A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Noha a mahagóni fák családjába 1500 fajta sorolható be, az úgynevezett valódi mahagónik Közép- és Dél-Amerika őserdeiben teremnek. 

A mahagóni felfedezése és irtása

Az arisztokraták fájának is mondhatjuk azt a vörösesbarna fát, amelyben vékony aranyként felfénylő csíkokat is felfedezhetünk. Valóban gyönyörű és elegáns, készüljön belőle bármi is. 

Noha a mahagóni fák családjába 1500 fajta sorolható be, az úgynevezett valódi mahagónik Közép- és Dél-Amerika őserdeiben teremnek.  Életük egészen addig békés volt, amíg a spanyol hódítók meg nem jelentek a kontinensen és fel nem fedezték őket. Három faja található az esőerdők úgynevezett montán, azaz alsó magassági fokában: az Amazón mahagóni, az Orura mahagóni és a Mara vagy Tabasco mahagóni. 

A 16. századtól kezdve megkezdődött ezeknek a fáknak a kitermelése, napjainkra pedig már súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak ezek a fajták. Manapság Ázsiában tervszerű gazdálkodás mentén zajlik az oda telepített típusok kitermelése, Afrikában pedig a nem valódi, de hasonló tulajdonságokkal rendelkező fajokba tartozó példányokat vágják ki a piac számára.     

Talán a legszebb fa, amelyet az emberiség felhasznál a maga céljaira. 

Az élő fa 

A mahagóni fák a többi keményfához képest gyorsabban nőnek, hiszen az esőerdő övezetben élnek. Teljes magasságukat rendszerint 30-40 méter környékén érik el, bár láttak már 60 méteres példányt is. Első 10-15 évükben ezek még növendék fák, amelyek csak ezután hozzák virágaikat, és ekkor válnak lombhullatóvá. A törzs átmérője elérheti a három métert, és akár 20 méteres csomómentes szakaszai is lehetnek. 

Szíjácsa 2,5-5 méter vastag, amit vágáskor lehántanak róla. A gesztje annál értékesebb: a sárgástól a vörösesbarnáig terjed a színe, és kitermelés után még kicsit sötétedik is. A fa enyhén csavarodó növése okozza azokat a fénycsíkokat, amely annyira jellegzetessé teszi ezt a fát. Talán a legszebb fa, amelyet az emberiség felhasznál a maga céljaira. 

A mahagóni tulajdonságai

A mahagóni nemcsak szép, de rendkívül jó tulajdonságokkal is rendelkezik. Jól szárítható, szárítás közben és utána sem reped. Annak ellenére, hogy a keményfák csoportjába tartozik, nagyon jól és könnyen megmunkálható. Jól szegecselhető, csavarozható, ragasztható. Nem véletlen tehát, hogy elsősorban furnért készítenek belőle. 

A mahagóni nemcsak szép, de rendkívül jó tulajdonságokkal is rendelkezik.

A felületkezelés szempontjából is ideális, mert kiválóan csiszolható, lakkozható. Rendkívül tartós, nem árt neki sem a gomba, sem a rovar, és az időjárás viszontagságainak is ellenáll. Nem véletlen tehát, hogy a spanyol conquistádorok hamar nekiestek a fejszéikkel. 

A mahagóni történelmi szerepe     

II. Fülöp spanyol király hatalmas mennyiségben szállíttatta ezt a fát Spanyolországba. A spanyol hadihajókat is ebből építették, de a hatalmas építményekhez, így az Escorialhoz is töménytelen mennyiséget használtak fel. Kastélyok, templomok és kolostorok éheztek erre a fára. Elmondható, hogy az amerikai fajok kipusztításához a spanyolok tették meg az első lépéseket.

Anglia és Németország is nagy felvevő piacává vált a mahagóninak a 18. században. E két ország elsősorban bútorfaként tekintett rá. Mivel az amerikai fajták ára drámaian megnövekedett, ezért figyelmük Afrika felé fordult, ahonnét a Khaya és a Sapelli mahagónit szerezték be. Ezek a fák a trópusokon növekednek sokkal nagyobb iramban, mint amerikai unokatestvéreik. 

A klasszikus vagy stílbútorok elképzelhetetlenek lennének mahagóni nélkül, de az intarzia készítésnek sem alakult volna ki akkora kultúrája, ha nem lettek volna ezek az afrikai helyettesítők. A híres Thomas Chippendale műbútorasztalos maga által teremtett stílusú bútorai minden előkelő otthonában és birtokán megtalálhatóak voltak.

Az ipari forradalom a mahagóni minden előnyös tulajdonságát felhasználta, amikor a késelt furnérlemezek előállításához ezt a fát találta a legalkalmasabbnak. 

Az ipari forradalom a mahagóni minden előnyös tulajdonságát felhasználta, amikor a késelt furnérlemezek előállításához ezt a fát találta a legalkalmasabbnak. 

A mahagóni felhasználása 

A mahagóni az úgynevezett Janka-skálán 6-os besorolást kapott, így a kemény, félkemény fák közé sorolható. Mivel nagyon jók alakíthatóságának paraméterei, elsősorban a furnérgyártásban hasznosítják. Az ebből a fából készült bútorok a legmagasabb minőséget jelentik. A régi bútorok felújításánál is ezt a fát használják fel, mert tökéletesen illeszkedik azok színéhez, és nagyon strapabíró. 

A külső- és belsőépítészetben is jellemző a felhasználása. Elegáns szalonok falburkolata, parkettája és egyéb burkolóanyaga ugyancsak ebből az anyagból lehet. Az afrikai Khaya mahagónit például tömörfa bútorok, padlók, falburkolatok, lépcsők, ajtók és ablakok kereteinek készítésére használják. A Sapelli mahagóniból elegáns irodai berendezéseket állítanak elő. Irodai bútorok, bankberendezések, pultok és teli ajtók készülnek belőle. 

Speciálisabb felhasználási területe is van a fának. Nemcsak a spanyol hódítók használták hajók építéséhez, napjainkban is készülnek vitorlások, versenyhajók mahagóni felhasználásával, de a járműipar is szívesen nyúl hozzá. A luxusautók faberakásai nem is lehetnek másból, kizárólag mahagóniból. 

A sportszergyártók is kedvelik ezt a fát. Sport íjak, nyílpuskák és a snowboard lécek elemei készülhetnek ebből a fából. 

Jellemző és széles területe felhasználásának a zeneipar is. Zongorák mellett elsősorban húros hangszerek elemei készülnek ebből a fából. Neves akusztikus gitár gyártók is előszeretettel használják. A mahagóni hangszereknek jellegzetes lágy, mély és meleg hangzásuk van, ezért nagyon népszerűek, és meglehetősen drágák is. 

Annak ellenére, hogy a mahagóni fák már három földrészen is megteremnek, és Ázsiában a plantázsokban ültetett fajtákat üzemszerűen termelik, ez a népszerű faj továbbra is sérülékeny, ezért törekedni kell nekünk, vásárlóknak is az ésszerű használatára. 

A mahagóni hangszereknek jellegzetes lágy, mély és meleg hangzásuk van, ezért nagyon népszerűek, és meglehetősen drágák is. 

nyito-lefele-nyil-bibor