A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A vadászházak alapvető építőanyaga a fa és a kő, de olykor találkozni nyerstéglából építettekkel is.

Természet adta környezetben

Az ősi tevékenység, a vadászat manapság megosztja az embereket. Vannak, akik szerint a vadászat kegyetlen és véres tevékenység, mások arra mutatnak rá, hogy az emberiség ősi korszakában vadászat nélkül nem élt volna túl az emberi faj, s azok a vadászterületek, ahol vadgazdálkodás folyik, sosem fogynak ki az állatokból. 

Magyarországon vadgazdaságok és erdészetek foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, és erdészekre ma is ugyanúgy szükség van, mint bármely más, ősi szakmák művelőire. Lehetnek olyanok, akiknek a vadászat gyakorlata nem tetszik, de csak kevesen vannak azok, akiket nem érint meg egy szépen berendezett vadász- vagy erdészház, amely szervesen illeszkedik természet adta környezetébe. 

Erdő mélyén

Az erdésznek ott kell laknia, ahol a tevékenysége folyik, nem járhat be messziről, ahogy a polgári munkák esetében az a nagyvárosokban megszokott. A tevékenységének jelentős szeletét az erdőgazdálkodás teszi ki, de a vadgazdálkodás a másik nagyon fontos munkaterülete. 

Akadnak vadgazdaságok, amelyek kifejezetten a vadászat céljára építenek olyan házakat, amelyek hobbi vadászok időszakos szállásai, gyakorlatilag egyfajta vadász hotelek. Ezek a házak – akár a turista szállások – különböző kategóriájú szolgáltatásokat tartalmazhatnak.  Cikkemben azt járom körül, hogy melyek az alapvető elemei egy vadászháznak és berendezésének. 

Az erdésznek ott kell laknia, ahol a tevékenysége folyik.

Fa és kő világa

A vadászházak alapvető építőanyaga a fa és a kő, de olykor találkozni nyerstéglából építettekkel is. Az épületen uralkodni fog a fa. Sok esetben láthatjuk a ház homlokzatán, de a tetőzeten és az esetlegesen kiépített erkélyeken vagy tornácokon. 

A legautentikusabbak a gerendából vagy boronából épített házak, amelyeknek masszív betonalapjuk van, hiszen ezek az épületek a legjobban kitettek a természet erejének. Az erdészházak nyílászárói csakis fából lehetnek, és az árnyékolást leginkább fából készült spalettával oldják meg. A bejárati ajtó sok esetben nagy, kétszárnyas, tömörfából és vasalattal ellátott kapu. A szélesre tárható bejáratnak funkcionális jelentősége van, hiszen előfordulhat, hogy méretesebb tárgyakat is be kell vinni az épületbe. 

A vadászházak alsó szintjén található a nagy nappali, valamint a konyha és az étkező. Rendszerint az emeleti szinten helyezkednek a hálószobák és a fürdők, amelyekhez tömörfából ácsolt és masszív fakorláttal ellátott lépcső vezet fel. A kőből készült falakat a beltérben olykor levakolják és lefestik. 

A padló természetesen valamilyen keményfából készült burkolóval van ellátva, és a belső teret is a fa és a kő uralja, fémként pedig a kovácsoltvas fog dominálni. 

Milyen egy vadász nappalija?

Egy igazi vadászház nem lehet meg kandalló nélkül, amely a földszinten lévő nappali egy meghatározó eleme. A nappaliban az ülőgarnitúra akkor autentikus, ha a kanapé és a fotelok eredeti bőrrel vannak bevonva és a méretük nagy, hogy a kényelem tökéletes legyen. 

A nyitott tűzterű típust mára felváltották a zárt tűzterűek.

Amennyiben nem kandalló fog fűteni, akkor egy szépen kialakított vaskályha veheti át a fűtőtest szerepét. Természetesen a szobákban a hagyományos gépészet fog melegíteni. Vannak olyan kandallók, amelyek gépészeti szerelvények segítségével közvetítik a hőt a ház valamennyi szegletébe. A fűtőanyag általában tűzifa

A nappali világításáért egy nagyméretű csillár és a több ponton elhelyezett álló- és spotlámpák felelnek. A csillárnak is ehhez a nyers környezethez kell passzolnia. Lehet például rézből vagy kovácsoltvasból álló váza és búrája. Az alsó szint mennyezetét a keresztbe futó látványos és masszív gerendák keretezhetik. 

A vadászház nappalijának tipikus bútora a fegyverszekrény, amely tulajdonképpen egy olyan vitrin, amely szépen faragott tömörfából készült és zárható. Érdekes, hogy több esetben láthatunk zárható fegyverszekrényt üvegezett kivitelezésben. Ilyenkor a fegyverszekrény egyfajta látványossága is az enteriőrnek, hiszen a vadászpuskák szépen kivitelezett darabok.     

A nappali falát értékes trófeák, kitömött állatok installációja szokta díszíteni, de egy antik vadászkürt vagy vadászkés értékes tokjában is különleges dekorációs elem lehet. A falakon találhatunk kifeszített állatbőröket, de a padlón szinte kötelező a szőnyegként funkcionáló állatprém. 

Vadászház: a falakon találhatunk kifeszített állatbőröket.

Konyha és étkező  

A nappali és a konyha-étkező között célszerű egy tolóajtóval elválasztani a helyiségeket. Mivel egy vadászháznak egységes stílussal kell rendelkeznie, ezért a konyhában és az étkezőben is a súlyos, tömörfa bútorok és a kovácsoltvas fémelemek játsszák a főszerepet. Az edények a falon lévő polcokon állhatnak vagy a mennyezetről lóghatnak alá a konyhasziget fölött. A faborítású falak mentén állnak a feldolgozáshoz szükséges konyhabútorok. Az edények öntöttvasból és vörösrézből készülnek, a tányérok eredeti porcelánok, és az étkészlet illeszkedik a vadételek fogyasztásához, ugyanúgy, ahogy a poharak is az elfogyasztandó italokhoz. 

Az étkek felszolgálásához faragott fatálcák, asztali állványra rakható bográcsok állnak rendelkezésre. Az étkezőasztalnak legalább akkorának kell lennie, hogy ott 10-12 fő is kényelmesen elférjen, és természetesen tömörfából kell lennie. Ezekben a helyiségekben a faragások és a vitrinbe rakott díszes étkészletek dekorálnak, semmiféle szőrme nem lehet jelen még a székeken sem. Az étkező székei lehetnek párnázottak, de színükben követni kell a teljes berendezés színvilágát. Az asztal felett nagyon látványos lehet, ha egy szekérkerékből kialakított, láncon függő csillár adja a világítást, kiegészítve az ablakpárkányra vagy asztalra helyezett kovácsoltvas gyertyatartóban lobogó gyertyafénnyel. 

Mivel egy vadászháznak egységes stílussal kell rendelkeznie, ezért a konyhában és az étkezőben is a súlyos, tömörfa bútorok és a kovácsoltvas fémelemek játsszák a főszerepet.

Meghatározó színek 

A vadászházak színvilágára jellemző, hogy a természet színeibe öltöznek, elsősorban a fa barnája, a tégla vagy a homok színe jellemző, de megjelenhet a lemenő nap narancs árnyalata, az okkersárga és a moha zöld árnyalata is. Mivel a padló általában sötétbarna, ezért a világosabb kiegészítők, a textíliák oldhatják fel a túlzott komorságot. A textíliák anyaga is jellemző: elsősorban a vászon és a gyapjú az alapanyag a terítőkön, a függönyökön, díszpárnákon, míg az ágynemű lehet krepp vagy damaszt. 

Az emeleten található fürdőszobák jellegzetessége a nagyméretű tükör, az önálló, lábakon álló kád, valamint egy tolóajtós zuhanykabin. Manapság már burkolhatunk vízálló laminált padlóval, de a sötétebb, a természet elemeit ábrázoló csempével is borítható a fal. 

A hálószobák kaphatnak külön színvilágot, de a természetre jellemző színek közül kell választani. Ebben az enteriőrben a régies, kopottas, ám szépen megmunkált tömörfa bútoroknak hangsúlyos a szerepük. Az éjjeliszekrény olvasólámpája akkor illik környezetéhez, ha valamilyen nyersbőr feszül ernyőként rajta. 

Végezetül járjuk körbe a házat 

Természetesen egy vadászház nem áll önmagában. Viszonylag nagy telek tartozik hozzá, hiszen a vadászkutyáknak szükség van kennelre, a kinti feldolgozáshoz egy fedett területre és legalább egy munkapultra. A feldolgozó rész általában tartalmaz egy kemencét, egy nagy asztalt, ahol a feldolgozás és a közös evészetek folynak nyáron. 

A húsok tárolásának nagy hűtői vagy a ház pincéjében, vagy egy erre a célra megépített fészerben helyezkednek el. A területen lehet még szalonnasütő és egyéb gazdasági gépek, szerszámok tárolására alkalmas épület. A vadászház kertjében rendszerint csak gyep van, a fűszeres kiskert a ház háta mögött helyezkedik el, és a vendégeket rózsa vagy szőlőlugas várja. Egy nyers kőből kirakott járda vezet a tornáchoz, ahol kisasztalok, faszékek és a sarokban egy kényelmes hintaszék állhat. A vadászház homlokzatára rendszerint egy kapitális bika szarvát rakják fel dísz gyanánt. 

Egy autentikus vadászház már messziről megismerhető, és joggal remélhetjük, hogy a kellemes külcsín tökéletes belbeccsel és enteriőrrel várja a vadászokat, valamint az erdő, a természet kedvelőit. 

Egy autentikus vadászház már messziről megismerhető.

nyito-lefele-nyil-bibor