A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

kerti tó elsősorban a szemet és a lelket gyönyörködteti, és kellemes klímát biztosít a környéknek, feltéve, ha azt megfelelően készítik el.

Mesebeli hangulat a kertben

Nyáron a legtöbb ember a vízpartokat keresi, ahol hűsölni, sportolni és pihenni lehet. Ilyenkor megnő hazánkban az érdeklődés a természetes vizek iránt, legyen az tó vagy egy csendes folyó. A kertes házakban lakóknak akár házhoz is jöhet az ilyen felüdülés. A legtöbben valamilyen úszómedencét építenek a telekre, amelyben egész nyáron pancsolni lehet. 

Vannak azonban olyanok, akik a természetet szeretnék megidézni egy kedves és hűsítő kerti tó képében. A kerti tó elsősorban a szemet és a lelket gyönyörködteti, és kellemes klímát biztosít a környéknek, feltéve, ha azt megfelelően készítik el. A tó partjára letelepedhetünk egy könyvvel, vagy csak gyönyörködünk az élénk színű növényekben és a rebbenő vízben lubickoló aranyhalakban. A tó mesebeli hangulatot kölcsönözhet a kertnek.  

A kerti tó nem medence

Mielőtt belevágnánk a tavunk tervezésébe, érdemes megjegyezni, hogy a kerti tó építése és jellege jelentősen eltér a medencéjétől. A házi medencénél nem kell az ökológiára és a vízbiológiára koncentrálni, viszont jelentős gépészeti erőforrásokra lesz szükség. Ezzel szemben a kerti tavunk egy kisebb ökológiai rendszer, amelynél a vízbiológia mellett némi növény- és állattani ismeretet is magunkba kell majd szívni. 

Az építés során a medencék nagyjából egy általános programot követnek: vagy egy előregyártott műanyagtest kerül beépítésre, vagy egy jól szigetelt betonalap jelenti a medence szerkezetét. A medence alapvetően szabályos formában készül el. A betonmedencék rendszerint téglalap alakúak, a beásottak között gyakori a kör alakú medence forma. 

A kerti tó esetében is használható a betonos megerősítés, de ez nem feltétlenül jellemző, mivel a betonból lassan kiázó adalékanyagok veszélyeztetik a tó biológiai egyensúlyát. A kerti tavak gyakorlatilag bármilyen formát alkothatnak, de rendszerint ellipszis vagy babformájúak. Nincsenek egyenes élek, nem úgy, mint a négyzetes medencék esetében. 

A nyílt színi medencéket minden esetben téliesíteni kell, ami kiterjed a medencetest mellett a műszaki berendezésekre is. A kerti tavak, amennyiben jól vannak megépítve, önmaguktól áttelelnek, és amennyiben nincs valamilyen műtárgy, pl. csobogó, szökőkút a tavacskán, akkor csak a tó és környéke tisztaságára kell ügyelnünk. A tavat növénytársulások és vízi élőlények gazdagítják, míg ugyanezeket aligha kívánnánk a medencénkbe.     

A tavat növénytársulások és vízi élőlények gazdagítják, míg ugyanezeket aligha kívánnánk a medencénkbe.    

Mire ügyeljünk a tervezésnél?

A tervezés a kerti tavak esetében is rendkívül fontos. Először a tó méretét és a helyét kell meghatározni. A tavunk nem uralhatja el a kertet, hagyni kell megfelelő szárazulatot a környékén. Nagyjából az egyharmad tó, kétharmad száraz terület lehet a végső arány, de az ennél kisebb tavak is nagyon hangulatosak tudnak lenni. 

Figyelni kel a tó elhelyezkedésénél arra, hogy mennyi napfény jut majd a vízfelületre. Ennek nyáron minimum 5 órának kell lennie, hogy a biológiai folyamatok megfelelőek legyenek. Arra is célszerű ügyelni, hogy a tó ne legyen nagylombú fák közelében, mert az onnan lehulló levelek beszennyezik a tavat, és a rothadás a víz állagát jelentősen rontja. 

Javasolt a tavat a kert egy alacsonyabban fekvő területén kialakítani, mivel a víz természetes körülmények között itt gyűlik össze. Amennyiben ez nem lehetséges, mondjuk a talajvíz miatt, akkor célszerű az alacsonyabb területet növényekkel eltakarni. Az az ideális elhelyezkedés, ha a ház központi teraszáról egyenesen a tóra láthatunk, hiszen ez lesz a kertünk dísze. 

Ne felejtsük el, hogy a tavunknak a ház és a kert stílusához is igazodnia kell, mert a stílusok összeütközése éppen ellenkező hatást válthat ki, mint amilyet szerettünk volna. 

Alapvető paraméterek megválasztása

A tervezés másik fontos szakasza, hogy mekkora lesz a tó mérete, és milyen formát szeretnénk adni neki. Amennyiben négy négyzetméternél nem lesz nagyobb a tó, akkor egy előregyártott medencére alapozhatjuk azt. Az üvegszálas medencetest, amennyiben megfelelően van karbantartva, akár 30 esztendőt is kibír. Az ilyen tavak rendszerint szabályos kört alkotnak. 

A kerti tavunk medencéje betonból is kiönthető és meredekebb partfalat is ki tudunk alakítani, mert nagy lesz a teherbírása. A beton és az élő víz közé mindenképpen szükség lesz valamilyen szigetelőanyagra, hogy a már említett kioldódást megakadályozzuk. 

A legkorszerűbb eljárások már leképezik a természetes tavak szabálytalan körvonalát. Manapság erre a célra butil- vagy gumifóliát alkalmaznak, amellyel a kiásott medret borítják be. Ezek rendkívül rugalmas anyagok, és évtizedekig bírják a strapát. Noha drágább ez a technológia, mint a korábbi PVC-s megoldások, de érdemes rá áldozni, mert a minőségi anyagokkal és szakszerű munkával kialakított tó esetében csak a biológiai egyensúlyra kell ügyelnünk, szerkezeti problémákkal nem kell megküzdenünk.        

Kerti tó.

Hogyan készül el a kerti tó?

A kerti tó kialakításának a következők a lépései: először is ki kell ásni az alapot. Itt azt is el kell dönteni, hogy akarunk-e halakat telepíteni a tóba. Amennyiben igen, akkor a medernek minimum egyméteres mélységet kell adnunk, és természetes talajjal is el kell látnunk, hogy a halak télen el tudjanak vermelni. Célszerű a medret fokozatosan mélyíteni, amelyben a vízinövények és a halak is kellemesebben érzik magukat, azonkívül a partfal mozgása is rugalmasabb lehet. 

A kiásott medret ellenőrizni kell, mielőtt a geotextília lefektetésre kerül. Nem szabad, hogy nagy kövek vagy gyökerek kerüljenek a textília alá, mert a ránehezedő súlytól megsérülhet. A textíliára még egy szigetelőfólia kerül, majd megkezdődhet a tó lassú, egyenletes feltöltése. Az az ideális, ha a vizet esőgyűjtőkből tudjuk a medencébe tölteni, mert a csapvíz sok helyütt kemény és klórozott. Hazánkban még nyáron is van elég csapadék, így az öntisztulás lehetősége fennáll. Csupán a szűrőt kell a megfelelő időben tisztítani vagy cserélni.   

A tavat kis pihentetés után ültethetjük be növényekkel. Erre a célra a kertészetek már kialakítottak egy megfelelő válogatást. A jól ismert tündérrózsa mellett a mocsári nefelejcs és a sásnőszirom szokott a legkedveltebb lenni a vásárlók körében. Természetesen a part közelébe egyéb szárazföldi növényeket is ültethetünk. 

Kerti tó tavirózsákkal.

Az állatok betelepítése ugyancsak nagy figyelmet igényel. A szakkönyvek azt tanácsolják, hogy a tó második évében érdemes halakat telepíteni a tóba, és csak annyit, amennyinek a tó természetes oxigénkészlete bőven elegendő. A 15-21 köbméteres tavakba már lehet aranyhalakat tenni, míg az ennél nagyobb tavakban a színes koi pontyok is jól megélnek. Javasolt a kerti tavunkhoz gömbölyű kavicsokból álló partot kialakítani, mert azok nem rongálják meg a leterített fóliát. 

Néhány gondolat a karbantartásról

Ugyan a kerti tóval sokkal kisebb a gond, mint a fürdőmedencével, azért a rendszeres karbantartást még igényli. A vízszűrőt, vízpumpát és szivacsot legalább kéthetente meg kell tisztítani, mivel a hatékonysága idővel jelentősen romlik. A kánikulai napokon pótolni kell az elpárolgó vizet, és a száradt növényeket, leveleket el kell távolítani. 

Arra is ügyelni kell, hogy egyes növények ne uralják le a terepet. Ilyenkor az elburjánzott típust ritkítani kell, hogy helyet kapjanak az addig elnyomott társaik. A víz minőségét is célszerű rendszeresen ellenőrizni, erre már kaphatóak a megfelelő szettek és mérőeszközök. Algásodás ellen bevethetünk biológiai fegyvereket. Ilyen az algaevő csiga, amely lassan, de könyörtelenül végzi áldásos tevékenységét. Amennyiben nem kedveljük a csigákat, akkor az erre a célra kifejlesztett UV-C lámpák használata is tökéletes lehet. 

Már csak egy kis padot kell a kerti tó partjára állítanunk, esetleg egy apró híddal ívelhetjük át a tavat, amelynek kényelmes könyöklője van, és kezdődhet a mindennapos relaxálás és felüdülés a nyári kertben. 

Már csak egy kis padot kell a kerti tó partjára állítanunk, esetleg egy apró híddal ívelhetjük át a tavat, amelynek kényelmes könyöklője van, és kezdődhet a mindennapos relaxálás és felüdülés a nyári kertben. 

nyito-lefele-nyil-bibor