A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Napelem - az emberiségnek a tiszta, korlátlanul rendelkezésre álló és megújuló források felé kell haladnia. Napelemes rendszer.

Zöld forradalom küszöbén?

Amikor ezt a cikket írom, akkor a világban éppen energiaválság van a szomszédunkban zajló őrült háború miatt. Egy hatalmas olaj- és földgázellátó szolgáltatásáról mond éppen le Európa, hogy ne tápolja tovább az agresszort. Önmagában már ez a körülmény is ösztönzőleg fog hatni a modern államokra, hogy felpörgessék az alternatív és zöld energiák bekapcsolását a gazdaságba és a lakossági fogyasztásba. Furcsa paradoxon, de éppen ez a háború hozhatja el a zöld forradalmat talán még Magyarországon is.  

A napelemes rendszerek piaca gyors fejlődésben van, és ma már egyáltalán nem utópia az, hogy egy háztartás teljes villamos energiáját a csillagunkból nyerjük ki. Egyre több cég forgalmaz, és még sokkal több épít be napelemes rendszereket, mivel növekszik az igény az emelkedő villanyszámlák lenullázására. A lakosság nagy része azonban nem ismeri ezeket a napelemes rendszereket, ezért érdemes kicsit körül járni, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a rendszert és a kivitelezőt.        

A napelemről

Mivel egy viszonylag új technológiáról van szó, ezért érdemes a rendszer egyes elemeivel megismerkednünk. A leglátványosabb természetesen a napelem (nem tévesztendő össze a napkollektorral, amely melegvizet állít elő). A piacon jelenleg két nagy csoportból választhatunk: a polikristályosból, illetve a monokristályosból. 

A polikistályost a napfényben szegény területen szokták alkalmazni, olcsóbb, mint a mono, de kisebb a hatékonysága. A monokritályost a napfényben bővelkedő országokban használják, drágább a termék, de hatékonyabban termeli az áramot. Magyarország valahol középen áll napfény tekintetében, úgyhogy bármelyik megfelelő lehet. A lényeg az, hogy jó minőségű terméket válasszunk, mivel 20-30 évig ez látja el a házat energiával. 

Napelemes rendszer.

A legtöbb gyártó manapság már 25 év garanciát ad a termékeire, csakhogy ez egy nagyon hosszú idő, és nem biztos, hogy az olcsó terméket gyártó vállalatot probléma esetén megtaláljuk még. Érdemes a nagy és neves gyártók elemeit választani. Mivel ezen a területen Kína a piacvezető, három gigavállalat kínálatából is válogathatunk, de nagyon jó minőséget képviselnek a dél-koreai LG termékei is. 

Inverter     

A napelemes rendszer másik alapvető eleme az inverter. A készülék az elem által összegyűjtött egyenáramot alakítja át a háztartásban használt váltóárammá. Az inverter teremti meg a kapcsolatot a napelemek és az áramszolgáltató hálózata között. 

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a napelemek nem tudnak mindig ugyanannyi áramot termelni, és nem is lenne célszerű, ha a lakásunkban kellene tárolni az energiát. Az áramszolgáltató felé tudunk feltölteni, ha sok energia gyűlik fel, míg napszegény időkben ebből a felgyűlt tartalékból hívhatunk le energiát. 

Az inverter beszerzésénél is fontos a minőség, s ma már úgynevezett okos invertert is lehet vásárolni. Noha drágább egy ilyen berendezés, de hosszú távon kitermeli a maga hasznát. A normál inverter ugyanis mindig a legkevesebbet termelő panelhez állítja be magát, míg az okos típus minden egyes panelhez kapcsolódik, így elkerülve a leggyengébb teljesítményhez való igazodást. 

A napelemes rendszer másik alapvető eleme az inverter.

Az inverter kiválasztásának a nehézségét többek között az adja, hogy meg kell becsülnünk egy jövőbeli átlagos energiahasználatot. A piacon jelenleg egyfázisos és háromfázisos inverter kapható. Az egyfázisos olcsóbb, de azt csak 2,5 kW-ig lehet terhelni. A háromfázisosnál nincs ilyen korlát és akár 50 kW-osat is beépíthetünk. Amennyiben a belátható jövőben nem haladjuk meg a 2,5 kW-os terhelést, akkor a jóval olcsóbb egyfázisos invertert érdemes választani. Ha egy nagy házban több generáció él együtt, és tervezünk elektromos autót is vásárolni, akkor bizony nagyobb lesz a terhelés, és a háromfázisos berendezés lesz az okos választás. 

Technikai kérdések

Amikor napelem rendszert szeretnénk a házunkba építeni, nem elég pusztán a termékek kérdését tanulmányozni. A házat is fel kell készíteni rá. Mivel az elemek a tetőn helyezkednek el, s ezek, illetve az azokat befogadó tartóelemek súlya is jelentős. Amennyiben a tetőszerkezet gyenge, a gerendák korhadtak, akkor előbb a tetőt kell stabillá tenni. Hatalmas pénzpocsékolás lenne, ha a felszerelt elemeket e miatt kellene pár év múlva lebontani. 

Nem lényegtelen szempont a háznak a tájolása sem. Elképzelhető még az is, hogy ott, ahol lakunk egyszerűen nem lesz elegendő a benapozás ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan kiszolgálja az igényeket. Magát a mérőhelyet is fel kell méretni egy szakemberrel, hogy a bekötésre tervezett rendszernek megfelel-e.  

Fent már említettem azt a dilemmát, hogy fel kell térképezni a várható energiaigényt. Nagyon kellemetlen, ha alul méretezzük a rendszert, és hamarosan bővíteni kell, mivel ebben az esetben újra kell kezdeni az engedélyezési eljárást is. Ugyancsak megemlítettem, hogy a hosszútávú, problémamentes használat érdekében törekedni kell a nagyon magas minőségű napelemek beszerzésére.

Alapvetően fontos minden szakmunka esetén, hogy kiváló referenciával rendelkező, magas tudású vállalkozót bízzunk meg a feladattal.

 

Mire ügyeljünk árajánlat kérésekor?                

Alapvetően fontos minden szakmunka esetén, hogy kiváló referenciával rendelkező, magas tudású vállalkozót bízzunk meg a feladattal. Mivel a napelemes rendszer bevezetése még akkor is nagyon költséges, ha állami támogatást is fel tudunk rá venni, ezért botorság lenne egyetlen vállalkozótól kérni ajánlatot. 

Legalább 3-4 ajánlatra van szükség, hogy lássuk, ki mit és mennyiért csinálna meg, illetve az is kideríthető lesz, hogy a beszerelés mellett vállalják-e a projekthez tartozó adminisztratív és egyéb teendők elvégzését. A beszerelés engedélyeztetése ugyanis nagyon bonyolult dolog, mivel műszaki paramétereket is bekérnek, amelyhez nem mindenki rendelkezik megfelelő tudással. Jobb ezt arra a szakemberre bízni, aki magát a napelemes rendszert fogja beépíteni. Az a vállalkozó, aki ebben nem ígér segítséget, mindjárt ki is eshet a fókuszunkból. Ugyanez vonatkozik a garanciára és a szervizelésre is. Aki nem, vagy csak minimális időt nyújt munkájának garantálására, mindjárt elutasítható. Összefoglalva, olyan kivitelezőt válasszunk, aki teljes körű szolgáltatást tud nyújtani. 

Az árajánlatokban megbújhatnak még aprónak tűnő, de elég sok plusz pénzt követelő csapdák. Győződjünk meg róla, hogy a munkadíjban benne van-e minden szükséges tevékenység. Az olcsóbb ajánlatokból ki szokott maradni a napelemek tartószerkezetének beszerzése és beépítése, márpedig e nélkül nem lehet a tetőre telepíteni az elemeket. Néhány vállalkozó a védelmi berendezéseket szokta „kifelejteni” az árajánlatából. Mivel az elemeket meg kell védeni a mechanikai sérülésektől, illetve a rendszert a túláramtól és a villámlástól, ezek bizony elég vastag összeget követelnek meg, és utólag már hiába szívjuk a fogunkat, hogy erre nem figyeltünk a döntésnél. 

Ugyan kis hazánkban azzal lehet olcsóbbá tenni egy projektet, hogy nem kérünk számlát a vállalkozótól, de ez nagyon meggondolatlan lenne, mivel a garanciát csak számla esetén követelhetjük. Ha nincs mivel igazolnunk a munkát, a garancia ígérete csak ígéret marad. Nagyon fontos mindezek mellett a vállalkozó referenciamunkája. Amennyiben sikerül több, elégedett klienssel is beszélnünk, akkor máris tettünk egy nagy lépést a megfelelő kivitelező kiválasztása érdekében. 

Mint a fentiekből kiderül, a napelemes rendszer beépítése is komoly tervezést és figyelmet követel, nem beszélve az anyagiakról. A projekt végén azonban egy zöld energiával üzemelő házat kapunk, amelynek az értéke sokkal magasabb lesz ezáltal. Mivel a hagyományos energiahordozók kitermelése egyre drágább, és növekszik a világ energiaigénye, ezért számolni kell azzal, hogy az energia ára a jövőben drágulni fog. Ennek megfelelően egyre többet spórolhatunk meg a napelemes rendszerek bevezetésével. Bízhatunk abban is, hogy ezen rendszerek magasabb állami szintű támogatást kapnak majd a jövőben, hiszen ez mindannyiunk érdeke.

A napelemes házak lakói elfelejthetik a villanyszámlát.

nyito-lefele-nyil-bibor