A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az afrikai stílust szafari stílusnak is nevezik, és ez nem véletlen.

Távol Afrikától 

Az egzotikus országokba való utazás kora valószínűleg még nem tért vissza. A járvány hatása még sokáig korlátozni fogja a tuizmust. Egy időben nagyon népszerűek voltak az afrikai kínálatok, különösen Tanzánia és Kenya. Sokan szerettek bele abba a környezetbe, amelyet egy nagy sikerű film, a Távol Afrikától népszerűsített.  

Aki az afrikai környezetben érzi jól magát, az megteremtheti annak hangulatát akár a saját otthonában is. Kell hozzá némi tőke és utánjárás, de lehet, hogy ez még mindig egyszerűbb és biztonságosabb, mint felszállni a repülőre. Az afrikai stílus erős jegyekből áll, és ehhez szeretnék némi tanácsot adni.      

Afrika meleg szívében

Az afrikai stílust szafari stílusnak is nevezik, és ez nem véletlen. Ne feledjük el, hogy egy hatalmas kontinensről beszélünk, amely három nagy területre osztható. Az északi, sivatagi, arabok lakta országok kultúrája teljesen eltér a belső afrikai népekétől. Az ott kialakított arab stílus gyakorlatilag teljesen más.

A fekete Afrika, az egyenlítő közeli népek kultúrája határozza meg az általunk megjelölt afrikait, amelyet sajátos európai hatások is értek. Az angolok és franciák olyan gyarmatosítók voltak, akiket nemcsak a nyersanyagok, de a buja természet és gazdag vadvilág is vonzott. Az afrikai szafarik világa, mely a szavannáktól a dzsungelekig terjed, sajátos elegyet hoztak létre az ott élő törzsek kultúrájával. Az afrikai stílus egyfajta romanticizált változatát jelenti a XIX. században viruló életközösségeknek. 

Afrika déli területein még erősebb a gyarmatosítás hatása, amelyből a korábban már ismertetett gyarmati stílus fejlődött ki. Az afrikai vagy szafari sokkal nyersebb, sokkal természetesebb, és beletartozik abba a nagy stíluscsoportba, amelyet összefoglaló néven etnónak nevezünk.  

Afrikát a természetes és az erős színek kavalkádja jellemzi.

Alapvető stílusjegyek       

Az afrikai stílus anyagában, színeiben és technikáiban is nagyon sajátosnak mondható, de valószínűleg bárki felismerne egy ilyen enteriőrt. A természetfilmek sokasága bőven elegendő, hogy ne tévesszük el a tipikus jegyeket.

A természetes és helyi anyagok határozzák meg az afrikai stílus alapjait. A bútorok nyers fából készülnek. Sok esetben használnak fel nádat vagy pálmát, de még a vastag durva köteleket is felhasználják egy-egy ülőalkalmatosság esetében. 

Ugyanez a nyers és természetes világ jellemzi a textíliákat is: alapvető anyag a kézzel szőtt vászon, a durván háncsolt füvek, a kelim vagy a szizál. Nem maradhatnak el az eredeti állatbőrök vagy szőrmék sem.

A dekorációs és használati tárgyak a helyi kézművességet prezentálják. Számos fazekas terméket, kaspót, kosarat használnak – ezeknek a mi afrikai stílusú enteriőrünkben is fontos szerepük lesz. 

Színek és anyagok

Afrikát a természetes és az erős színek kavalkádja jellemzi. Ha meg akarjuk idézni, akkor erre figyelnünk kell. Fekete Afrika kunyhóinak járószintjét döngölt földből alakítják ki, amit modern világunkban nyilván nem használhatunk. A hatást sötét vagy homokszínű padlóval érhetjük el. A vizesblokkokban a kopottas terrakottával lehet megidézni a leginkább az afrikans hatást.

A falakat fehérre meszelve vagy nyersen hagyva, tömör faelemekkel keretezve tudjuk a stílusba vinni. A barna és a bézs alapszínei mellett a kiegészítők egészen élénk és meleg színekkel (sárga, vörös, zöld, kék) erősítik az afrikai életérzést. A tarka színeknek egyébiránt az egyes törzseknél különleges jelentésük van, de túl mély szemantikai kutatást nem igényel a stílus, hiszen nekünk csak a hangulat kell mindebből. 

A színes kelmék mellett ugyancsak speciális a minták használata. Gyakorlatilag két nagy irányzatból válogathatunk, és érdemes valamelyikre a hangsúlyt fektetnünk, hogy ne legyen bazári a hangulat. Az egyik irányzat az egyszerű geometriai formákból építkezik, és a vázák, kaspók, edények és terítők kapnak ilyen mintázatot. A másik irány a természetből veszi a mintákat. Elsősorban levelek és fakérgek jelennek meg, valamint az ismert állatok bundáinak mintái. Ilyen lehet a zebra, a zsiráf vagy akár a leopárd. 

Ez utóbbi esetben a mintázatoknál célszerű mértéket tartani, mert a különböző állati és növényi minták halmozása végül zűrzavart teremthet az enteriőrben. A zebrához nagyon jól illik ízléses arányban a geometrikus minta, míg a leopárd esetén jobb azt egyszínű kiegészítők környezetébe helyezni. 

Afrikai stílusú dekoráció.

Bútorok és szőttesek

A bútorokat nyers vagy feketére pácolt tömör fából készítik el. Nagyon népszerű a wenge és az ébenfa furnér, bár ezek nagyon ritka és drága anyagok. A fonott nád bútorok ugyancsak jellemzőek a stílusra és egy érdekes típust képvisel a kötélből fonott ülőkével vagy háttámlával rendelkező székek változatos világa. 

A bútorok kidolgozottsága is érdekes képet mutat, mivel sok közülük a nagyon egyszerű típus, éppen csak a funkcióra kialakítva, de a díszes faragványokkal ellátott fekete és sötét bútorok is tökéletesek lehetnek, ha azok Afrikát idézik meg. A baldachinos ágy a szúnyoghálóval szinte kötelező darabnak mondható, de a stílushoz igazodó fakeretes franciaágyakat is „afrikásítani” lehet a megfelelő textíliákkal (pl. kézzel festett batikolt textilek). 

A függönyök helyett célszerű a rafia használata, de a sötétbarnára pácolt zsalugáteres faablakok is erősen hozzátesznek az afrikai hatáshoz, csakúgy, mint a padlóra, vagy az ágy elé fektetett kelim és szizálszőnyegek. 

A nappaliban elengedhetetlen darab egy mennyezetre szerelt nagyméretű levegőforgató, hiszen ez a hagyományos klímaberendezés, amelyet persze az európai gyarmatosítók honosítottak meg.   

Jellegzetes afrikai dísztárgyak

A jellegzetes tárgyak nélkül az afrikai stílusú enteriőr még nem lehet tökéletes. Egy időben nálunk is divatosak voltak az ilyen jellegű boltok, ahol faszobrokat, maszkokat, pajzsokat és dárdákat is be lehetett szerezni. Az interneten továbbra is sok shop hirdeti termékeit, de jobb ezeket személyesen is megnézni, nehogy valamilyen „made in China” jellegű gagyit szállítsanak házhoz. 

A régi, megsárgult fotók széles rézkeretükben, amelyek esetleg egy vadászatot vagy szafari kempinget mutatnak be, ugyancsak remek kiegészítők lehetnek, de akár egy afrikai témájú, jó minőségű poszterrel is nyomatékosíthatjuk az életérzést.  Az már csak hab a tortán, ha tudunk olyan preparált nyersbőrt is beszerezni, amelyet a nappaliban vagy a hálószobában leteríthetünk vagy kifeszíthetünk a falra.

Tökéletes hangulatot teremthetnek a durva kötélből kötözött, állatbőrrel kárpitozott ülőkék, a kézműves ládák, vázák és kerámiák, vagy egy törzsi dob, esetleg egy falon elhelyezett vadásztrófea is. 

A fentiekből leszűrhető, hogy nem kis fába vágja az a fejszéjét, aki egy afrikai stílusú enteriőrt szeretne kialakítani, de jó ízléssel és türelemmel egy egészen autentikus környezetet teremthető, amelyben ott dobog a forró Afrika szíve.

A jellegzetes tárgyak nélkül az afrikai stílusú enteriőr még nem lehet tökéletes.

nyito-lefele-nyil-bibor