A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A házimozizás – mint annyi más – az Egyesült Államokból indult el, és sok technikai ugráson keresztül érkezett el a mai állapotokig.

Forradalom a média világában

A közeledő hűvösebb és sötétebb napok során egyre többen fordulnak vissza a tévé képernyője felé. Bár ez a képernyő tévéműsorokat is tud sugározni, de olyan multifunkciós eszközzé vált, amelyen keresztül internetezhetünk, Wi-Fin vagy pendrive-on keresztül mozifilmeket nézhetünk. Kapcsolhatunk hozzá blu-ray lejátszót és természetesen egy teljes házimozi hangrendszert is. 

A házimozizás – mint annyi más – az Egyesült Államokból indult el, és sok technikai ugráson keresztül érkezett el a mai állapotokig, amikor – ha kedvünk és pénzünk van rá – akár egy komplex mozitermet is berendezhetünk. Ez a technikai fejlődés először a kismozikat tette tökre, majd a mozicentrumokat is megrengette. A televíziózás sem maradhatott abban a privilegizált helyzetben, amelyben 20-30 évvel ezelőtt volt. Az internet és a komplex házimozirendszerek életünknek ezt a szeletét is forradalmian változtatták meg.  

Technikai fejlődés – út a házimozi rendszerek felé 

Az első házimoziszettek nagyjából 25-30 évvel ezelőtt készültek el. Vannak, akik még emlékeznek arra a kivetítős rendszerű, nagyméretű készülékre, amelynek a képernyője egyfajta mozivászon volt, s arra vetült ki a televíziós csatorna adása. Ezek a készülékek csak teljesen elsötétített helyiségekben adták vissza a megfelelő képi élményt. Hamar el is tűntek, amikor a még képcsöves, de síkképernyős televíziók megjelentek, amelyekhez HDMI-kábelen keresztüli kapcsolat is volt. Ezeknek a készülékeknek hatalmas súlyuk volt, de új előrelépést jelentettek. 

Igazából az áttörést a vetítéstechnikában a 720p felbontás, valamit a DLP és LCD formátumú készülékek megjelenése jelentette. A plazma televíziók mára már eltűntek és a legújabb típusok 4K vagy a még élesebb Ultra HD felbontás élményét nyújtják. Ezek a készülékek ráadásul egyre okosabbak, ami azt jelenti, hogy Wi-Fi átvitelen keresztül számos funkcióra képesek, kezdve a számítógépeken futó alkalmazások kivetítésétől a hangrendszerek összehangolásáig. 

Nem lehet csodálni, hogy ez a technikai ugrás sokakat sarkalt arra, hogy otthonába költöztesse a mozit. Hosszú távon egy filmkedvelő család számára még egy ilyen nagyobb beruházás is jobban megéri, mint a mozijegyek és a popcorn heti szintű megvásárlása. Nem beszélve arról a kényelemről, hogy ki sem kell tennünk a lábunkat a lakásból, és addig mozizunk, amíg jólesik. 

Az első házimoziszettek nagyjából 25-30 évvel ezelőtt készültek el.

Mozisarok

Felmerülhet a kérdés, hogy mit is értsünk házimozizás alatt. Elegendő-e hozzá egy nagy, sík képernyő és egy kompakt hangfal-szett, vagy ennél sokkal profibb kialakítás, esetleg egy kifejezetten erre a célra beépült helyiséget nevezhetünk-e igazi házimozinak? 

A kérdésre azért nem lehet korrekt választ adni, mert mindenkinek mást jelent a mozizás élménye. Van, akinek elegendő egy médiasarok arra, hogy úgy érezze, az élmény teljességét a magáénak tudhatja, míg mások számára egy ilyen sarok nem adja vissza a mozizás örömét, csakis egy olyan, külön erre a célra be- és megépített helyiség, ahol minden a filmek nézéséről szól. 

Vannak, akik azt szeretik, ha a televízió a hálószobában van, és a filmnézés némileg az elalvást is segítő tevékenység. Furcsának tűnik, de némelyek a készülék zsongására tudnak mély álomba merülni. Nekik nem árt az a funkció, amelynél a tévé idővel lekapcsolja önmagát. A legtöbben a nappaliban alakítják ki azt a teret, ahonnan a készüléket nézhetik. 

A nappaliban elhelyezett mozisarok esetében több szempontot kell figyelembe venni. Nem lényegtelen, hogy úgy és oda helyezzük el a szettet, ahol az másokat nem zavar, és minket sem zavarnak meg nagyon filmnézés közben. Ügyelni kell arra is, hogy a képernyőt az ablakon beeső fények ne zavarják meg. Ugyan a mai képernyők elég napfényállóak, de mégsem tudják visszaadni a teljes élményt, ha rájuk vetődik a fény. Zavaró lehet a képernyővel szembeni lámpák fénye is.         

A mozisarok esetében ma már könnyedén beszerezhetünk olyan bútorszettet, amelyen elfér egy nagyobb készülék is. A legtöbb képernyő ma már ráadásul a falra vagy bármilyen tévészekrénybe felszerelhető, ezért árnyékolásuk is könnyebben megoldható. Az ilyen tévébútorok a hangfalakat és a lejátszókat, valamint a Wi-Fi rootert, tv-boxot is képesek befogadni.  

Legyen tökéletes sötét, amikor mozizunk, de legyen megfelelő világítás, amikor megérkezünk a szobába vagy távozunk onnan.

Moziszoba

Az önálló moziszobában mindent a cél érdekében alakíthatunk ki. Alapvetőnek mondható, hogy a szoba fény- és akusztikai viszonyainak optimális kialakításával kell kezdenünk a projektet. Nem lehet olyan borítás a szobában, amelyről a hang visszhangszerűen visszaverődik. Ezért el kell felejtenünk a kemény járólapot, sem a kő, sem a fapadló nem ideális. Nem véletlen, hogy a mozikban szőnyegpadló van letéve. A szőnyeg, vagy szőnyegpadló elnyeli a hangokat. 

Érdemes a falakat, illetve a moziszoba ajtaját hangszigetelni. A gipszkartonra ragasztott hangszigetelő tapéták tökéletes párosítást jelentenek. Az álmennyezet felszerelése is segíti a megfelelő akusztikus viszonyokat. Az ablakok és ajtók elé sűrű, vastag akusztikus függönyöket célszerű feltenni. Ezek nemcsak a külső zajokat csökkentik, de hangelnyelő tulajdonsággal is rendelkeznek. A szőnyegpadló helyett a vastag szőnyegek lefektetése is jó megoldás lehet. 

A másik fontos alapot a megfelelő fényviszonyok kialakítása jelenti. Legyen tökéletes sötét, amikor mozizunk, de legyen megfelelő világítás, amikor megérkezünk a szobába vagy távozunk onnan. Az akusztikai függönyök nagyon jó sötétítők is, de használhatunk egyéb nehéz anyagból, bársonyból vagy plüssből varrt függönyöket. 

Mivel nem akarunk a sötétben botorkálni, az a legkényelmesebb, ha ebbe a szobába okos világítást szereltetünk be. A spotlámpák fényét akár mobilról is tudjuk majd állítani, és nem kell a kábelrengeteggel sem bajlódni. 

Apropó kábelek! A mozirendszer meglehetősen sok áramforrást igényel. Ezeknek a kábeleit megfelelő méretű kábelcsatornában tudjuk elvezetni. Amennyiben arra lehetőség van, akkor a kábeleket a fal mögött vagy az álmennyezetben is elvezethetjük. A tökéletes moziszoba megfelelő erősségű Wi-Fi-vel rendelkezik, így egy csomó mindent mobileszközről tudunk vezérelni. 

Ami a bútorzatot illeti, ott a kényelem és a praktikum játssza a főszerepet. A technikai eszközöknek a megfelelő bútorszett dukál, míg a magunk kényelmét a kényelmes fotelek és a hozzá tartozó lábtartók biztosíthatják. A lábtartó egészségügyileg is ajánlott, hogy a vérkeringésünk rendben legyen a hosszú ülés közben. A mozifotelek rendelkeznek pohártartóval, de tehetünk egy kisasztalt is a fotel mellé, ahová az italokat és a rágcsákat elhelyezhetjük.     

Az ilyen szobába már érdemes egy jóminőségű házimozirendszert telepíteni. Mivel az ilyen rendszerek már borsos áron érhetőek el, az is okos dolog, ha a beszerzés és telepítés előtt szakember segítségét vesszük igénybe. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora helyiségbe telepítjük a rendszert, mert nagyban függ a paraméterektől a hangszórók helyes megválasztása és elhelyezése. 

A képernyő és a fotelek közötti ideális távolságot is érdemes a szakemberrel megbeszélni, de még azt is fontos átgondolni, hogy mely funkciókra lesz igazán szükségünk. Sok esetben fordul elő, hogy a drága készülékeknek csak töredékét használják azok tulajdonosai, márpedig a plusz funkciók drágítják az adott készüléket. Akkor pazarolunk csak igazán, ha nincs ezekre egyáltalán szükségünk.             

A jövő mindenképpen a házimozizás felé mutat, elég csak azokat az innovációkat figyelni, amelyek a minél vékonyabb, minél jobb kép- és hangminőséget biztosító eszközök felé mutatnak. Ez a tendencia pedig a moziszobák gyarapodását vetíti előre.  

A jövő mindenképpen a házimozizás felé mutat.

nyito-lefele-nyil-bibor