és romantizáló változata, amely a gőzkorszak erőteljes gépeit és berendezéseit, a korszak műtárgyait és divatját ötvözi egybe. Az irányzatnak két meghatározó fajtája született meg: a melankolikus, valamint a nosztalgikus steampunk. Előképei Verne regényeitől H.G. Wells és Mary Shelley munkáiig terjednek. Forrásként műveiket fel is használják. 

A filmek erőteljes hatása

A steampunk a 90-es években válik tudatos tendenciává, egyre-másra születnek olyan klubok, ahová extravagáns és dekadens öltözékben – az urak klakkban-frakkban, a hölgyek 19 századi ruhaköltemény-utánzatokban járnak el. A klubokban is érvényesülnie kellett az újraálmodott világnak a hangulatának, s ebből született meg maga a lakberendezési stílus is. 

Sokat segítettek az enteriőrök karakterének kialakításában az ikonikus filmek, elsősorban a Van Helsing, Az Álmosvölgy legendája és a Szövetség című alkotás, amelynek képi világa egyfajta gőzkorszakbeli fantazit hozott létre. A díszletek és a háttér alapozta meg azokat a stíluselemeket, amelyekből egy steampunk lakás táplálkozik.   

Ikonikus tárgyak

A steampunk stílus kedvelője elutasítja mai modern kort, és visszavágyik a boldog békeidőkbe. Az enteriőr erősen hasonlít az indusztriális stílusra, de a tárgykultúrája egy 150 évvel ezelőtti világot rajzol körbe. Nagyon erős eleme a nagyméretű fogaskerék, amelyek díszítőelemként, de valamilyen plusz funkcióval is megjelenhet. Lehet ez a plusz például egy előszobai kalaptartó, vagy fogas, lehet egy falióra hátlapja, de keretbe foglalhat egy különleges, kerek ablakot is. 

A régi, mechanikus óráknak is nagy szerep juthat. A nappaliban egy robosztus állóóra, nagy rézből készült ingákkal rendkívüli hangulatot kölcsönöz, de a többi helyiségbe is el lehet helyezni viktoriánus hangulatot árasztó faliórákat. 

A steampunk stílusban a nyers és erős fémeknek alapvető feladatuk van. A belső terekben álló ajtókat keretezhetjük görgős mechanikával ellátott zárószerkezetekkel. A díszítőelemként elhelyezett tárgyak között nyugodtan ott lehetnek szerszámkulcsuk, nagyméretű csavarok vagy egy óriási karikára felfűzött kulcscsomó. A steampunk fémeknek nem kell csillogniuk, sőt az sem baj, ha egy-egy elemét a rozsda is megmarta kissé. Egy „golyó ütötte” acéllemezbe épített falifogas, némi rozsdával az igénytelenebb kabátok felakasztásához ebben a miliőben tökéletes.

Alapvető stílusjegyek

A repülés korai időszakának felidézése izgalmasan keveredik össze a klasszikus elegancia, a gótikus-viktoriánus korszak divatjával. A bőrfűző, a pilótasapka és szemüveg, a krinolin és a cilinder – ha csak díszítőelemként is – nagyon sokat tesznek hozzá a stempunk hangulathoz.

A meghatározó anyagok a fém mellett a nyers fa és a kő – ilyen tekintetben a lofthoz is köze van az irányzatnak, nem beszélve róla, hogy a fémcsöveknek még sokkal hangsúlyosabb a szerepük. Egy régi, szegecselt cső a fal mentén kifejezetten kiemelendő „műtárgy”, amelyet meghagyhatunk a maga „szépségében”, de idomíthatjuk a környezet meghatározó színéhez, egyszerűen szólva lefesthetjük a teljes elemet. 

A steampunk szereti a betont és a téglafalat, különösen a klinker téglát. A stílus a semleges színeket használja. Nagy felületeken jelenik meg a barna, a szürke, a krém, a fekete, de találkozhatunk a vörös és a zöld fémes árnyalataival is. A nyílászárók fém- vagy tömörfakeretesek, domináns vasalattal és kilinccsel. Ezek lehetnek nyersacélból vagy kopottas hatású rézből. Nem kell a fémet szidolozni, mert egy „őrült feltaláló”, amelyik a Viktória korabeli Angliában élt, sem törődött a cizellálással. 

A nyers fal mellett használhatunk régi kort idéző tapétát is a betonon, s ehhez rendelhetjük a berendezés színét. A bútorok is a klasszikus aranykort idézik: tömörfa, üveg és nyers fémek kombinációja alkotja a vitrint. A nagy munkaasztal valójában már étkezőasztalként funkcionál, de bármikor dolgozószobai asztallá varázsolható vissza. 

A padló lehet tégla és beton, de valamilyen keményfából készült parketta is tökéletes választás, amennyiben mintás tapéta van a falon, és szeretnénk egy mélyre süppedő szőnyeget is a kanapé elé lerakni.   

Mi kell még az extravaganciához?

Fények, mégpedig természetes és mesterséges fények. A természetes fényeknél ne csak az ablakokra gondoljunk, hanem a tükrökre is! Arany- fém- és fakertes tükrök kerülhetnek a nappalin kívül a hálóba, de még az előszobába is. 

A mesterséges fényekhez olyan lámpák kellenek, amelyek az elektronika hajnalán készültek el. Nagyméretű izzók, vastag izzószálakkal. Acélból készült, ipari stílusú lámpabúrák, amelyek mögött már a mai kor energiatakarékos, de dizájnos égői ontják a fényt. A nagyméretű izzók akár önmagukban is állhatnak, mindenféle takarás nélkül. Hideg és meleg fények játékával különleges hangulatot teremthetünk egy olvasósaroknak vagy egy nagy bőrfotelnek a szoba exkluzív pontján. 

Ne feledkezzünk meg a falakat díszítő képekről sem! A korszak plakátjai tökéletes díszleteket alkothatnak, de ugyanolyan jó megoldás, ha régi, nagyméretű térképeket helyezünk el a falon, legyen az akár Afrika, amely még a gyarmati világot ábrázolja. És ha már a térképeknél tartunk, a steampunk környezetben egy hatalmas földgömb, de akár egy-egy kisebb is más helyiségekben ugyanúgy kötelező elem, mint a régi bőrkötésű, nagy műgonddal készült könyvek arzenálja, és egy kovácsoltvas újságtartó. Még az olyan apróságok is sokat emelnek a hangulaton, mint a függönyt összefogó fémlánc. 

Mindezek mellett természetesen nem kell elfelejtenünk a modern élet kényelmét, de az ülőgarnitúrának is igazodnia kell ehhez a világhoz. Annak bizony igazi bőrből és minőségi tömörfából kell készülnie. A szekrények és a dohányzóasztal is a tömörfa-fém-üveg hármasából állhat. Ami a lényeg: kerülni kell a műanyagot, hiszen az még nem létezett a viktoriánus korban. 

Nem könnyű szavakba önteni ezt a stílust, hiszen egy olyan világot tartalmaz, amely volt is, nem is. A régi kor tárgyai mellett sok esetben a nem létezőt is bele kell ágyaznunk a stemapunkba. Szerencsére már találhatunk olyan boltokat, elsősorban webáruházakat, ahol a stílus meghatározó kellékei beszerezhetőek, és a világhálón számtalan steampunk enteriőrt tanulmányozhatunk. Amennyiben nem sajnálunk egy kis esti kalandot, akkor pedig érdemes Budapesten a Rákóczi tér melletti kocsmát meglátogatni a barátainkkal, ahol elmerülhetünk egy igazi steampunk söröző világában.    

nyito-lefele-nyil-bibor