A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Varázslatos hangulatot teremthetünk amennyiben a fehéret a gyömbérrel, vagy barnával kombináljuk.

Biztonság és kényelem

Olvasóim már megszokhatták, hogy az év első negyedében elmerülünk egy kicsit a legújabb lakberendezési trendekben. Nem mondok azzal semmi meglepőt, hogy az éves divatirányzatokra jelentős hatással vannak azok a körülmények, amelyek között élünk. Ez a környezet bizony most nagyon veszélyes, bizonytalan és mindenkitől sok lemondást követel. Ehhez igazodik a 2023-as esztendő filozófiája: az otthonunk legyen barátságos, kényelmes és mindenek felett pozitívan hasson a biztonságérzetünkre. 

A másik tendencia, hogy a lakberendezés szinte minden elemében, legyen az a meghatározó színvilág, az anyaghasználat vagy éppen a követendő stílus, nagyon, csaknem szélsőségesen liberális. Azt lehet mondani, hogy szinte mindenre van javaslata ennek az esztendőnek, s alig vet el valamit a korábbi évek áramlataiból. Amire érdemes figyelni, hogy a korábbról átöröklött trend most elmélyül és kibővül.     

Átvételek a korábbi áramlatokból

Az éves lakberendezési trendekben néhány alapgondolat a korábbi évekből még nagyobb hangsúlyt kap. Fontos lesz továbbra is a természethez való közelség, a természetes anyagok használata. A világjárványból átöröklődött otthoni munka most kiegészül azzal a vággyal, hogy ezt a munkaterületet gyorsan és könnyedén tudjuk pihenésre alkalmas területté varázsolni. Ennek az igénynek a multifunkcionális bútorok felelnek meg leginkább, s azok közül is az elemes, könnyen mozgatható darabok.

A nagy, egybenyitott terek sem tűnnek el, de ezekben a terekben megjelennek olyan intim sarkok, amelyek lehetőséget adnak a pihentető elvonulásra. Lehetnek ezek olvasó-, kávé- vagy éppen játéksarkok, s ezeket a tereket a fal vagy dekoráció színével is el fogjuk különíteni. A multifunkcionalitás magában a térben is tetten érhető trend. A nappali egyben lehet étkező vagy tévészoba is, míg a hálószoba egy mobil térelválasztóval vagy tolóajtóval dolgozószobává alakulhat át. 

Lakberendezési trendek 2023-ban

A bútorok formavilágában sincs trendforduló. Még mindig a lekerekített formák fognak hódítani. A tojás- vagy tulipánszékeknek, a kagyló alakú foteloknak és lekerekített szőnyegeknek még mindig nagy a népszerűségük. Ezek a formák a 23-as esztendőben megjelennek a kisebb bútorokon, tárolószekrényeken is. A hajlított vonalak játékossága növeli a biztonságérzetünket a merev egyenes élekkel szemben. 

Ugyancsak velünk marad a természetes fény imádata. A trendi otthonok törekszenek arra, hogy minél több fény járja át a belső terüket. Ezt nemcsak a nagyobb méretű ablakokkal, üvegfelületekkel érhetjük el, hanem olyan bevilágítókkal és tetőablakokkal, amelyek az épület legkisebb zugába is beengedik a fényt anélkül, hogy közben elvesztenénk az intimitást.     

Okosodó otthonok

Alapvetőnek mondható a lakások okosodása. Korábbi cikkeimben már számos okos megoldásról beszámoltam, sőt a komplex okoslakást is bemutattam már. Az ilyen az eszközök és megoldások egyre inkább életünk részévé válnak. Mivel a kényelem és a biztonság a fő cél, ezért érdemes beruháznunk azokra a technológiákra, amelyek az említett célokat hozzák közelebb. Ezek az eszközök segítenek bennünket abban, hogy életünk a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és a környezettudatosság jegyében folyjon.

Okoskonyha - a hűtőszekrény a tárolás és az anyagbeszerzés, azaz a konyhai logisztika menedzserévé fog válni.

A fürdőszobákban megjelennek majd az okos zuhanykabinok, amelyek nemcsak víztakarékosak, de számos kényelmet biztosító funkcióval is fel lesznek vértezve. Masszírozó zuhanytól a zenei panelekig szinte bármi beépítésre kerülhet, attól függően, hogy az ott fürdőző mitől tud a legjobban ellazulni. Beépítésre kerülnek majd az okosüveg válaszfalak, amelyek a zuhany használatán kívül átlátszóak, de zuhanyzás közben mattra változnak.    

Színek és stílusok harmóniája

A meghatározó színvilág esetében már megmutatkozik a fenti állításom, azaz a liberális szemlélet. Nincs egyetlen meghatározó szín, amelyre „kötelező lenne” odafigyelni. A stílusok és a színek, valamint a színárnyalatok harmóniájáról szól ennek az évnek a színvilága. A konyhában például hódít a menta és az úgynevezett mély tó zöld, s elegyedik a finoman hozzá varázsolt arannyal, de aki loft stílust szereti, annak továbbra is ott vannak a sötét színek, a barna, a sötétvörös és persze a fekete. A fekete ráadásul most az úgynevezett gótikus stílussal együtt felértékelődött. 

A legújabb, és persze nagyon trendi és fiatalos stílus, a cyberpunk a neon villódzását követeli meg, így minden szín erőteljes, felfénylő. Ennek szöges ellentéte a minimalista stílus, amely éppen letisztultságával, szigorúságával hódít. Itt a monokróm érvényesül. Korábban a fehér mellett egy melegebb árnyalatot, esetleg egy fémszínt alkalmaztak az enteriőr kialakításához, de ebben az évben a fehérhez sötét társa, a fekete párosul. 

A nappalik és a hálószobák színvilága is a stílushoz alkalmazkodik, annak ellenére, hogy egyes szakcikkek szerint a levendula lesz az év meghatározó színe. Kétségtelen, hogy ehhez a természetes színhez kiválóan passzolnak a meleg bézs árnyalatok, a mandula fakóbb barnája és a földszínek. Persze ezek a kombinációk is csak a megfelelő stílusban érvényesülnek. Még erőteljesebb szín a Pantone-skála Viva Magenta 18-1750-ese. Ez a bordós magenta árnyalat nagy mennyiségben borzalmas lenne bármely stílus esetében, viszont ízléssel adagolva és megfelelő párosításban izgalmas és szép hangulatot eredményezhet. 

Mivel az izgalmasra most kevesebben vágynak, ezért továbbra is kedveltek maradnak a meleg és lágy színek. Ezekkel a színekkel úgy lehet feldobni a teret, hogy a meghatározó szín árnyalataival emeljük ki a tér bizonyos pontjait. A színek megválasztásában nemcsak a stílusok meghatározóak, hanem az is, hogy mely helyiségben vagyunk. Divatos lesz a wellness blue, amely a kék egy világosabb tónusa, de ennek a színnek a fürdőszobában lesz a helye. A vörös latex kiegészítő színként jelenhet meg olyan enteriőrökben, ahol oldani kell azt egyhangúságot. A barna homok szín a nappaliban és a hálószobában is meghatározó lehet, hiszen melegével a természetességet, a nyugalmat sugallja.  

Még az ágyneműnket is a természetesség jegyében válthatjuk le. Lakberendezési trendek 2023-ban.

Meghatározó stílus nélkül

A stílusok esteében ugyancsak érvényesül a nagy szabadság. Szinte minden stílushoz van egy jó szava a 2023-as évnek legyen az loft, high-tech vagy éppen eklektikus. Talán a minimalista irányzat van egy kicsit előrébb a ranglistán, mivel a csendet és a nyugalmat leginkább olyan otthonokban lelhetjük meg, ahol nincs semmi felesleges holmi, ezzel szemben lényegesen nagyobb szabad térben mozoghatunk.  

A minimalizmus alapvetése, hogy az adott helyiségben csak olyan tárgyak legyenek, amelyeknek rendeltetésük van. Előnyben részesíti a már említett multifunkciós bútorokat, letisztult a színvilága, ezért két, maximum három színnel gazdálkodik. Kedveli a tartós és megbízható anyagokat, nem elutasítva a nem természeteseket sem. Nagy, szellős és világos tereket hoz létre. A minimalista stílusban a térnek nagyjából húsz százalékát foglalják el a bútorok, míg a fennmaradó nyolcvan százalék a szabadság érzetéért felelős tér. 

A természetes anyagok használatának ellentmond a high-tech stílus, amely fémre, üvegre és műanyagra épül, de most ezekben az enteriőrökben is megjelennek a természetes anyagok. Ennek megfelelően nem lesz stílusidegen például a lebegő üvegpolcon elhelyezett súlyos kőből faragott váza. Az ilyen lakásban jelennek meg leginkább az okos megoldások, a levegőkeringetőtől a horkolást megakadályozó kanapékig.      

A textúrákban a meleg és a puha fog főszerephez jutni. A gyapjú, a pamut és a bársony mellett újra divatba jön nagyszüleink egyik nagy kedvence, a buklé. A hálószobákban az ágytakarókat felváltják a szép mintázatú és a puhapihe plédek, amelyek még akkor is dekoratívak maradnak, ha a nappali kanapéjára kerülnek kiterítve. Ezek a plédek ráadásul a mostani energiaínséges időkben príma alkalmi takarók lehetnek, ha tévézés közben fázni kezdenénk a hűvös lakásban.  

Mint a fentiekből kiderül, nem kell egyetlen parancsszóhoz igazodnunk, ha trendik akarunk lenni. A 2023-as esztendőben a lakberendezési trendek arról szólnak, hogy megismerjük önmagunkat, és ennek nyomán rendezzük be a környezetünket úgy, hogy szem előtt tartjuk a kényelmet és biztonságot.

Lakberendezési trendek 2023-ban

nyito-lefele-nyil-bibor