A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Nyaraló.

Öröm, pihenés – nyaraló?

Egy nyaraló mindig öröm. Feltéve persze, ha arra a célra és úgy használjuk, amelyre rendeltetett: a pihenésre és a kikapcsolódásra. A nyaraló és a lakóház nem ugyanaz. Míg a lakóházban éljük a mindennapokat, addig a nyaraló szezonálisan van igénybe véve, és sokkal jobban kell a szabadságon lévő embert szolgálnia.  

Amikor útba ejtünk egy-egy üdülőövezetet, azt láthatjuk, hogy különböző méretű, minőségű épületek állnak a kiparcellázott telkeken. A nyaralók nemcsak az illető vagyoni helyzetét tükrözik vissza, de sokat elárulnak arról is, hogy mit gondolnak a tulajdonosaik egy nyaralóról.  

Szempontok a berendezéshez

Vannak, akik gyakorlatilag egy komplett lakóházat építenek és rendeznek be. Amennyiben téliesítik is, és életvitelszerűen lakják, még akkor is elveszíti nyaraló funkcióját, ha az ingatlan besorolása továbbra is nyaraló marad. Az ilyen ingatlanok berendezése semmiben sem különbözik egy lakóházétól. 

Az igazi nyaralókat általában három célra használják: a család számára alkalmi üdülőhelyként funkcionálhat, lehet komplett nyári lak vagy megfelelően használható hétvégi ház. Ugyan a felsorolt három funkció között van némi különbség, de egy dolog közös bennük: a pihenést, a kikapcsolódást szolgálják. Ennek megfelelően kell berendezni azokat. 

A nyaraló ideális berendezéséhez néhány dolgot tisztázni érdemes. Alapvető kérdés, hogy rendszeresen hány fő használja azt. A létszámhoz kell ugyanis a mindennap használt bútorokat, a székeket, asztalt, kanapét és a fekvőhelyeket társítani. Még speciálisabb a helyzet, ha kisgyerekkel megyünk a nyaralóba, hiszen neki szüksége lehet kiságyra, pelenkázóra és a kertben ki kell alakítani a számára egy játszóteret. Ráadásul ugyanúgy meg kell védeni őt a balesetektől, mint otthon. Él- és konnektorvédőket kell beszerezni, ügyelni kell az emeleti ablakok gyerekzárára stb. 

A háziállatok ugyancsak különleges figyelmet érdemelnek. Elsősorban a család kutyája szokott együtt nyaralni a többekkel. A kertben szükség lehet egy kutyaházra, és az épületen belül is ki kell alakítanunk egy helyet számára ott, ahol a többieket nem zavarja. 

Egy foxi kutya a padlástérből is el tudja űzni a nyestet, de a kertben is jó strázsa lehet. Kisállat.

Nem lényegtelen szempont az sem, hogy szoktunk-e nagyobb társaságot fogadni. Ebben az esetben ugyanis sokkal több székre és fekvőhelyre lesz szükség. Célszerű összecsukható székeket tartani a nyaralóban, amelyeket szolgálaton kívül elrakhatunk a fészerbe vagy a pincébe. A fekhelyek esetében kiváló lehet a fotelágy vagy a kinyitható kanapé, de egyi barátomnál a matracok is megteszik. Ez utóbbira ráadásul nem is kell nagy befektetést eszközölni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy sokkal több törülközőre, ágyneműre, de még vécépapírra is szükség lesz. Kellemetlen lenne az utóbbiból a nyaralás közepén váratlanul kifogyni.       

Sok háziasszonynak a nyaraló úgy is a pihenés szigete, hogy nem fog főzni, hanem a környéken lévő éttermekben, falatozókban zajlik az ebéd és/vagy a vacsora. Ilyen esetben a konyhai berendezés egy főzőlapra, mikrosütőre szorítkozhat. Más a helyzet, ha a kerti zöldségek és fűszerek felhasználásával szeretnénk a saját ebédünket elkészíteni, vagy szeretnénk grillpartikat rendezni. Akkor a konyhai berendezésnek bizony komplettnek kell lennie, megfelelő mosogatóval és konyhai szekrényekkel, polcokkal. A grillezéshez még egy kis fedett részt is érdemes kialakítani, hogy esős időben is sütögethessünk. 

Vannak, akik a hobbijukat is magukkal viszik a nyaralóba, vagy egyenesen ott űzik ezt a tevékenységet. Amennyiben barkácsolni szeretnénk, amely hasznos kikapcsolódás lehet, akkor egy műhelyre vagy fészerre is szükség lesz. 

Mivel a kinti főzés gőzzel és füsttel jár, nem árt, ha tudjuk, honnan fúj az uralkodó szél, és annak megfelelően, valamint a nap járásához igazítva telepítjük a konyhánkat. Nyaraló.

Kerüljük a kacatokat!

A berendezési tárgyak esetében tulajdonképpen két pártot lehet megkülönböztetni. Az egyik oldal szerint a nyaralóban nem kell feltétlenül ugyanolyan bútoroknak helyet kapniuk, mint a lakásban. Érdemes a régi, de jó állapotban lévő asztalt, szekrényt, komódot stb. „levinni” a nyaralóba. Ennek kétségkívül költségcsökkentő hatása van. Természetesen ennek a pártnak a hívei sem azt mondják, hogy mindent, ami ócska, vigyünk le a nyaralóba. Sajnos előfordul, hogy az örökségbe szerzett víkendházban kacatokat találunk, amelyek már rég megértek a kiselejtezésre. Ne csináljunk raktárt a nyaralónkból, mert annak nem lesz kellemes pihenés a vége! 

A másik párt hívei szerint a nyaraló kényelméhez az is hozzájárul, hogy egy megálmodott stílus mentén teljesen új bútorokkal és egyéb használati tárgyakkal rendezzük be a hétvégi házat. Akinek bírja a pénztárcája, az ennek mentén lakhatja be a nyaralót.        

Bútorok a nyaralóban

A hétvégi házak jelentős részének az alapterülete kisebb annál, hogy azt a szokásos bútorokkal rendezzük be. A pihenést a rendezett ingatlan tudja garantálni. Ha telezsúfoljuk egy csomó bútorral, akkor annak minden hangulatát tönkretesszük. Érdemes kreatívnak lenni, és olyan bútorokat beszerezni, amelyek többletfunkcióval rendelkeznek. 

A komód, amelynek tetejére még pakolhatunk, nagyon praktikus lehet, de ugyanez vonatkozik a fotelágyra vagy a kihúzható kanapéra. A kisebb nyaralókban nagyon fontos szerep jut majd a polcoknak és a különböző tárolóknak, de érdemes minden helyet kihasználni a rejtett fiókok vagy spéci polcok kialakításával. A televíziót ma már a falra is felszerelhetjük, ezzel rengeteg helyet megspórolva a holmikat tároló bútorok számára. 

A konyhában egy kisebb hűtő is megteszi, és csak annyi eszközt kell ott tartanunk, amennyire feltétlenül szükségünk van. Amennyiben van fészer vagy pince, akkor a tartalék, vendégváró tányérokat, poharakat és evőeszközöket ott célszerű elhelyezni.  

A hálószobákban a fekhelynek kényelmesnek kell lennie, hiszen ide pihenni érkezünk. A régi, domború gerincű rugós ágyakat ki kell selejtezni, és egészséges matracos ágyakat kell a helyükre tenni. Ebben nincs helye a kompromisszumnak, mert egy kényelmetlen éjszaka után nem fogunk annyira lelkesedni a hétvégi házért.   

A fehér akkor is hasznos, ha tetőtérben lévő, ferde falú hálószobát festünk ki.

 

Fürdő és illemhely

A nyaralókban a fürdőszoba általában csak a funkcionalitásra fókuszál. Itt nem érdemes kádat beszerelni. A zuhanyfülke a tökéletes és helytakarékos megoldás. A fürdőnek akkorának kell lennie, hogy a zuhanyzó mellett még elférjen egy mosdó és fürdőszobaszekrény. Amennyiben a szekrény már nem fér el, akkor egy megfelelően mély polcot kell felszerelni, ahol a piperecikkek és a fogmosó eszközök tökéletesen elférnek. A pihenés érdekében az illemhelynek külön kis helyiséget érdemes kialakítani, amelynek megfelelő a szellőzése. A vécének nem kell nagynak lennie, elég, ha kényelemesen elférünk rajta, előtte. Amennyiben van hely rá, akkor egy kis mosdót is jó oda felszerelni törülköző- és szappantartóval. 

A kertben

A nyaralóhoz alapvetően hozzátartozik a kert. A kert számtalan célra felhasználható. Lehet kint egy kerti konyha vagy grillező, építhetünk egy kis kerti tavat, de akár egy kisebb medencét is, vagy csak egyszerűen kialakítunk egy amolyan kerti nappalit, ahol jó időben, de a naptól védve beszélgethetünk, élvezhetjük a társasági életet. A kerti bútorok esetében döntő, hogy azok mind kivétel nélkül erre a célra készüljenek, hiszen ezek állnak ellen az időjárás viszontagságainak. A bútorok kihelyezésénél lehetőleg így is kerüljük el, hogy azokat gyakran, jelentősebb víz érje. 

Az augusztus a nyaralás fő hónapja. Élvezzük a pihenést a tökéletes nyaralónkban!  

Kerti tó tavirózsákkal. Nyaraló.

 

nyito-lefele-nyil-bibor