A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A zen a lakberendezésben is megjelent, és ma már nemcsak a Távol-Keleten hat, hanem az egész világon.

Ideje végre lelassítani!

A gyorsaság és az információáramlás az életünk részévé vált. Furcsa ellentmondás, hogy egyre gyorsabb gépekkel közlekedünk, mégsincs időnk szinte semmire. Ebben a rohanásban a stressz állandó jelenségnek mondható, amely nagyon sok betegségért felelős. A megélhetésért zajló küzdelemben nincs időnk egyetlen pillanatra sem megállni, pedig fontos lenne időt szakítani a belső utazásra, az elmélyülésre. 

A buddhizmus a keleti vallások közül kiemelkedik, és a nyugati világ emberét is mind inkább rabul ejti. A zen felé fordulás nem egy divatos hóbort, hanem abból a szükségletből fakad, hogy kiszakadjunk a hétköznapok felőrlő tempójából, és elmélyedjünk önmagunkban. Új trenddé kezd válni a lassítás, amely az élményeket és az érzéseket állítja a középpontba. Mert mit ér a grandiózus vagyon, ha egy pillanatig sem tudunk örülni a körülöttünk lévő világnak?      

A zen filozófiai alapjai a lakberendezésben

A zen a lakberendezésben is megjelent, és ma már nemcsak a Távol-Keleten hat, hanem az egész világon. A stílus a filozófia jegyében alakult ki, amely összekapcsolja a fényt és a teret, az embert és a természetet, a szellemet és testet, s mindezt egyszerű harmóniába szőve teszi. A zen a lényegesre fókuszál, helyet ad az elmélyülésnek. A zen otthon nem más, mint a béke szigete, az elmélyülés pedig arra szolgál, hogy a bennünk lévő kreatív energiákat feltöltse. 

A belső tér kialakításának legfőbb alapelve a spiritualitás. Kizárólag a természetes anyagokra koncentrál, elmerül a kis dolgok szeretetében. Keresi a legjobb anyagot, de még véletlenül sem a tökéletest. A természetes anyagokban meglévő hibákra úgy tekint, mint egy különlegességre, amelyet érdemes kiemelni. 

A zen úgy tartja, hogy az élet örök körforgás, ezért az otthonunk is csupán egy állomást jelent, amelyet nem kell felesleges dolgokkal megterhelni. Hogy a lélek és a szellem szabadon szárnyaljon, megfelelő teret kell adni a dolgoknak. Ez a gondolkodás a teljes enteriőrre igaz: nincsenek nagy bútorok, robosztus elemek a térben. Nem halmozza a dekorációkat, csupán egy-két darabot helyez el, amelynek különleges jelentése van. A szobákat a fény és a levegő szabadon járja át, s így tud a benne élő ember is szabadon szárnyalni. 

Miért más a zen stílus, mint a japán?

A zen lakásbelső a letisztultságon és a harmónián alapul. Közel áll a minimalista stílushoz abban a tekintetben, hogy nincs semmi felesleges a térben. Ugyanakkor sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a természetes anyagok használatára, és kedveli az íves formákat. 

A zen stílus kínai közvetítéssel Japánban gyökerezett meg, ezért a hagyományos japánnak mondott stílust tekinthetjük zen stílusnak is. Mivel azonban Európában vagy az Egyesült Államokban nem lehet egy tökéletes japán közeget megteremteni, ezért a stílus jellegzetességeit vették át, és ágyazták be a helyi körülmények, szokások közé. Ezért tekinthetjük a zent önálló, a japán stílustól megkülönböztethető irányvonalnak. Amennyiben zen enteriőrt akarunk kialakítani, nem kell tatamit, futon ágyat, rizspapírral bevont tolóajtókat használnunk. 

A zen lakásbelső a letisztultságon és a harmónián alapul.

Alapelemek a zen jegyében

Azt mondják, hogy a zen világában minden a padlónál kezdődik, hát nézzük meg, milyen anyagokban kell gondolkodnunk. A természetesség jegyében a fa-, a bambusz- és a kőpadló jöhet szóba. A mélybarna fapadló megfelelő alapot ad majd a falak színéhez, és melegséget áraszt. A bambusz már a keleti világot idézi. A kőpadló lehet fehér, de a ridegséget puha vagy szizál szőnyegekkel fel kell oldani. 

A falak és a padló színével nemcsak dekorálunk, de egyensúlyozunk is. Fehér falak esetén célszerű a faszínű, barna padló használata, és fordítva. Amennyiben fehér vagy világos a padló, úgy a falaknak a szürke, a bézs és egyéb földszínek lesznek megfelelőek. 

Az egyensúly a zen enteriőrben nagyon fontos elem, így a színekkel is óvatosan kell bánni. A természet színei dominálnak, a már említettek mellett a zöld és annak árnyalati is megjelenhetnek, míg a női lakrészben a rózsaszín vagy a púder adhat különleges hangulatot a térnek. 

A bútorokra nagyjából három dolog jellemző. Tömörfából készülnek, alacsonyabbak a nálunk megszokottnál, és kombinatívak. A multifunkcionalitás mellett előnyben részesítik azokat a darabokat, amelyeket össze lehet csukni, és amelyet csak használat esetén kell elővenni. Az összecsukható és többfunkcióval bíró bútorok teszik lehetővé, hogy a tér szellős legyen. 

A tárgyakat a Wabi-Sabi szellemében válogatják össze. A wabi talán legjobban valódinak írható le, míg a sabi annak tökéletlenségét dicsőíti. Kifejezetten kihangsúlyozza az anyagok hibáit. Nem zavarja az sem, ha a kőburkolatokon színárnyalatbéli különbségek érzékelhetők. A fa erezetét, durvaságát kihangsúlyozza, kedveli a kvarcerekkel tarkított mészkőlapok használatát. Az elv az, hogy a lássuk meg a tökéletlenség szépségét. 

A tárgyakat a Wabi-Sabi szellemében válogatják össze.

Fények, növények, illatok        

A zen stílusban kiemelt szerepe van a fénynek, a fények játékának, ezért nagy felületek hagy, hogy a nap sugarai bevilágítsák az adott helyiséget. A japánok ezt üveges tolóajtókkal teszik, és egy ilyen teraszajtó nálunk is tökéletes lehet a célra. A mesterséges fények közül csak a meleg, sárga megvilágításokat kedveli, és azokat szívesen helyezi el a tér hangsúlyos pontjaiban. Szereti a sejtelmes hangulatot, ezért nincsen csillár, vagy valamilyen nagy, központi fényforrás, hanem az egyes sarkokat, polcokat stb. világítja meg. Ehhez állólámpákat, falikarokat, padlóba süllyesztett spotlámpákat használ fel. Melegfényű LED-csíkokkal fokozható ez a fényhatás a bútorok szegélye mentén. 

Nagyon fontos alkotóeleme a zen enteriőrnek az élő természet, azaz a szobanövény. Minden helyiségben találhatunk belőle, még a fürdőszobában is. A növényeknek a dekoráció mellett stresszoldó szerepük van. Jó választás, ha a távol-keleti kultúrából választunk: ilyen lehet a bonsai, a kamélia, az orchidea, a levendula, de a hölgyek budoárjában a rózsának is helye van. 

A kellemes hangulatért a helyiséget átjáró illatok is felelősek. A zen szobában nem lehetnek erős, mesterséges illatok. Itt is a természetesség elve érvényesül, amelyet szója és méhviaszgyertyák használatával biztosíthatunk. Vékony, belül lukas pálcikákon engedhetünk a levegőbe a finom illatú illóolajokból, amelyeket egy kis üvegpohárba öntünk. A fények és az illatok játéka a növényekkel gazdag környezetben megteremti a nyugalom szigetét. 

Apróságok a megfelelő környezetért

A textíliák esetében is a természetes és a puha anyagok használata jöhet szóba. Ilyen lehet a pamut, a selyem és a gyapjú. A minimalista stílussal szemben a zen kedveli a finom virágmintákat, bár a geometrikust sem utasítja el. A lényeg, hogy a mintázatban tartsuk a forma és a színvilág harmóniáját. 

A nappali falára kitehetünk egy nagyméretű képet vagy posztert. Ebbe az enteriőrbe a távol-keleti tájképek, tájfotók és a látványos mandalák illenek bele. Hogy a tökéletes zen megvalósuljon, ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig minden helyiségben rendnek és tisztaságnak kell uralkodnia. Hogy ez ne jelentsen nagy fáradtságot, csak annyi legyen az adott térben, amennyire szükségünk van. Ha mindezekre kiterjed a figyelmünk, nem kell Japánba utazni egy kis nyugalomért. 

Hogy a tökéletes zen megvalósuljon, ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig minden helyiségben rendnek és tisztaságnak kell uralkodnia.