A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A városi lakásokhoz a természetet a szobanövényekkel lehet a leginkább közel hozni.

Élet költözik a betondzsungelbe

A 21. században egyértelmű lakberendezési trendnek mondható, hogy az otthonok minél közelebb legyenek a természethez. Ez a kertes házak esetében rendelkezésre áll, de a városi betondzsungelben ezt már körülményesebb létrehozni. Nem véletlen, hogy hódítanak a természetes anyagok, s nemcsak azért, mert ezek nem szennyezik a környezetet, hanem azért is, mert egészségesebb a használatuk, a velük való élet.

A városi lakásokhoz a természetet a szobanövényekkel lehet a leginkább közel hozni. A szobanövények divatja tulajdonképpen a nagyvárosok születésével csaknem egyidőben jött létre, mivel a természettől elszakadó ember sivárnak érezte az életét. A szobanövények burjánzása ezt a sivárságot oldotta fel, ráadásul dekorációként is tökéletesen működtek. A lakberendezési stílusok elterjedésével pedig a választásuk szelektálttá vált. 

A szobanövények varázsos ereje

A szobanövények tartása rávilágított számos, ma már tudományosan is igazolt jó tulajdonságukra. A növényeknek, virágoknak lélekgyógyító erejük van. Egyszerűen attól, hogy a környezetünkben élnek, máris jobban érezzük magunkat pszichésen. A szebb példányok látványa pedig nemcsak a szemet gyönyörködteti, de elégedettséggel tölti el a gazdáját is, mivel igazolja, hogy helyesen ápolja a kis kedvencét. 

A NASA mérései azt is bebizonyították, hogy a csoportokban elhelyezett növények már a helyiség levegőjének tisztításához is hozzájárulnak. Ez a természetes folyamat az életterünk klímáját javítva az életminőségünkre is jó hatással van. A vizsgálatok egyébként kimutatták, hogy a legtöbb szén-dioxidot a nyílgyökér vagy másnéven imádkozógyökér vonja ki a levegőből egy zárt térben. Nagyon előnyös erre a célra a vitorlavirág, a fikusz vagy az anyósnyelv tartása is. 

Ne feledkezzünk meg a szobanövények enteriőrben játszott szerepéről sem! Egyértelmű, hogy a jól kiválasztott és egészséges fajták díszbe öltöztetik azt a helyiséget, ahol virulnak. Persze a növényeket a megfelelő stílushoz kell választani. Ma már a lakberendezésben külön „tudománya” van annak, hogy mely növények mely stílusokhoz társíthatók.       

A nyílászárók esetében van egy elem, amely jóformán semmilyen figyelmet sem szokott kapni, ez pedig az ablakpárkány.

Terepszemle, mielőtt még bevásárolnánk

Persze a szobanövények tartásába sem célszerű előzetes ismeretek nélkül belevágni. Először is meg kell vizsgálnunk, hogy a saját életvitelünkhöz milyen növények választhatóak. Sajnos ezek az élőlények nem fognak hozzánk alkalmazkodni, ezért nekünk kell olyan környezetet kialakítani, amelyben jól érzik magukat. Amennyiben keveset vagyunk otthon vagy sokáig szoktunk távol lenni, akkor még egy fakír kaktusznak a beszerzése is meggondolandó. 

A virágok gondozására is időt kell szánni, még ha sokkal kevesebbet is, mint egy négylábú társéra. Viszont ugyanúgy tisztában kell lennünk az adott növény igényeivel, ápolásával, tartásával, mint egy szobacica esetében. Ha nem tudjuk, hogy az adott növénynek mik az igényei, akkor kidobott pénz lesz a beszerzésük, mert előbb-utóbb tönkremennek. 

Fel kell térképeznünk a lakásunkat, és annak paramétereit is figyelembe kell vennünk a választás során. Egy kis lakásba nem jó ötlet betelepíteni egy könnyezőpálmát. Lehet, hogy amikor beszereztük, még csak egy kis cserépben szerénykedett, de idővel akkorára fog növekedni, hogy szinte kitúrja a lakót a nappaliból. Kis lakásba olyan növényeket célszerű választani, amelyek meghatározott méreten túl már nem terjeszkednek. Az ilyen otthonokba nem jó választás a futónövény sem, ellenben az ibolya, a korallvirág, az orchidea tökéletes lehet. A szép, de kis cserépben éldegélő virágok akkor lesznek látványelemei a lakásnak, ha csoportosan helyezzük el őket, mégpedig egy díszes, az enteriőrhöz illeszkedő kosárban, ládában vagy kaspóban. 

A lakásunk bevilágítása is fontos tényező. Az az ingatlanban, amelybe nem hatol be sok természetes fény – és ilyenek a régi, futófolyosós bérházak – csak olyan növények jöhetnek szóba, amelyek kifejezetten kis fényigényűek, kedvelik a félhomályt, a szűrt fényt. Ugyanezek a növények azonban hamar elpusztulnak, ha egy napsütötte, déli fekvésű lakás ablakpárkányán helyezzük el őket. 

Az az ingatlanban, amelybe nem hatol be sok természetes fény – és ilyenek a régi, futófolyosós bérházak – csak olyan szobanövények jöhetnek szóba, amelyek kifejezetten kis fényigényűek

Kritikus időszak

A különböző növényeknek különböző igényük van, attól függően, hogy a természetben hol, milyen körülmények között élnek. Ráadásul még ciklusidővel is rendelkeznek. A lakásban szóba jöhető növényeknek is van pihenőidőszakuk, amikor szó szerint téli álmot alszanak. A téli, fényszegény és hidegebb időszakban lelassulnak a bennük zajló folyamatok. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elfelejthetjük őket három hónapig. 

A téli időszakban a növények kevesebb vizet vesznek fel a gyökereikkel, ezért arra kell figyelni, nehogy túlöntözzük őket. A túlöntözésnek gyökérrothadás lehet a vége. A fűtési szezonban gondoskodni kell a megfelelő páratartalomról is, mivel ilyenkor szárazzá válik a levegő. Télen a megbolygatást sem kedvelik. Metszést, átültetést, tőosztást csakis a tavaszi időszakban szabad elvégezni. Tápoldatozni is tavasz elején érdemes. Egyes növényeknek az átteleléskor speciális körülményekre van szükségük. Szerencsére az interneten minden növényhez megtaláljuk a megfelelő tanácsokat ezügyben.       

Stílusokhoz passzoló növények

Mielőtt kicsit körülnéznénk az egyes lakberendezési stílusok és az ahhoz igazodó növények világában szükséges megemlíteni, hogy egyetlen növény sem áll önmagában, valamilyen tartóban fog élni és fejlődni. Ennek megfelelően tehát az sem közömbös, hogy az adott növényt milyen dizájnnal rendelkező cserépbe, kaspóba vagy ládába helyezzük el. Alapvető megállapítás az is, hogy nagyméretű növényeket szoliterként csak nagyterületű helyiségekben tanácsos elhelyezni. Ott azonban a sarokban strázsálva nagyon impozáns hatást érhetnek el. 

Kezdjük talán a mediterrán stílussal, mert itt igazán nem merülhetnek fel problémák a növények kiválasztásakor. Mediterrán növényeket kell beszereznünk és azoknak kell a legjobb környezetet megteremteni. Ide a citrusok, a narancs és citrom mellett kiválóan illik az agávé, a párnafű, a jukka vagy a mirtusz. Nem stílusidegen egyes kaktuszfajok elhelyezése sem, mint például az aloé. 

Kicsit jobban körül kell néznünk, ha modern, minimalista környezethez választunk szobanövényt. A kaktuszok itt is jó választást jelentenek, s mellettük a fikuszok, páfrányok, dracénák és minden olyan növény szóba jöhet, amely szobor vagy grafikaszerű formát mutat. 

A rusztikus környezetben az élénken virágzó növényeké lehet a főszerep. A begónia, az ibolya, a korallvirág, a petúnia, a ciklámen vagy éppen a mikulásvirág közösségei mutatnak igazán jól, s színeikkel megvidámítják a szemet-lelket.  Sokan kedvelik a japán, vagy a keresztúton álló japandi stílust. Nos, az ilyen enteriőrökben a bonsai, a bambusz, a kálmos és egyéb kelet-ázsiai származású szobanövény illik. 

A bonszai japán szóösszetétel, és nagyjából azt jelenti, hogy lapos tálban nevelt fa.

Az egzotikus szobabelsőkben, ahol rattan bútorok vannak a szubtropikus növényekből célszerű választani. A fikusz, a bromélia, a kontyvirágfélék világa ez, ahol a pálmák mellett egy-egy színes orchidea is megbújik. A pálmafélék egyébként meglehetősen univerzálisak a stílus tekintetében. Így például elhelyezhetőek a klasszikus stílbútorokkal berendezett lakásban is. Mellettük a begónia, a ciklámen, az afrikai ibolya is kiváló választás, mivel ezek a színeikkel megtörik az egyhangú és komor barnaságot. A vitorlavirág, a flamingóvirág, az amarillisz, a golgotavirág és mindazon növények, amelyek elegáns, határozott kontúrúak nagyon ajánlhatók az art deco vagy a jugendstíl környezetbe. 

Mivel a lakberendezési stílusoknak folyamatosan növekszik a száma, ezért csak néhányat mutattam be a teljesség igénye nélkül. Szerencsére az interneten minden stílushoz meg fogjuk találni a megfelelő szobanövényeinket. Most már csak az a dolgunk, hogy gondosan ápoljuk őket, mert azt szépségükkel, látványukkal biztosan meg fogják hálálni nekünk.            

  Az interneten minden stílushoz meg fogjuk találni a megfelelő szobanövényeinket.

 

nyito-lefele-nyil-bibor