A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A sarok titokzatos hely, ezért jól ki kell ismernünk.

Funkcióra váró zugok

A lakások berendezésének tervezése rendszerint és persze jó okkal a fő helyiségekkel és az oda telepítendő fő bútorokkal kezdődik. Természetes és célszerű a lakberendezést a fő vonalakkal kezdeni: a kiszemelt stílussal, a meghatározó színvilággal és anyagokkal. A helyiségek felmérését követően jön a következő lépés, a megfelelő bútorok beszerzése, amelyek funkciójuk mellett a stílussal és a színvilággal is harmóniában állnak.

A különböző kiegészítők, textíliák és a dekoráció már a végső simításokat jelenti a lakás berendezésében. Gyakran előfordul, hogy amikor már azt hinnénk, végeztünk is, valamilyen hiányérzet keletkezik bennünk, ahogy körbefordulunk a nappaliban. Ennek a bizonytalanságnak lehet a fő forrása egyfajta aránytalanság, amikor a berendezett térben előbukkannak a helyiség csupasz sarkai. Rendszerint a végső fázisban tűnik fel, hogy a helyiségnek léteznek sivár zugai. Ez persze nem baj, hiszen ezek a sarkok csak arra várnak, hogy ők is megkapják a megfelelő funkciójukat az otthonunkban.      

Ismerjük ki a sarkokat!

A sarkok titokzatos helyek, ezért jól ki kell ismernünk „őket”. Vannak olyan lakóterek, ahol a saroknak nem szükséges pusztán azért keresni valamilyen funkciót, mert ott nincs semmi. Előfordulhat, hogy a berendezett helyiségben szükség van egy kis levegőre, és ezt a levegőt a megvilágított sarkok biztosíthatják. Azok a sarkok, amelyeket rendszeresen és hosszú időn át ér a természetes fény, még csak nem is kell valamilyen mesterséges fényforrással ellátni. Láttam arra is példát, hogy a sötétebb tónusú falnak a sarkoknál adtak egy világosabb árnyalatot, és a napfény erejére bízták, hogy az a területet levegősebb legyen. 

A narancssárga élénkítő hatással bír.

 

Egy túlzsúfolt szobában telepakolni a sarkokat mondjuk könyvespolcokkal és azokat teletömni könyvekkel nagyon rossz ötlet lenne, bár erre a lakás használóját az kényszerítheti, hogy a lakás viszonylag kicsi. Ilyenkor a sarkokat is célszerű kihasználni, de arra kell ügyelni, hogy a lakható térben maradjon megfelelő közlekedési folyosó és valamennyi szabad terület. Magyarán szólva nem szabad a helyiség többi részét túlzsúfolni. 

Érdekes ugyanakkor, hogy amennyiben a kis szoba központi terét szellősen rendezzük be, akkor a beépített sarkok szinte keretbe foglalják azt, és ettől optikailag is nagyobbnak tűnik a lakás. A fentiek miatt már belátható, hogy bizony ki kell ismerni ezeket a sarkokat.

Mozgó sarok a funkció szellemében

Amennyiben a sarok megfelelő arra, hogy funkciót kapjon, akkor azt kell felmérnünk, hogy a vágyaink és a beépíthető tér között nincs-e ellentmondás. Világos, hogy abban az esetben, ha mondjuk egy olvasósarkot szeretnénk kialakítani, ahhoz sokkal nagyobb tér szükséges, mint egy sarokba állított virágnak. A funkciót és a teret tehát összhangba kell hozni. 

A már kialakult sarokrészt ritkán szokták a sarok javára bővíteni. Egy erős igény azonban még így is dönthet a sarok javára, amennyiben a bútorok elmozgatásával megfelelő területet tudunk kialakítani. Rendszerint az olvasó, a tea- és kávézó-, vagy egy kis relaxálást biztosító saroknak kell nagyobb területet kialakítani, míg a tárolásra kialakított polcrendszerek igazodnak a sarok méretéhez. A sarok tehát nagyobb teret is kaphat, de akár készen is áll attól függően, hogy mi lesz a funkció. 

A végső cél természetesen nem lehet más egy tökéletes kávézó kialakításával, mint hogy legyen egy olyan szentélyünk, ahol tíz percre megpihenhetünk a mindennapok rohanása közben.

Sarkok egyszerű funkcióval 

A sarkok egyszerű kihasználásának több változata lehet. Elsősorban polcok felszerelésére szokták hasznosítani. A polcok esetében az a legfőbb kritérium, hogy az enteriőrbe szépen belesimuljon. Egy minimáldizájnos stílus esetén például célszerű lebegő, üvegből, vagy átlátszó, vastag műanyagból készült polcrendszert felépíteni. A bútorok meghatározó színvilágát kell visszatükröznie, amennyiben fából készült polcokat szerelünk fel. A legkényelmesebb megoldás, ha találunk olyan álló polcrendszert, amit nem is nagyon kell felszerelni, esetleg csak egy-két támaszték csavarral kell biztosítani, hogy a polcrendszer semmiképpen se dőljön el. A polcokon aztán azt tartunk, amit csak akarunk, bár érdemes odafigyelni, hogy az ott elhelyezett tárgyak ne törjék meg a lakás egységét. 

Előfordulhat, hogy egy állólámpa meleg fénye tudja szépen betölteni azt a teret, amit egy korábban még sötét sarok eltakart. Egy szép kaspóban vagy cserépben álló virág is tökéletes lehet, csak figyeljünk rá, hogy olyan növény legyen, amelyik nem igényel nagy fényt, mivel még a jó helyen lévő sarkokba sem tud sokáig behatolni a napsugár. 

A sarokban elhelyezhetünk egy függő fotelt is – a vidám, élénk színekkel teli szobabelsőkben, ahol könnyű- vagy nádbútorok állnak, kifejezetten jó kiegészítő bútordarab lehet egy ilyen fotel. Kellemesen lehet benne relaxálni és betölti az addig árva sarkot. Ugyanezt elérhetjük egy angol stílusú szobabelsőben egy hintaszékkel is. A hintaszék esetében érdemes egy fali- vagy állólámpát is elhelyezni, és már-már közelítünk egy olvasósarokhoz.    

A sarokba beépíthetünk kandallót is. Nem szokványos megoldás ugyan, de lehet látni rá szép példákat. Egy viszonylag szűk teret nyújtó sarokban a kandallónál több ugyan nem fér el, de annak tetejére is helyezhető egy-két kép vagy egy tükör. A képek is jó szolgálatot tehetnek, hogy egy sivár sarkot élettel töltsünk meg. Csak elrendezés és megfelelő méret kérdése az egész, valamint a stílushoz igazodó keretek kiválasztására kell ügyelnünk.  

Az egyszerű sarkokban állhat egy szobor – ha például egy szafari vagy klasszikus szobabelsőt alakítunk ki. Lehet valamilyen nagyméretű dekoráció, poszter vagy plakát – mindent a stílus függvényében helyezzünk el ott.  

Gyarmati stílusú nappali.

Sarkok komplex tevékenységhez

A nagyobb sarkok nagyobb projekteket is magukba foglalhatnak. Elsősorban a nappaliban lehet egy sarok ülőgarnitúrában gondolkodni. Egy jól kiválasztott darabbal tulajdonképpen meg is oldottuk a sarok kérdést. Nem szerencsés minden sarokba rakni valamit, mert az káoszhoz, rendezetlenséghez vezethet. 

A sarok kaphat a nappaliban egy különálló, de komplex tevékenységhez kapcsolódó funkciót. Az olvasósarkok nagyon népszerűek, de ehhez már kell egy megfelelő ülőbútor, világítás, és a könyv, valamint az egyéb dolgok kényelmes elhelyezésére szolgáló kis asztal vagy szekrényke. Olvasáshoz kelleht szemüveg, vagy egy kis tányérka, benne valamilyen rágcsálnivalóval, vagy éppen egy csésze tea vagy kávé. 

Az olvasószéknek kényelmesnek kell lennie, ezért oda egy jól párnázott fotel dukál, de szükség lehet egy lábtartó zsámolyra is, mert a hosszan tartó olvasásnál sokkal egészségesebb, ha a lábunkat fel tudjuk polcolni. Van, aki úgy szeret olvasni, hogy a könyvet leteszi az asztalra. Nekik a zsámoly helyett egy kisasztalra lesz szükségük, ahol a könyv mellett elférnek a már említett dolgok is. A világítás megoldható falilámpával, de sokkal célszerűbb egy melegfényű izzóval ellátott állólámpát beszerezni. Az olvasósarokhoz tehát be kell szereltetni konnektorokat is, hiszen nagyon sokan már nem papíralapú könyvet olvasnak, hanem e-bookot, amelyet időnként fel kell tölteni. 

Nagyjából ugyanezekre a dolgokra lesz szükség abban az esetben is, ha munkasarkot alakítunk ki. Ilyenkor a munkaasztalnak legalább akkorának kell lennie, hogy elférjen rajta egy laptop, vagy egy nagyméretű füzet és tolltartó. Az ülőbútor nem fotel lesz, hanem irodai szék, és az állaólámpa helyett inkább egy polcra csíptethető irodai lámpa lesz a jó választás. A munkasarokban célszerű tehát polcokat is felszerelni. 

Mint látható, az összetettebb funkciókra is alkalmas lehet egy nagyobb nappali sarka, ezért ne feledkezzünk meg ezekről a titkos helyekről, hanem használjuk ki a benne rejlő lehetőséget!  

Mint látható, az összetettebb funkciókra is alkalmas lehet egy nagyobb nappali sarok, ezért ne feledkezzünk meg ezekről a titkos helyekről, hanem használjuk ki a benne rejlő lehetőséget!  

nyito-lefele-nyil-bibor