A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A fejlődő országokra oly jellemző kreativitás azonban ezt a területet is elérte, és az Egyesült Államokban, valamint a skandináv országokban megjelentek az első falpanelek.

Változások a faldekorációban

A lakások falainak dekorálása elsősorban a festésre és/vagy a tapétázásra szorítkozik. Amikor felújítást végzünk, elsősorban e két megoldás közül választanak a magyarok, ki-ki ízlése szerint. Valamikor a 80-as években került be a forgalomba a nagy fali poszter, mint innováció. Nagyon sokáig ezek voltak az opciók lakásunk falainak dekorálására, illetve ott volt a lambéria mint alternatíva. 

A fejlődő országokra oly jellemző kreativitás azonban ezt a területet is elérte, és az Egyesült Államokban, valamint a skandináv országokban megjelentek az első falpanelek. Ezek olyan természetes anyagból készült dekorációs lapok voltak, amelyeket viszonylag könnyen fel lehetett rakni a falra. Mondani sem kell, hogy a piacra lépésükkel egy rohamosan fejlődő termékcsaládnak rakták le az alapjait.  

Előnyös tulajdonságok

A falpanelek alapvető tulajdonságukat hordozzák a nevükben, mivel szabvány méretű lapokból állnak. A szabványméret azt jelenti, hogy az egyes gyártók saját céges szabványaiban vásárolhatjuk meg a darabokat. E kiszerelés előnye, hogy a vásárló könnyedén ki tudja számolni, hogy az egyes felületre hány darabot kell beszereznie.  

A falpaneleket számos tulajdonság menetén gyártják, amelyek a vásárlói elvárásokat tükrözik. Hihetetlenül széles választékban kaphatók, a legtöbbjük nagyon könnyen felrakható a falra, jól tisztítható és természetes anyagok felhasználásával készül. Vannak olyan típusai, amelyek a speciális igényeknek is megfelelnek. Ilyen igény a hang- és hőszigetelő, a víz- és fagyálló tulajdonság. Nagy előnye a falpaneleknek, hogy nagyon könnyű velük dolgozni, mert a legtöbb típust egy sniccer segítségével lehet vágni, de ennek ellenére a felrakott panel strapabíró, rugalmas, és az elemek cserélhetőek. 

A falpaneleket számos tulajdonság menetén gyártják, amelyek a vásárlói elvárásokat tükrözik.

Miből készülnek a falpanelek? 

A falpanelek első generációját PVC-ből állították elő, azonban mára számos anyagot használnak fel a gyártók attól függően, hogy mely tulajdonságokat akarják kidomborítani. Készülhetnek fából, kőből, műanyagból, polisztirolból, poliuretánból, hungarocellből, farostból, műgyantából, szivacsból, kerámiából, betonból, gipszből, fémből, bőrből, műbőrből, textilbőrből és parafából is. 

Mint látjuk, nagyon széles az anyagválasztás, de a 3D-s dekorációs technika megjelenésével gyakorlatilag az olyan egyszerűbb anyagokból, mint a PVC vagy a hungarocell is lehet kő- vagy fahatású dekor falpaneleket gyártani. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a falpanel nem egy egyszerű lapot jelent, hanem egy látványos, sokoldalú és modern megoldást, amellyel gyorsan és könnyen átalakítható egy helyiség arculata és hangulata.  

Könnyen, gyorsan, pontosan

Az építő- és dekoripar általánosan nagy törekvése, hogy olyan anyagokat fejlesszen ki, amelyek nem károsítják a környezetet, mégis halmozzák magukban a jó tulajdonságokat. Ehhez kapcsolódik az a vásárlói igény, hogy a vele való munka gyorsan és viszonylag egyszerűen történjen. 

Nos, a falpanelekről elmondható, hogy a fenti elvárások érvényesülnek. A legtöbb falpanel elemet ugyanis egyszerű ragasztásos technikával lehet a falra elhelyezni. A felrakás előtt arra kell ügyelni csupán, hogy a fal egyenes legyen, és az előkészítésnél a területet portalanítani és zsírtalanítani kell. Az elemekkel szépen haladhatunk, és ha megfelelően tájékozódtunk az eljárásról, akkor nem kell szakember segítségét sem igénybe venni. Ma már nagyon sok videó áll a rendelkezésünkre, ahol azt a néhány lépést bemutatják, amelynek segítségével magunk is felrakhatjuk a paneleket. Érdemes elsősorban a gyártók videóiból tájékozódni.

Amikor megvásároljuk a falpaneleket, kérdezzük meg, hogy az a típus, amelyet kiválasztottunk, igényel-e szakembert. A forgalmazók általában nemcsak azt tudják megmondani, hogy mire kell ügyelni, de a bonyolultabb felszerelést igénylő típusok esetén szakembert is tudnak ajánlani.       

Amikor megvásároljuk a falpaneleket, kérdezzük meg, hogy az a típus, amelyet kiválasztottunk, igényel-e szakembert.

Hol érdemes használni?

A falpaneleket elsősorban a nappaliban és a hálószobában szokták alkalmazni. Noha vannak már vízálló típusú verziók is, ezeknek a telepítése szakmunkát igényel. A fürdőszobákban ezért továbbra is a csempe a legjobb megoldás. Nem ajánlott a használata a konyhában sem ott, ahol a főzőlap heve megrongálhatja. Persze már az ilyen felületekre is kifejlesztettek bizonyos típusokat, de ezek elveszítik a nagy előnyüket, mégpedig az olcsóságot. 

A hang- és hőszigetelő típusokat viszont egyre többen keresik és használják. Ehhez olyan anyagból álló típust kell választani, ami elnyeli a zajt, vagy megköti a levegő hőmérsékletét. Erre a célra a parafa, a szivacs és a textilbőr falpanelek a legjobbak. Mivel ezeket is el lehet látni 3D-s dekorációval, ugyanolyan látványosok, mint bármely más anyagból készült társaik, de szigetelőanyagként is képesek funkcionálni. Ezeket a típusokat falvédőként, ágyvégekhez, TV- és előszobafalaknál szokták alkalmazni. 

A vásárlók gyakori kérdése, hogy a panellakások esetében használható-e a falpanel. Erre természetesen igen a válasz, hiszen nemcsak kőre, de csempére és üvegre is jól felrakhatóak ezek a dekortermékek. A falpanellel azonban nem szokták a teljes szobafalakat befedni, hanem a helyiség egy-egy elemét emelik ki vele és teszik látványossá. Ilyen lehet például egy olvasó- vagy kávésarok kialakítása, ahol egy ahhoz illő látványelemet hordozó kompozíció kerülhet fel. De nagyon mutatós lehet a hálószobában az ágy feletti falrészen vagy ágyvégen egy szép dekoráció.      

A vásárlók gyakori kérdése, hogy a panellakások esetében használható-e a falpanel. Erre természetesen igen a válasz.

Egyre rugalmasabb megoldások

A vásárló persze nem elégszik meg azzal a rengeteg mintával és színnel, amellyel a boltok polcain találkozik. Szeretne valami teljesen egyedit, valami személyeset az otthonába. A falpanelek esetében erre is lehetőség van. Ami némileg korlátozza a megrendelőt, az a paneldarabok mérete, mert azt gyártósorokon állítják elő. Ugyan egyes típusoknál arra is van lehetőség, hogy az elemek méretén módosítsunk, de ez nagyon megdrágítja a termék árát.

Sokkal rugalmasabbak lehetnek a gyártók és forgalmazók, ha egyedi képekről és színvilágról van szó. Egy kicsit hasonlít az eljárás a hajdani poszter tapétákhoz, ahol ugyancsak meg lehetett rendelni egy saját fotó alapján készülő posztert. A falpanelek esetében is járható ez az út, és az eredmény a poszterekkel szemben egy sokkal plasztikusabb hatású egyedi darab. A plasztikus hatást a 3D technika mellett magának az anyagnak a textúrája és érzékelhető vastagsága teremti meg. A falpanelek jellemzően 1-3,5 centiméter vastag darabokból állnak ugyanis. 

A falpaneleket előszeretettel használják irodák, üzlethelyiségek felújításakor, mert – miközben egy teljes arculati frissítést lehet a segítségével elérni – viszonylag gyors és olcsó megoldást jelent. Amikor az üzleti világ valamilyen innovációt használni kezd, ott hamar megjelenik az igény, hogy a saját otthonunk számára is elérhetővé tegyük azt. Így működött a falpanelek piaca is, és ma már egyre több lakásban jut szerep a különböző típusú termékek számára. Mivel a gyártók továbbra sem tétlenkednek, számítani lehet rá, hogy egyre izgalmasabb és funkciógazdag típusok jelennek meg a piacon, forradalmian megváltoztatva a faldekorlást.   

Sokkal rugalmasabbak lehetnek a gyártók és forgalmazók, ha egyedi képekről és színvilágról van szó.

nyito-lefele-nyil-bibor