A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A skandináv építészet a természet és a hagyományok tiszteletére épül.

Életmód és szemlélet – stílus születik

Az építészet folyamatosan változott és fejlődött az emberi gondolkodással és a technika fejlődésével párhuzamosan. Az egyes stílusok nemcsak korszakokat határoztak meg, hanem területileg jól körül határolható övezeteket is. A stílusban olyan erős karakterjegyek lelhetőek fel, amelyek kizárólag az adott kulturális közösségre jellemzőek. Ezek a közösségek – éljenek bárhol a világban – a környezetükhöz és az életformájukhoz igazodva teremtették meg a csak rájuk jellemző stílusukat. A modern világban ezek a stílusok már nem maradnak elszigeteltek, hanem stílusteremtő erővé válhatnak másutt is. Ilyen utat járt be a skandinávok építészeti hagyománya, kultúrája is. Amikor találkozunk egy ilyen épülettel, azonnal tudjuk, hogy az északi népek stílusában épült meg. 

Külső színek, anyagok és megoldások 

A skandináv építészet a természet és a hagyományok tiszteletére épül. Alapvető építőanyaga a fa – elsősorban a fenyő és a nyír. Jellemző rájuk a letisztultság és a praktikum. A házak zöme aszimmetrikus, amely egyedivé formázza külsejüket. Jellegzetes színvilága a fehér, amelyet a tető és a lábazat színével ellenpontoznak. A fehér ház nyílászáróinak keretét, a fő tetőgerendát is szívesen festik le valamilyen látványszínnel, de csak nagyon szolidan bánva a befestendő területtel. A házak zöme két színt kap, amelyben a fő szín a fehér. Találhatunk barna, kék és zöld színű falakat is – ilyenkor a fehér a kisebb váltószín.   

A skandináv házak homlokzatát leginkább fabéléssel díszítik, amelyen nagyon látványossá teszi a homlokzatot, és tökéletes harmóniában áll a környezettel a nagy fenyőerdők mentén. Különösen a norvégok használják a ház külső falának borítását, amely sokkal jobban ellenáll az időjárásnak, mint a nálunk használatos vakolás. Burkolásra leginkább fát vagy vinilt használnak. A gerendából vagy rönkből készült házaknak ilyen borításra sincs szükségük, ezekre a megfelelő pác kerül fel és a fa természetes színét, erezetét kapjuk meg díszítésnek.  

Menjünk fel a tetőre!

Tetőcserép helyett szívesen alkalmaznak fémborítást, amelynek rendszerint fekete színe vagy valamilyen sötét (kék, szürke) árnyalatot kap. Gyakran használnak műanyag tetőborítást, amelyet speciális polimerekből állítanak elő. A nálunk használatos cserepes megoldásra jóval kevesebb példa akad. A rusztikus épületeknél még fellelhetőek, sőt manapság egyre divatosabbá válnak a földtetős házak is, amelyeket vastag moharéteg véd az esőtől.   

Skandináv ház.

A hagyományos skandináv házak teteje igen meredek, hogy a nagy mennyiségű hótól könnyedén meg tudjanak szabadulni. Az ilyen meredek tető alatti tér nem nagyon tehető lakhatóvá. A 20. század második felében terjedtek el a lapostetős megoldások. A klímaváltozás volt az egyik tényezője annak, hogy váltottak lapostetőre, de az építészeti technológia fejlődése is biztosította a lakókat arról, hogy nem szakad vagy ázik be a lapostető.

Manapság már csaknem minden skandináv ház déli oldalán találunk napelemeket, amelyek a zöld energiát biztosítják a háznak, ugyanakkor, ha belépünk, a nappaliban biztosan találunk egy hagyományos, fatüzelésű kandallót is. Jó példája ez a hagyomány és természettisztelet ötvözetének, valamint a régi és az új találkozásának.     

Nyílászárók a fény befogadására 

Azt már a japandi stílusnál kifejtettem, hogy a skandinávok meglehetősen fényimádók. Olyan világban, ahol az év egyik felében a sötétség uralkodik, ez nem is nagyon meglepő. Ennek megfelelően a skandináv házak nagy és magas ablakokkal rendelkeznek, hogy minél több fényt tudjanak a lakótérbe beengedni. 

Nagyon sok példa akad arra, hogy a ház naposabb, déli oldala valójában egy hatalmas üvegfal, amely nagyméretű teraszra nyílik. A nyílászárók duplán üvegezettek és tökéletesen szigeteltek, hogy a meleget a legjobban megfogják. Aki már látott skandináv filmeket – és ki nem? – annak feltűnhetett, hogy az ablakokat semmi sem takarja el még éjszaka sem. Ez számunkra elég szokatlan jelenség, hiszen így a kivilágított lakást, és a benne élőket alaposan megfigyelhetjük. A skandináv népek számára azonban sokkal fontosabb a fény, mint az elzárkózás utáni vágy. Ha mégis használni kell valamilyen „paravánt”, akkor ez rendszerint egy római függöny, vagy egy nagyon vékony tüll függöny lehet.   

A skandináv házakban gyakran kandallót is találunk.

Kulturális sajátosságok testet (nem)öltve         

A skandinávok természetszeretete legendás, de ugyanilyen fontos jellemzőjük a mások iránti tisztelet is. Egyszerre él bennük a hideg észak zárkózottsága és a bizalom. Ennek az ellentmondásnak az egyik figyelemre méltó jelensége, hogy nem építenek a házak köré magas kerítéseket. Ha van valamilyen kerítés, akkor az csak dekoráció, nem magasabb 20-30 centiméternél. A függöny és kerítés nélküli életforma a bizalomra épül – senki sem háborgatja a másik személyes körét és ingatlanát. Ugyanakkor szinte kötelező elem a kis és nagyon gondozott előkert kialakítása a bejárati fronton. Ez amolyan vendégváró terület, amellyel a ház tulajdonosa bizonyíthatja, hogy milyen gondos házigazda. 

A skandináv házak zömében nincs igazi tetőtér és alagsor. Ezért a fő épülettől nem messze építenek egy takaros kis épületet, amelyben a különböző holmikat tárolják. A gazdaság gépei és a kerti holmik tárolása mellett ezek az épületek nyári konyhaként funkcionálnak. Nagyon fontos, hogy ez a kisegítő épület stílusában és színében sohasem tér el a főépülettől, azaz szerves egészet alkot vele úgy is, hogy távolabb áll tőle. 

A belső tereket is a természetes anyagok uralják, alapvetően a fa és a kő határoz meg mindent. A fényimádat a helységek rendezettségében és szellősségében is megnyilvánul: nincsenek felesleges bútorok az enteriőrben, legyen az a nappali vagy a hálószoba. Minden a praktikumról és a szolid eleganciáról szól a letisztultság jegyében. 

Hazánkban a rendszerváltást követően vált egyre népszerűbbé a skandináv stílus, és ezt ma már nemcsak az enteriőrben lehet kialakítani, de találunk olyan tervező és generálkivitelő céget, amely kifejezetten ennek a stílusnak a piacán tevékenykedik mint házépítő.   

A skandináv belső tereket is a természetes anyagok uralják

nyito-lefele-nyil-bibor