A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Fürdőszoba 2023-ban: a multifunkcionalitás és a víztakarékosság felé

Fő célok és törekvések

Új év, új trendek a lakberendezésben. Az első nagy kiállítás már le is futott, amelyben a fürdőszoba, wellness és spa gyártói, forgalmazói mutatták be a termékeiket. Az ilyen kiállítások üzenetértékűek, hiszen kiolvasható belőle az alapvető filozófia. Noha számos megoldással találkozhattunk a kiállítótérben, az is detektálható, hogy milyen trendek mozgatják ebben az évben ezt a piacot – azaz milyen lesz a fürdőszoba 2023-ban. 

Elöljáróban elmondható: a kiállítók fő törekvése, hogy a fürdőszobával kapcsolatos számtalan igényre meg tudják adni a választ. Márpedig, ahány ember, annyi féle elvárás lehet ezzel az intim helyiséggel szemben. 

Fürdőszoba 2023-ban: a multifunkcionalitás és a víztakarékosság felé

Amikor az igényeket mérjük fel, hamar kitűnik, hogy széles a spektruma. Van, aki a praktikust tartja szem előtt, mások az ergonomikusra szavaznak. Másoknak a kényelem vagy éppen a biztonság a legfőbb szempont, amikor a fürdőszoba berendezésére gondolnak. 

Ahol összeérnek a vágyak, az a multifunkcionalitás. Több cikkben tárgyaltam már, hogyan okosodnak körülöttünk a tárgyaink, használati eszközeink, hogyan épül be az informatika a lakásba. A fürdőszoba sem kivétel ez alól. Önmagában persze egy zuhanykabin, amelynek számos beállítását elvégezhetjük, még nem tartozik az okos megoldások közé, de a praktikusba egészen biztos. 

Fontos szempont maradt a takarékosság is. Ennek megfelelően egyre több termék jelenik meg, amely el van látva víztakarékossági megoldással.       

Minimalistától a természetbarátig

A fürdőszoba 2023-ban még mindig elsősorban a minimalista stílust képviseli. Az ilyen enteriőrök azoknak fognak igazán bejönni, akik a praktikum felől közelítenek a vizes helyiséghez. A minimalizmus persze nem egyenlő az unalmassal. A falak színeivel, valamint a burkolati megoldásokkal egyszerű, de harmonikusan és ízlésesen berendezett fürdőszobát varázsolhatunk a lakásunkba. 

Megfigyelhető egy másik irányzat, amelyiket csak félve nevezném eklektikusnak. Inkább arra látok törekvést, hogy az egyes stílusokból csipegetnek a lakberendezők, de természetesen mindezt egy meghatározott vonalra fűzik fel. Érdekes megoldás, amikor a modernt keverik a régivel. Egészen különleges arculatot kaphat egy olyan fürdőszoba, amelyben a modern zuhanykabin és szaniter mellett egy szépen felújított szennyestároló komód is bekerül a térbe. 

Önmagában már az is különlegességnek mondható, hogy egyre több fából készült bútor költözik be egy olyan helyiségbe, amelyet a pára és a gőz ural. Természetesen ezek a fából készült berendezések megfelelő védelmet kapnak a nedvességgel szemben. A cél az, hogy minél természetesebb és melegebb környezetet alakíthassunk ki egy olyan térben, amelyet korábban a hideg csempe és márvány uralt. A puhaság egyfajta biztonságérzetet kelt, sokkal meghittebbé teszi a környezetet. Ezt sokan még meg is fejelik azzal, hogy párakedvelő növényeket helyeznek el a fürdőszobában, ezzel üzenve meg, hogy a természetnek a lakás minden területén helye és szerepe van. 

Fürdőszoba 2023-ban: sokan párakedvelő növényeket helyeznek el a helyiségben.

Jöjjenek a színek!

A színek mindig előkelő helyen állnak, amikor a lakberendezési trendekről beszélünk. Állandónak mondható a fehér szerepe – ezzel lehet ugyanis a legtisztább, legsterilebb környezetet létrehozni. Ez a tökéletes tisztaság színe. Kicsit unalmas? Talán, de lehet vele játszani. Olyan burkolatok közül választhatunk, amelyek szinte tökéletesen visszaadják a márvány erezetét. Ezeket a 3D-s eljárással készített lapokat ráadásul már egészen nagy méretben is meg lehet vásárolni. 

Ez a nagy méret teszi lehetővé a vízfelület hatásának kialakítást. A másik sztenderd fürdőszoba szín ugyanis (ki ne tudná?) a kék. Az ilyen nagy lapokkal burkolt padló olyan benyomást kelt, mintha a víz tükrén járnánk. A fehér és a kék örök, de mindig megjelennek trendi színek is. Korábban ez lehetett a púder, a rózsaszín, azonban mára inkább természet és a föld színei öltöztetik a fürdőszobákat. Nagyon népszerű lett például a barack több árnyalata.  

A zöld olíva változata nemcsak a konyhában kap főszerepet, de a vizes helyiségben is, mivel a fabútorok és élő növények világában kiváló megoldás lehet. Természetesen kell egy váltó szín, és ez lehet a fehér, vagy a fabútorhoz hasonló árnyalat. A homokos bézs, a beige, a meleg okker vagy a sötétbarna most kifejezetten a trendbe tartozik. A növényekkel kiegészülve kicsit olyan lesz az enteriőr, mintha pálmaházban lennénk. Ezt a hangulatot egy különleges dizájnnal kialakított kád, vagy egy faburkolatú jakuzzi is fokozhatja. 

Az extravagáns ízlésnek is tudnak valamit adni a tervezők. A sötét fürdőszobák híveit elsősorban az antracittal kecsegtetik, amelyik nem olyan sötét, hogy fekete legyen, de azért a grafitnál is mélyebb árnyalat. Ezt lehet oldani a fémes színekkel és az üveggel. Az ilyen színű terekben szükséges a fénypontok elhelyezése. Ezt a csillogó felületek mellett a fókuszált LED-izzókkal érhetjük el.    

Szaniterek, bútorok

A fürdőszoba szaniterek esetében mindig felmerül a zuhanyzó és a kád kérdése. Mivel minden embernek más az igénye, természetesen mindkét terméknek teret adnak a gyártók. Míg a zuhanyzók esetében a fokozatok beállítása az egyik fő szempont, amellyel a zuhany erejét lehet szabályozni, addig a kádaknál elsősorban a különleges dizájn a mértékadó. 

A fürdőszoba szekrényeknél az úgynevezett lebegő fajták korszakát éljük. Fürdőszoba 2023-ban.

Nagyon divatosak lettek például az átlátszó japán üvegkádak, de a futurisztikus formák is sokak tetszését elnyerik. Jól érzékelhető, hogy eltűnőben vannak az építőipari minőségű, vízsugaras áztató kádak. A forma, a különleges kialakítás olyan esztétikai érték, amelynek következtében nem kell a kádat beépíteni és körbevenni csempével. 

Egyre többen szeretnének a fürdőszobába, vagy a nagyméretű illemhelyiségbe bidét rakni. Különösen a fűthető ülésű és öntisztító típusok iránt nőtt meg az érdeklődés. Úgy látszik, hogy ez a termék is állandó eleme lesz a magyar fürdőszobáknak.     

A fürdőszoba szekrényeknél az úgynevezett lebegő fajták korszakát éljük. Ezek a bútorok a föld fölött kerülnek rögzítésre így adva egyfajta lebegő hatást. Nagy előnyük, hogy az alatta lévő területet is gyorsan meg lehet tisztítani, és a víz nem rohasztja szét az elemeket.   

Divatos burkolatok, szuper megoldások          

A burkolatoknál a legfőbb trend a nagy méretű elemek használatában mutatkozik meg. A karakterisztikus színek megjelenése és a formabontó, térhatású felületek lesznek a meghatározóak. A vízálló melegburkolatok egyre több helyen jelenhetnek meg a lábunk alatt. A csempe, a kő, a terrakotta és a márvány mellett a vízálló falfestékek és tapéták is népszerűek. Ezek kiváló alternatívái a jóval drágább hidegburkolatoknak, nem beszélve róla, hogy sokkal gyorsabban lehet a munkálatokat befejezni. A látványos képet tartalmazó tapétát bármikor és könnyedén lehet egy másikra cserélni, ha már meguntunk azt, vagy az évszakoknak megfelelően szeretnénk más hangulatot csempészni abba relaxálásra is tökéletes helyiségbe, amit fürdőszobának nevezünk. 

A januári kiállításon számos ötletes dologgal lehetett találkozni, és zárásként, a teljesség igénye nélkül soroljunk fel néhányat. A kényelemünkért olyan polcos törülközőtartókat szerelhetünk fel, amelyek szárítási funkcióval rendelkeznek. Láthattunk öntött márvány mosdókat, kádakat, amelyek eleganciát sugároznak. Találkozhattunk extravagáns fekete és színes fürdőszoba radiátorokkal, push vezérlésű csaptelepekkel, infraszaunákkal vagy éppen egy hét alatt megépíthető medencékkel.  

Mindezekből kiolvasható a szándék: az igények teljességének kielégítésére törekednek a gyártók, s talán ez a legfőbb vonulata a 2023-as esztendőnek. A fürdőszoba 2023-ban ezt tükrözi.   

A kád kellemes, meleg vízében elnyújtózni, különösen télvíz idején tényleg mennyei! A csúszásgátló fontos a balesetek elkerülése miatt.