A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az ünnepi asztalnak ugyanúgy régi a hagyománya, mint a karácsonyfának.

Karácsonyi hagyomány az ünnepi asztal

Az év legjobban várt ünnepe a karácsony. Minden család számára ez a legfontosabb ünnep, amelynek mindenképpen meg kall adni a módját. A karácsonyhoz kötődnek leginkább a hagyományok. Ezek közé tartozik hazánkban az adventi koszorú, a karácsonyfa a speciálisan magyar szaloncukorral, és természetesen az ünnepi asztal a hagyományos karácsonyi ételekkel.

Az ünnepi asztalnak ugyanúgy régi a hagyománya, mint a karácsonyfának, és egyes tájegységeken hosszú évszázadokon át többet jelentett annál, hogy legyen egy szépen feldíszített étkezőasztalunk. Ebből a régi hagyományból mára már semmi sem maradt, csak az asztal, amelyet szépen meg kell teríteni.   

Népi hagyományok

A megterítés a karácsony szokásrendjében fontos szerepet kapott a múltban, különösen a nyelvterület déli, keleti és nyugati vidékén. Az asztalt a régiek komoly ünnepélyességgel terítették meg, és tájegységenként változóan gazdasági és házi eszközöket, ételeket, gabonamagvakat, szénát, szalmát helyeztek el rajta. Ezeket az eszközöket természetesen a családi étkezés előtt leszedték, és különböző, mágikusnak mondható célokra használták fel. Ez a mozzanat azért érdekes, mert túlmutat a keresztény kultúrkörön, egészen a pogány hiedelemvilágáig vezethető vissza ez a nálunk sokáig élő hagyomány.

Az ünnepi asztal leszedésének ugyancsak tájegységenként más és más volt az időpontja, de leginkább az aprószentek napján történt meg. Azért készítették a karácsonyi asztalt, hogy a következő évben is bőségben és egészségben éljen a család. A magvak a bő termést biztosították, és az ünnepi asztalról levéve a tyúkok elé szórták, hogy jó legyen a tojáshozam. A sónak a tehenek, méhek gyógyítását kellett biztosítania, a bors a gúnár és kakas nemzőképességét volt hivatott növelni, a fokhagyma a gonosz elűzése mellett gyógyító erőt hordozott, a méz pedig a torokfájás és megfázás ellen védte a családot, amennyiben ott volt az ünnepi asztalon. Az asztal alá rakott szerszámoktól azt várták, hogy hatékonyabban lehessen velük dolgozni a jövőben.   

Az ünnepi asztal megterítése jelzi a vendégek számára, hogy valamilyen különleges alkalomra érkeztek meg.

Asztal és abrosz

A népi hagyományok a polgárosodással együtt lassan elkoptak, de karácsonykor az étkezőasztalnak manapság is ünnepi köntösbe kell öltöznie, hiszen azt fogja a család körülülni szentesestén és az ünnepnapokon. 

Az ünnepi asztal megterítése jelzi a vendégek számára, hogy valamilyen különleges alkalomra érkeztek meg. Nem lehet csodálkozni rajta, hogy az ünnepi asztalnak is kialakultak a stílusbeli változatai és megjelent az év színe és/vagy stílusa is. Természetesen nem kell feltétlenül divatbolondnak lenni, de vannak aranyszabályok, amelyeket nem hagyhatunk el, ha az ünnepi asztalt készítjük elő. 

A karácsonyi asztalon egy szép és tiszta asztalterítőnek kell lennie. Már jóval az ünnep előtt célszerű meggyőződni róla, hogy a tavalyi abrosz még felhasználható-e. Amennyiben kimoshatatlan foltoktól tarkálik, időben be kell szerezni egy ropogósan újat. A karácsonyi asztalterítő rendszerint fehér színű, ezért sokan használnak hozzá kiegészítő asztaldíszt, valamilyen karácsonyi mintás szalagsávot, vagy a tányérok alá kisebb, az asztaldíszekhez illeszkedő abroszt.  

Színek és stílusok harmóniája

Alapvetőnek mondható, hogy a karácsonyi asztalnak összhangban kell állnia az adott helyiség karácsonyi színeivel és hangulatával, hiszen a stílusok és színek ütközése teljesen megtörheti a karácsonyi hangulatot. Amennyiben az asztal és a karácsonyfa egy helyiségben áll, akkor e két fontos elemnek ugyanazt a stílus és színvilágot kell vinnie. 

A karácsony alapvető színei a fehér mellett, az arany, az ezüst, a piros, a sötétzöld és a lila, amelyeket persze megfelelően párosítani kell. A szín szabálya itt is követi a lakberendezés metodikáját: válasszunk egy alapszínt és legfeljebb egy-két társszínt, amelyek jól harmonizálnak, és tartsuk ebben a mederben a díszítést. Az is világos, hogy egy minimalista arculatba öltöztetett ünnepi asztalhoz nem állíthatunk retro karácsonyfát. A harmónia ennél az ünnepnél különösen fontos, hisz ez kölcsönzi majd a meghitt hangulatot.      

A karácsony alapvető színei a fehér mellett, az arany, az ezüst, a piros, a sötétzöld és a lila, amelyeket persze megfelelően párosítani kell.

Teríték és tálalás

A teríték kérdésében kialakultak mára már klasszikusnak mondható stílusok. A piros-arany-zöld színkombináció talán a leginkább használatos, hiszen ezek a színek szoktak a karácsonyfán is megjelenni.  Ilyenkor rendszerint a nagy terítő fehér, és a tányérok alatti abroszok pirosak és zöldek, de e három szín úgy is kombinálható, hogy a vörös abroszok mellett díszítőelemként kerülnek zöld fenyőágak az ünnepi asztalra. Ez tulajdonképpen klasszikusnak mondható teríték, különösen akkor, ha hagyományos anyagból választjuk a textíliát. Ilyenkor hímzett damasztterítő, textilszalvéta kerül az asztalra és természetesen a családi porcelán

Nagyon elegáns a fehér-arany és a fehér-ezüst ünnepi asztal. Ezekkel a kombinációkkal nem lehet mellélőni. Az arany és az ezüst a kiegészítőkön és az asztali díszeken jelenik meg leginkább. Ehhez az ünnepi asztalhoz kristálypoharak dukálnak és előkerülhet a nagymama ezüstétkészlete. De nagyon jól mutatnak az elegáns gyertyatartók, arany vagy ezüst szalvétagyűrűk, a minőségi porcelán tányérok.

Egyre többen használnak úgynevezett natúr terítést, amelynél a fehér és a zöld dominanciájával találkozhatunk. Fehér asztalterítőn fehér tányérok, és ezüstétkészlet várja a vendégeket, míg a friss fenyőágakkal a zöldet lophatjuk be ebbe a fehérségbe. Nagyon dekoratív tud lenni az asztal közepén egy színes, többemeletes gyümölcsöstál, benne aszalt- és déligyümölcsökkel.   

Sok híve van a skandináv stílusnak, amelyben a fehér és a lágy, világos árnyalatok játsszák a főszerepet. A textíliákban a fehér mellett krém és vanília lehet az alap, amelyhez remekül illeszkednek a pasztell színű étkészletek és a fanyelű evőeszközök. De ebbe az enteriőrbe a rozsdamentes acélfogantyús kések, kanalak, villák is kiválóak. Ne maradjon el a gyertyatartó sem az asztalról. 

Az ünnepi asztal akkor szép és harmonikus, ha egységes étkészlettel terítünk. Ez persze nem mindig sikerül, hiszen előfordul, hogy a készlet egy-két eleme már eltört, tönkrement, de a készlet stílusához igazodó darabokkal ki lehet egészíteni a terítést. Ha erre nincs lehetőség, akkor sajnos még időben be kell szerezni egy új készletet, hogy az asztalunk valóban ünnepi díszbe tudjon öltözni. 

Az ünnepi asztal akkor szép és harmonikus, ha egységes étkészlettel terítünk.

Ünnepi fogások      

Az ünnepi asztalhoz ünnepi fogások dukálnak. Hiába a borzalmas árrobbanás a hazai élelmiszerboltokban, azért a magyarok legalább karácsonykor szeretnének jót és bőségesen étkezni. Erre az alkalomra kinyílnak a pénztárcák, és elsősorban a tradicionális ételek alapanyagait keresik a háziasszonyok. 

Persze minden család egy külön világ, és tájegységenként is van eltérés a karácsonyi menüben, de azért néhány alapvető étel szinte minden ünnepi asztalon megtalálható lesz. A leveseknél elsősorban a halászlé a sláger, de sok helyütt készítenek borlevest, tárkonyos csirkelevest, vagy éppen egy hagyományos, de több állat húsából készült, gazdag húslevest, amelyhez mártásos tálakat is előkészítenek.

A főfogás is sokféle lehet, de nagyon sokan választják a töltött káposztát, a pontyból készült rántott halfilét, amelyet majonézes burgonyával tálalnak, de az angol hagyományokat követve asztalra kerülhet a sült pulyka, amelyet rendszerint aszalt szilvával töltenek meg.

A harmadik fogás a házi desszert. A bejgli kötelező gyakorlat, s az, aki nem kap januárra „bejgli mérgezést”, az nem is Magyarországon töltötte a karácsonyt. Nagyon kedvelt sütemény a flódni és a zserbó is. 

Finom ételek egy szép asztalon, hozzá jó italok és egymást szerető emberek – ez az igazi karácsonyi hangulat. Kívánunk minden kedves vásárlónknak áldott, békés és bőségben eltöltött ünnepeket!    

A harmadik fogás a házi desszert.

 

nyito-lefele-nyil-bibor