A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Tanulószoba

Az iskola kapujában

Ugyan még csak augusztust írunk, és élvezzük a nyár minden áldását, de nagyon sok családban hamarosan be fognak csöngetni. Az eddig óvodába járó csemeték belépnek szeptember elején az iskolakapun és ez rengeteg elintéznivalóval jár a szülőkre nézve. 

Venni kell egy iskolatáskát (hátizsákot), füzeteket, irodaszereket, és bizony át kell alakítani a gyerekszobát is. A legtöbbeknek ugyanis nincs arra lehetőségük, hogy a gyerek- és a tanulószoba más-más helyiségben legyen. Ám ha még ez a szerencsés körülmény rendelkezésünkre állna, akkor is meg kellene tervezni a tanulószobát és beszerezni a megfelelő berendezéseket hozzá.  

Tanulószoba alias dolgozószoba

A tanulószoba tulajdonképpen nem más, mint egy dolgozószoba, csak éppen nem a család felnőtt tagja fogja minden nap használni, hanem a gyerek. Amennyiben a házi feladatokat és a tanulnivalókat ugyanabban a szobában fogja elvégezni, ahol alszik, vagy korábban játszott, akkor az első dolog az lesz, hogy a tanulórészt kialakítsuk a helyiségeben. 

Azzal kell számolnunk, hogy oda egy munkavégzésre megfelelő asztalt kell beszereznünk, valamint egy jó és kényelmes széket, továbbá polcokat kell felszerelnünk vagy valamilyen tárolót vásárolnunk, ahol elférnek a gyerek iskolai holmijai. 

A hely megválasztásának elsődleges szempontja, hogy ahol azt kialakítjuk, tökéletesek legyenek a feltételek a zavartalan tanulás számára. A lehető legnyugodtabb helyre van szükség, amelyet a természetes fény is elér. Ezért javasolt az asztalt az ablak közelében elhelyezni. Ugyan egyesek szerint a kinti események elterelhetik a gyerek figyelmét a tanulástól, de a jó megvilágítás fontos. Ennek érdekében egy fali vagy asztali lámpára is szükség lesz, amely fókuszfényt bocsát a munkaterületre.  

Tanulószoba: javasolt az asztalt az ablak közelében elhelyezni.

Asztal és szék kiválasztásának szempontjai

Fontos kérdés, hogy hogyan és milyen bútorokat válasszunk. Az íróasztalnak minimum 1 méter hosszú és legalább fél méter széles lapjának kell lennie, hogy azon minden elférjen. Manapság már egyre inkább elvárás, hogy egy tabletet vagy laptopot használjon a csemete, különösen a Covid-járvány óta. A hatéveseknél ez még nem kötelező, de ott is helyet kell biztosítani az olvasókönyvnek, a nagyméretű gyakorlófüzetnek és egyéb eszközöknek. Még egy kis irattartó papucsra is szükség lehet ott, no és egy szép asztali lámpára. 

Az asztalnak mindenképpen fiókosnak kell lennie, ahol elférnek a füzetek, könyvek és írószerek. A tanulószobába érdemes olyan asztalt választani, amelynek állíthatóak a lábai, így a gyerek növekedésével együtt lehet az asztal magasságát is növelni. Egy általános íróasztalnak a magassága 75 centiméter szokott lenni, de lehet, hogy ez a magasság az első egy-két évben még sok. Ezért jobb az állítható típus. 

A szék kiválasztása, ha lehet, még nagyobb gondosságot igényel, mivel a gyerek ebben fogja eltölteni a legtöbb időt. Ügyelni kell arra, hogy a lehető legkényelmesebb és ergonomikus legyen ez a bútordarab. Törekedjünk arra, hogy minőségi darabot válasszunk, mert a sok mocorgástól az olcsó, de gyenge típusok hamar tönkremennek. A széknek is állíthatónak kell lennie, és úgy kell beállítani, hogy az asztal magassága és a szék ülőkéjének a magassága között nagyjából 30 centiméter legyen. Arra is figyelni kell, hogy a gyerek lába a beállítások után leérjen a földre. Olyan pózban kell ülnie, ami pihenteti a gerincet. A levegőben lógó láb miatt nagy lenne a gerinc terhelése. 

A székek között kaphatunk stabil lábút, de forgó párnást és kerekeken gördülő forgószéket is. A kerekes típusoknál ügyelni kell arra, hogy alatta ne legyen leterítve egy szőnyeg, amelyet a kerekek hamar kikoptatnának. A laminált padló vagy parketta borításnál ajánlott a görgős változat, mert kényelmesebbé teszi a szék mozgását. 

Kérdés még a szék megválasztásánál, hogy legyen-e annak karfája? Az a tapasztalat, hogy nagyjából 10-11 éves korig a gyerekek behúzzák magukat az asztal lapjáig, ezért alsós korban érdemesebb a karfa nélküli széket választani. Az a négy év úgy röppen el, hogy közben a szék is elöregszik, és akkor lehet már egy karfás változatra váltani. 

Becsöngetésre várva – hogyan alakítsuk ki a tanulószobát?

Egyéb apróságok, amelyek azonban nem lényegtelenek

A tanulószoba persze nemcsak egy asztal-szék kombinációt jelent. A fény fontossága mellett a rendnek és a megnyugtató, ugyanakkor inspiráló környezetnek is fontos szerepe van abban, hogy a tanulás minél hatékonyabban és könnyebben menjen. A munkaterületen kívül elhelyezhetünk egy puffot vagy babzsákot, ahová egy kicsit elmenekülhet a gyerek a szigorú rendet tartó íróasztala mellől. Ezeknek a bútoroknak a segítségével kialakíthatunk a szoba egy másik részében egy pihenősarkot is, ahol játszhat vagy kedvenc könyvét olvasgathatja a csemete.

A rendhez a polcrendszerek és a tárolók segítségét vehetjük igénybe. A polcokon olyan eszközök és könyvek állhatnak, amelyeket nem kell minden nap leemelni, de időnként használatba kerülnek. A tárolódobozokban is lehet rendszerezni, hogy abba mi kerüljön. Az egyikbe rakhatja a gyerek a tornacuccait, a másikba például azokat a füzeteket, amelyek tartalékot képeznek, ha a másik füzet betelne. 

Nagyon jó ötlet lehet, ha beszerzünk egy parafa táblát, ahová feltűzheti a csemete a legfontosabb értesítőit, vagy az arra feltűzött lapokon szemmel tarthatja a szorzótáblát és az ABC-t, így sokkal gyorsabban és kevesebb fájdalommal válik automatikussá a számtani alapműveletek és az olvasás elsajátítása. 

Még a színekre és az egyéb kiegészítőkre is érdemes figyelni. A kisiskolások esetében sok szülő választ élénk színeket, és ez talán nem is olyan rossz ötlet. Az élénk szín inspiráló és örömteli lehet a számukra, szívesebben vackolódnak be a tanuláshoz. Amikor felsőbe lépnek, sokkal hasznosabb az úgynevezett meleg színek használata. Ilyen lehet a bézs, a fehér, a barack, a tojáshéj sárga. A világos színek optikailag tágítják a teret és kellemes atmoszférát biztosítanak a tanuláshoz. Kombinálhatjuk a meleg és élénk árnyalatokat is, hogy a nyugtató és élénkítő hatás egy helyen is érvényre juthasson, de ne használjunk háromnál több színt semmiképpen sem.    

És végül még egy apróság

Apróságnak írom, de rendkívül fontosnak tartom, hogy a tanulószoba teljes kialakításába vonjuk be a gyereket. Vigyük magunkkal, amikor asztalt és széket választunk, és lehetőleg olyan boltba, ahol a tetszetős széket kis is tudja próbálni. Előfordulhat, hogy egy szemre szép szék kényelmetlen lesz a gyereknek. 

Azzal, hogy bevonjuk őt a tanulószoba kialakításába egyszerre több jót is teszünk. A gyerek – noha irányítjuk – maga választhatja ki a tanulószoba tárgyait, és azt a magáénak is fogja érezni, nem alakul ki benne semmilyen ellenérzés, másfelől magának a folyamatnak a nyomán sokkal jobban felkészülhet a nagy változásra, amely az iskolába lépéssel jár majd.    

Tanulószoba

nyito-lefele-nyil-bibor