A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Hogyan született meg a világ első márkázott építőanyaga? 

Halmajugrán 1991-ben új gyárat avatott egy német vállalat, és ezzel megkezdődött az Ytong tégla és építőelemek gyártása hazánkban. Azt gondolhatnánk, hogy ennek az építőanyagnak minden bizonnyal német gyökerei vannak, holott a svédországi Yxhultban kezdték gyártani a mész miatt fehér építőelemeket. 

A XX. század elején Svédországban nagy fejlesztések indultak, hogy legyen egy olyan építőanyag, amely helyettesítheti az addig használt fát. Az elvárás az volt, hogy legyen legalább olyan jó, készüljön természetes anyagból, a gyártása pedig könnyű és olcsó legyen. 

A megoldást Dr. Axel Erikson építész találta meg, amikor kvarchomokból, mészből, vízből és cementből álló építőanyag gyártástechnológiáját kifejlesztette. Az első gyár 1929-ben kezdte meg működését Karl August Carlen igazgatása alatt. Nevét a svéd szárított pórusbeton elnevezésből, és a település kezdőbetűjéből alkották meg. Ez lett az első márkázott építőanyag a világon!    

Hogyan készül az Ytong?

Az Ytong alapanyagaiból elsőként a magas kvarctartalmú homokot dolgozzák meg, hogy megfelelően aprószemcsés legyen, majd – ma már – számítógéppel keverik hozzá a meszet, a cementet és a vizet. A masszát öntőformákba öntik, ahol egy 60 fokos alagútban szilárdítják meg – a művelet 8-12 óráig tart. Ezt követően milliméter pontossággal méretre vágják a darabokat, és a felszeletelt tömbök egy 100 fokos hőalagútba kerülnek, végül magas hőmérsékleten és nagy nyomás alatt szilárdítják meg. 

Az így keletkezett Ytong egy mikroszemcsés, méretéhez képest nagyon könnyű és jól vágható, alakítható építőanyag, ami számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Világszerte 8 millió köbméternyit állítanak elő belőle, és folyamatosan nő rá a kereslet. 

Az Ytong tulajdonságai     

A fent említett könnyű szerkezet és megmunkálás mellett talán a legjobb tulajdonsága a páraszabályozó képessége. Az Ytong téglás házak gyakorlatilag nem tudnak bepenészedni. Összetétele okán az Ytong nagyon könnyen kiszárad, így a felvizesedéssel szemben is kitűnő építőanyag. 

A hő- és hangszigetelő képessége is kiváló. A kerámia téglákkal szemben az Ytong minden irányban tudja garantálni a hőszigetelést, ezért – ha megfelelő vastagságú elemekkel építkezünk – nincs szükség külön szigetelésre. 

Amellett, hogy természetes anyagokból készül az Ytong erősen tűzálló. Rendszerben alkalmazva nagyon sokáig ellenáll a tűznek és a nagy hőnek. 

Ugyan a súlya miatt olyan vele építkezni, mintha könnyűszerkezetes elemekkel dolgoznánk, mégis nagyon jó a teherbíró képessége, és a megfelelő dübelekkel bármi felszerelhető a vele készült falazatra. 

Talán az egyetlen gyengéje a hagyományos téglával szemben, az a hőtároló képessége. Nyáron hamarabb felmelegszik, télen hamarabb lehűlhet a ház, de ez néhány apró trükkel megoldható. Egy vasbeton födémmel a legnagyobb hőleadó felület bevédhető. Az Ytong sokkal jobban szellőzik, mint a hagyományos tégla, ezért a lakás klimatikus viszonyai is sokkal kedvezőbbek. Kicsit olyan a klíma, mintha vályogházban laknánk – értsük ezt a legjobb értelemben. 

Elemek Ytongból       

Alapeleme természetesen a tégla. Két szabványméretben kapható: 60×20 és 50×20 centiméteres méretben. Valamennyivel drágább, mint a hagyományos tégla, de falazás közben nem törik, és hajszálpontosan építkezhetünk lényegesen kevesebb maltert használva. A fal olyan sima lehet, hogy azonnal festhetjük vagy csempézhetjük. 

A falazóelemek mellett vásárolhatunk előfalazó lapokat, áthidaló és koszorúelemeket, de beszerezhetünk zsalu és furatos elemeket, sőt vasalt pallókat is. Tulajdonképpen egy komplex ház teljes szerkezetét meg tudjuk építeni Ytongból. 

Az Ytong magyarországi karrierje   

A már említett halmajugrai gyártás mellett Iszkaszentgyörgyön is beindult egy téglagyár. A gyárak az utóbbi évek során folyamatosan termeltek annak ellenére, hogy számos tulajdonosváltásra került sor. Jelenleg a legkeresettebb termék a Silka márka nevű mészhomoktégla, amelybe némi alumínium pasztát is kevernek, amelytől még porózusabbá válik ez az építőanyag. A legújabb falazóelem gyár Gyöngyöstől 15 kilométerre, a Mátrai Erőmű szomszédságában található. A Xella Magyarország Kft. az amerikai Goldman Sachs befektető csoport tulajdona. 

Természetesen az Ytong elemeket nemcsak gyártják és forgalmazzák, de fel is használják hazánkban. Az MTK sportcsarnoka, a Tüskecsarnok vagy a balatonboglári egészségház ilyen elemekből épült fel. Nem véletlen a népszerűsége a sportcsarnokokban, hiszen itt kifejezetten fontos, hogy megfelelőek legyenek a klímaviszonyok. 

A bevásárlóközpontok közül talán a legismertebb az Árkád Üzletház, amely ugyancsak Ytonggal épült meg. Lakóparkok építésében is főszerepet játszik ez a könnyen alakítható építőanyag: Budapesten egy százlakásos passzívház, a Mentha Park Apartmanház, Herceghalmon a Vitális lakópark épült meg általa. Ipari létesítményeknél is jól bevált, többek között a székesfehérvári gázmotoros hőerőmű is erre az építőanyagra támaszkodott. 

Az Ytong tégla a hagyományos kerámiával összevetve is kiállja a próbát, ezért egyre több lakóház épül meg ebből a termékből. Talán ma még nincs akkora presztízsértéke, mint a hagyományos téglának, de várhatóan az így megépült házak és lakások értéke előbb-utóbb utoléri a téglaházakét. Megéri tehát Ytongban gondolkodni, mert gyorsan, könnyen, pontosan és biztonságosan lehet építkezni vele. Segítségével kiváló komfortfokozatú otthont teremthetünk.

nyito-lefele-nyil-bibor