A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Csaknem minden ember életében eljön a pillanat, hogy párra lelve felmerül az összeköltözés ötlete.

Az út eleje

Csaknem minden ember életében eljön a pillanat, hogy párra lelve felmerül az összeköltözés ötlete. Elsősorban ez a fiatalokra igaz ugyan, de éltesebb korúak esetében is bekövetkezhet, hogy „forradalmi változások” előtt állnak. 

Az összeköltözés kérdése nem pusztán abból áll, hogy hol és mikor történjen ez meg. Igaz, a célba vett ingatlan mérete, helye és tulajdonjoga sem mellékes, sokkal fontosabbak azok az emberi és pszichés tényezők, amelyek egy ilyen drámai változással biztosan bekövetkeznek.

A mai cikkemben igyekszem az együttélés teréhez kapcsolódó praktikus dolgokat sorra venni, de nem vonatkoztathatok el attól sem, hogy a bútorok és stílusok összehangolása a legkisebb problémák egyike lesz az együttélés során.     

Hol fogunk lakni?

A szerelem a legcsodálatosabb emberi érzés, és ez még akkor is igaz, ha az állapot nem tarthat örökké, és biztosan változni, érni, csendesedni fog. Egy szerelemben égő pár természetes vágya, hogy egymás mellett ébredjenek fel reggel és az este is együtt találja őket.

Nem mindegy azonban, hogy hol történhet ez meg. Ideális, vagy inkább mesés esetben ezt egy közös ingatlanban történhet meg, de azért az a leggyakoribb, hogy egy közös albérletben jön össze a pár. Cikkem éppen ezért ezt a helyzetet járja körbe. 

Alapvetően elmondható, hogy a kiadó lakások esetében ugyanúgy kell gondolkodnunk, mint az eladandóknál.

Ilyenkor már az albérlet is felvet egy csomó kérdést. Nem mindegy, hogy az milyen messze lesz a munkahelyünktől, a családunktól, hogy lehet-e ott nyugodtan parkolni, van-e garázs, milyen a környék szociális és infrastrukturális állapota. 

Az sem mellékes, hogy mekkora térre és milyen beosztású lakásra lesz szüksége a párnak.  Előfordulhat, hogy egyikük vagy akár mindegyikük home office-ban dolgozik, esetleg a munkája igényel otthoni irodát. Minél nagyobb és kényelmesebb beosztású az adott ingatlan, annál borsosabb lesz az ára is. Ez pedig azonnal próbára teheti a kapcsolatot.

Mit vigyünk magunkkal – és mit ne? 

Amikor a randevúk után ki-ki a maga otthonába tér vissza, keveset tudunk a másik szokásairól és bogarairól. Mielőtt az összeköltözésre egyáltalán gondolni mernénk, célszerű megismerni a másik otthonát és az ott kialakított szokásait. Amennyiben nem veszünk rögtön össze az após-anyósjelölttel, akkor erre módot kell keríteni. 

Összeköltözés előtt feltétlenül meg kell tervezni, hogy mi kerüljön az új fészekbe. Ez akkor is igaz, ha az adott ingatlan üres és akkor is, ha bútorozott. Nem lenne célszerű, ha egy csomó dologból kettő is lenne a lakásban. Még a bútorozott albérletekből is hiányozni fog egészen biztosan olyan dolog, amelyre igényt foguk tartani. 

Azt is fel kell mérni, hogy mekkora helyen folytatjuk az életünket, és bizony fel kell osztani a területeket még akkor is, ha sülve-főve együtt vagyunk. Alapvetőnek kell lennie, hogy mindkét félnek meglegyen a maga tere, ahová a saját holmiját elteheti, ahol kényelmesen tevékenykedhet. 

A bútorozott ingatlanok esetén nagyon kritikus szokott lenni a bútorok és berendezések állaga, de főként az ággyal szokott probléma lenni. Egyes szakpszichológusok szerint az sem jó, ha valamelyik fél viszi az ágyat, érdemes újat venni matraccal együtt, hogy a pár megélhesse a közös ágy örömét. 

A fehér a lakás valamennyi helyiségében jól érzi magát, és a kiegészítő színekkel kombinálva kontrasztossá, karakteressé teheti az otthonunkat. Franciaágy. Összeköltözés.

Nagyon fontos, hogy semmi olyat ne vigyünk a közös lakásba, ami egy korábbi kapcsolatra emlékeztet. Hiába szép egy dohányzóasztal, ha azt a korábbi partnerünk vette ajándékba. Azt ajándékozzuk el, vagy hagyjuk a szülői házban, de ne emlékeztesse a párunkat arra, hogy előtte bizony volt más is…

Jelszó a kompromisszum!    

Az összeköltözésbe bele se kezdjünk, ha már az alapokban sem tudunk okosan megállapodni. Amennyiben már az albérlet kiválasztása is vita tárgya, akkor inkább pihentessük a témát. Az együttélés a másik tiszteletéről és a folyamatos kompromisszumról szól. Ha a párosban mindig az egyik fél akarata érvényesül, akkor annak előbb-utóbb válás lesz a vége.

Vannak, akik az összeköltözés praktikumaira fókuszálnak, de azokon túl már nem mérlegelik a dolgokat. Praktikus, ha két külön albérletben élő jön össze, hiszen akkor ketten tudják fizetni a lakhatás költségeit. Praktikus, hogy nem kell folyton utazgatni ahhoz, hogy a másikkal együtt legyünk. Praktikus, hogy a közös tevékenységeket kényelmesen tudjuk megszervezni. 

A praktikum mellett azonban nagyon oda kell figyelni a másikra, és el kell fogadni azokat a dolgokat, amelyekhez ragaszkodik. A szokások mellett ez a berendezési tárgyakra is vonatkozik. Ha például a nagymama komódját mindenképpen szeretné hozni a párunk, nekünk meg nem tetszik, vagy nem illik a többi bútor közé, fontos, hogy találjunk megoldást – például azt, hogy a komódot úgy újítjuk fel, hogy az belesimul az új enteriőrbe. 

A stílusok összehangolása is nagyon fontos az összeköltözés során. Előfordulhat, hogy ugyanazt szeretjük enni, és ugyanazokon a filmeken szórakozunk, de az egyik fél a romantikus, chabi chicre hajazó stílusban élt, míg a másik fél a letisztult, minimál dizájnnal berendezett lakásából hozná át a kedvenc bútorait. Ez bizony már az elején gondot okozhat, és szükség lesz egy okos és kompromisszumokat sem nélkülőző tervezésre. Ellenkező esetben a közös otthon a teljes stílustalanság káoszát hordozhatja. Ami még rosszabb, előfordulhat, hogy csak az egyik fél akarata érvényesül, és ilyenkor a partnere sohasem fogja otthon érezni magát a lakásban.    

A stílusok összehangolása is nagyon fontos az összeköltözés során.

További szempontok

Még a bútorok mérete is fontos lehet a beköltözésnél. Egy hölgynek általában kisebb méretű bútorok is megfelelőek lehetnek, míg a partnere a nagyobb fotelben, székben és ágyban érzi kényelmesen magát. A bútorok és használati tárgyak az életvitel szempontjából is fontos döntéseket követelnek meg.

Amennyiben társaságkedvelők vagyunk, úgy a nagyobb nappali, étkező, étkezőasztal egészen biztosan fontos lesz. Ha szeretünk főzőcskézni, akkor a konyhának és a kamrának kell nagyobb tér és jó beosztás. Előfordulhat, hogy sokkal korszerűbb sütőt és egyéb konyhai gépeket is szeretnénk majd a közös otthonban használni. 

Egy albérletben a fenti szempontok miatt sem kihagyható a tulajdonos személye. Vele mindenképpen egyeztetni kell, mielőtt bármit is elterveznénk a lakásban. Ha nem tetszik a lakás színvilága, feltétlenül meg kell tudnunk, hogy a tulajdonos nem bánja-e, ha átfestjük a lakást, vagy annak valamelyik szobáját. Ugyanez vonatkozik a bútorok cseréjére vagy a konyha korszerűsítésére is. Ezek a változtatások csak akkor jöhetnek szóba, ha a tulajdonos nyitott mindezekre. 

Végezetül az anyagiakról is szólni kell. Ugyan nem tartozik a lakáskultúra körébe, de az együttélés alapvető feltétele, hogy tisztázzuk, ki milyen anyagi terhet vállal az összeköltözést követően. Sokféle megoldás jöhet itt szóba, amelyeket nem részletezek, de az a lényeg, hogy egyik fél se érezze úgy, hogy az összeköltözés során anyagilag a rövidebbet húzta.     

Egy tisztasági festés, vagy a nyílászárók mázolása kisebb költségkeretbe is belefér.

nyito-lefele-nyil-bibor