A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A kültéri használatra kifejezetten a teakfából készült kerti bútorok a legalkalmasabbak.

Ha tavasz, akkor kerti bútorok

Ahogy tavaszodik, egyre kijjebb tolhatja élettere határait az, akinek kertes háza van. A fészerből vagy a pincéből hamarosan előkerülnek az első kerti bútorok, nagyjából a napfordulót követően, amikor már megérkeznek a kellemes, száraz időszakok, és megjelennek az első virágok a korán termő gyümölcsfákon. 

Vannak, akik majd most szerzik be az első kerti bútorokat, és olyanok is sokan lesznek, akik a régi darabokat szeretnék újakkal felváltani. A kerti bútorok világa is izgalmas, mert több típusból választhatunk, és az sem mellékes, hogy ezeknek milyen ápolásra lesz majd szükségük. 

Anyagokról általában              

A kerti bútorok esetében azok anyaga meghatározó lesz a döntésnél. Alapvetően három nagy csoportjuk van: a fából készült, a fémből gyártott vagy a műanyagból öntött változatok közül választhatunk. 

A fából készült kerti bútorok esetében nem mindegy, hogy milyen fából készítették az egyes székeket, padokat és asztalokat. A fémből készült bútorok alapvetően alumíniumból vagy rozsdamentes acélból, kovácsoltvasból készülnek. A műanyagok számos fajtájából gyárthatnak kerti bútorokat, és elsősorban arra kell figyelni, hogy melyik típus képes megbirkózni az UV-sugárzással.     

Mit kell tudnunk fából készült kerti bútorokról? 

A kerti bútorokat alapvetően olyan fából készítik, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak. A fabútorokat bemutató sorozatomban tulajdonképpen már sorra is vettem azokat, amelyek jól bírják a külső körülményeket. 

A hazai fafajták közül a tölgy, a bükk és az akác az, amelyikből az időjárásnak ellenálló tömörfa bútorokat lehet készíteni. Anyaguk miatt a leginkább ezek illenek a természetbe, és a tapintásuk is a legkellemesebb, természetes hatást biztosítja. 

Konyhai székek, asztalállványok készülnek belőle leginkább, de a legnagyobb karriert kerti bútorok alapanyagaként futotta be az akác. Kerti bútorok.

Manapság nagyon felkapottak lettek a teakfából készült kerti bútorcsaládok, mivel nagyon szép árnyalatú fáról beszélünk, ugyanakkor a szöveteiben lévő olajos tartalom miatt nemcsak a víznek és a napnak, de a gombának és a különböző farontó rovaroknak is ellenáll. Igaz, ez a fa a legdrágábbak közé tartozik, de talán a legkevesebb gondoskodást is igényli.

A fa alapvető tulajdonsága, hogy felszívja a vizet, amitől megduzzad, majd a meleg hatására gyorsan szárad, és ettől repedezik. Hogy ne kelljen minden évben új kerti bútorokat vennünk, azt csakis a gondos és szakszerű ápolással előzhetjük meg. 

A fa kerti bútorok alapvető ápolási anyaga az erre a célra kifejlesztett olaj, amellyel a teakfát legalább egyszer egy évben, a többi típust pedig 2-3 alkalommal is érdemes átkenni. Érdemes az olajozás után egy impregnáló réteget is felvinni a felületre. A teakfa ezt a kezelést azzal is meghálálja, hogy aranyló színre vált, és nagyon szép eleme lesz a kertnek a belőle készült bútordarab. 

Rattan és bambusz – egy kicsit más    

Nagyon divatosak a fonott bútorcsaládok. Zömében ezek rattanból vagy bambuszból készülnek. Nagy előnyük, hogy könnyű a szerkezetük, így nagyon könnyen mozgathatók. A nagy hátrányuk pedig az, hogy az időjárás szeszélyeit nem igazán viselik el, és még a leggondosabb ápolás mellett sem lehet kitenni az esőnek és az erős napsugárzásnak.

Ezek a bútorok igazából a fedett teraszokon vagy a kertben lévő tetővel ellátott épületekben érzik jól magukat. Nagyon szépek és sok párnával kiegészítve roppant kényelmesek, de óvni kell őket még a sérüléstől is, mert ha egyszer felfeslik valahol a fonat, akkor az idővel tovább fog bomlani. Nem véletlen, hogy a műrattan egyre inkább kiszorítja a természetest, mert annak ilyen problémája nincs. 

Tisztítása az eredeti rattannak napi tevékenységet jelet, amikor puha ronggyal vagy kefével eltávolítjuk a rátapadt port, koszt. 

Rattan kerti bútorok.

Műanyagból a legkényelmesebb      

A műanyagból készült kerti bútoroknak hihetetlen változatából válogathatunk. Arra kell ügyelnünk, hogy – mint minden más egyéb termék esetén – a minőséget válasszuk. Elsősorban azt kell megtudnunk a kiválasztott darabról, hogy mennyire UV-álló, mert az egyes műanyagokra leginkább a nap sugárzása veszélyes. 

A nem UV-álló darabokat nem hagyhatjuk huzamosabb ideig kint a napon, mert fakulni kezdenek, de egyes típusoknál repedések is keletkezhetnek. A minőség esetében az sem lényegtelen, hogy mennyire masszívak az egyes darabok. Egy barátomnál nyaranta néhány nap alatt egy-egy széket szinte biztosan eltörünk annak ellenére, hogy csak ülünk benne, mert nem túl anyaggazdag típusból vásárolt be.  

A műanyag kerti bútorok akár a természetesre is hasonlíthatnak – lásd műrattan – de készülhetnek egészen futurisztikus és egyedi dizájnú bútorcsaládok is. Két nagy előnye a műanyagnak biztosan van: a fa vagy fém kerti bútorokhoz képest sokkal könnyebbek, és lényegesen kényelmesebb a karbantartásuk, tisztításuk. Igazából elegendő egy langyos vizes rongy, amellyel időnkét letörölgetjük a felületeket. Zömüknek még a nagyobb nyomású vízfröccs sem árt, és azzal a makacsabb koszt is eltávolíthatjuk az érdesebb, mintázott felületekről. Úgyhogy lehet a slaggal is dolgozni. 

Fém kerti bútorok a tartósság jegyében 

A fém kerti bútorok, különösen a szép díszítéssel ellátott kovácsoltvasból készült példányok nagyon elegánsak és igen szívósak. Igaz, az áruk sem csekély. Amennyiben a kerti bútornak nemcsak a váza készül fémből, úgy egy olyan anyagról beszélünk, amelyet nagyon ki kell párnázni. Erre a célra az impregnált párnákat érdemes beszerezni, ellenkező esetben eső közeledtével, illetve esténként be kell szedni azokat. 

Kovácsoltvas kerti bútorok.

A fém kerti bútoroknál előnyt élveznek az alumíniumból készült változatok, mivel azok nem rozsdásodnak, és vízzel is lehet takarítani a felületüket. Ráadásul a súlyuk is könnyebb, így mozgatásukhoz sem kell nagy izomerő. A rozsdamentes acélból vagy kovácsoltvasból készült bútorokat nem lehet ükre-főre ide-oda rakosgatni, mert súlyos darabok. Noha a kertbe tervezett fémbútorok rozsdamentes burkolatot kapnak, nem árt pár évente átfesteni a felületeket, ha hosszú távon szeretnénk, hogy szolgáljanak minket a kertben. A fémbútorok tisztításához leginkább az autóviasz a legmegfelelőbb.  

A kerti bútorok tárolása      

Végezetül néhány szót ejtenék a kerti bútorok tárolásáról. Amikor a kerti időszak valamikor októberben véget ér, tulajdonképpen minden, a kertbe kihelyezett bútort célszerű száraz és jól szellőző helyre eltenni. A száraz helyiség minden bútorra vonatkozik, a szellőzés pedig a fabútorok esetében fontos. 

Még akkor is rakjuk ilyen helyre a bútorunkat, ha a kereskedő úgy hirdetné a terméket, hogy egész évben kint tartható. A tél vasfoga még a legstrapabíróbb bútoroknak is ártani fog, jobb a békesség.

Kulturált formában sok mindent elhelyezhetünk a kertünk egy tárolójában, vagy fészerében.

nyito-lefele-nyil-bibor