A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A világos és sötét kontrasztját teremthetjük meg azzal, ha fehéren hagyjuk a falakat, és a kiegészítőkkel, képekkel, függönyökkel, drapériákkal variálunk.

Kép a falra

A lakás dekorációjának egyik általános elemét alkotják a falra elhelyezett képek. Amikor belépünk egy új otthonunkba, és meglátjuk az üres falakat, akkor azonnal kattogni kezdenek a kerekek, hogy hová mi kerüljön majd. 

Azt gondolhatnánk, hogy egy kép felakasztása a kanapé fölé nem jelenthetett különösebb gondot, de amikor a berendezett lakásban eljutunk a kép kiválasztásáig, kiderül, hogy még ez a dekoráció is egyszerű, de követendő alapelveket követel meg az enteriőr számára.     

A képek szimbolikus ereje

Valószínűleg kevés olyan lakott épületet találnánk, ahol ne lenne valamelyik falon egy kép, egy fotó vagy egy poszter. Még a tapétás lakásokban is van valami a falon. Ennek egyszerű a magyarázata, a nagy és üres felületek egyszerűen unalmasak és a sivárság hatását keltik. Nem véletlen, hogy a kamaszok szobája tele van kedvencei posztereivel. És ez nemcsak a fiatalokra jellemző dinamizmus miatt van így, de a képek által jellemzi önmagát a serdülőkorban lévő gyermek. 

Ugyanez mondható el egy felnőtt lakás erőteljes képéről a nappaliban. Nem csak dekoráció az a kép, hanem a lakás mottója, és a benne élő sűrített ars poeticája. Már csak ezért sem mindegy, hogy milyen képeket teszünk ki közszemlére, mert általa önmagunkat is megmutatjuk.  A képeknek szimbolikus erejük van.  

A nappaliban is jó választás a rózsaszín.

A kép kiválasztásának nehézségei

Talán meglepő, de egyszerre több szempontot is figyelembe kell vennünk a képek kiválasztásánál. Nem mindegy, hogy hová szánjuk, hogy milyen a színvilága, a festés technikája, a mérete, de még a képet tartó keret stílusa is döntő szerepet játszik a megfelelő választásban. Mindezekhez kapcsolódnak a fényviszonyok, az árnyak és a fény játéka, és még a lakás bútorainak mérete is befolyásolja, hogy hova mi kerüljön. 

A képek sorsa is sok mindent meghatároz. Nem mindegy, hogy mi választunk ki egy alkotást, vagy mondjuk a lakással együtt kapjuk, esetleg örököljük a képet. Egy már korábban lakott, de új lakót kapó lakás rendszerint nagy változáson megy át, mert mindenki a saját személyiségét teszi bele lakókörnyezetébe. Ennek megfelelően a legtöbb bútor kidobásra kerül, de olykor valami értékes darab van a falon, aminek az új környezetben is helyet kell találni. Hasonló, de kicsit más a probléma, amikor a nagypapa által festett képnek, mint egy kedves emléknek keressük a helyét.  

Ne csináljunk a lakásból galériát

Nézzük meg kicsit közelebbről is, hogy mire ügyeljünk a képek felszögelése előtt. Az egyik fontos szempont az egységes stílus. Amikor kialakítottuk az általunk kedvelt enteriőrt, akkor abba a kiakasztott képnek, kiragasztott plakátnak illeszkednie kell. Egy rusztikus környezetbe absztrakt alkotást elhelyezni még akkor is borzalmas ízlésficam lenne, ha azt egy barátunk adta ajándékba. Ugyanez igaz, ha loft környezetbe patakból ivó őzgidás képet raknánk fel barokkos képkeretbe ágyazva. 

A stílus mellett a színvilág sem mellékes. Ügyelni kell arra, hogy a kép színei ne kerüljenek kontrasztba a berendezés és az egyéb dekorációk színeivel, mert nagyon kellemetlen érzetet kelt egy éles színkontraszt a szemlélődő és az ott élő számára is. 

A helyiségnek is döntő szerepe van abban, hogy oda mi kerüljön. Egy felkavaró, mozgalmas és élénk színeket felvonultató alkotásnak nincs helye a hálószobában. A dolgozószobában viszont egy mozgalmasabb, izgalmas kép, fotó, poszter energiákat kölcsönözhet. A konyhában és az étkezőben csakis olyan kép jöhet szóba, amely meghozza, és nem elveszi az étvágyunkat. 

A stílusok keveredése is zűrzavart okozhat, amennyiben ugyanabban a helyiségben egyszerre többfélét is elhelyezünk. Nem csak arra kell gondolnunk, hogy egy tájkép és egy absztrakt alkotás egymás mellett borzalmas látványt nyújt, hanem az adott művész technikájára is. Még azonos stílusok mellett is bántó lehet két, nagyon eltérő ecsetkezeléssel, festékmélységgel dolgozó művész alkotása. 

Amúgy pedig a képek elhelyezésében is aranyszabálynak mondható, hogy a kevesebb több elvét érdemes alkalmazni. Ne csináljunk a lakásunkból galériát, még akkor sem, ha mi magunk készítjük el a képeinket. Hagyjuk meg a lakásunkat annak, ami: egy kellemes otthonnak, ahol a gondosan elhelyezett kép mélységet ad az enteriőrnek és méltóképpen kifejez minket. 

A világításra, nemcsak, mint fényforrásra kell gondolnunk, mert segítségével a tér optikai hangsúlyait is megteremthetjük, és dekorálhatunk vele.

Aranyszabályok, amiket érdemes figyelembe venni 

A képek felhelyezésének is megvannak a maga szabályai. A méretek esetében ügyelni kell az adott helyiség méretére. Sokan helyeznek el képet az előszoba falára. Mivel ez egy viszonylag szűk, folyosószerű helyiség, itt nem tudnak érvényesülni, csak a kis képek. Amennyiben több képet szeretnénk elhelyezni, a képek méretének azonosaknak kell lenniük, és legalább két tenyérnyi távolságot kell hagyni közöttük. Az is fontos, hogy megőrizzük a szimmetriát, vagyis azonos magasságba mérjük ki a képek helyét. Amennyiben van egy kis eltérés a képek magassága között, akkor az alsó keret magassága a mérvadó. Mivel az előszobákba általában kevés a fény jut, így érdemes a képek fölé egy kis spotlámpát elhelyezni, máskülönben a képeknek érdemi hatásuk nem lesz az előszobára. 

Rendszerint a nappaliban találunk látványos képet vagy posztert a falon. Elhelyezéskor főszabály, hogy a képnek mindig szemmagasságban kell lennie. Ez nagyjából 150-160 centimétert jelent. Persze, más a helyzet, ha bútor fölé kell tennünk a képet. Bútor esetében nem egy magas szekrényre gondolok, hanem mondjuk a kanapéra. A kanapé fölött legalább 15-20 centimétert kell hagyni a falnak és a kép alsó széle között, hogy a kiszögelt alkotás megfelelő perspektívába kerüljön.

A fekete valójában a színek hiánya, a világűr csendjét nyomatékosító mélysötét éjszaka.

A perspektíva esetében a rálátás távolsága is meghatározó. Az az ideális, ha a kép hosszabbik oldalának kétszerese-háromszorosa a távolság a szemlélődő és a kép között.  Amikor az ágy vagy kanapé fölé helyezünk el képet, arra feltétlenül ügyeljünk, hogy ne lógjon túl az alkotás a bútor szélein. Maximum az adott bútor szélességének kétharmadát foglalja el a fölötte lévő kép. 

Amennyiben egy üres falfelületre tervezünk képet vagy egyéb dekorációt elhelyezni, akkor le kell venni a teljes felület szélességéből nagyjából 30 centimétert, és a megmaradt felülettel érdemes számolni. Szörnyen nézne ki, ha a fal széléig kitolódna a kép. Egy így felmért falra több képet is kirakhatunk, ha azok minden fenti elvárásnak megfelelnek és nem rontják a helyiség összképét. A képek között hagyjunk egyenletes térközöket, amely legalább 10-15 centiméter legyen. Galériafal esetében is kell minimum 5 centimétert hagyni a képek között. Amennyiben nem azonos méretűek a képek, akkor a fal közepén kiemelhetünk egy nagyobb méretű képet úgy is, hogy a síkból magasabbra tesszük. 

Végül néhány szót a fényekről. Nem szerencsés a képeket a legnaposabb területre elhelyezni. Az UV-sugárzás minden képnek, poszternek árt, elhalványítja idővel az alkotást. Az sem jó, ha a képkeret üvegére esik sok fény, mert így maga a kép nem érvényesül az üvegen visszatükröződő fények miatt. Kerüljük el, hogy a képet fénnyel szemben akasszuk fel. Amennyiben a fókuszpont fontosabb, mint az ellenfények, akkor egy kicsit meg kell dönteni a képet, hogy a dőlésszög tompítsa annak hatásait. Amennyiben sötétebb sarokba tervezzük a képet, akkor egy mennyezetbe építhető és dönthető spot lámpával tudjuk megvilágítani és látványelemmé tenni a lakásban.

Kanapé

nyito-lefele-nyil-bibor