A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A szekrény történetében nagy törést hozott a sötétnek nevezett korai középkor, amikor ez a bútordarab szinte teljesen eltűnt a lakóterek használati tárgyai közül, hogy aztán a gótika végén és a reneszánsz hajnalán újra felfedezzék. 

 

Egy bútor különös karrier íve

A bútortörténeti sorozat egyik érdekes darabjához érkeztünk. A korábban bemutatott bútorok történetére jellemző volt egyfajta felfelé ívelő tendencia. Ezeket a használati tárgyakat valamikor feltalálták, és korokon keresztül fejlődtek a mai változatokig. 

A szekrény történetében nagy törést hozott a sötétnek nevezett korai középkor, amikor ez a bútordarab szinte teljesen eltűnt a lakóterek használati tárgyai közül, hogy aztán a gótika végén és a reneszánsz hajnalán újra felfedezzék. 

Manapság a szekrény változatos típusban és méretben megtalálható a lakásokban, és a tárolási funkciója is szelektálttá vált. De mielőtt sorra venném ezeket, megnézzük, hogyan alakult ennek a bútornak a történelme.     

Születés és feltámadás

A szekrény meglehetősen egyszerű elődjét az ókori görögök készítették el. Ezek a bútordarabok lécekkel összeácsolt tárolók voltak. Elsősorban a hölgyek pipere holmijának tárolására alakították ki. A római korban a kereskedő házak használtak szekrényeket, amelyekben az árut raktározták. A piacra vitt termékeket asztalra rakva kínálták, de az árus mögött ott állt a szekrény, amelyből pótolták a megvásárolt portékákat.

A római birodalom bukásával a szekrénynek is bealkonyult. A kora középkori Európában az embereknek nagyon kevés ruhájuk volt, és ezeket ládákban tárolták. Még az előkelőek is a ládás tárolást részesítették előnyben. 

A gótika korának egyik jelentős találmánya, a fűrészmalom megjelenése segítette életre kelteni a szekrényeket. A fűrészmalomban a rönkökből már méretre szabható léceket tudtak vágni, és ezek a lécek tökéletesen megfeleltek a lábakon álló, magasabb bútorszerkezetek gyártásához is. A szekrény azért lett gyorsan népszerű, mert – szemben a ládával, amelyben mindig keresgélni kellett a holmikat, a ruhák pedig könnyen gyűrődtek és befülledtek – ebben az ajtóval felszerelt alkalmatosságban állítva, szelektáltan és gyűrődésmentesen lehetett tárolni akár öltözékek sorát is.   

A gótika korának egyik jelentős találmánya, a fűrészmalom megjelenése segítette életre kelteni a szekrényeket.

Korszakok viharában     

A reneszánsz korszakban a szekrények már igazi mesterremekekké váltak, hiszen ettől kezdve kezdték papíron is megtervezni a komolyabb darabokat. Ekkor fedezték fel a profilléces szegélyezést, valamint a furnér- és a berakásdíszítést. A szekrényekben nemcsak ruhaneműket tároltak: készültek kifejezetten irattárolásra alkalmas, polcos típusok is, amelyeket már zárni lehetett. 

A barokk, majd a rokokó korában a szekrények végleg kiszorították a ládákat együtt azzal, hogy számos funkcióhoz építettek szekrényeket. Megjelennek a porcelánszekrények és a vitrin elődje, a kabinetszekrény.  Az előkelők számára készülnek fiókos szekrények, szekreterek, sarokkomódok. A bútoripar fejlődésével a szekrények gyártása is fejlődött. 

A klasszicizmus kora megszüntette a túldíszítés divatját, így a szekrények is egyszerűbb vonalvezetésűek lettek. Megjelentek az első üveges szekrények. Pogácsa lábait felváltották a kecsesebb, úgynevezett kanellúrázott formák. Ennek a korszaknak lett az új jövevénye a kétajtós szekrény. 

Szekrény – az ezerarcú bútor

A huszadik században a szekrényeket már nemcsak kisipari asztalos műhelyekben gyártották. A nagy bútorgyárak potenciáljuk révén új innovációkat hajtottak végre, és divatot teremtettek. A szekrények számtalan fajtája már valamilyen tároló funkcióra specializálódott. 

Fő csoportok

A szekrényeknek két nagy csoportja van: a szabadon álló és a beépített típus. A szabadon álló szekrények alapvető tulajdonsága, hogy mozgathatók, így az adott szobabelsőben súlypontokat lehet váltani a segítségükkel. A mozgatható szekrényeket rendszerint már elkészített darabokból választjuk ki. Akár egész sorokat és családokat is beszerezhetünk belőlük.

A beépített szekrények minden esetben egyedi méretben és stílusban készülnek el, így szükséges egy remek asztalos, aki a munkát elvégzi. Ez a változat akkor előnyös, ha vannak a lakásnak olyan részei, amelyek egyébként holt terek lennének. Ezek a zárt polcos és szekrényes megoldások nagyon praktikusan és esztétikusan tudják kihasználni a teret. 

Fürdőszobai szekrény.

Számtalan szerepben és helyen

Csoportosíthatjuk a szekrényeket helyiségekre vagy tárolási célokra bontva is. Az előszobában leginkább cipősszekrény szokott állni. Ez a bútordarab elég nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen naponta akár többször is használjuk. A fürdőszobai szekrények rendszerint lámpával, tükörrel és falra szerelhető változatban szerezhetőek be. Polcrendszerük a pipereholmik befogadására alkalmas. 

A nappaliban akár teljes szekrénysor is állhat. Ezek egységes stílust képviselnek és a ruhaneműket tároljuk bennük. A nappaliban állhat egy díszesebb kialakítású könyvesszekrény is, amely megóvja az értékesebb könyveket a porosodástól és a párától. 

A hálószobai szekrényre akkor van szükség, ha nincs ágyneműtartója a fekhelynek és nem kedveljük a komódot. A hálószobában inkább az úgynevezett éjjeliszekrény a jellemző. Ennek tetején elfér egy olvasólámpa, a fiókjaiban pedig minden olyan apróság, ami az éjszakai nyugalomhoz, vagy a pihenéshez szükséges. 

A konyhában a korábban oly divatos tálaló szekrények kora lejárt. Olyan kombinált konyhai bútorcsaládok uralják a terepet, amelyekben számos kisebb szekrény és polc helyezkedik el. Nagyobb lakásokban a tulajdonosok kialakíthatnak egy bár jellegű sarkot magas székekkel és könyöklővel. Ha valaki ilyenre vágyik, akkor elmaradhatatlan lesz egy speciális bútordarab, a bárszekrény.   

Külön kategóriát jelentenek a gardróbszekrények, amelyeknek a zöme beépített típus, így nem vesz el az adott helyiségből helyet, viszont megfelelően mély és magas, így a háztartási holmiktól a túrafelszerelésekig a legkülönfélébb dolgokat el tudjuk bennük tárolni.          

Mint a fentiekből is látható, a szekrény a középkor óta töretlenül fejlődő, egyre népszerűbb bútordarabunk, amely az idők során számtalan mérettel, kidolgozással és tárolási funkcióval bővült, s alighanem tovább fog terjeszkedni az otthonunkban. 

Fenyőbútor szekrény.

nyito-lefele-nyil-bibor