A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A küszöb ősibb találmány, mint maga az ajtó.

Kezdetben volt a…küszöb

Az emberek rendszerint akkor figyelnek oda az ajtó alatt található küszöbre, amikor elbotlanak benne, noha ez a kis szerkezet sok hasznos funkciót hordoz magában. Kevesen tudják például azt, hogy a falnyílások esetében előbb építettek küszöböt, mint bejárati ajtót. 

A falnyílásokat valami sötétítő anyaggal zárták el a fénytől – lehetett ez valamilyen vászontakaró, vagy növényi anyag, ugyanakkor építettek a nyílásba egy magasabb kápát abból a célból, hogy a rágcsálók és a bogarak nehezebben jussanak be az épületbe. A küszöb tehát ősibb találmány, mint maga az ajtó, már csak ezért is érdemes a figyelmünkre!     

Mire szolgál a küszöb?

Egyszerre több szerepet tölt be. Talán a legfontosabb a szigetelő funkciója. Megakadályozza, hogy beszivárogjon a hideg, bejöjjön a por a bejárati ajtón keresztül. Ugyan a hagyományos küszöb nem volt tökéletesen porzáró és áthallást csökkentő, de a mai modernebb változatok, az erre célra kidolgozott beltéri ajtókkal együtt már ezeket a feladatokat is képesek ellátni. Sőt, a magasabb és vízhatlan példányok a vizet is megfogják ideig-óráig, tehát a vízzárást is lehetővé teszik.

A küszöb elválasztja az egyes helyiségek burkolatait, kiegyenlíti a burkolati szinteket, és végsősoron az ajtó lapjának ütköztetését is biztosítja. Korábban rendszerint kőművesmunka volt a küszöbök körbefalazása, manapság már az ajtókeretet később rakja be az asztalos a küszöbbel együtt.     

A küszöb egyszerre több szerepet tölt be.

Alaptípusok 

A küszöb lehet keményfából és fémből. A régi gerébtokos és palló nyílászárók esetében leginkább keményfából készülteket építettek be. A küszöb a bejárati ajtók esetében rendszerint tölgyfából vagy kőrisből készült el. A beltéri ajtóknál a kevésbé víztűrő bükköt is felhasználták erre a célra. A keményfából lévő küszöböket rendszerint ellátják valamilyen fémborítással is. A réz borítás igen elegáns, és használhatnak rézcsíkot a küszöb két oldalára, de teljesen le is fedhetik azt. 

A fémküszöbök rézből, rozsdamentes acélból vagy eloxált (korróziómentes) alumíniumból készülnek. A gyárilag készített ajtók esetében szinte csak fém- vagy alumíniumprofil-megoldásokkal találkozunk. Az aluküszöböt nagyobb igénybevételnek kitett helyeken érdemes beszerelni. A fémszerelvények használata anyagilag is kedvező, mert a keményfa küszöb gyártása munkaigényesebb, ezért drágább is. 

Küszöbök egyedi tulajdonságokkal

A küszöbök között vannak, amelyeknél egy funkció kivételes előnyt képez. Önmagában már a magassága is döntő lehet. Az átlagos küszöbök nagyjából 2-2,5 centiméter magasak, de olyan helyeken, ahol jobban meg kell fogni a port vagy a vizet, ott a már magasnak mondható 4-4,5 centiméteres lehet az ideális. 

A magasabb küszöbben persze könnyebben botolhatunk el, ezért lényeges szempont, hogy csak olyan helyre telepítsük, ahol használata feltétlenül szükséges. A vizes helyiségekben – fürdőszobában, mosókonyhában a vízhatlan, szilikonnal tömített küszöb tudja megfogni a véletlenül elszivárgó vizet. Az ilyen küszöb abban segíthet, hogy a víz a fürdőszobán belül maradjon, támogatva padlóösszefolyó elszívó képességét, és nem folyik szerteszét, tönkretéve a lakás többi helyiségét.

A jó szigeteléssel ellátott küszöbre a bejárati ajtónál is szükség van. Természetesen itt nemcsak azt a funkciót látja el, hogy védjen a portól és a víztől, de a betörés ellen is védelmet nyújt, hiszen a passzentos bejárati ajtót nem lehet kiemelni a keretéből.  

A teraszajtónál is hasonló szerepet tölt be a küszöb, mint a bejárat esetében. A nyitott teraszoknál a vízküszöb és a biztonsági funkció ugyanolyan fontos. A zárt teraszok esetében már döntés kérdése, hogy mi a fontosabb számunkra: a zavartalan térkapcsolat vagy a tökéletes szigetelés, légzárás.

A belső terekben a helyiségek között régen szinte mindig küszöböt helyeztek el. Manapság már – ha nincs érezhető szintkülönbség a két tér között, inkább egy burkolatváltó sínt helyeznek el. A sín tökéletesen belesimul a padlóba, és semmilyen balesetveszélyt sem jelent az ottlakóra. 

Mi is az az automata küszöb?

Ahogy a nyílászárók fejlődtek, úgy fejlődött velük együtt a küszöb is. Ennek az innovációnak a terméke az automata küszöb. Egyik fajtájukat már az ajtóval együtt szerelik össze, de van olyan típusa is, amelyet utólag lehet az ajtóra szerelni. 

Az utólag szerelhetőt az ajtó lapjára lehet felcsavarozni. A gyártók igyekeznek olyan típusokat előállítani, amelyeket bárki fel tud rakni egy kis útmutató alapján.  Lényege, hogy az ajtó nyitásával az ajtólapba épített rejtett küszöb felhúzódik, míg záródásnál leereszkedik. 

Az ajtóval együtt szerelt küszöbök esetében az ajtólap alsó élébe marnak egy nútot. Ebbe gumitömítést helyeznek, így amikor becsukjuk az ajtót, a tömítés leereszkedik a padlóig megszűntetve a rést az ajtó és a padló között. Amikor az ajtót kinyitjuk, a tömítés visszasimul a nútba.      

A küszöb kultúrtörténeti szerepe     

Noha a küszöbre alig fordítunk figyelmet, az a furcsa ellentmondás alakult ki vele kapcsolatban, hogy nagyon sokszor használjuk valamilyen kifejezésbe csomagolva, de még a hagyományokban is velünk él a babonaságok keretében. 

A küszöb a határvonalat testesíti meg, és ezért foglal el előkelő helyet szólásainkban és a szókapcsolatainkban. A küszöbnek ráadásul a nomád népeknél sokkal súlyosabb szerepük volt, mert ezen keresztül léphettek be az ártó szellemek a lakótérbe. Plano Carpini, aki a tatároknál tett izgalmas látogatást a 13. században, leírja, hogy szó szerint főbenjáró bűn volt a tatár előkelők küszöbére lépni. Aki ezt elfelejtette, annak bizony a fejét vették. Ez a nomád hagyomány él tovább akkor, amikor illetlenségnek érezzük a küszöbre lépni. Az sem véletlen, hogy a vőlegénynek a karjában fogva kell a mennyasszonyt átemelni, átvinni az új otthon küszöbén. 

A határvonal az olyan kifejezéseinkben is megjelenik, mint például „a küszöbön áll”. A hibát is ki tudjuk küszöbölni, de az is nyomatékolt kifejezés, ha valaki a küszöbről fordul vissza. Valaminek lehet küszöbértéke, és át is eshetünk a küszöbön. Amennyiben sok hivatalt kell megjárnunk, úgy akár koptathatjuk is azok küszöbét.    

A küszöb a határvonalat testesíti meg, és ezért foglal el előkelő helyet szólásainkban és a szókapcsolatainkban.

nyito-lefele-nyil-bibor