A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Építészet, házépítés

Házépítés – az a bizonyos nagy fa és a fejszéje

A házépítés sohasem volt egyszerű dolog Magyarországon. A rendszerváltás előtti években még nem volt ritka a kalákában való építkezés, valamint az, hogy a munka legtöbb fázisát maga a jövőbeli tulajdonos végezte el egy szakember bölcs útmutatásai alapján. Általában meg is lett következménye a maszekolásnak: csigalassúság, gyenge minőségű munka és mindeközben sajnos nagyon sokaknak az élete is ráment álmai házára. 

A házépítés, egészen pontosan építtetés ma sem egyszerű és olcsó mulatság, pláne annak fényében, hogy mennyire felment az építőanyagok ára. Csak annak érdemes belevágnia, akinek jelentős anyagi források állnak a rendelkezésére. Még a kövér pénztárca mellett is érdemes megismerni a házépítés fázisait, hogy elkerüljük a megcsúszásokat és a kiadások jelentős megnövekedését. 

A telek kiválasztása

A zöldmezős házépítés a telek megvásárlásával kezdődik. Már a kiinduló pontnál fontos tudnunk, hogy a telek közművesítése megoldható-e, hogy az önkormányzat milyen korlátozásokkal engedi az építkezést, hogy kik lesznek a szomszédaink, hogy milyen szolgáltatások érhetőek el a környéken, hogy nem tervez-e valamilyen számunkra kellemetlen fejlesztést a majdani házunk közelében az önkormányzat? És akkor még nem is beszéltünk a telek adottságairól.

Ezek mind olyan tényezők, amelyek nélkül nagyon rossz döntést hozhatunk, hiszen elvileg évtizedekig lakunk majd abban a házban és azon a környéken.   

Tervezés és papírmunkák

Amennyiben sikerült megvásárolni a megfelelő telket és a tulajdonjogunkat bejegyezték, akkor kezdődhet a ház megtervezése. Az építész választással kapcsolatos cikkemben már írtam arról, hogy érdemes olyan irodát megbízni, amelyik a környéken megfelelő referenciával rendelkezik és akár a generálkivitelezést is vállalja, vagy van ilyen céghez állandó kapcsolata. A tervezés döntő fontosságú, mert annak mentén fog elkészülni a ház, ezért nem lehet félvállról venni. 

Az elfogadott árajánlat után következik az engedélyezési eljárás, amely hosszú ideig is eltarthat és persze az illeték sem olcsó. Ehhez be kell nyújtani a tervdokumentációt is – szóval igencsak vaskos papírmunka ez. 

A házépítési engedélyt követően még el kell készülnie a megvalósítási tervnek, amelynek a mentén a ház építése történni fog.  Mindamellett a közművekkel is fel kell venni a kapcsolatot, hogy az adott telekre csatlakoztatni akarunk. 

Házépítés az álmoktól a megvalósításig

Végre a terepen!   

Amikor a bürokrácián átrágtuk magunkat, kezdődhet végre a munka: első lépésben az építési terep rendezése. Nincs olyan telek, amelynél ezt meg lehetne spórolni. A terepet meg kell minden akadálytól szabadítani, kövektől, fáktól, gyökerektől, és teljesen síkká kell tenni. 

A földmérő ezután fog belépni a munkába, és kitűzi a ház sarokpontjait. A kitűzésnek nagyon pontosnak kell lennie, hiszen ez képezi az egész építkezés alapját. 

Minden épületnek alapot kell ásni. A családi házak esetében általában elegendő az úgynevezett sík alapozás is. Ilyenkor a markológép nem hatol mélyen a talajba, és viszonylag közel a földfelszínhez alakítják ki az alapot. Emeletes házak esetén, ahol még a tetőteret is be szeretnénk építeni, már a mély alapozást is érdemes fontolóra vennie a mérnöknek. A munkaárok elkészülte után következik az alap lebetonozása és leszigetelése. A betont rendszeres locsolással kell védeni a kiszáradástól, míg a szigeteléshez általában aszfaltcsíkokat használnak a talajvíz ellen. 

Emelkedjenek fel a falak is!

Az építkezés kétségkívül leglátványosabb része, amikor elkezdődnek a kőművesmunkák, mivel manapság már a modern és nagyméretű téglákkal igen gyorsan lehet haladni. A falak hazánkban leginkább téglából, pórusbetonból vagy beton és fa alapú anyagokból készülnek. 

A tartófalaknak hatalmas terhelést kell elviselniük, ezért ezeket merevítő koszorúval erősítik meg. A zsaluzatba újra beton kerül, és ez megakadályozza a falak kifordulását. Ezek a koszorúk a szilárd konstrukció alapjai. A koszorú külső felületét minden esetben hőszigetelni kell, mert a beton nem szigetel jól. A falazásnál törekedni kell az egész téglák felhasználására, valamint arra, hogy ugyanazzal a habarccsal és téglával történjen, így egységes lesz a falazat hőszigetelő tulajdonsága.

Aki Angliában jár, szembesülhet vele, hogy többek között a tégla tette nagyhatalommá Viktória királyné országát.

Most már jöhet a tető is

A falak után megkezdődhetnek az ácsmunkák. A födém lesz az első, amely teherhordó rétegként funkcionál. A födém adja át az épület teherhordó szerkezeteinek a terhelést. Ezt követi a szaruzat megépítése rajta az elhelyezett lécekkel, amelybe megkapaszkodhatnak a cserepek. 

Mielőtt azonban a cserepek felhelyezésre kerülnének, még egy sor bádogosmunka következik: fel kell helyezni az ereszcsatornát, az oromszegélyt, a kéményszegélyt és a lefolyócsövet. Ezután kezdődhet meg a cserepezés. 

A cserép tulajdonképpen a ház frizurájának is felfogható – színében és formájában illeszkednie kell a ház stílusához. A tető építésekor mindvégig figyelembe kell venni három lényeges szempontot: milyen éghajlati tényezők hatnak majd a tetőre, mekkora tengerszint magasságban áll a ház és milyen a tető alakja és hajlásszöge. A nagy szélnek kitett helyeken meredekebb tetőket kell építeni, különben a szél alányúlhat a cserépnek és megbonthatja a tetőt. 

 

Nyílászárók beszerelése és gépészeti munkák     

A nyílászárók beszerelése előtt a beltéri falakat húzza fel a kőműves. Fontos, hogy minél precízebben valósuljon meg az előkészítés, mert az ablakok és ajtók beszerelése könnyen és gyorsan haladhat. Az ablakok beépítéséről részletesebb cikk is olvasható egy másik blogomban. Amennyiben gipszkartont is alkalmazunk a belső tereknél, azt a munkát az ablakok beszerelése után lehet megkezdeni.  

Az elektromos és gépészeti munkák is jelentős időt vesznek igénybe. A villamosvezetékek útjának kivésése ráadásul igen nagy porral és törmelékkel jár. A lehető legoptimálisabb csatorna útvonalat kell megtervezni villanynak, víznek, gáznak egyaránt, hogy később már ne kelljen korrigálni mondjuk a festés vagy a burkolás után.   

Hőszigeteléstől a burkolásig

A szerkezetkész házat ezután kívül-belül hőszigetelni kell. A belső hőszigetelésnél külön hangsúlyt kell fektetni a tető szigetelésére, ezután következhet az ablakok, majd a homlokzat szigetelése. 

Amikor ez a művelet befejeződik, következhet a ház kicsinosítása. Ilyenkor kerül a színes vakolat a falra, amelynek természetesen állagmegóvó szerepe is van. A vakolást lehetőleg száraz és kellően meleg időben érdemes elvégezni. A belső terek festése, tapétázása akár ezzel együtt is folyhat, ha van rá elég szakember.     

A házépítés befejező munkálatai is jelentős erőfeszítéssel járnak, többek között a pénztárcánkra nézve is. Ilyenkor kerül lekövezésre a konyha és a fürdőszoba, kerül parketta, laminált padló, padlószőnyeg az egyes szobákba, ilyenkor kerülnek a tervezett falburkolatok a helyükre. A fürdőszobába ekkor szerelik be a kiválasztott szanitereket, a fürdőkádat, a zuhanyzót és a mosdót. 

Az ablakcsere ma már szakember feladata.

Végső simítások és egy újabb papírmunka  

Mielőtt beköltöznénk a kulcsrakész házba, el kell végeznünk a végső munkálatokat is. A terepen ekkor még sok a törmelék, szemét, esetleg ott áll a kertben a megrakott konténer. Ezeket mind el kell szállíttatni, mégpedig olyan telepre, amelyik feldolgozza az építkezési hulladékot. A házhoz vezető utat le kell kövezni csakúgy, mint a kocsifeljárót. Fel kell szerelni a kerti lámpákat, a vízelvezetőket, és a kertet is rendbe kell rakni, bár az utóbbira leginkább akkor szokott sor kerülni, amikor megkezdődik az élet a házban. 

Ahhoz azonban, hogy jogszerűen lakhassunk a házunkban, még sort kell keríteni egy használatbavételi eljárásra. Ilyenkor az adott önkormányzat építési osztályának szakembere kiszáll a házhoz, és jegyzőkönyvezi, hogy minden rendben van-e. Csak az ezt követő engedély kiadása után lehet birtokba venni az épületet. 

Mi most ebben a blogban néhány perc alatt építettünk fel egy házat, de talán jól érzékelhető, milyen nagy projekt is valójában egy házépítés, kezdve az álmoktól addig a pillanatig, amikor először illesztjük a kulcsot a bejárati ajtó zárjába. Kívánok minden olvasómnak problémáktól mentes gyors és sikeres házépítést! 

A nyitott tűzterű típust mára felváltották a zárt tűzterűek.

nyito-lefele-nyil-bibor