A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Könyvtárolás

 

Könyv, a digitális világ nagy túlélője

Modern korunk az informatika forradalmáról szól, amely megváltoztatta az információtárolás módját, az információáramlás mértékét és sebességét. Az infósztrádán szuperszonikus sebességgel zajlanak az események. A régi, papíralapú információtárolás ugyan még létezik, de egyre növekvő sebességgel adja át a terepet a digitális adatrögzítésnek. Ez a tendencia nem kerülte el a könyvpiacot sem, hiszen egyre több könyvet lehet elérni digitális formátumban, illetve az újonnan megjelenő könyveknek azonnal elkészül az e-olvasóra adaptált változata. A digitális könyvek hatalmas helyet szabadíthatnak fel egy olyan ember lakásából, aki imád olvasni. 

Csakhogy továbbra is készülnek papíralapú könyvek, mert a könyv egy olyan emberközeli és misztikus tárgy, amibe szeretünk belelapozni, megfogni, gyönyörködni a szép kötésében és a címlapjában. Szeretjük beszívni a friss nyomtatvány illatát, amely egyben a tudás és a titok illata is. Ezért aztán még mindig jelentős számban készülnek igazi könyvek, amelyek helyet követelnek a lakásban. Minél a több van belőlük, annál nagyobb problémát jelent a könyvtárolás. A papíralapú könyv – úgy tűnik – túléli a digitalizáció korát.         

Státuszszimbólum és raktározási probléma

A könyv egyfajta státuszszimbóluma volt a régi korok arisztokráciájának. A hercegek és grófok kastélyaiban kötelező volt egy nagyon gazdag és látványos könyvtárszobát építeni. Ezekben a szobákban nemes fából készült minden, az állványok, a polcok, de még a padló is díszes parkettával volt lerakva. Az intarziás vitrinekben álltak a legdrágább és legértékesebb könyvritkaságok. Az olvasó számára mélyen süppedő bőrfotelek álltak rendelkezésre, valamint díszes ernyőjű állólámpák biztosították a megfelelő megvilágítást. 

Meghitt együttlét a könyvünkkel – az olvasósarok. Könyvtárolás.

A mai kor gazdagjai akár ugyanilyen módon alakíthatnak ki egy különálló helyiséget a könyvek számára, legfeljebb a stílus lesz egészen más, mint mondjuk az a XVIII-XIX. században volt. Az emberek zömének természetesen nincs arra lehetősége, hogy otthonából kivegyen egy teljes helyiséget, ezért más módszerekkel kell megoldani a könyvtárolás kérdését. Gondolhatnánk, hogy ez azért nem jelenthet komoly gondot, de nekem volt egy barátom, akinek a szobája úgy nézett ki, mint egy könyvraktár, és lassan már moccanni sem tudott a periodikáktól.        

Hogyan bánjunk a könyvekkel 

Mielőtt a könyvtárolási technikákra térnék ki, érdemes azt is számba vennünk, hogy melyek a helyes tárolás alapvető szempontjai, illetve mire kell ügyelnünk, amikor a könyveink lakóhelyét megtervezzük. 

A könyvekkel szembeni rosszindulatú megnyilvánulás az, hogy azok porfogók. Sajnos, ezzel nehéz lenne vitatkozni, ráadásul vannak olyan borítások, amelyek kifejezetten magukba szívják a port. A régi klasszikusok sorozata pont ilyen borítást kapott, ezért tanácsos a port vonzó kötéseket zárt polcon vagy üveges vitrinben tartani. Mivel a könyv alapanyaga a papír, arra is ügyelni kell, hogy véletlenül se tegyük olyan helyre, ahol szikra keletkezhet. A vitrinben tárolt könyveket meg szokták világítani, de az égőnek megfelelő távolságra kell lenni a könyvektől, mert az izzó hője kárt tehet a borításban.

Könyvtárolás.

Ugyanez a helyzet az erős fénnyel is. Nem szabad a könyveket állandó napsütésnek kitenni, mert az azonnal fakulni kezd. A könyvtárolásnál úgy kell a példányokat elhelyezni, hogy legyen köztük némi hézag, azaz a polcunk könyvei között tudjon járni a levegő, mert a papír könnyen befülled. A befülledés kellemetlen szaggal jár, elronthatja az adott helyiség levegőjét. A könyveinket távol kell tartani az erős szagoktól, mert azokat a papír könnyen átveszi.

A könyveknek megvan az az ideális hőmérséklete, amelyben jól érzik magukat. Ez valahol a 17-20 fokos száraz levegőnél található meg. A pára a papír nagy ellensége, ezért nem alkalmas a konyha könyvek tárolására. 

A könyveket fektetve és álló helyzetben tarthatjuk. Az álló helyzetben lévő könyvek gerincéről rögtön leolvashatjuk a címet, ezért azt gondolhatjuk, hogy ez a pozíció minden könyv esetében tökéletes. A nagyméretű és súlyos könyvek azonban álló helyzetben vetemedhetnek, görbülhet a gerincük, így  fekvő pozícióban őrzik meg minőségüket. 

Könyvtárolási technikák   

A könyvtárolásra leginkább a polcok szolgálnak. Egy optimális könyvespolc mélysége nagyjából 25 cm, és a polcok között minimum 25-30 centiméteres magasságot kell hagyni. Ügyelni kell arra, hogy a polcot hová szeretnénk felszerelni, mert a könyveknek igen komoly súlyuk tud együttesen lenni. A gipszkarton falakra komoly polcot nem szerelhetünk, de még a gyengébb téglafalak sem lesznek elég erősek a megtartáshoz. A legjobb a betonfal, mert bár annak fúrása nem könnyű dolog, de nagyon masszív polcrendszert építhetünk fel a nappalink egyik falára. A boltokban kaphatóak úgynevezett lebegő polcok is, ezek azonban nagy terhet nem bírnak el, ergo csak egy-két könyv kiállítására alkalmasak. 

Erős falak mellett tulajdonképpen minden olyan helyiséget és teret bepolcozhatunk, amelyek alkalmasak a könytárolásra, de kerülni kell a túlzsúfoltság érzetét. A polcrendszernek feltétlenül igazodnia kell az adott helyiség stílusához, hogy látványra is kellemes hatást nyújtson a könyvtárunk. A könyvespolcok lehetnek fából vagy fémből. Az anyagot a stílus irányából megközelítve választhatjuk ki. Egy klasszikus enteriőrben szörnyen nézne ki egy fémszerkezetes polc, ugyanakkor a loft stílusban kiváló helyet kaphat. 

A polcok mellett/helyett dönthetünk úgy, hogy a könyveinket vitrinben vagy zárt és polcokkal teli szekrényben helyezzük el, de manapság már kaphatóak olyan dizájnbútorok, amelyek sokrekeszes tárolói alkalmasak a könyvtárolásra is. Egyes helyeken az olvasható, hogy a könyveket akár feltornyozva is tárolhatjuk. Én ezt nem találom sem praktikus, sem biztonságos tárolási módnak. Egy könyvtoronynak sohasem lesz olyan stabilitása, hogy a huzat, vagy egy futkosó kisgyerek ne tudná azt feldönteni.                   

Néhány szó a karbantartásról

A nem zárt térben elhelyezett könyveket időről időre portalanítani kell. Végezzük ezt a műveletet száraz ronggyal vagy tollseprűvel. Pepecselő munka, de ha nem akarunk allergiások lenni a porra, erre szükség lesz. A zárt tárolás esetén hetente legalább egyszer meg kell szellőztetni a könyveket, ügyelve arra, hogy száraz és friss legyen a levegő. 

Romantikázásra is megfelelő lehet egy ablakpárkány.

 

nyito-lefele-nyil-bibor