A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A feng sui törekvése a tökéletes harmóniára irányul.

Ezeréves keleti tapasztalatok

A távol-keleti kultúra elsősorban kínai közvetítéssel bejárja az egész világot. A civilizáció hajnalán Kína megelőzött minden kultúrát az ázsiai térségben, és olyan tudományokat alapított, amelyek a természet megfigyelésein, a körülöttünk lévő világ és az ember viszonyán alapult. Ezek olyan magasfokú tapasztalatokra építő ismeretek voltak, amelyek túléltek korokat és eszméket, s a mai napig hatnak. A gyógyászatban manapság már senki sem kérdőjelezi meg az akupunktúra szerepét, és ugyanez a helyzet a lakberendezésben a feng sui esetében is. 

Feng sui alapok    

A feng sui törekvése a tökéletes harmóniára irányul. Jelentése a szél és a víz. A kínaiak szerint e két elemnek kell megtalálni az összhangját a térben – akár kül- akár beltérről legyen is szó. Hogy ez az összhang tervezhető legyen, a feng shui mesterei megalkották az úgynevezett bágua-térképet. A térkép égtájakra bontva határozza meg a fő energiákat és a kapcsolódó jó erőket. A négy fő égtájat kiegészítik a másodrendű égtájak, így egy nyolcszögű térképet kapunk, ahol a tűz, a víz, a fém és a fa ősi anyagok helyezkednek el és az égtájakkal együtt egy-egy fontos emberi energiát építenek fel. Ilyen energia a hírnév, a gazdagság, a szerelem stb. A jó energiák együttesét csinek nevezik, míg a negatív energiákat shanak hívják. 

A csi mozgatja ás áthatja a világegyetemet, alapvető életenergia. Minden létezőt alkotó és tápláló erőt képvisel, valamennyi jelenség mögött ez az erő áll, kapcsolatot teremt az anyagi (látható) és nem-anyagi (nem látható) világ között. A csi folyamatosan változik miközben mindent összeköt, és ezzel a létezés univerzális mozgatója. 

A terek, így a lakás megtervezésének alapvető szempontja a feng shuiban az, hogy a jó energiák, vagyis a csi szabadon és minden teret betöltően áramolhasson. 

A terek, így a lakás megtervezésének alapvető szempontja a feng shuiban az, hogy a jó energiák, vagyis a csi szabadon és minden teret betöltően áramolhasson. 

Rendezettség, harmónia, energiafolyosók 

A feng shui nem tűri a rendetlenséget és a zsúfoltságot. A lakásunkban akkor tud szétáradni a teremtő energia, ha annak minden területét kényelmesen be tudjuk járni. A felesleges holmiknak nincs helye, ezért selejtezéssel kell kezdenünk lakóterünk átalakítását. Törekedni kell arra, hogy a bútorok ne torlódjanak össze, ne keletkezzen a szabad mozgásban egy apró torlasz sem. 

Ugyancsak fontos, hogy minél több természetes fényt tudjunk a szobákba terelni. Az ablakok lehetőleg legyenek nagyméretűek. Maga a kilátás sem lényegtelen tényező, ezért annak, akinek erre lehetősége van, már eleve olyan ingatlant vásároljon, ahonnét szép kilátás nyílik a környező területre. A látványos perspektíva ugyanis energetizál és harmóniával tölt fel. 

Az éjszaka beköszöntével viszont jól záró redőnyökre vagy kiváló sötétítőkre lesz szükségünk, hogy a privát szféránkat megvédjük az ártó energiáktól, valamint biztosítsuk a tökéletes alvás feltételeit. 

A feng shui arra bátorít, hogy használjuk a bágua-térkép alapján felállított elemek szimbólumait a megfelelő tájolású helyiségekben.

Minták és színek használata               

A feng shui arra bátorít, hogy használjuk a bágua-térkép alapján felállított elemek szimbólumait a megfelelő tájolású helyiségekben. Így például egy északi fekvésű szobában a vízre utaló hullámos minták megjelenhetnek a kiegészítőkön, vázákon, takarókon. Itt a legkedvezőbb a víz színét, a kéket alapszínként alkalmazni. A keleti, délkeleti és déli tájolású területeken a fa, valamint a természetes színek és anyagok uralkodhatnak, alapvetően a barna és a zöld. Ilyen helyiségekben illik növényeket is elhelyezni, lehetőleg nem a hegyes levelű, szúrós fajtákból. 

A színeknek kiemelt jelentősége van. A vörös a szerencse és a jólét, a narancssárga a boldogság, a sárga az erő és aktivitás színe. A zöld a kiegyensúlyozottságot hordozza és a gyógyulást, a kék nyugalmat áraszt, a fehér a tisztaság színe, a fekete pedig az erőé, és mi más lenne a barna, mint a nevelés és táplálás szimbóluma. Ha megfigyeljük, a színek és a fogalmak egybeesnek napjaink színpszichológiájával. A modern az ősi kínai tudomány ebben az esetben teljesen összekapcsolható.

Feng shui az egyes lakóterekben    

Érdekes, hogy a nappalival kapcsolatban a kínai iskola azt mondja, hogy ne a lakás centrumában legyen, mivel odáig nem jutnak el a jótékony energiák. A nappaliba kell a legtöbb természetes fény, és itt kell ügyelni igazán arra, hogy ne akadályozzuk az energia útját. A nappaliban ne legyenek egymással szemben álló ajtók, mert az így keletkező csatornán mintegy átsüvít a csi. A nappali akkor az igazi, ha áll benne egy kellemes kandalló, és ahonnét ragyogó kilátás nyílik a környékre. A feng- shui kedveli a kerek formákat, ám a nappali dohányzóasztala esetében kivételt tesz, ugyanis a szögletes asztal köré többen letelepedhetnek. Mivel a nappali a társas események centruma, ezért mindent ennek kell alárendelni.

A feng shui hálószobában legyen mindig friss a levegő.

A konyha sem lehet az épület közepén, és ennek praktikus szempontja is van. A centrumból a főzés szagai ugyanis beterítenék az egész lakást. A jó konyha áttekinthető és könnyen körüljárhatóak a fontosabb pontjai, amelynek leginkább az amerikai konyha, vagy konyhasziget tud megfelelni. A jó konyha északi, északnyugati vagy déli tájolású. A konyhában nem lehet tükör (nem is praktikus), és nem ajánlja a feng shui a nyitott térben elől hagyott késeket sem. A konyhai színek esetében ajánlja a szürkét, a kéket, a zöldet és a sárgát, illetve ezek árnyalatait.

Az étkezőkben a kerek tárgyakra és lekerekített bútorokra helyezi a hangsúlyt a kínai hagyomány, ezért kerek vagy ovális étkezőasztalt ajánl. Ajtóval és ablakkal háttal nem szabad a vendéget leültetni. Az étkezőben csak egy-két színnek kell uralkodnia, és ezek legyenek inkább pasztellesek.  

A hálószobában legyen mindig friss a levegő. Mivel az ágy ennek a helyiségnek a központi bútordarabja, ezért ennek elhelyezésére kerül a hangsúly. Legyen az ágy mindkét oldalról kényelmesen megközelíthető, és a kiegyensúlyozottság érdekében mindkét oldalán álljon egy-egy éjjeliszekrény. Soha se helyezzük el a bejárati ajtóval szemben az ágyat, és ne legyenek az ágy fejénél polcok sem. Az elektromos készülékeket, televíziót vagy számítógépet száműzzük innen a nyugalmunk érdekében. 

A műfényekre is gondot fordít a feng shui, alapvetően a meleg, megnyugtató fények uralkodjanak a lakásban, talán csak a dolgozószoba lehet ez alól némileg kivétel, mivel ott erősebb, és a figyelmünket fókuszban tartó fényekre van szükségünk. 

A lakberendezésben a feng shuinak könyvtárnyi irodalma van, ahol a legapróbb részletekbe menően tervezhetjük meg lakásunkat, amennyiben azt szeretnénk, hogy a jó energiák teljesen átjárják életterünket, ahol a legtöbbet tartózkodunk.

A műfényekre is gondot fordít a feng shui, alapvetően a meleg, megnyugtató fények uralkodjanak a lakásban.

nyito-lefele-nyil-bibor