A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Vörös az érkezőben, konyhában.

A járvány hatása a konyhai trendre

A konyha a lakásnak azon része, amely nagyon dinamikusan újul meg évről-évre. Ennek több oka is van. Egyfelől a konyhatechnológia rohamos fejlődése már önmagában is kikényszerít változásokat, de az életkörülményekben bekövetkező fordulatok is produkálhatnak éles kanyarokat. 

Mondanom sem kell, hogy a már két éve zajló világjárvány olyan hatással volt a mindennapokra, amelyek nagyon erősen befolyásolják a konyhai trendet. A konyha egy egyszerű üzemi területből a legfontosabb közösségi térré változott, ahol nagyon sok időt tölt el a család. A tárolók rendszerét a tervezőknek újra kellett gondolniuk, és a korábban barlangnak tekintett kamrákra is egyre nagyobb igény mutatkozik, hiszen a tartalékképzés egy esetleges tartós bezárkózás miatt szükségessé vált.   

Színesbe öltözve, látványelemekkel feldobva  

Akad néhány látványos változás a konyhai trendben a korábbi évekhez képest. A természet letisztult árnyalatait, a bézst, a halvány barnát, halvány sárgát stb., valamint a mindig népszerű fehéret egyre inkább felváltja az élénk színek világa a konyhában. Ez a tendencia arra utal, hogy a több ott töltött időhöz erősebb ingerek dukálnak. 

Gyakoribb lett a kínálatban a smaragdzöld, tengerészkék és az egyéb úgynevezett füstös árnyalatok a konyhai garnitúrák esetén. Az sem tűnik manapság nagyon extravagánsnak, ha a bútorok felső részének más a színe, mint az alsó elemeknek. Természetesen a stílus egységes marad, de a játékosabb színkombináció nem idegen az irányvonaltól. 

A parkettaborítások is sokkal színesebbé válhatnak ebben az évben. A metrócsempe még mindig divatos marad, de ezeknek a hosszabb, elnyújtott formái és az érdekesebb felülettel rendelkező típusai játsszák majd a főszerepet. Az sem lesz nagyon meglepő, ha a burkolóanyagok között két különböző színű érintkezik amennyiben a forma és a méret azonos. 

Ami egyre inkább előre tör, az a tapéták új családja, amelyek gyorsan és könnyen felrakhatók, és ugyanilyen könnyen levehetők, mégpedig úgy, hogy nem marad nyomuk. Ezek a falat beborító nagyméretű tapéták amolyan matricaként funkcionálnak, és időszakosan átalakíthatjuk segítségükkel a konyha hangulatát.      

Kerek formák, fekete csaptelepek   

A természetesség, mint trend, továbbra is kitart, és minden bizonnyal hosszú évekig velünk marad. A fából készült étkezőasztalok megőrzik természetes színüket és erezetüket úgy, hogy a felvitt védőpác még el is mélyíti az árnyalatokat. 

A konyhabútoroknál is elmosódnak az élek, akárcsak a nappaliban. A lekerekített formák újra visszatérnek a fősodorba, és a bútorok fogantyúi is ehhez igazodnak: a legelegánsabbak a gömbből mint tökéletes formából indulnak ki. 

A csillogó réz és króm csaptelepek ugyan nem kerülnek ki a konyhai trendből, de egyre inkább a fekete uralja a konyhai csapokat, a mosogatót. Az ilyen fekete elemek karakteresebbé tudják tenni a világos tereket.     

Konyhai trendek: az ilyen fekete elemek karakteresebbé tudják tenni a világos tereket.

Szerkezeti változások

A konyha teljes szerkezete is megújul, és ezek drámaibb változásokat hoznak, mint a színek és a formák terén bekövetkező fordulatok.

Az egyik nagyon meghatározó irány a felső polcok és szekrények eltűnése a konyhai térből. Korábban ezek a polcok csupán annyiban módosultak, hogy a nyitott volt divatos, most azonban a teljes felső tér levegőhöz jut, s ezzel a színek és mélységek, valamint a váltott textúrák könnyed játékát lehet elérni.

Rendben, mondhatjuk, hogy ezzel látványos lett a konyha, de nem veszítheti el alapvető funkcióját, a konyhai eszközök tárolását. Pedig a felső polcrendszer kiesését valamivel pótolni kell, ha már ott nem tárolunk tovább eszközöket. 

Erre a konyhatervezőknek egyszerre két válaszuk is van. Az egyik az, hogy ismét megjelennek a konyhából nyíló nagyméretű, sokpolcos kamrák, ahol akár rendetlenek is lehetünk, hiszen az ajtót csak akkor nyitjuk rá, amikor benyúlunk egy eszközért. A nagy kamrára nemcsak azért van szükség, mert több tartós élelmiszert akarunk tárolni, hanem a konyhai eszközök bővülése okán is, amelyek viszonylag sok helyet igényelnek. 

A másik lényeges szerkezeti változás ugyancsak a leszedett polcok kiváltásából fakad. Nevezetesen a második konyhaszigetnek a megjelenése. Nyilván ezt csak ott lehet kialakítani, ahol megfelelő terület áll rendelkezésre, de a modern házakban a konyha és étkező már a nappalinál is nagyobb területtel rendelkezik. 

A két konyhasziget megoldja a tárolás problémáját, ugyanakkor két külön tevékenységre tudja osztani a konyhát: egy alapvetően munkaterületre, és egy inkább az étkezés és a társasági összejövetel céljára kialakított platformra.     

Amerikai konyha.

Mit üzennek az új bútorok?

A konyhai trend érdekes aspektusa az olyan bútorok felbukkanása amelyre korábban vagy nem volt példa, vagy egy nagyon régi időt idéznek fel.

A vidéki portákon volt szokás évtizedekkel ezelőtt a lóca, amelyre többen leülhettek étkezéskor. Most ezek a padsorok visszatérnek, mégpedig azzal a funkcióval kiegészülve, hogy az ülőrész alatt polcok és szekrények bújnak meg, a tárolási kapacitás növelése érdekében. 

De olyan bútorok, mint a komód vagy a vitrin ugyancsak bekerülhet a konyhába, amelyek korábban szobabútorként voltak használatosak. Hogy ezek meddig maradnak a trendik, még nem tudni, mert méretük miatt elég sok teret elvesznek a konyhából.

Az egybefüggő tér gondolata korábban nagyon hangsúlyos volt, szinte csak egy színátmenet jelezte, hogy most a konyhában, az étkezőben vagy a nappaliban vagyunk. A kinyitott tér koncepciója is változni látszik azoknak a kutatásoknak a nyomán, amelyből kiderült, hogy a gyors reggelihez és uzsonnához a család tagjai szívesebben vonulnak félre. Ennek a felismerésnek a mentén most úgynevezett reggeliző sarkokat terveznek a konyha struktúrájához, ahol kényelmesen bekuckózhatja magát az ember. Ezek a reggeliző sarkok teljesen új hangulatot tudnak kölcsönözni a konyha-étkező területnek. 

A fények fókuszában   

A konyhában mindig fontos volt a világítás, és ez most sem változik, sőt! Ahol lehet, egyre nagyobb felületet kér a konyha a természetes fénynek. A nagyméretű konyhai ablakok kora mindenképpen elérkezett. 

A munkafelületekre a központi erős fény mellett szükség lesz a fókuszfényekre, amelyeket az egyes bútorokra felszerelt fénycsíkok biztosíthatnak. Ismét divatosak lesznek a színes és a szokásosnál nagyobb lámpabúrák, de nem lesz meglepetés a csillár felbukkanása sem a konyhában. A rusztikus enteriőrbe visszatérnek a konyhai lámpások, amelyek a fókuszfény mellett a vidéki hangulatért felelősek. 

Szakértő segítségével tökéletes végeredményt érhetünk el. Konyhai trendek.

nyito-lefele-nyil-bibor