A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Míg a természetben számtalan példát láthatunk a lilára, addig az emberi társadalomban nagyon sokáig a hatalommal rendelkezők megkülönböztető színe maradt.

Az első mesterségesen kikevert szín

Amikor eső után felpillantunk az égre és gyönyörködünk a megjelenő szivárványban, csak akkor érezzük igazán teljesnek a jelenséget, ha a színek spektrumában megjelenik a bíbor mellett a lila is. Ez a szín a fényspektrum szerves része. A bioenergetikusok szerint a legmagasabb frekvencia tartományban rezeg és a kozmoszokkal való láthatatlan kapcsolatért felelős. Ki tudja, hogy így van-e, de annyi bizonyos, hogy a vörös és a kék párosából előálló színt egykor mesterségesen keverték ki az emberek. Ez volt az első ily módon előállított festékszín, és nem volt könnyű a létrehozása. 

Míg a természetben számtalan példát láthatunk rá, addig az emberi társadalomban nagyon sokáig a hatalommal rendelkezők megkülönböztető színe maradt. Amíg a padlizsán, a szeder, a szilva vagy a levendula a természet alkotása, addig a római császárok köntösének liláját különleges technikával állították elő, amelyhez a bíborcsiga nedveit is segítségül hívták.  

A lila hangulat- és stílus variációi

A lila számtalan árnyalatban jelenhet meg attól függően, hogy a két elsődleges szín, a vörös és a kék milyen arányban jelenik meg benne. A bíborhoz közelítő, tehát bőségesebb vörös keveréssel hozhatjuk létre az úgynevezett püspöklilát, amely a hatalom és az elegancia színe és árnyalata. A kék felé eltolva érkezünk meg az ibolya árnyalatához, amely már-már transzcendens univerzumot idézi meg. Mindkét végletben van valami misztikus, valami megfoghatatlan, nem véletlen, hogy a varázslók és a bűvészek is szívesen használják köntösükön a lilát. 

A szín bizonyos stílusokban erősebb jelenléttel bír, meghatározó szerepe ugyanakkor a provance-i enteriőrökben van már csak a levendula miatt is. A romantikus szobabelsőkben kiegészítő szerepében olyan, mint egy Oscar-díjas mellékszereplő. Az indiai stílus esetében is számíthatunk erős jelenlétére, mégpedig az élénkebb árnyalataiban a kiegészítőkön, selymeken és függönyökön. Misztikusságát költőnk, Tóth Árpád egy verssorában is érzékelteti, amelyben egy nyakkendő lila dalra kel.      

A lila bizonyos stílusokban erősebb jelenléttel bír.

A lila viszonya a többi színhez

Talán meglepőnek tűnhet egy extrém szín esetében, de a lila nagyon tud alkalmazkodni. Amivel egyáltalán nincs partiban, az a fekete, különösen a sötétebb árnyalatai. A két szín ravatalozói hangulatot hordoz. A vörös mellett is csínján kell bánni vele, csak a lágy és púderes változatai passzolnak a vörös ugyancsak halványabb árnyalataihoz, de kombinációjukban mindig kell egy harmadik szín erős jelenléte. Ez elsősorban a fehér tud lenni. 

A fehér és a lila a már említett provence-i hangulatot teremti meg, amelyhez remekül passzol például az antikolt vagy koptatott felületű fenyőbútor, illetve a kovácsolt vasalattal ellátott berendezések, ablakrácsok. Különös, de a fehér minimál dizájnnal berendezett modern enteriőrökben is helyt áll a lila, csak a megfelelő tárgyakon, textúrákon és mennyiségben kell megjeleníteni. 

A természetben egyértelmű a lila és a zöld társulása. Magát a virágzó, késő tavaszi természetet hívja elő a két szín jól eltalált árnyalata és aránya. Hogy egyensúlyba hozzuk e két színt, érdemes egy harmadik, erősebb színnel ellenpontozni az adott szobabelsőt a kiegészítőkön.     

A sárgával való találkozása találkozása nagyon erős hatást vált ki, ami érthető is, hiszen komplementer színek, azaz a színskálán egymással szemben helyezkednek el. Éppen ezért az erős és élénk árnyalatokat célszerű elkerülni a lakberendezésben, mivel amolyan bűvész kisinasok játszóházát teremtenénk meg meghatározó kettősükkel.  

A szín remekül passzol a neutrális színekhez, így a barnához, a bézshez, a tojáshéjhoz vagy a halvány barackhoz. A világosabb naturáliák kellemesen oldják fel a lila melankóliáját. A klasszikus enteriőrökben ezek a színpárok visszaidézik a Viktoriánus kor stílusát, sőt, még mélyebbre nyúlva az időben, a klasszicista miliőt. 

A lila nagyon tud alkalmazkodni.

Teljes pompáját a nemesfémekkel együtt jeleníti meg. Az arany és az ezüst a lila nagyméltóságú társa. Nem véletlen, hogy XIV. Lajos udvarában is uralkodói kombináció volt a méltóságos lila, és a pompa kedvelő arany-ezüst. Ez az elegancia a lakásbelsőkben ma nem igazán jelenik meg, inkább egyes luxuscikkek csomagolásánál bukkanunk rá.     

Barbie-hatást válthatunk ki a lila-rózsaszín párossal, ami maximum csak a lányszobákban tud sikert aratni, ezért ezt a kombinációt nem ajánlatos kipróbálni már csak azért sem, mert párosuk fárasztóan felkavaró lehet. 

Lila az egyes helyiségekben

Mivel a lila halvány árnyalati kifejezetten elsimítják az idegrendszert, ezért a hálószobákban van talán a legjobb helye és szerepe.  Fájdalomcsillapító hatása is egyre közismertebb, így azon se lepődjünk meg, ha orvosi rendelőkben is felbukkan ez a szín mondjuk a falakon.   

A lakás többi pontján inkább kiegészítő színként érdemes alkalmazni, és arra is gondolnunk kell, hogy bizonyos étvágycsillapító hatása van. Ettől függetlenül kellemesen berendezhetünk egy provance-i stílusú étkezőt, de adjunk nagyobb teret a fehérnek és a zöldnek, hacsak nem akarunk hosszantartó fogyókúrára berendezkedni. A konyha az a helyiség, ahová nem igazán érdemes a lilával beköszönni még úgy sem, ha a bútorzat egyébként naturális színű. Elegáns fürdőszobákban a lila-ezüst vagy lila-arany csempesor vagy dísz remekül érvényesül a fehér kerámiák vonzásában. 

A fürdőszobában is elegáns a lila.

A lila pszichológiája és kultúrája      

A szín kellemes árnyalatai még az immunrendszerünkre is jótékony hatással vannak, ezért gyakran találkozhatunk vele, ha lazítani megyünk egy spaba. Nyugtat, élesíti a memóriát, és nagyban segíti a meditációt. Ügyelni kell arra azonban, hogy mértékkel használjuk, és törekedjünk a megfelelő árnyalatok megtalálására, máskülönben depresszív hatást is elérhetünk vele.     

A szín az érett nőiesség egyik szimbóluma, ezért van az, hogy sok illatszeren érvényesül a csomagoláson, de néha még a parfümöt tartalmazó üvegcse is ilyen színű. A gazdagság és a pompa színe, ugyanakkor sokan azonosítják a szomorúság, az öregkor, a gyász fogalmával is. Egyesek a rejtélyek színének is mondják. Bármelyik fogalommal azonosítsuk is, az elmondható róla, hogy különleges szín.   

Egyes kultúrákban is őrzi ezt a különlegességét. A japánoknál évszázadokig csak a császár hordhatott ilyen színű köntöst, mint rangjának meghatározó színét, és ugyanígy volt ez az ókori Rómában vagy éppen a keresztény világ vezetője, a pápa esetében is.  A római mitológiában egyenesen Jupiter főisten egyik alapszíne volt. Megjelenik a Jézus-történetben, mivel a Megváltót a Golgotára menet lila vagy bíbor lepelben ábrázolják. Ezért kapcsolódott ez a szín aztán az Adventi vagy böjti időszakhoz is. Különlegességét manapság még a szerencseipar is hangsúlyozza, mivel a legnagyobb értékű, ötezer dolláros pókerzseton ugyancsak lila.

A lila nyugtat, élesíti a memóriát, és nagyban segíti a meditációt.

nyito-lefele-nyil-bibor