A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A kis fürdőszoba berendezése nagy kihívás lehet.

A kicsi okozta nagy kihívás 

Egy nagy lakás berendezése nem okoz nagy kihívást, csupán pénz és ízlés kérdése, hogyan tesszük lakhatóvá. A kisméretű lakások azonban már igazi kreativitást igényelnek, és különösen azok a helyiségek, ahol kötelező berendezéseket kell elhelyeznünk. A konyhában ilyenek a főzéshez kapcsolt berendezések, míg a fürdőszobában a szaniterek és a tárolási kapacitás okozhat fejtörést. Mivel ez általános probléma világszerte, így hazánkban is, ezért nagyon sokan foglalkoznak a témával. A kihívásra természetesen a gyártók is reagáltak, és olyan szaniter termékeket, valamint fürdőszobai bútorokat gyártanak, amelyek a helyprobléma adnak ötletes válaszokat.     

Mit is jelent a komfort a fürdőszobára nézve?

A kis méretű helyiségek közül jelen cikkemben a fürdőszobára fókuszálok, ám lesznek a trükkök és tippek között olyanok, amelyeket bármelyik helyiségben elsüthetünk. Amennyiben csoportosítani szeretném a tértágító ötleteket, akkor ezeket között lesz optikai jellegű megoldás, valamint téroptimalizációra fűzött tanács és a tárolás problematikájára nézve is igyekszem megfelelő válaszokat adni. 

A kis fürdőszoba ráadásul dupla funkciós is lehet, mert nagyon sok lakásban ezekben a helyiségekben található a vécé is. Ezeket a lakásokat szokták komfortosoknak nevezni, mert a különálló vécé és fürdőszoba kapja a megtisztelő összkomfortos jelzést. Manapság már az általános igények miatt a két funkciót nem olvasztják egy helyiségbe, de a városokban még így sok maradt a komfortos típusból. 

Kis fürdőszoba.

Optikai trükkök  kis fürdőszobában

Sokan vélik úgy, hogy a szem és az elme becsapásával nem lehet igazán a kis méreteken segíteni. Ez azonban csak részben igaz, hiszen az a fogalom, hogy valami kicsi, némileg viszonylagos. Akinek a komfortérzetéhez hozzátartozik az, hogy nagyobbnak tudja láttatni a teret, annak érdemes a megfelelő trükköket bedobni.

A fénnyel való mágia kerül az optikai technikák homlokterébe. A fürdőszobákban ritkán szokott természetes fény uralkodni. Ha azonban mégis van egy ablak, akkor azt semmiképpen se takarjuk el, legfeljebb csak éjszakára sötétítő függönnyel. Ma már kaphatóak olyan üvegek, amelyeken nem lehet kívülről belátni, de a fényt ugyanúgy átengedik, mint a hagyományos társai. Ha van lehetőség bevilágító ablakra, azt is célszerű beszerelni. Amennyiben ablakra nincs lehetőség, akkor a mesterséges fényt kell megnövelni. Hogy a helyszűkével is jól bánjunk, de erős fényünk is legyen, arra a legjobb megoldás a spot lámpák okos elhelyezése. Ezek a lámpák különösen a mosdó környékét világítsák meg, ahol az aprómunkát végezzük el naponta az arcunkon. 

A mosdó felett mindig van egy tükör, de annak mérete szélességben legyen nagyobb a mosdótálnál. Ez az apró trükk is a tér optikáját bővíti. Az a legjobb tükör, amelyik lámpasorral is rendelkezik, mert egyszerre ad fényt és növeli a fókuszpontot. Több tükörrel fokozott hatást tudunk elérni. Arra kell ügyelni, hogy a tárolástól ne vegyünk el velük sok helyet. Az olyan tükör, amelyik a saját világítás mellett még polccal vagy fiókkal is rendelkezik, nagyon jó választás lehet a kicsi fürdőszobában.

Kis fürdőszobában a tükör mérete szélességben legyen nagyobb a mosdótálnál.

Számos írásomban fejtettem ki a színek kapcsán, hogy a világos színek tágítják a teret. Nos, a kis fürdőszobában is világos színeket kell választani, és lehet a csempénknek csillogó a felülete, hogy arról sok fény verődjön vissza. Amikor világost írok, nem kell feltétlenül a homogén fehérben gondolkodnunk. Nagyon jó választás lehet a bézs, a halványsárga és a pasztellszínek, például a kéknek és a zöldnek ezen árnyalatai. Ügyeljünk arra, hogy maximum csak két színt variáljunk, mert a tarka színvilág már inkább összenyomja a teret. Amennyiben szeretjük a mintákat, azok nagyméretűek legyenek, és levegősen helyezkedjenek el a falon.

Manapság csempe helyett festékkel is lehet burkolni a fürdőszobában. Válasszunk olyan vízálló típust, amelyiknek a felülete csillogó. Csempék esetében tovább növelhetjük a térérzetet, ha vízszintes, hosszanti elhelyezkedésű példányokat választunk. A csaptelepek is legyenek lehetőleg csillogó darabok, amelyek a fényt megsokszorozzák. 

Szaniterek és berendezési tárgyak

Itt jutunk el a kötelező darabokhoz. Amennyiben vécé is van a kis fürdőszobában, akkor lehetőleg a keskenyebb csészét válasszuk. A keskenyebb és kisebb méretek tulajdonképpen minden szaniter termékre igazak lesznek. Jó megoldás, ha falra szerelhető példányokat választunk belőlük, mert egyfelől légiesebb hatást nyújtanak, és a mosdó alá így polcokat tudunk telepíteni. Vannak olyan mosdótálak, amelyekre vízszintesen elforgatható csaptelepeket lehet szerelni. Ezeket a csaptelepeket a falba is be lehet építeni. A kar elfordításával teljes a fal síkjába lehet állítani a csapot, amikor azt nem használjuk, így nem akadunk bele jártunkban-keltünkben. 

Magának, a fürdésnek kell a legnagyobb helyet kialakítanunk, és az nem vitatható, hogy helytakarékosabb megoldás a zuhanyzó a kádnál. Vannak azonban olyanok, akik szeretnek a kádban lubickolni. Ha van annyi hely, hogy beszereljünk egy normál méretű kádat, akkor értelemszerűen annak olyan típusnak kell lennie, amelyhez szerelhetünk egy zuhanyfejet is. Az ilyen kád-zuhany esetében a legjobb a kádparaván használata. Jobb, mint a zuhanyfüggöny, ami elhúzva megbontja a teret, ráadásul nem minden vizet tart vissza. A kádparaván légies és áttetsző üvegével sokkal hasznosabb a kis fürdőszobában.  

Kis fürdőszoba: ha van annyi hely, hogy beszereljünk egy normál méretű kádat, akkor értelemszerűen annak olyan típusnak kell lennie, amelyhez szerelhetünk egy zuhanyfejet is.

A bútoroknak is igazodniuk kell a helyiség méretéhez. Ennek megfelelően lekerekített példányokat kell választani, lehetőleg olyanokat, amelyeknek sok, rafinált kis polcuk van. Az élekkel ellátott bútorok nemcsak nagyobb helyet kívánnak, de kényelmetlen a közöttük való közlekedés is. Nagyon praktikus és helytakarékos megoldás lehet olyan radiátor beszerelése, amely egyben törölközőszárító is. 

A helyes ajtó megválasztással is sok helyet spórolhatunk meg. A kis fürdőszoba ajtaja semmiképpen se nyíljon befelé, de még jobb – pláne, ha az egész lakás kicsi – egy tolóajtós példány felszerelése. A zuhanyzó fala és ajtaja is legyen üvegből, hogy ne bontsa meg a teret egy zárt felület. Ne használjunk tejüveget vagy fóliázott felületet a belső térben elhelyezett fürdőrésznél! 

A tárolás aranyszabályai               

Konyhai cikkeim során már foglalkoztam a tárolás témájával. A fürdőszoba az a másik helyiség, ahol ez a probléma általánosságban megjelenik. Itt is azokat az aranyszabályokat kell szem előtt tartanunk, amelyeket a konyha esetében alkalmazunk. Kis fürdőszoba esetében jó megoldás, ha felfelé terjeszkedünk, de ne feledkezzünk el a sarkokról és az üres helyekről sem. Minden négyzetcentiméter számíthat. 

A sarkok igazi kincsesbányái a térnyerésnek. Elhelyezhetünk ott egy sarokmosdót vagy sarokkádat, de egy akár mennyezetig futó polcrendszert is. Nyilván a polc tetejére olyan holmikat kell elhelyeznünk, amelyekért csak ritkán kell felnyúlnunk. A zárt polcok nagyon praktikusak, de a kis fürdőszobának egyfajta doboz élményt kölcsönöznek, ezért a nyitott polcokon elhelyezett tárolódobozok rendszerét ajánlom. A fürdőszobai eszközök önmagukban is vízállók, de persze elektromos holmikat is tárolunk majd, például hajszárítót vagy villanyborotvát. Ezeknek kell a mosdó alatti fedett polcokon helyet adnunk.

Még a fürdőszoba ajtó is segíthet a tárolásban, ha arra akasztókat rögzítünk. Ide is kerülhet törülköző, fürdőköntös vagy különféle, felakasztható tartók mondjuk a fésűknek és egyebeknek. Amennyiben fürdőkádas a helyiség, még egy spéci kádpolccal is megtoldhatjuk a tárolókapacitásunkat. Ez a praktikus és nem túl drága elem a komfortfokozatunkért felelős, mert miközben áztatjuk magunkat, szürcsölgethetjük kedvenc italunkat, vagy olvasgathatunk. 

Nem kell elkeserednünk tehát, ha kis fürdőszobánk van, csak használnunk kell a fentiekben olvasható trükköket és megoldásokat. 

Ez lesz a trend 2021-ben: a zöld szín uralkodó lehet a fürdőszobában is.

nyito-lefele-nyil-bibor