A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Okosotthon

A jövőt fürkésző ember

Az emberi természet egyik különlegessége, hogy folyton a jövőt fürkészi. Ez a jövő mindig nagyon különleges, nagyon ígéretes. Persze, az ember mindig az adott pillanatból indul ki ilyenkor, amelyben él. 

Emlékszem, hogy iskolai feladatunk volt, rajzban elmesélni, milyen lesz a világ, amikor majd felnövünk. Repülő autókat rajzoltunk és az univerzumot bejáró űrhajókat, míg egyikünknek sem jutott eszébe, hogy mennyire átszővi majd az életünket az informatika. Repülő autókról pedig ma már talán egyik gyerek sem álmodozik. 

Nem könnyű tehát a jövő otthonainak körvonalait megrajzolni, mivel csak azokból a tendenciákból indulhatunk ki, amelyekben élünk. Talán egy-két évtized távoláig érdemes elnéznünk, így kaphatunk némileg reális képet arról, hogy milyen tendenciák jutnak érvényre majd a modern lakásokban.   

Jövőbe mutató tendenciák

Lássuk azokat a meghatározó erőket, amelyek mindenképpen változást fognak hozni a jövő otthonainál. Az egy percig sem kétséges, hogy a lakások energiával való ellátása kulcskérdés lesz a jövőben is. A fosszilis energiahordozókról való leválás a mai politikai környezetben annyira fontos, hogy nem lehet tovább halogatni. A passzív-, aktív- és ökoházak az elkövetkező harminc évben mindenképpen sokasodni és fejlődni fognak.

Ökoház - egy passzívház 20-25 százalékkal kerül többe jelenleg, mint egy korszerű, de hagyományos épület.

A másik nagyon jelentős tendencia a lakások okosodását fogja elhozni. Manapság már régen nem a sci-fi világába tartozik az informatika egyre nagyobb térhódítása a mindennapi élet szegmenseibe. Így van ez a lakóházak és lakások esetében is. Az informatikai fejlődése olyannyira rohamos, hogy a ma high-tech megoldásai harminc év múlva már-már nevetségesen gagyinak tűnhetnek majd. 

A harmadik, változásokat indukáló tényező ugyancsak a klímaváltozással áll kapcsolatban. Már most megfigyelhető, hogy a lakberendezést és magát a házak építését is egyre inkább a természetes anyagok uralják el, és a fenntarthatóság rendkívül fontos szemponttá vált. A természet beengedése a lakóterületünkbe általános vágynak mondható. 

A negyedik tényező demográfiai. Ugyan most hazánkban visszaesett a várható átlagéletkor, de a fejlett országokban egyértelműen látszik, hogy elöregedő társadalmakban fogunk élni. A hosszú életciklus pedig az egyes szakaszaiban más típusú és szerkezetű otthont kíván meg, ez pedig felértékeli azokat az ingatlanokat, amelyek elemekből átalakíthatóak. 

Az ötödik, a covid-járvány alatt felerősödő tendencia az otthoni munkavégzés munkaóráinak növekedését feltételezi. Egyre többen fognak olyan szektorban tevékenykedni, ami nem követeli meg a munkahelyre való napi bemenetelt. Ez azonban azt fogja jelenteni, hogy a lakásoknak kell biztosítani legalább egy olyan zárt területet, ahol a munkavégzés zavartalan folyhat. 

Ez az öt tendencia már egészen biztosan jelentős változásokat fog indukálni a jövő otthonaiban.  

A tendenciák mögött várható változások

Vegyük sorra a tendenciákból fakadó várható változásokat. Az energiatakarékos házakról már több cikkemben is megemlékeztem, most csak a felsorolás szintjén állapítsuk meg, hogy a nap- és a szélenergia egyre hatékonyabb kiaknázása mutatja a jövőt. 

A földgázról a modern otthonok lemondanak és az elektromos áram lesz a meghatározó. A napelemes, napcserepes megoldások mellett hazánkban a geotermikus energia adhat remek alternatívát, mivel gyakorlatilag az ország a hővizek tetején lebeg. Már most látni, hogy az államnak ki kell építenie a rugalmas hálózatot, hogy a megtermelt napenergiát fel lehessen tölteni a központi rendszerekbe. A jövőben szinte minden, ma még üvegből készült felület napenergiát befogó felületté változik majd. A jövő otthonainak ablakai ugyanúgy termelni fogják az áramot, mint a tetőn elhelyezett elemek és cserepek. 

A jövő otthonainál általános lesz a napelemes tetőcserép.

Szükség is lesz majd erre a rengeteg energiára, mert a jövő otthonai egyben okos lakások is lesznek, amelyben szinte mindent az informatika fog vezérelni. Az életet kényelmesebbé tevő technológia már most is a kezünkben van és általánossá fog válni. Az okos konyhában a hűtőszekrénytől a tűzhelyig mindent áthat majd ez a technológia. Olyan sokrétű megoldások sorakoznak már ma is, hogy ennek érdemes lesz egy külön cikket szentelni. Még az edények is olyan anyagból fognak készülni, amelyek megvalósítják az öntisztítást, ezzel jelentős vízhasználatot megspórolva. Az ivóvíz mellett megjelenik a háztartási víz, amely tökéletes lesz a fürdő, az illemhely használatakor ugyanúgy, mint a fennmaradó vizes mosogatás esetében. 

Maguk a lakások is megváltoznak, és várhatóan növekedni fog az elemes építkezés, amely sokkal gyorsabb, így sokkal olcsóbb is lehet, mint napjaink hagyományos épületei. Ugyanakkor ezekből az elemekből egyedi arculatú házak készíthetőek, amelyeknek a belső terei a változó igényeknek megfelelően átstrukturálhatóak. A városokban növekedni fog a kicsi, de nagyon praktikusan elrendezett lakások száma, mivel egyre több a magányos, vagy csak párban élő ember, akiknek az ilyen lakások jól mérhető spórolást jelentenek.           

Érdekes kérdést vet fel a jelenlegi lakásárak és az ezzel összefüggő családalapítási szándék. Egy cikkben az olvasható, hogy a többgenerációs házaké lehet a jövő, hiszen így a fiatal párnak nem kell meghaladhatatlan erőfeszítést tennie a fészekrakás érdekében, és kiaknázható az az előny is, hogy a generáció tagjai egymást segíthetik anyagilag és egyéb szolgáltatások terén. Magyarországon ugyanakkor ez az állítás nem látszik beigazolódni, mivel a fiatalok többre értékelik a függetlenséget, mint az együttéléssel járó összeadó előnyöket.   

A természet védelme felértékelődött, sőt, a klímavédelem szempontjából nagyon fontossá válik, hogy ne csak megőrizzük a minket körülvevő növényvilágot, de amennyire csak lehet, növeljük a zöldterületek számát különösen a nagyvárosokban. A zöldítés a tetőkön és a toronyházak falain is elkezdődhet, s erre már láthatunk példákat az európai városokban, de szerencsére egy-két kísérletet már hazánkban is. 

Azok a lakóközösségek – ezek rendszerint a kisebb 6-12 lakásos épületek lakói – akik szeretnék a tető ligetét is élvezni, az intenzív zöldtető mellett dönthetnek.

Különleges technológiák, távoli világok

Korunk egyik izgalmas technológiája a 3D nyomtatás. Eleinte csak apró tárgyakat formáltak meg ezen a módon, de ma már egyre szélesebb körben terjed el a használata. Még egy komplett házat is elkészítettek így. Egy amerikai vállalat Mexikóban készített egy teljesen 3D-s házat a teljes felszereléssel. Ez ugyan még egy egyedi példa, de a nyomtatott házak a világban létező lakhatási válságra reális alternatívát nyújthatnak majd.

Jelenleg mintegy 1,6 milliárd ember él fedél nélkül, vagy olyan környezetben, amely emberhez méltatlan. A 3D-s technológia fejlődése akár forradalmi változást is hozhat az építőiparban. Ezt a technológiát ráadásul már most összeházasították az informatika olyan elemeivel, amely építés előtt felméri a terep adta lehetőséget, a levegő páratartalmától a napsütés irányáig és mértékéig, és optimálisan beméri az építendő épület elhelyezkedését, és az építőanyagok összetételét és használatát. 

Már fejlesztik azokat az intuitív technológiákat, amelyek életvitelünket tanulmányozva állítják össze a jövő otthonainak teljes szolgáltatását a reggeli ébresztőtől a fürdővíz hőfokának beállításán át a lakás optimális hőmérsékletéig. Az okosház már-már gondolkodni fog helyettünk, és még arra is képes lesz, hogy egészségi állapotunkat naponta felmérje. Merész álmainkban már felsejlik a tökéletesen virtuális ház képe is, amelyben a lakberendezés csupán programozás, azaz szoftverek kérdése lesz. A virtuális házban egy pincelakás is átváltozhat toszkán otthonná. Hogy ez már a sci-fi kategóriája? Talán igen, de lehet, hogy előbb megvalósul, mint azok a repülő autók, amelyekről gyerekkorunkban álmodoztunk. 

Okosotthon

nyito-lefele-nyil-bibor