A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az őszi kertben sok a munka.

Mozgalmas évszakra készülve

A nyár utolsó hónapjában már észrevehetően rövidülnek a napok. A korán kelőket ismét a hajnali derengés köszönti, és jóval korábban sötétedik. Bizonyos fák levelei már kezdenek barnulni, sárgulni. Még sok csodás és meleg nap áll előttünk, de gondolatainkat már a hamarosan beköszöntő ősz is elfoglalja. Akinek kertes háza van, annak lassan fel kell készítenie a kertjét erre az időszakra.

Az ősz a kertben nagyon mozgalmas évszak. Ilyenkor egyszerre szüretelünk, ültetünk, készítjük fel a földet és egyes növényeket a téli fagyokra. Mindennek megvan a maga menete, és ha jó időben elvégezzük azokat, akkor tavasszal egy friss, megújuló és gazdag élettel teli kert fogad majd minket.  

Ültetés ősszel

Az ősz – amellett, hogy sok elszáradt növényt kell eltávolítanunk a területről – az ültetés időszaka is. Vannak virágok, amelyeknek kifejezetten ez a szezonjuk. Ilyen a legkedveltebbek egyike, a rózsa. A rózsát még a fagyok előtt kell elültetni. Az ültetés előtt természetesen fel kell ásni a földet, hogy az megfordulva szellőzzön, és le kell szórni az adott növénynek talajjavítót és a trágyát. 

A kerttervezés rendkívül komplex folyamat lesz.

A hagymás növényeket is az őszi kertben kell elültetni, hogy tavasszal színpompás kertben gyönyörködhessünk. A hagymáknak előkészített földet a hagyma méretének két-háromszorosára kell felásni, ez nagyjából 20-30 centmétert jelent. Ezután földet jól le kell takarni és lenyomkodni. 

Az évelő növényeket is ilyenkor kell szétválasztani, hogy ne nyomják el a többi növényt a gyors burjánzásukkal. A facsemeték is ősszel kerülnek a földbe. Érdemes alaposan kiválasztani azt a területet, ahová ültetjük, mert ez egy hosszú távra szóló együttélés lesz. Amennyiben egy olyan területre ültetjük a fát, ahonnét egy beteg fát korábban kivágtunk, akkor előtte a földet fertőtleníteni kell, mert a kórokozó a fiatal fát is megtámadhatja. Okosan tesszük, ha földlabdás csemetét választunk, mert azt nem éri stressz az ültetéskor. Sokan még karózzák is a csemetét és a tél ellen a még kicsi koronáját befóliázzák, ezzel védve a fagy ellen. A csemete tövében is érdemes takaróanyagot leszórni. 

Az őszi ágyásokat és a fagyérzékeny növényeket ugyancsak le kell takarni mulccsal vagy erre a célra összerakott rőzsével.  A veteményesben ilyenkor érdemes trágyát vagy komposztot leteríteni. Haszonnövényeket is vethetünk, amelyek védik az ágyásokat. Ilyen a hajdina, a lóhere vagy a rozs.   

Őszi kert – milyen munkák várnak ránk?

Betakarítás az őszi kertben

Vannak növények, amelyek őszre hozzák meg a termésüket, ezért a betakarítási munkálatok sem érnek még véget. Ilyenkor jelenik meg a friss burgonya a piacokon is. A kiásott burgonyát meg kell tisztítani a földtől, és a rothadás elkerülése érdekében ki kell kicsit szárítani. Ezután fagymentes helyen akár zsákban is tárolhatjuk. 

Októberben leszüretelhetjük a babot, kivehetjük a földből a répát és begyűjthetjük a káposztát. A bab levelei mehetnek a komposztba, de a gyökerét a gondos gazda a földben hagyja, mert ott jó minőségű trágyává alakul. A sárgarépát már ősidők óta homokban tárolják, de jó erre a célra a finom tőzeg is. A káposzta is sokáig eláll fagytól védett helyen, de érdemesebb savanyítani. Ugyanez vonatkozik a zöldparadicsomra. 

Az ősszel érő gyümölcsök esetében arra kell ügyelni, hogy ha annak közelében szép, zöld gyepet szeretnénk látni, akkor a lehulló szemeket mindig fel kell szedni még akkor is, ha azok rohadtak. Ellenkező esetben a fű azon a helyen ugyanúgy megbarnul, mintha a falevelek hullanának rá. Őszi gyümölcsszüret lehet almából, szilvából, körtéből, dióból, naspolyából. Akinek szőlőlugasa van, ott is ősszel érnek be a fürtök. 

A természetben megjelenő hulladékból, száraz fűből, gallyakból, levelekből, elszáradt virágok szárából mehet minden a keverékbe. Őszi kert.

Egyéb előkészítő munkák az őszi kertben

Az ültetés és a betakarítás mellett már elő is kell készíteni az őszi kertet a téli időszakra. A gyepet ugyan ritkábban kell már nyírni, és november közepén el is tehetjük a fészerbe a fűnyírót, de szinte naponta elő kell venni a lombseprűt, hogy eltávolítsuk róla a gallyat és levelet. Érdemes gyeptrágyával is megerősíteni a füves területet.

Az elszáradt növényeket ki kell szedni az ágyásokból. Amennyiben nem betegek ezek a növényi részek, rakhatjuk azonnal a komposztba. A beteg növényeket és az esetlegesen előbújó gyomnövényeket viszont égessük el.  

A sövények és a bokrok is figyelmet érdemelnek. Ezeket ősszel kell visszanyírni. A sövényt minimum a negyedére kell visszavágni, és ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzenek benne nagy lukak.  A bokrokat még jobban meg lehet vágni, hiszen tavasszal éppen ennek a metszésnek köszönhetik a gyors és gyümölcsöző fejlődést.

A kertben leszúrt pálcákat és karókat össze kell gyűjteni, és alaposan meg kell tisztítani. Nem árt egy hypós lemosás sem, hogy az esetleges kórokozókat eltávolíthassuk. Száraz helyen várhatják a tavaszt, amikor ismét szükség lesz rájuk. 

Ne feledkezzünk meg a fagyott nem toleráló növényekről, amelyeket ilyenkor a védett teraszra, vagy a ház valamelyik fényben gazdag területére kell áthelyezni. A mediterrán klímát kedvelő növényeknél arra is ügyelnünk kell, hogy teleltetéskor egyre kevesebb vízzel lássuk el. 

Kerti szerszámok és rendszerek karbantartása    

Az őszi kertekből még a fagy beállta előtt ki kell vonni az öntözőrendszereket.  A víz és a fagy ezekben a rendszerekben nagyon rossz kombináció. A rendszert vízteleníteni kell úgy, hogy a rendszerben lévő vizet a víztelenítő csapokon leengedjük. A hosszú csőhálózat esetében még egy kompresszoros átfújásra is szükség lehet, hogy a csőben megrekedt víz távozhasson. A szivattyúkat is téliesíteni kell, ha nem fagymentes az akna, akkor ki kell emelni és fagymentes, száraz helyre elrakni. 

A kerti szerszámokat az őszi munkák végeztével meg kell tisztítani. Az ásót, kapát és fűrészt elrakás előtt meg is élezhetjük, hogy tavasszal ezzel már ne kelljen foglalkozni. A kerti motoros gépeket is meg kell szabadítani a nyesedékektől, és a megmaradt üzemanyagot ki kell önteni, mert a benzin meg tud úgy romlani, hogy kárt tegyen a motorban. Víztelenítsük a slagot és szépen rakjunk mindent rendezetten egy száraz fészerbe, vagy erre a célra kialakított pincébe

A kerti bútorokat is érdemes a hűvösebb idő megjelenésével beszedni, mivel télen a padok és székek alatti fű rothadásnak indulhat, melynek kisérő jelensége a mohásodás. A kerti bútorok egy ideig még biztosan használhatóak lesznek a teraszon.  

Mint a fentiekből is jól érzékelhető, van mit csinálni az őszi kertben. Amennyiben minden nap egy kis időt szánunk rá, akkor több lesz benne az örömünk, mint a fáradságunk.

Fészer - szerszámok tárolása.

nyito-lefele-nyil-bibor