A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A glamour angol szó, amely csillogást, ragyogást, káprázatot jelent.

Hollywood ragyogása

Aki látta az 1961-ben készült Breakfast at Tiffany’s – Magyarországon Álom luxuskivitelben – című filmet, annak sokkal könnyebb lesz bemutatnom azt az elegáns, mégis extravagáns stílust, amit a lakberendezők glamournak neveznek. Még a film ikonikus zenéje, a Moon River is átadja a csillogásnak és a káprázatnak a semmihez sem hasonlítható hangulatát.  

Ugyan a gyökerek a múlt század 20-as, 30-as évek Hollywoodjában lelhetőek fel, de az Audrey Hepburn főszereplésével bemutatott film első képsorai, amely a hajnali New York csillogó kirakatait mutatják meg, amelyek előtt a karcsú lady elsétál, visszaidézik egy boldog kor ragyogását.   

A csillogó elegancia

A glamour angol szó, amely csillogást, ragyogást, káprázatot jelent. Alapvetően a profi fotográfusoknál volt használatban ez a fogalom, mivel nekik volt a feladatuk a fényképek retusálása, csillogóbbá, élesebbé tétele. A technikát valóban a filmvilágban használták először és az akkori filmcsillagok arcképeit javították fel a rajongók nagy örömére. 

Ez a fogalom ment át később a lakberendezés világába és a mai napig hat, élő és eleven. Tulajdonképpen több stílusból csipeget, de leginkább az art decohóz áll a legközelebb, bár a bauhaus mellett számos neobarokk elemet is beemel a maga világába, sőt, némi vintage hatás is érvényesülhet.    

A glamour a fenti stílusokat úgy vegyíti, hogy az elegáns még elengánsabb, a szép még szebb, a csillogó még csillogóbb legyen. A stílus imádja az eleganciát és a nagyvonalúságot, az értékes és fényes dekorációt. A fényeknek jelentős szerep jut a glamour enteriőrben, ahol a legtöbb felület csak arra vár, hogy az visszatükröződjön bennük.  

Glamour stílus – álom luxuskivitelben

Színek a ragyogásért

A glamour a tökéletes kényelem és elegancia világát idézi meg, és ehhez a megfelelő színeket társítja. Nem lepődhetünk meg azon, hogy a fekete, a fehér és természetesen az arany, valamint az ezüst ebben a világban főszerephez jut. Nagyon jól illeszkedik a glamour környezetbe a pasztell kék, a sötét zöld vagy a lila is, de a kissé letisztultabb neutrális színeknek is helyük van itt. Ezek közé tartozik a bézs, az ekrü, az elefántcsont. 

A színek esetében ökölszabálynak mondható, hogy maximum hárommal lehet ízlésesen dolgozni úgy, hogy kiválasztjuk a fő színt, és e mellé társítjuk a másik kettőt a megfelelő arányban. Kellemes színkombináció lehet fekete-arany mellett a sötétzöld-fekete-arany, vagy a lila-bézs-arany. A lényeg, hogy a fő szín egy-két nagy felületen érvényesüljön, és ehhez jöhetnek a kiegészítő színek. Ezek lehetnek a bútorok fogantyúin vagy egy szép tükör keretén, esetleg a pamlagon elhelyezett párnákon, kisebb takarókon. Lehet a fekete-fehérrel játszani a járólapokon, hogy fémesen csillogó dohányzóasztal oldja fel a pepita hatást. A lényeg, hogy a színek is egyetlen célt szolgálnak: a ragyogást. 

Anyag és forma harmóniája

A glamour stílusban az anyagoknak is nagy a jelentőségük. Az enteriőrben lévő felületeken meg kell csillannia a fénynek, ezért a klasszikus bútoroknak fontos szerepük lehet. Az elegáns lakkozás és a bársony kárpit tökéletesen illik ebbe a környezetbe. A bútorok vonala hajlékony és lekerekített, nem kedveli a minimál stílusra oly jól jellemző egyenes vonalakat. Ugyanakkor szívesen veszi át az üvegborítást, így a klasszikus jól harmonizálhat egy kerekebb formavilágú, de üveg tetejű dohányzóasztallal. A bútorok értékes tömörfából készülnek és fényes lakkozást kapnak, de növelik az eleganciát a fémkeretes, krómozott fogantyúval ellátott kisebb darabok is. 

Az üvegnek ebben a miliőben rendkívül fontos szerep jut. Nemcsak a dohányzóasztal teteje lehet üveg, de a nappali falán kötelezően kell lennie egy díszes, akár barokkos keretben elhelyezett nagyméretű tükörnek is.  A glamour imádja a nagy csillárokat, különösen a kristály ragyogásáért rajong. A műfényeknek ebben a csillogó közegben dekorációs szerepük is van. A hangsúlyosabb helyeket erős lámpákkal célszerű megvilágítani. Ügyelni kell, hogy a lámpaernyő és a lámpakar is valamilyen erősre csiszolt fémből legyen. 

Glamour stílus – álom luxuskivitelben

A textíliák felhasználásában is érvényesülnek a glamour elvei: a kedvelt anyagok a bársony, a selyem, a szatén, valamint a brokát. Ezeket az anyagokat a párnákhoz, a kanapékhoz és a sötétítő függönyökhöz szokták használni. A súlyos, földig érő és pocsolyában összegyűlő függöny a glamour egyik ikonikus látványeleme. 

Nagy szerepe van az anyaghasználatban a fémeknek. A metálos felületek ugyan a loft stílusból jönnek, de itt halmozva van az élvezet, mert ezek a fények Swarovski kristályokkal vannak berakva. Ezek a kövek ugyancsak a ragyogásért és a szépségért felelősek. 

Hogyan alakítsunk ki glamour környezetet?

Nem könnyű a glamour környezetet kialakítani, és kell hozzá némi tőke is. Néhány értékes darabot beszerezhetünk a régiségboltokból, piacokról is, amelyeket csak fel kell újítani, és életre kelnek a lakásban. Ami az egyes helyiségek kialakítását illeti, a szakemberek azt tanácsolják, hogy legyen két domináns elem mindenhol. A nappaliban ilyen elem lehet a kandalló és a csillár. Egy márványkeretes kandalló nélkül nem is igazi a glamour nappali. De ugyanígy lehet egy nagyméretű díszes franciaágy-komód kombináció is mondjuk a hálószobában. És a sort lehetne még folytatni a tükör-nagy kép, elegáns gyertyatartó-dohányzóasztal stb. dominanciával. A lényeg, hogy megtaláljuk azt a két elemet, és ezek köré épüljön fel a kisebb elemekből, dekorációból, kiegészítőkből a harmónia, az egyensúly.

Önmagában a bársony hipoallergén és könnyen használható, de a kárpitokat rendszeresen kell porszívózni. Glamour.

A glamour nappaliban tehát megtaláljuk a gyönyörű kandallót, amely fölött a barokkos keretű nagy tükör helyezkedik el. Ha a tükör máshová kerül, akkor a könyöklőn egy fémből készült díszes gyertyatartó foglalhat helyet. Az ülőgarnitúra bársony kárpitozást kap, de bársonyból van a sötétítő függöny is. A kellemes hajlatokkal rendelkező pamlagon élénk színű selyempárnák fokozzák a kényelmet. A lábunk alatt mesés szövésű, süppedős perzsa szőnyeg hever. Az állólámpa aranyozott karjai kecsesen nyújtózkodnak el. A sarokban lévő üvegtetős sakkasztalon üvegfigurák szórják a fényt. 

A glamour stílusú konyhában is érvényes, hogy magas fényű szekrényeket kell választanunk. A mosogató inkább legyen kerámiából, mint fémből, mert az a márvány munkapulthoz jobban illeszkedik. A márvány ugyancsak remek anyag mind a konyhában, mind a fürdőszobában, hiszen hófehér csillogása sokat hozzátesz ehhez az életérzéshez. 

A hálószobában luxus, de legalábbis luxushatású bútorok álljanak. Itt is tökéletes lehet egy kristálycsillár, de az aranyozott olvasólámpáknak is erős a hatásuk. A franciaágy fejtámlája lehet fényes lakkozású, de választhatunk réz gombos és fekete fémkeretes típusokból is. Az ágytakaróra is igaz, hogy a selyem és a bársony uralkodjon. Ha csak lehet, legyen minden puha és kényeztetően finom. A hálószobában a neutrális színeknek van a legkellemesebb hatásuk, mert ezek az igazán pihentető tónusok. 

Azt mondják, hogy aki a glamour stílust szereti, az az életet, annak sokszínűségét is szereti, és nem veti meg a fényűzést, valamint az eleganciába szőtt kényelmet. Az ilyen embernek a személyiségét leginkább a glamour stílusú otthona tükrözi vissza.   

Azt mondják, hogy aki a glamour stílust szereti, az az életet, annak sokszínűségét is szereti, és nem veti meg a fényűzést, valamint az eleganciába szőtt kényelmet.

nyito-lefele-nyil-bibor