A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Eljön az idő, amikor lányszobává kell alakítani a korábbi gyerekszobát.

A változás küszöbén

Az idő kerekének forgását senki sem állíthatja meg. A gyerekek fejlődésén látszik csak meg igazán, hogy múlik az idő. Nemcsak a magasságuk változik meg, hanem a gondolkodásuk és a viselkedésük is. Eljön minden szülő számára a „szomorú” pillanat, amikor a kislányból tinédzser válik. Ez a változás megmutatkozik a viselkedésében, az ízlésében és a vágyaiban, amelyhez önmaga is keresi a külső megnyilvánulási formákat. 

Ez az az időszak, amikor a korábban olyan kedves gyerekszoba már idegenül hat és komolytalannak tűnik, s nekünk szülőknek fel kell készülnünk arra, hogy lányunknak nemcsak a ruhatára cserélődik ki, de bizony át kell alakítani lányszobává a korábbi gyerekszobát. Jó felkészülni erre már időben, tudva, hogy elő kell majd teremteni a pénzt a változáshoz. 

Alapvető a közös tervezés

A kamaszkor nagyjából a 12. életév környékén köszönt be. Feltűnik majd, hogy a lányunk, aki korábban mindig minket nyaggatott, most eltűnik a szobájában, szinte barlanglakóvá válik. Emellett világos jelzéseket fog küldeni, hogy az a környezet, amelyben él, már nem felel meg neki. Bedobozolja a régi játékokat, és többet azokat látni sem akarja. A falra váratlanul felkerül egy nagy poszter, a ruhák és egyebek számára egyre kevesebb hely jut. 

Ekkor jön el az a pillanat, hogy vegyünk egy nagy levegőt, és vessük fel a szobájának az átalakítását. Készüljünk fel rá, hogy akármekkora legyen is az a szoba, nem biztos, hogy azonnal meg tudja mondani, milyen környezetet is szeretne magának, hiszen még csak éppen éledőben van az új, felnőttesebb személyisége. A türelem mellett arra kell törekednünk, hogy bevonjuk őt a szobájának a tervezésébe, máskülönben azt sosem fogja a magáénak érezni.   

Mit kell tudni a zónákról?

Jó és ajánlható módszer, ha a nagy átalakítás előtt közösen nézegetünk olyan portálokat, képes újságokat, ahol berendezett lányszobákat tanulmányozhatunk. Az internet ma már ezrével ontja a szebbnél szebb fotókat erről a témáról is. Miközben a lányunk az ízlésével ismerkedik, azt is finoman tudatosíthatjuk benne, hogy a szépség mellett törekedni kell a funkcionalitásra, valamint szem előtt kell tartani a család pénzügyi lehetőségeit és a szobájának a paramétereit is. 

Amikor meghatároztuk, hogy a lányszoba mely területei milyen funkcióknak adnak helyet, akkor a következő lépés a meghatározó színek kiválasztása lesz.

Egy valóban szoba méretű területen semmi akadálya sincs annak, hogy egy kényelmes, masszív és nagyméretű ágy kerüljön a hajdan annyira szeretett emeletes ágy helyére. Amennyiben csak egy félszobáról van szó, akkor kompromisszumot kell kötnünk, hiszen a lányszobának is megvannak a kötelezően kialakítandó zónái: a pihenőterület, a tanulási- vagy munkaterület, és a hobbihoz kapcsolódó sarok. Ezt a zónabeosztást figyelembevéve kell a szobát megtervezni és kialakítani. A pihenőrész kerülhet messzebb az ablaktól, míg az irodai terület akkor van jó helyen, ha jó megvilágítást kap, ugyanakkor nem zavarja a monitor használatát.  

Színek változása 

Amikor meghatároztuk, hogy a lányszoba mely területei milyen funkcióknak adnak helyet, akkor a következő lépés a meghatározó színek kiválasztása lesz. A gyerekszoba még élénk és színes falai valószínűleg nem lesznek már eléggé felnőttesek. Alapvetően a fehér, a bézs és pasztellszínek fognak szerephez jutni, de előfordulhat, hogy lányunk a természetes színekért rajong majd – érdemes olyan kereskedőnél vásárolni, ahol előbb ki lehet próbálni egy tesztfelületen a színeket. Az is fontos, hogy alapszínként legfeljebb csak kettő legyen a szobában, mert ahogy a felnőttek sem szeretik a tiri-tarkát, úgy a tinédzserek zöme is letisztultabb környezetre vágyik. 

A meghatározó színek adják meg majd azt a keretet, amelyben az új bútorok megjelennek. Amennyiben a pénztárca bírja, érdemes a padlóburkolaton is elgondolkodni. A kislányok szobájában általában valamilyen puha szőnyeg van leterítve, de előfordulhat, hogy inkább valami felnőttes laminált padlóra kell cserélnünk a linóleumot, a szőnyeget pedig nyugalomba kell helyeznünk. 

Amennyiben a lányunk kissé monotonnak találja a színösszetételt, akkor sem kell rögtön más színekhez is hozzányúlni, hiszen a kiegészítőkkel ízlésesen lehet megtörni az egyhangúságot, csak erre érdemes felhívni a figyelmet.          

Bútorok – a kötelező darabok

A bútoroknál alapvetőnek kell lenni, hogy azok jó minőségűek legyenek és a lehető legtöbb funkcióval bírjanak. A kamaszlányoknak (akárcsak a fiúknak) rengeteg holmijuk lesz, amelyeket valahol tárolni kell. Emiatt sokkal jobb az olyan ágy, amelynek van ágyneműtartója, hiszen abba akár a nyári sátorozós holmija is beleférhet. 

Arra kell készülnünk, hogy a polcrendszerek feleszerelése mellett jól kombinálható tároló dobozokat is be kell majd szereznünk. A tároló dobozok akár az enteriőr részévé is válhatnak, amennyiben a megfelelőket válogatjuk ki, nem beszélve róla, hogy időnként egy-egy darabbal bővíthetjük a kollekciót, ha sokasodik a tárolnivaló. A holmik száma nemcsak azért növekszik, mert több tárgyat tanul a gyerekünk, s ehhez több könyv és segédeszköz kell, hanem azért is, mert ez az a korszak, amikor szinte minden érdekelni fogja, mindent kipróbál, míg meg nem leli a kedvenc hobbiját. Olykor még vissza-visszatér egy-egy régebbi kedvteléséhez, s emiatt sok, számunkra kacatnak tűnő dolgot őriz még meg. 

A bútoroknál alapvetőnek kell lenni, hogy azok jó minőségűek legyenek és a lehető legtöbb funkcióval bírjanak.

Az szinte biztos, hogy a korábbi íróasztal és a hozzá tartozó szék már nem lesz használható. Sokkal nagyobb, komolyabb asztalra lesz szükség, amely akkor az igazi, ha rengeteg kisebb-nagyobb fiókja van. A korábbi forgószék talán már a súlyát sem tudná igazán elviselni, és az ülőfelülete sem elég nagy és kényelmes már, nem beszélve a háttámláról. A jó tanulósarok semmiben sem különbözik egy jó irodai asztaltól és széktől – lehetőleg legyen masszív és állítható az asztal és a szék is. 

A kamaszlányok nagy álma egy szép pipereasztal a hozzá tartozó tükörrel. Általában a pihenősarokba ezt a bútoregyüttest álmodják meg. A kis piperesarokban is fontos, hogy olyan asztalka legyen, amelynek számos fiókja és rekesze van, hiszen ezekben lehet eltárolni azt a sokféle kenceficét és egyéb eszközt, amelyet naponta használni fog. Persze egy kiskamasznál még ügyelnünk kell arra, hogy mértéktartóan használja a kozmetikumokat, e tekintetben várhatóak lesznek a súrlódások a gyerekkel, aki kissé túlzásba viszi azok használatát. 

A pipereasztalnak jó megvilágítást kell kapnia, de ez igaz a dolgozósarokra is. Egyetlen nagy csillárral megvilágítani ezt a szobát nem lesz elegendő, kellenek az adott területre fókuszáló fények – asztali és LED-es lámpákkal lehet jól bevilágítani azokat a helyeket, ahol a lányunk tevékenykedik.    

Dekorációk, poszterek, virágok

A szoba dekorációját a különböző plédek, takarók és kispárnák mellett általában két dologgal szokták a lányok megvalósítani: a kedvenc együttesük posztereivel és valamilyen növénnyel. A poszterek felrakását úgy tudjuk fájdalommentessé tenni, ha a falra szerelünk vékony léceket, amelyekbe be lehet a rajzszöget szúrni, vagy a ragasztószalagot rá lehet nyomni anélkül, hogy az alatta lévő vakolat megsérülne. Jellemző ugyanis, hogy a poszterek időről-időre cserélődni fognak, és a lécek megmentenek bennünket a rendszeres szobafestéstől. 

A növények a természetet hozzák be a lányszobákba, és tulajdonképpen csak az ízlés és a szoba mérete szab határt annak, hogy milyen és mennyi növény díszíti majd a helyiséget. A nagyobb lányszobákban jó térelválasztó lehet egy növényfal, amellyel egyfelől az egyes zónákat elkülönítjük, másfelől pedig a szemet és lelket gyönyörködtető virágokat is elhelyezhetjük. 

A lányszoba kialakításakor akkor végeztünk jó munkát, ha a gyermekünk otthonosnak érzi magát benne, miközben minden funkcióra alkalmas és ízléses a berendezése. 

A szoba dekorációját a különböző plédek, takarók és kispárnák mellett általában két dologgal szokták a lányok megvalósítani: a kedvenc együttesük posztereivel és valamilyen növénnyel.

nyito-lefele-nyil-bibor