A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Manapság is előfordulnak sajnos lakástüzek, és ezekben sokszor egy élet munkája és minden tárgyi emléke elpusztulhat, nem beszélve az emberi életekről.

Hasznos természeti erő, ami olykor ránk támad

A tűz évezredek óta az ember barátja. A tűz csiholásának ismerete alapvetően megkülönböztet minket az állatoktól, amelyek (akik?) ösztönösen rettegnek a tűztől. Mi emberek azonban a tüzet a saját céljainkhoz idomítottuk, de olykor ez a hasznos természeti erő fellázad, és elpusztítja azt, ami az útjában áll. A középkori városok legnagyobb veszedelme a tűz volt, ezért – különösen az éjjeli órákban – tűzőrség ügyelt a polgárok biztonságára. 

Manapság is előfordulnak sajnos lakástüzek, és ezekben sokszor egy élet munkája és minden tárgyi emléke elpusztulhat, nem beszélve az emberi életekről. Ezért nem árt, ha egy kicsit elmélyülünk a háztartási tüzek világában, és megfogadjuk a szakemberek tanácsait, hogy megelőzzük a bajt.   

Veszélyes üzemünk, a konyha 

A lakástűz elleni leghatékonyabb védelem az, ha megelőzzük. Ehhez ismernünk kell, hogy hol és hogyan keletkezhet a legkönnyebben tűz, milyen tényezők segítik gyors terjedését, milyen tevékenységek járnak a háztartásban fokozott tűzveszéllyel. 

A tűzoltóság éves statisztikáiból tudjuk, hogy a lakástűz szempontjából leginkább érintett helyiség a konyha. Ezen nagyon nem is lehet csodálkozni, hiszen alapvetően egy olyan műhelyről van szó, ahol tüzet és bizonyos tűzhely típusoknál nyílt lángot használunk. 

A tűzoltóság éves statisztikáiból tudjuk, hogy a lakástűz szempontjából leginkább érintett helyiség a konyha.

A legtöbb esetben azért kell a tűzoltóknak kiszállni, mert egy tűzön felejtetett fazékban ég le az étel, majd lassan a fazék is. Ezek az esetek kifejezetten az emberi feledékenység számlájára írhatóak, de egy lakótömbben emiatt keletkezhetnek nagy, a többi lakásra is átterjedő tüzek. A főzés veszélyes üzem, ezért a főzés egész ideje alatt ott kell lennünk, hogy kontrolláljuk az eseményeket, ha valami elszabadulna. A serpenyőből felcsapó forró zsír is nagyon veszélyes lehet, különösen akkor, ha meg is tetézzük azzal, hogy vizet öntünk rá, vagy vizes alapú élelmiszer bedobásával fokozzuk a hatást. A szerte fröcsögő zsír nemcsak tűzveszélyes, de le is forrázhatjuk vele magunkat. 

A konyhai tüzek elkerülését azzal is fokozhatjuk, ha a tűzhely közelében nem hagyunk semmilyen éghető anyagot. Sajnos sokan ennek közelében helyezik el a konyharuhát, vagy a mellette lévő ablakra függönyt raknak. Ezek a textíliák nagyon gyorsan lángra kapnak és a heves tűz kiindulópontjai lehetnek. Akik további biztosításokat szeretnének, azoknak rendelkezésükre áll a könnyen beszerezhető tűzoltókészülékek egész arzenálja. Ezek az oltók a kisebb, lokális tüzek gyors kioltására alkalmasak. Nagyobb, a teljes helyiség harmadát elérő tüzek esetén sajnos nem marad más hátra, mint a menekülés és a tűzoltók, valamint a szomszédok riasztása. 

Dohányzás és elektromos tüzek

A lakástüzek egyik legfontosabb előidézője a dohányzás. Az ember azt gondolná, hogy egy akkora parázs, ami az ingre pottyanva egy aprócska lukat éget, nem okozhat nagy problémát. Sajnos évente több ember is azért veszti életét, mert elalszik dohányzás közben mondjuk egy olyan fotelben, amelynek a kárpitja átég. A parázs az ilyen kárpitban csendben „lélegzik” egészen addig, amíg egy huzat nem ad elég tápot. Akkor nagy és erős lánggal felloban és kész is a baj. A dohányosoknak már csak a lakás jó levegője miatt is célszerűbb a dolgot az erkélyen, a ház előtti teraszon elintézni, és a csikket akkurátusan elnyomni a hamutartóban.

A lakástüzek egyik legfontosabb előidézője a dohányzás.

A lakástüzek másik nagy előidézője az elektromos rendszer vagy berendezések meghibásodásával függ össze. Egyre több az elektromos hibából fakadó tűzeset. Ennek több oka is van. Elvileg a lakások vezetékeit és elektromos kapcsolótábláit ötévente ellenőriztetni kellene szakemberrel, de ezt a legtöbb lakástulajdonos nem tartja be, és szakemberből sem lehet „Dunát rekeszteni”, különösen egy ilyen „kis projekthez”. 

Az elektromos tüzek az elöregedett hálózatok miatt, vagy az egyre nagyobb kapacitást követelő háztartási gépek okozta hálózati túlterhelés miatt következnek be. Régi lakások vásárlása esetén nagyon alaposan meg kell vizsgálni az elektromos hálózatot, mert jó esély van arra, hogy a beköltözés előtt még egy teljes rendszerfelújítást kell elvégezni. Ez általában tárgyalási alapot is képez az adott ingatlan ára kapcsán, mert egy ilyen munka nem kis befektetést kíván. 

A modern háztartások egyre több elektromos eszközt és automatikát használnak, ezeknek pedig az áramigénye nagy, és idővel még minden bizonnyal bővülni is fog. Ennek megfelelően kell a hálózati felújítást elvégeztetni szakemberrel, és arra is ügyelni kell, hogy a nagy gépeket ne ugyanarra a vonalra terheljük, mivel azok ennek hatására felmelegednek és a használat után visszahűlnek. Ezek a kötések idővel meglazulnak és potenciális veszélyforrássá válnak. 

Szép karácsony

A tűzoltók számára sajnos egyik karácsony sem igazán szép, mert ekkor kell kivonulni a sok karácsonyfa tűzhöz. Közelednek az ünnepek, ezért nem árt emlékeztetni mindenkit arra, hogy az élő fákon használt mécseseket és gyertyákat nem szabad őrizetlenül hagyni. Ugyancsak veszélyesek a csillagszórók is, mivel sokan ezeket is az ágakra aggatják. Ahogy halad az idő, a kivágott fenyő száradni kezd és a benne lévő olajjal együtt egyre könnyebben lángra kaphat. A fát sose tegyük függöny vagy egyéb könnyen gyulladó tárgy, bútor mellé. 

Lakástűz - a tűzoltók számára sajnos egyik karácsony sem igazán szép, mert ekkor kell kivonulni a sok karácsonyfa tűzhöz.

Manapság egyre többen használnak villanyfüzéreket a gyertyák helyett. Sajnos ezek is tűzveszélyesek lehetnek, amennyiben ellenőrizetlen helyről szerezzük be őket. A szakszerűtlenül készített füzérek nemcsak zárlatot, hanem ezzel együtt tüzet is okozhatnak. Válasszunk minőségi terméket és lefekvéskor kapcsoljuk le a füzért, még ha szépen mutat is a fa fényben úszva. 

Tűzoltó készülékek            

Alapvetően három típust vásárolhatunk. A vízzel oltó készülékek leginkább a kigyulladt papírkosár eloltására jók. Elektromos tüzek vagy a konyhában keletkezett olajos alapú lángok ellen nem szabad használni. 

A hab- vagy porral oltó készülékek a konyhai, olajos tüzek elfojtására kiválóan alkalmasak. Elektromos tüzek esetén is használhatóak, csak – amellett, hogy nagy kosszal jár a használatuk – tönkreteszik azokat az elektromos készülékeket, amelyek a tűz közelében vannak. 

A legjobb, minden tűzhöz kiválóan alkalmas készülékek a szén-dioxidos, BCF vagy halonos, összefoglaló nevükön gázzal oltó készülékek. Igaz, ezek a legdrágábbak is. A készülékek akkor sem örök életűek, ha nem kell használni őket, mindegyiknek van egy szavatossági ideje, amelynek lejárta esetén cserére van szükség.  

Ezek a készülékek a kis, gyorsan lokalizálható és eloltható tüzek esetén használhatóak. Nagyobb tüzek esetén már nem lesz elég a kapacitásuk. Ilyenkor már a tűzoltóknak kell közbelépniük. Ne feledjük: a 105-ös számot kell hívni baj esetén!

Tűzoltó készülékek.

nyito-lefele-nyil-bibor