A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A hygge egyszerre életmód és életérzés, amely a lakókörnyezetükre is erős hatással van.

Egy életérzés Dániából

A skandináv országok egy nagyon érdekes lista elején helyezkednek el, mégpedig a boldogság szintje alapján. Közülük is kiemelkednek a dánok, akik évről évre ennek a listának a tetején találhatóak. Egy olyan országról beszélünk, ahol az év nagy részében hideg és sötét van. 

A dánok ebből a körülményből is képesek voltak előnyt kovácsolni, és manapság egy általuk kreált fogalom kezd terjedni a világban és a lakberendezésben, amit hygge-nek mondanak. 

A hygge egyszerre életmód és életérzés, amely a lakókörnyezetükre is erős hatással van, ezért – noha stílusnak talán nem nevezhetjük – de mindenképpen felfrissíti a skandinávnak mondott általános stílusjegyeket. 

Életmód a hygge megvalósításáért

A hygge – amelyet nagyjából „hug-ha” kiejtéssel használnak – a boldogság, az otthonosság, a meghittség kellemes érzetének az elegye. A dánok tudatosan törekszenek a hygge elérésére. Ez lehet egy társasági vacsora, egy forró fürdő a hideg napokon, egy kuckózós beszélgetés gyertyafényben, borozgatás a barátokkal a kandalló előtt.

Ehhez az alapot persze a nagyon magas életszínvonal teremti meg, de sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a természetjárásra, a közösségi létre és az egészséges életmódra, mint mi magyarok. Igaz, sokkal kevesebbet is kell dolgozniuk ahhoz, hogy mindezt napirendjükbe tegyék. 

Ez a hygge életérzés a dán otthonokban is tetten érhető, s ha szeretnénk befogadni mi is ezt a világot, érdemes ennek alapjaival megismerkedni.       

A kandalló kifejezetten a meghitt hangulatot kölcsönzi.

Meleg, puha és meghitt

Egy hygge otthonnak melegnek, barátságosnak, egyszerűnek, de mégis egyedinek és meleg fényekkel telinek kell lennie.

A hygge lakásban a szokásos radiátorok mellett infrasugárzók és kandalló adhat plusz meleget, amelyhez számos puha, meleg takaró adja a fokozott élményt. Ezek a takarók az enterőr kiegészítői is egyben. Anyagukat tekintve pamut, merinói és alpaka gyapjú az általános. Ezek tapintása nagyon kellemes, meleg érzetet kelt. 

A takarók, pokrócok és függönyök finom pasztellek, de nagyon népszerű a bézs és a föld szín is. A diszkrét és természetes árnyalatokat egy-egy színes és bolyhos kispárna „bolondítja meg”, amelyek nagyban elősegítik a hygge hangulatot.  

A fények hihetetlenül fontosok ebben a környezetben. Dánia messze a legnagyobb gyertyafelhasználó az EU országai közül, és ez alapvetően a hygge otthonokhoz kötődik. Nincs olyan dán otthon, ahol ne lennének gyertyák. Ezeknek a meghitt fénye egészül ki elektromos fényekkel. Sokan nem szerelnek fel csillárt sem, hanem az egyes területekre helyeznek fali- és állólámpát. A lágy és szűrt fények – kiegészülve az illatos gyertyák lángjának táncával a falon – keltenek nagyon kellemes hangulatot.    

Dánia messze a legnagyobb gyertyafelhasználó az EU országai közül, és ez alapvetően a hygge otthonokhoz kötődik.

Faburkolat, fapadló

A dán otthonok – követve a skandináv hagyományokat – a természetes anyagokat részesítik előnyben, és ezek között is első helyen áll a fa. A fapadló csaknem általánosnak mondható, ami érthető is egy olyan országban, ahol szigorú és hosszú a tél. A kőborítás hidegsége egyáltalán nem illik egy hygge lakásba.

A falakat is szívesen burkolják fával, és nagyon sok helyen meg is hagyják a természetes színét. Ilyenkor a falburkolat és a fapadló, valamint a nyílászárók kereteinek árnyalatával lehet kicsit érdekesebbé tenni a teret úgy, hogy az alapszín – lehetőleg valami lágy vagy természetes – marad a meghatározó. 

A falak színe a szürkétől a lágy barnáig terjed, de természetesen alapnak számít a fehér. A faburkolatot is le szokták festeni, hogy passzoljon a falfestéshez. Hogy ne legyen nagyon monokróm a környezet, azért a kiegészítők lesznek a felelősek. 

Bútorok a funkcionalitás jegyében

A bútorok alaptémája is a fa. Tömörfa bútorok határozzák meg rendszerint az enteriőrt, de nem halmozzák túl a lakást bútorokkal. A skandináv ízlésnek megfelelően a bútoroknak elsősorban a funkcionális értékét nézik és a külcsín utána következik. 

A fotelek helyett sok helyen találkozhatunk párnázott, kényelmes székkel, és a hygge behívta a hintaszéket is ebbe a közegbe. Mi lehet annál hyggébb érzés, mint a kandalló előtt a hintaszékben kortyolgatni az aromás teát vagy kávét, nem igaz? 

A bútorok között megtalálhatunk olyan régi darabokat is, amelyhez valamilyen történet tartozik. A DIY divatja nem áll távol a hygge érzéstől. Egy-egy szép régi komód vagy vitrin a környezethez adaptálva és felújítva nagyon erős hatással bír az adott helyiségre. 

Az étkezőben a nagy asztal kötelező darab, hiszen ezt tudja majd kényelmesen körülülni az a társaság, amelynek körében jól érezzük magunkat. A társasági élet ugyanis nagyon fontos részét képezi a dánok mindennapjainak, és ez bizony a hosszú és tartalmas élet egyik alapja. Jó lenne, ha mi, magyarok a bezárkózás helyett ki tudnánk egy kicsit nyílni, olyan „dánosan”.       

Egy hygge otthonnak melegnek, barátságosnak, egyszerűnek, de mégis egyedinek és meleg fényekkel telinek kell lennie.

Egyedi és természetes

A hygge otthonok speciális jellemzője az egyediség. Ugyan a fentiekben leraktuk azokat az alapokat, amelyre a dánok építkeznek, de mindez mit sem ér, ha nincs benne a saját egyéniségük. Ez nagyon sok mindenből, tulajdonképpen apró részletekből építkezik. 

A lényeg, hogy az adott tárgyak, kiegészítők vagy dekorációk egyértelműen a személyiségünk részeit hordozzák és kapcsolódjanak hozzá történetek. Lehet ez egy szépen keretbe foglalt fotó egy nagy családi nyaralásról, amely a komód tetején áll, de akár egy egészen meghökkentő, afrikai szantálfából faragott szobor is, amely egy régi és egzotikus út emlékét idézi fel. 

Az otthonossághoz az élő természet is hozzátartozik, ezért jellemző eleme a dán lakásoknak a szoba- és fűszernövények jelenléte a lakásban. Egy-egy nagyobb szobanövény akár térelválasztóként is működik, de gyakran alakítanak ki kis növénysarkokat, amelyet természetes és mesterséges fényekkel lehet még impozánsabbá tenni. 

A hygge tehát egyfajta élet- és látásmód, s valószínűleg azért kezd egyre népszerűbb lenni világszerte, mert mindannyian áhítozunk arra a boldogságra, amelyet a dánok már felfedeztek maguknak.

A nyílászárók esetében van egy elem, amely jóformán semmilyen figyelmet sem szokott kapni, ez pedig az ablakpárkány.

nyito-lefele-nyil-bibor