A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A gamer szoba berendezésének egyik alapvető paramétere, hogy annak mekkora lehet az ideális mérete.

Az örök homo ludens 

Homo ludens, a játékos ember fogalma már az ókorban ismert volt. Az akkori emberek leginkább kockajátékokkal szórakoztatták magukat és egymást. A játékszenvedély azóta sem halt ki az emberekből, csak a játékok változtak. 

Emlékszem, mekkora meccseket játszottunk a nagymamámmal a malomjátékban, aztán később a barátaimmal már vérre menő és akár egész napot is kitöltő társasjátékokkal múlattuk az időt. 

Az informatika robbanásszerű fejlődésével és különösen a széles sávú internettel együtt aztán megjelentek a számítógépes-internetes játékok. Azt hihetnénk, hogy ezek csak a gyerekeket ragasztják oda a számítógépekhez, holott a felnőttekkel is ugyanez a helyzet. Ma már az egyik sajnálatos jelenség az internetes játékfüggőség, amelyben egyre többen szenvednek.  

Ugyanakkor a játékokkal nagyon sok pénzt is lehet keresni, és sokak számára a számítógépes játékok jelentik a felhőtlen kikapcsolódást. A legkomolyabb gamerek előbb-utóbb arra vágynak, hogy legyen erre a célra egy tökéletesen berendezett helyiségük. Tekintetünket most a gamer szoba berendezésére vetjük.  

A gamer szoba paraméterei

A gamer, vagy magyarosan játékszoba berendezésének egyik alapvető paramétere, hogy annak mekkora lehet az ideális mérete. Ez persze magától a kedvelt játéktól, és annak technikai paramétereitől is függ, de az is befolyásolja az ideális méretet, hogy hányan fogják igénybe venni azt a szobát, hiszen bizonyos játékokat akár csoportosan is lehet játszani. Az is előfordulhat, hogy ugyan csak egy személy játszik a PC-n vagy a konzolon, de a barátai szívesen figyelik a játékmenetet. 

Az a szerencsés, ha a gamer szoba legalább húsz négyzetméteres, mert ebben az esetben a nagyméretű asztal, a teljes arzenál – a számítógép, hangfalak, monitorok – elfér, és még el is tudunk helyezni néhány kényelmes széket, egy kanapét a játékostársak részére, vagy azok számára, akik követni szeretnék a játékot. Kisebb méretű térben már egészen biztos, hogy kompromisszumokat kell kötnünk.  

A szobával kapcsolatban még két fontos tényezőre hívom fel a figyelmet. Míg a hétköznapi szobák esetében érthető és fontos cél a minél több természetes fény, addig ez a gamer szobára nem vonatkozik. Úgy kell tekintenünk erre a helyiségre kicsit, mint egy moziszobára, azzal a különbséggel, hogy itt a mesterséges fényeknek lesz szerepük. 

Míg a hétköznapi szobák esetében érthető és fontos cél a minél több természetes fény, addig ez a gamer szobára nem vonatkozik.

A másik fontos dolog, különösen, ha komoly hangfalakkal szerelkezünk fel, hogy a szoba legyen tökéletesen hangszigetelt. A falak mellett a nyílászárókat is jól le kell szigetelni, és a számítógépes játékszoba esetében egy tolóajtó használata is nagyon praktikus lehet. A szigetelés azért szükséges, hogy a lakás, ház többi lakójának a nyugalmát semmiképpen se zavarjuk. A hangos játékok még nappal is zavaróak, hát még késő éjszaka, amikor a legtöbb gamer éppen játszik.

Gamer asztal és szék

Az ideális gamer szobák tulajdonképpen minimál dizájnúak, mert kifejezetten a funkcióra koncentrálnak, és csak olyan berendezések találhatóak meg benne, amelyek a játékhoz szükségesek. Nagyon sok gamer osztja meg a játékát az interneten, a legjobbak ezzel még akár jelentős pénzt is kereshetnek, hiszen ahogy nő a rajongók és követők száma, úgy nő meg a csatornájuk értéke a hirdetések szempontjából. 

A gamer szoba alapvető bútora a nagyméretű és sok polccal rendelkező asztal, valamint a gamer szék. Az asztalnak azért kell nagynak lennie, hogy azon akár több, vagy nagyobb monitor is helyet kaphasson. A nagy asztal arra is jó, hogy elférjen rajta egy profi mikrofon, kamera vagy akár egy hangkeverő pult is. A szenvedélyesen és gyakran játszó gamereknek mindig van egy tartalék gépük is, amelyet meghibásodás esetén azonnal be tudnak üzemelni. Ennek a gépnek – általában laptopnak – is helyet kell találnunk a polcokon. 

Az asztalhoz közel tehát mélyebb polcokkal ellátott tárolót is érdemes felszerelni vagy elhelyezni. Régebben a játékok lemezeit még díszes műanyag dobozban forgalmazták, és ezeknek is helyet kellett szorítani. Manapság az új játékokat internet felületen keresztül lehet elérni, így a dobozok tárolásának problematikája megszűnt. 

A gamer szék legalább olyan fontos bútordarab, mint az asztal. Nem egészséges egész nap egy székben ülve játszani, de ha már valaki megszállottja ennek a szórakozásnak, akkor legalább azt egy kifejezetten erre a célra fejlesztett székben tegye. Vannak youtuberek, akik néha maratoni adásokat hirdetnek meg, és akár 24 órán keresztül is játszanak. Egy átlagos székben ez szinte lehetetlen lenne, annyira megviseli a gerincet és minden egyéb testrészt, amelyet az ülés leterhel. 

A gamer szék legalább olyan fontos bútordarab, mint az asztal.

A gamer székek minőségi változatai abban térnek el a legjobb irodai székektől, hogy szinte minden elemük állítható a karfától kezdve a magasságig, de a legjobbak még 180 fokban le is dönthetőek. A gamer székek jól párnázottak és olyan fejtámasszal rendelkeznek, amely leveszi a gerincről a terhelést. Be lehet állítani, hogy mekkora hintajtéka legyen a széknek, és azok a legjobbak, amelyek állítható lábtartóval is rendelkeznek. 

A gamer székek legújabb nemzedéke már étel- és italtartóval is fel van szerelve, valamint elérhető egy masszírozó funkció is. A dizájnjuk sokkal inkább egy sportkocsi ülésére hasonlít, mintsem egy irodai székre. Választható belőle műbőr és textil borítású típus is. A legtöbb gamer szék műbőr borítást kap, mert lényegesen könnyebb takarítani, mint a textilt, mert játék közben előfordulhat, hogy valami ital vagy ételszaft rácsöppen a székre. A mai műbőrök már nem repedeznek, de az anyag nehezebben lélegzik, így a benne ülő jobban és gyorsabban izzad meg. A játékosok zöme ezt azzal küszöböli ki, hogy valamilyen nedvszívó textíliát borít legalább az ülőrészre. 

A textil borítású gamer székek takarítása, a folt eltávolítása sokkal nehézkesebb, viszont sokkal jobban szellőzik az anyag, igaz, be is szívja az izzadságot, ami miatt egy idő után a széknek meglehetősen kellemetlen szaga lehet. Ez az oka annak, hogy ezek a borítások kiszorulnak a piacról.                

A fények szerepe

A gamer szoba paramétereinél már említettem, hogy a természetes fények zavaróak lehetnek. Gondoljunk csal bele abba, ha a monitor szerencsétlen módon az ablakkal szemben helyezkedik el. Napsütéses időben szinte semmit sem látni a monitoron. Ha mégsem tudjuk máshogy elrendezni a számítógépet, akkor a mögöttünk lévő ablaknak tökéletes árnyékolást és sötétítést kell biztosítani.

Ugyanúgy az sem jó, ha szemben ülünk egy fényes ablakkal. Noha a monitort nem zavarja meg a beáramló fény, de a játékost annál inkább. Az a legjobb, ha olyan szobát tudunk berendezni, ahol a tökéletes sötétítést is könnyen ki tudjuk alakítani. 

Gamer szoba

Ugyanakkor paradox módon szükség lesz olyan műfényekre, amelyek játék közben támogatást nyújtanak. A billentyűzetre rá kell látnunk, ezért egy arra irányuló fókuszfényt ki kell alakítanunk. Amennyiben streamelünk, akkor az arcunkat is meg kell világítani. Erre a célra leginkább a LED-lámpák a megfelelőek. A monitor mögött is célszerű egy melegfényt sugárzó forrást elhelyeznünk, amely pihenteti a szemet és kompenzálja a monitor éles fényét. 

A LED-csíkok a gamer szobában igazából a hangulathoz adhatnak hozzá, na meg persze támogatást nyújtanak a sötét szobában való mozgáshoz, eligazodáshoz. 

Kábelek és dekoráció       

A lakásban húzódó kábelek látványa elég lelombozó tud lenni, de egy gamer szobában egyenesen baleseti forrás lehet, mivel sokkal több fog futni belőle. Ezeket a kábeleket mindenképpen be kell csatornázni, ezért a szoba berendezését úgy kell megtervezni, hogy azt is tudjuk, hol fognak ezek a kábelek futni. A router elhelyezése is fontos, és a szakemberek azt ajánlják, hogy az lehetőleg a szoba centrumában egy jól elérhető helyen legyen. 

A gamer szobák falait nem szokták üresen hagyni, hiszen az ott található poszterek remek hangulatot teremtenek a játékba lendüléshez. Természetesen annak a játéknak a képei, poszterei teszik a legjobb szolgálatot, amely a kedvencünk. A játékhoz kapcsolódó maketteknek egy kitüntetett helyet érdemes kialakítani, amelyet arra fókuszáló fénnyel tehetünk még látványosabbá. 

Jó játékot kívánok! De ne felejtsünk el legalább óránként 10 perces szünetet tartani, hogy szemünket megpihentessük és a testünket is karbantarthassuk.

A gamer szoba falait nem szokták üresen hagyni, hiszen az ott található poszterek remek hangulatot teremtenek a játékba lendüléshez.

nyito-lefele-nyil-bibor