A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A country, a vintage és egyéb etno stílusok alapszíne a barna, hiszen a természetes anyagok, a fa és a kő főszerepet játszik ezeknél.

Maradva a természetnél, de sokkal kényelmesebben

Új év, új kezdet, új irányvonalak. Az őszi időszakban egymást érik a nagy lakberendezési és divat kiállítások, s ekkor már világosan látható, hogy melyek lesznek az iránymutató trendek. A kínálatból látszik, hogy a járvány még mindig erős hatással van a divatra, de ugyanakkor már a felszabadulás érzése is kiolvasható a palettából.

Ami úgy látszik, hogy továbbra is trendi marad, s valószínűleg egy sokkal nagyobb időszakot fog a jövőben is meghatározni, az a természethez való erős kötődés. Ez meglátszik a természetes anyagok mind erősebb felhasználásában, de a vezető színvilágban is. Minden a megújuló élet és a természet erejét dicséri. 

Jól látszik az is, hogy ezt a természetközeliséget a legnagyobb kényelem és komfortfokozat ötvözésével egészítették ki a meghatározó vállalatok portfóliói. Az otthoni kényelem csúcsait megcélzó törekvés mögött egyértelműen a világjárvány következtében megnövekedett otthoni munka, azaz a hosszabb idejű négy fal közötti lét érhető tetten.  

Alapok a jövő évi trendhez

Az éves trendek mindig valamilyen filozófia és gondolatvilág köré rendeződnek. Ez adja a magját az irányzatnak, azaz az alapokat, ugyanakkor bizonyos fokig keretek közé is foglalja. Ebben a keretben azonban megfelelő a tér és a mozgáslehetőség, így nagyon kreatívan lehet az enteriőröket megalkotni. 

A természethez való erős kötődés megmutatkozik majd a természetes textúrák felhasználásában. A természetes anyagokhoz, a fához, a bőrhöz és a kőhöz becsatlakozik a növényvilág. A rattan bútorok nagyon hangsúlyos szerephez jutnak. A kövek között kiemelt helyre kerül a mészkő a maga világító fehérségével. 

A shabby chic fürdőszobában minden a kényelemről szól: gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen egy halom frissen mosott, fehér pamuttörölköző a közelben.

Az elmúlt években a tradicionális és kézműves termékek népszerűsége is megnövekedett. A lakáskultúrában ez most különösen tetten érhető lesz. A 22-es év enteriőrében fontos szerepe lesz azoknak a dizájnlámpáknak, amelyeket organikus anyagokból gyártanak le. A fonással, csomózással vagy más kézműves technikával készült lámpák a lakás központi helyiségeiben is helyet kaphatnak. 

Földünk védelméből fakad a pazarlás tagadásának alapgondolata, amely az anyagválasztásban ölt testet. A kiegészítőknél, de a bútorkárpitoknál is élre törnek a tartós szövetek, a finom, kényelmes anyagok. A bútoroknak többlet funkciót adnak és időtálló anyagokból készülnek. Érdekes ellentmondásnak tűnhet az „évről évre más a divat” szemléletével. Ez a tendencia azt üzeni, hogy lehet a tartósságot a divatossal ötvözni, csak egy kis kreativitás és némi változtatás szükséges hozzá a kiegészítőkben vagy a színek játékában. 

A szobanövények sokkal gazdagabb és ötletesebb felhasználása is jellemző lesz a következő évben. Ez is a természet iránti vágyat tükrözi. A szobanövény nem pusztán egy cserépben álló és a párkányra kitett „állatka” már, hanem esztétikai, mentális és akár funkcionális szerepet is kaphat. Élő térelválasztó lehet a lakásban. 

Várható volt, hogy a korábban kedvelt lekerekített formákat előbb-utóbb felváltja a geometrikus forma. Úgy látszik, ennek 2022-ben jön el az ideje. Egy-egy nyolcvanas évekre hajazó posztmodern bútor a maga egyenes éleivel erőteljes ellenpontjává válhat még egy klasszikus bútorokkal meghatározott környezetnek is. 

A szobanövény nem pusztán egy cserépben álló és a párkányra kitett „állatka” már, hanem esztétikai, mentális és akár funkcionális szerepet is kaphat. Trend 2022.

Színek és paletták       

A színek mindig nagyon erős meghatározói a térnek, hiszen nagy felületekre kerülhetnek: falra, nyílászárókra vagy az alapvető kárpitokra és kiegészítőkre. Mivel a színnel lehet talán a leggyorsabban és a legkönnyebben váltani, ezért minden évben nagy a verseny, hogy melyik is lesz az év színe.

Tavaly, de ebben az esztendőben is különösen tarolt a zöld, és úgy látszik, hogy nem fogunk tőle jövőre sem elbúcsúzni, csak árnyalatot váltunk. Árnyalatból pedig millió közül lehet választani. Ez persze nem okozott nehézséget az egyik legnagyobb festékgyártónak, hogy kijelölje ez év színét, mégpedig az úgynevezett Olive Springet, mely nem más, mint a természetes olívazöld.  Ha rákeresünk a névre és jól van beállítva a monitorunk, akkor meggyőződhetünk róla, hogy mennyiféle színkombinációval lehet ezt az árnyalatot társítani. 

Mondani sem kell, hogy egy konkurens festékgyártó azonnal feleselt a Ragyogó égbolt nevű színkreációjával. Ez a világoskék árnyalat inkább a friss levegő és a szabadság, valamint az életerő képzetét hivatott előhívni. Ez a színárnyalat tágítja, azaz relativizálja a teret. A gyártó mindjárt palettákat is kreált a vezető színhez, amelyek együttesen trendik lehetnek a jövő év enteriőrjeiben. A zölddel és pasztellszínekkel kevert paletták mellet a színes és fiatalos színcsalád is népszerű lehet.    

Kék nappali - 2022-ben a kék is a trendi színek közé tartozik majd.

Stílusirányzatok a trend mentén 

Most úgy tűnik, hogy három nagy irányzat alakult ki a meghatározó trend mentén, és ezek önálló nevet vívtak ki maguknak. 

A mély pasztell zöld, lila és pink színeket nagyban felhasználó, azt kékkel és fehérrel ötvöző stílussal igazán romantikus szobabelsőket lehet alkotni. A nőies, virágmintás, olykor kissé bohókás kiegészítőkkel gazdagított stílus a Magic Moments elnevezést kapta. Elsősorban a hölgyek kedvence lesz, hiszen kellemes feminim környezetet alakíthatunk ki adagolva hozzá karakteres vintage elemeket is. A stílus fő anyagai a szőrme, a vászon, a bársony, a porcelán, a repedezett üveg és a fém. 

A sárga és szürke kombinációjával köszön be a Sunny Chicnek nevezett irányvonal. Ezt a színpárt a fehérrel törhetjük át, és geometriai alakzatokkal tehetjük érdekessé. Legfőbb kárpitanyagunk a kord lesz. A fém dekorációk közül különösen a fekete színű alkotások lesznek hangsúlyosak. 

Az Urban Jungle már nevében is hordozza a város és a legvadabb természet összeházasítását. Vezető színei a sárga, a kék, valamint a zöld világos és mély árnyalatai. Ennél a stílusnál feloldó színként ugyancsak a fehér szerepel. Városi dzsungelünkből természetesen nem hiányozhatnak a rattan és bambuszbútorok, a parafa padló és a nemesebb faanyagok sem. A hálószobába visszatér a frottír és a kiegészítőknél mindent elural a fonott és szövött textília. A padlót juta szőnyeg takarhatja, és fokozott szerep jut a nagyobb cserepes növényeknek is. Látványos dekorációs hatást érhetünk el ebben a környezetben a nagyméretű színes üvegképekkel, üvegmozaikokkal.  

Trend 2022. Látványos dekorációs hatást érhetünk el ebben a környezetben a nagyméretű színes üvegképekkel, üvegmozaikokkal.

nyito-lefele-nyil-bibor