A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az emberiség elsőként használatba fogott fémje a réz.

Korszakokat határoló fém

Az emberiség elsőként használatba fogott fémje a réz. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a természetben tiszta formában is előfordul, így a felhasználása viszonylag egyszerű volt. 

Többsége valamilyen társulásban található meg a különféle ércekben, de az első közösségek viszonylag hamar felfedezték kinyerésének, majd ötvözésének módját is. 

Történelmi korszakokat datálunk ezzel a fémmel. A rézkorszak már azt az időszakot jelöli, amikor az emberek a csiszolt kövek helyett ezt a vöröses fémet használták fel eszközeik készítéséhez. A bronzkorszak pedig már a városállamok fejlődésével együtt jelentkezett, mivel a rezet ónnal ötvözték. Míg a tiszta réz rendkívül puha, addig a bronz arra is megfelelő volt, hogy fegyverek készítsenek belőle.  

A réz tulajdonságai

A réz kiváló áram- és hővezető, kiválóan alakítható, nem korrodáló fém. Öntése viszont nehézkes, ezért kísérletezett az ember az ötvözőanyagokkal. Ezek közül a cink (sárgaréz) és az ón (bronz) bizonyult tökéletesnek. 

A réz oxidációja egyfajta védőbevonat, amelyet patinának hívunk és zöldes színezettel vonja be a fémet. A régi és nemes dolgokra sokszor használjuk a patinás jelzőt. Ez is jelzi, hogy a réz nem pusztul el a levegővel érintkezve. Ezzel magyarázható az is, hogy sokszorosan újrahasználható anyagról beszélünk.

Réz dísz.

Megdöbbentő, de igaz, a valaha felhasznált réz csaknem 80%-át ma is használjuk, vagy arra vár, hogy felhasználásra kerüljön. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell újabb és újabb rézbányákat nyitni, hiszen a források „hozott anyagból” is rendelkezésre állnak. 

Felhasználása egykor és napjainkban   

Az első rézmunkákat az ókori Mezopotámiában találták meg a régészek. Az ókori Egyiptom kiemelt építkezésén csaknem tökéletes állapotban tárták fel Abusirban a Sahure piramis melletti templom rézből készült vízvezetékeit. Ez a tény arra is rávilágít, hogy a réz évezredeken át megőrizheti a tulajdonságait. 

A rómaiak is a vízvezetékeknél használták a rezet, de amíg a vasat nem tudták kellőképpen megedzeni, addig a bronzból készült fegyverek emelték birodalmi rangra a latinokat. A kereskedelemben ugyancsak fontos szerep jutott a réznek, mivel az első pénzérmék ebből a fémből készültek, sőt a későbbiekben, az aranyérmék korában is fontos volt, mivel az aranyat rézzel ötvözték, hogy kopásálló legyen. 

A kereskedelemben ugyancsak fontos szerep jutott a réznek, mivel az első pénzérmék ebből a fémből készültek.

A réz folyamatosan elkísérte az emberiséget és az ipari fejlődéssel a jelentősége csak egyre növekedett. Az elektromos áram felhasználása elképzelhetetlen lenne a rézhuzalok nélkül, de számos más területen hasznosították jó hővezető képességét is.

Az elektronikai ipartól a nyomdaiparon át a kazánok és szelepek gyártásáig olyan széles a réz és ötvözeteinek felhasználási területe, hogy arról könyvtárnyi anyagot lehetne írni. Az űrtechnikától a modern konyhaművészetig hihetetlenül fontos szerepet játszik ez az „ősi” fém. 

Még a gyógyászat sem lehet meg nélküle, mivel szikramentes tulajdonsága miatt erek elégetéséhez és egyéb daganatok eltávolításához is rézélű szikékre van szükség. Az is bizonyított tény, hogy erősen antibakteriális anyagról van szó, ezért a gyógyszerészek és a Michelin-csillagos séfek edényei, tárolói is vörösrézből, azaz ötvözetmentes rézből készülnek. 

Sőt, szervezetünknek is szüksége van rézre, ellenkező esetben megnövekszik az agyvérzés és koraszülés veszélye. Ez az a fém, amit érintéssel, tehát bőrön át sokkal jobban bejuttathatunk a szervezetünkbe, mint táplálék formájában. A rézmentes földön pedig gyakorlatilag nem lehet termeszteni semmit sem.      

Réz a házon és a lakásban

Lakókörnyezetünkben is mindennapi használatban van a réz. Mivel a legkomiszabb időjárási viszonyoknak is ellenáll, ezért az ereszcsatornák arisztokratáit vörösrézből készítik el – így ezek örök darabjai lesznek a háznak. A villámhárító is rézből készül, megvédve minket a tűzkároktól. A templomokban zúgó harangok és a házak tetején lévő szélkakasok bronzból készülnek el. 

Lakókörnyezetünkben is mindennapi használatban van a réz.

Mai modern lakásunkban a falakban rézcsövek futnak – villamos- és vízvezetékek készülnek rézből, de még a küszöbünk borítására is rézlemezeket használunk. Ott vannak aztán a láthatatlan, megbújó alkalmazások – az összes elektromos berendezésünk, amelyeknek nyomtatott áramkörei vannak rézlemez és egy rugalmas filmréteg laminálásával készülnek. A garázsban álló gépkocsik átlagosan 22 kilogramm rezet tartalmaznak. 

Manapság visszatérnek a mindennapi használatba olyan réztárgyak, amelyekről azt mondtuk, hogy dédanyáink korában voltak divatosak. A konyhákban újra feltűnnek a rézedények, a lakásban ismét szerephez jutnak azok a dísztárgyak és nyílászáró-kilincsek, amelyek rézből készülnek. 

Stílusok a réz jegyében       

A réz nemcsak visszatér az otthonokba, de kifejezetten stílusteremtő szerephez is jut. Az indusztriális vagy loft lakásokban a fémnek a beton és az üveg mellett jelentős szerepe van, és ezek között az acél mellett a réz is meghatározó. A loft lakásban elképzelhetetlen a konyha a réz jelenléte nélkül, ha máshol nem is, de az edények és a fogantyúk tekintetében. 

A loft lakásban elképzelhetetlen a konyha a réz jelenléte nélkül, ha máshol nem is, de az edények és a fogantyúk tekintetében. 

Ide tartozik az extravagáns, úgynevezett steampunk stílus is, amelynél a falakon kívül, kígyózva futhatnak a vezetékek, egyfajta díszítőelemeként a lakásnak. Ezek a csövek nagyrészt rézből készülnek.

A klasszikus stílus kedvelői előszeretettel választanak rézből készült elegáns csapokkal ellátott fürdőszobai berendezéseket, de az is előfordul, hogy az egész kád vörös- vagy sárgarézből készül el. Persze ez utóbbit csak a nagyon vastag pénztárcájú lakók engedhetik meg maguknak. Különösen a vörösréznek van nagyon magas ára, és ez a fém a részvénypiacokon is meghatározó tényező. 

A közel-keleti vagy más néven marokkói stílusban berendezett lakásokban elsősorban a hangulati eszközökön található réz. A sárgaréz lámpabúrák felidézik a mesebeli Seherezádé idejét. A díszes réztálak, a vízipipák, a színes selymek tengerében fokozzák a mesés kelet ragyogását.

A rusztikus és/vagy vintage stílus kedvelőnek feltétlenül oda kell figyelniük a rézre. Egy vályú formájú, réz mosogató tálca alapjaiban teremti meg a stílust. A rézedények, üstök és egyéb konyhai eszközök, a tárolók és a szekrények matt rézfogantyúi, a polcon várakozó rézmozsár mind hozzátartozik a vidéki vagy country enteriőrhöz.

A rézre alapulva jelentek meg az első nagy civilizációk, de mi sem mutatja jobban ennek a fémnek a tekintélyét, hogy modern korunkban még fontosabb szerephez jut. A lakáskultúrától a high-tech iparágakig egyre növekszik és bővül a felhasználási területe, ezért talán még a vasnál is nagyobb jelentőséggel bír.     

A rusztikus és/vagy vintage stílus kedvelőnek feltétlenül oda kell figyelniük a rézre.

nyito-lefele-nyil-bibor