A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A country, a vintage és egyéb etno stílusok alapszíne a barna, hiszen a természetes anyagok, a fa és a kő főszerepet játszik ezeknél.

Milyen környezetterheléssel jár az építkezés? 

Az emberiség jövőjére vonatkozólag maga az emberiség jelenti a legnagyobb veszélyt. Belépve az antropocén korszakba látnunk kell, hogy tevékenységünk milyen súlyosan hat ki bolygónkra, amely sok tízezer éven át biztosította a megélhetéshez szükséges természeti viszonyokat. A környezetrombolás azonban odáig vezetett, hogy a Föld – hacsak nem teszünk nagyon gyors és radikális lépéseket – elveszíti azt kedves és békés természetet, amelyben a fajunk kialakult és elszaporodott. 

Számos olyan emberi tevékenyég van, amely károsan hat a bolygónkra, és ezek között bizony ott van az építkezés is. Mivel az emberiség létszáma folyamatosan növekszik, egyre több területet kell elvonnunk a természettől, hogy életterünket biztosítsuk, és a ma bevett, betonra és téglára alapozott építkezések jelentős környezetterheléssel járnak. Az épületeken keresztül az ivóvíz 17 százalékát használjuk fel. A fa felhasználásának 25 százalékáért, a szén-dioxid kibocsátásának 33 százalékáért, az energiafelhasználás 35 százalékáért, a teljes nyersanyag felhasználás 40 százalékáért az épületek a felelősek. Nem véletlen tehát, hogy az utóbbi évtizedekben egyre többeket foglalkoztat az, hogyan lehetne környezetbarát építkezéssel megfelelő lakóhelyet biztosítani.  

Az utóbbi évtizedekben egyre többeket foglalkoztat az, hogyan lehetne környezetbarát építkezéssel megfelelő lakóhelyet biztosítani.     

Kezdjük az alapoknál

Ma már nemcsak a kutatások szintjén alakultak ki megoldások a környezettudatos építkezésre, de számos projekt valósult meg ennek szellemében. 

Alapvetésnek mondható, hogy a környezettudatos építkező alaposan végiggondolja, hogy mekkora élettérre van szüksége, és nem fog nagyobb épületet felhúzni annál, mint ami feltétlenül szükséges. Ez a magatartás nagyon átgondolt tervezést igényel, mert már a kezdeteknél tisztában kell lenni azokkal a helytakarékos megoldásokkal, amelyeket az építkezés során megvalósít. A tervező kiválasztásánál is elsődleges szempontnak kell lenni, hogy olyan szakember készítse a terveket, akinek nagy tapasztalata van a környezettudatos építkezés terén. 

Még a telek kiválasztása is olyan szempontok alapján történjen, amely biztosítja majd a ház optimális igényeit a fényre és a hőmérsékletre vonatkozóan. Ha vannak a telken lombhullató fák, akkor tervezzük a házat a fák déli oldala mögé. A fák nyáron kellemes árnyékot adnak a háznak, télen viszont a kopasz ágak átengedik majd az alacsonyan járó nap fényét és melegét. A nap melege ellen érdemes előtetőt építeni a benapozási oldalra. A nagyobb nyílászárók beépítésénél kerüljük el a déli oldalt, ezzel csökkentve az egyre növekvő nyári hőhullámok hatásait. 

Pincét, alagsort olyan telekre építsünk, amelynek erős lejtése van, mert ezzel csökkentjük a földmunkát. A kisebb alapozáshoz válasszunk könnyűszerkezetes megoldást. Az építőanyagokat válasszuk meg úgy, hogy a lehető legkevesebb utat kelljen megtenni a területre szállítás érdekében. 

A fából készült ajtók rendkívül elegánsak és természetességükkel igazi ékei lehetnek a háznak. Környezetbarát építkezés.

 

Feloldható dilemmák  

Egy környezetbarát ház arról ismerszik meg, hogy a lehető legkevesebb az energiaigénye. Az elektromos energiát manapság már kinyerhetjük a tetőre vagy a déli oldalra néző tartókon elhelyezett napelemekkel. Itt szokták azonnal hozzátenni azt is (én is ezek közé tartozom), hogy szerezzünk be korszerű, szuper hő- és hangszigeteléssel bíró nyílászárókat. Ezek a nyílászárók valóban energiatakarékosak, de nem minden esetben környezetbarátok is egyben. A műanyag szigetelésű, vasbeton falazatú, műanyag ablakokat felhasználó épületek nem felelnek meg a kívánt követelményeknek, mert a gyártás, a szállítás, az építés, később az elbontás és megsemmisítés viszonylag nagy környezetterheléssel jár. Ezért a vasbetonból és műanyag hőszigetelésből épült passzív házak nem mondhatók környezetbarátnak. 

Meghatározó építőanyagként természetes anyagokat kell választani, és a ház energiaellátását is olyan technológiákkal megoldani, amelyek nem károsítják a környezetet. A nyílászárók esetében inkább a fából készült termékeket érdemes választani. Van tehát alternatíva a hagyományos építészeti megoldások mellett, helyett. 

Energetikai megoldások

A házak energetikai rendszere állítja a legnagyobb kihívás elé azokat, akik környezetbarát otthont szeretnének építeni maguknak. Az épület optimális elhelyezkedése fontos, de nem elegendő arra, hogy télen-nyáron jól érezzük magunkat, fűtésre és világításra szükségünk lesz. Az áramforrást napelemek biztosíthatják, ahol erre lehetőség van, hőszivattyúval oldják meg a fűtést és a melegvíz-ellátást. A melegvizet a legjobban síkkollektorokkal tudjuk biztosítani. A fűtésnél a természetes faanyagot hasznosító takarékos kazánok beépítése is megfelelő lehet. 

A napelemes házak lakói elfelejthetik a villanyszámlát. A házak energetikai rendszere állítja a legnagyobb kihívás elé azokat, akik környezetbarát otthont szeretnének építeni maguknak.

A falazat összetétele és vastagsága is sokat számít a fűtés tekintetében. Minél kevesebb nehézanyag van a házban, annál kisebb energia kell a kifűtéséhez. Igaz ugyan, hogy a hő az ilyen házból lassan és rendszeresen távozik, de ha megfelelően vastag szigeteléssel láttuk el a falakat, akkor ezt az elszivárgást erősen csökkenthetjük. 

Alapvető, hogy az energiát igénylő háztartási gépek közül a lehető legkevesebb áramigénnyel működő típusokat szerezzük be. Ugyanez a feladat a villanyégők tekintetében is. 

Nemcsak a hideg ellen, hanem egyre inkább a hőség ellen is védekeznünk kell. A megfelelő szellőzésre és klimatizálásra is vannak remek építészeti megoldások. Ilyen a napkémény vagy a „fekete-padlás”. Az árnyékolók piacán is találhatunk energiatakarékos rendszereket, de a természetes anyagokból, például vászonból készült sötétítők is jó szolgálatot tudnak tenni. A benapozott oldalra telepítsünk inkább kis ablakokat és használjunk zsaluziát, ahogy azt a mediterrán országokban szokták.       

Természetes építési anyagok és technológiák 

Manapság már nagyon sok környezetbarát technológiából lehet válogatni. Valószínűleg mindenkinek elsőként ugrik be a fa. Nem olcsó alapanyag, de a jó minőségű fa-, gerenda- vagy boronaház tökéletes otthont tud nyújtani. 

Nagyapáink vidéken még vályogból építkeztek, amely olcsó és energetikai szempontból is megfelelő megoldás volt. A vályogépületek nagy ellensége a nedvesség, ezért manapság nem adnak engedélyt az ilyen házra, pedig az időközben feltalált szupervályog kiküszöböli ezt a problémát is.  

Sajnos nagyon körülményes még engedélyt szerezni az úgynevezett dombházakra, pedig Izlandon vagy éppen az Egyesült Államokban egészen elterjedt építkezési forma. Ráadásul a Mátra-környéki agyagos-márgás löszhátságon hajdanán egész sor dombházat építettek fel eleink. Az ilyen típusú házra maga a természet nyújtja tálcán a lehetőséget és az alapanyagot, ennek megfelelően az építése is sokkal olcsóbb lehet.        

Szerencsére a szalma- vagy szalmabála házak – elsősorban nyaralók esetében – már hazánkban is kezdenek jobban elszaporodni. Építésének technológiája egyszerű és az anyagár is sokkal kedvezőbb a hagyományos téglához képest. Az ilyen házak elbontásával nem keletkezik környezetterhelő hulladék sem. Az ilyen ingatlan ára ma még nem versenyképes a téglaházakéval, de a környezetbarát jellemvonások felértékelődésével várhatóan megnő a kereslet majd ezekre az épületekre is.   

Nagyapáink vidéken még vályogból építkeztek, amely olcsó és környezetbarát megoldás volt.

nyito-lefele-nyil-bibor