A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A tetőtérben fürdőszoba is kialakítható. Előzzük meg a fürdőszobai baleseteket.

Élvonalban a házi balesetek

Sokaknak talán meglepő lehet az a tény, hogy Magyarországon háromszor annyian szenvednek otthonukban balesetet, mint a közutakon. Persze az autóbalesetek súlyosabb sérüléssel járhatnak, mint a háziak, de érdemes elkerülni, hogy az otthonunk veszélyes tereppé váljon. 

Két olyan helyisége van a lakásnak, ahol a balesetek zöme bekövetkezik. Valószínűleg mindannyian rá tudjuk vágni, hogy a konyhában és a fürdőszobában szokott bekövetkezni a baj, annak ellenére, hogy egy kis odafigyeléssel ezeknek a zöme elkerülhető lenne. Ami talán mégis meglepő, hogy az illemhely is sok veszélyforrásnak a terepe. 

A konyhai balesetek zöme vágási és égési sérülésekkel jár, és sok esetben – szerencsére! – elegendő egy ragtapasz vagy hideg öblítés, meg némi égés utáni krém a kezeléshez. A helyzet sajnos már nem ilyen egyszerű a fürdőszobában, ahol több súlyos sérülés is előfordulhat. Ezért a mai cikkemben erre a helyiségre fogok fókuszálni, rámutatva a veszélyforrásokra és azok kiiktatására.    

Statisztikai adatok

A sérüléseknek több mint a harmada a fürdőszobában történik meg elsősorban zuhanyzás vagy fürdés közben. A második helyen a konyhai bajok állnak, míg az illemhelyen az eseteknek a 14 százaléka következik be. 

A házi balesetekre általánosan igaz, hogy az életkor előrehaladtával fokozódik ezeknek az esélye. Bár a fürdés közben történő elcsúszásos balesetek a 15-24 éves kor közöttieknél gyakoriak. Ez a korosztály mindenhová siet, figyelmetlen és óvatlan. Ez a magyarázata a kedvezőtlen statisztikájuknak. Az idősebb korosztály már sokkal óvatosabb, de esetükben súlyosabbak a következmények, ha elesnek vagy megcsúsznak a nedves kövön. 

Lakásunk egyik legintimebb helyisége a fürdőszoba.

Azt is kimutatták, hogy a 65 év felettieknél fordul elő leggyakrabban az illemhelyen bekövetkező baleset elsősorban a leülésnél vagy a felállásnál. Érdekes statisztikai tény, hogy a fürdőben sérülést szenvedőknél magas a nők aránya, egészen pontosan az itt balesetet szenvedők 72 százaléka nő. A nők sokkal gyakrabban csúsznak el a fürdőszobában, ami talán a gyengébb fizikai felépítésüknek tudható be. Nyilván az is közrejátszik, hogy a hölgyek többet időznek a vizes helyiségben. 

A fürdőszobai balesetek zöme a kádból vagy zuhanyzóból való kilépés során következik be. Talán a legfájóbb statisztikai adat az otthoni balesetek éves száma, amely nem kevesebb, mint 250 ezer! 

Óvatosan az árammal!

A fürdőszoba azért is veszélyes helyiség, mert két veszélyforrás biztosan található itt: a víz és az elektromos áram. Ez bizony nem túl bizalomgerjesztő kombináció. Ahol ráadásul gázbojler melegítő üzemel, megjelenik a harmadik veszélyforrás is.  

Amikor valaki használt lakást vásárol, nagyon fontos a fürdőszoba alapos vizsgálata. Amennyiben régi lakást veszünk, ahol évtizedek óta nem volt felújítás, egészen biztosak lehetünk benne, hogy a teljes elektromos hálózatot fel kell majd újítani. A villanyszerelés előtt arra is gondolnunk kell, hogy több, nagy áramfelvételt igénylő gép is lehet majd a fürdőszobában. Ilyen a mosógép, a szárító, a hajszárító. Ezek együttes használata már nagyon leterheli a hálózatot. És akkor nem beszéltünk még a kisebb gépekről, mint a villanyborotva, az elektromos fogkefe, hajsütővas stb. Ennek megfelelően a fürdőszobában legalább 3-5 dugaljnak kell lennie, és célszerű elhelyezni egy úgynevezett Fi relét is, amely lecsapja a biztosítékot, ha zárlat van. 

Az a jó fürdőszobai dugalj, amelyik fedeles, így közvetlenül sosem éri víz. Alapvető szabály, hogy kádtól, zuhanytól minimum 0,6 méterre nem lehet kapcsoló vagy konnektor. El kell kerülni ebben a helyiségben a hosszabbító használatát is. 

Nem mindegy az sem, hogy milyen erős fényforrást használunk a fürdőszobában. Akkor jó a világítás, ha minden sarkot megfelelően be tudunk világítani. A fürdőszobai tükröket rendszerint lámpával is ellátják, de akkor tudunk árnyékmentes megvilágítást elérni, ha a tükör fölött is van fényforrás. A rosszul megvilágított helyiség sok baleset forrása lehet. 

Elkerülni a csúszásveszélyt

A fürdőszobai balesetekért elsősorban a csúszós, vizes padló a felelős, ezért alapvető, hogy a kád előtti kilépő garantáltan csúszásmentes legyen. Kizárólag magas minőségű csúszásgátló szőnyeget vagy rácsot helyezzünk el oda, ahová kiszálláskor lépünk. A magas minőség elsősorban a megfelelő vízszívó képességet jelenti, és a csúszásmentes anyagok előnyben részesítését. 

A kád kellemes, meleg vízében elnyújtózni, különösen télvíz idején tényleg mennyei! A csúszásgátló fontos a balesetek elkerülése miatt.

A ficamok, horzsolások és a törések elkerülése érdekében erősen ajánlott kapaszkodókat felszerelni még a fiatalabb korosztálynak is, de az időseknél azt mondhatnám, hogy kötelező. A kapaszkodóknak szilárdan kell állniuk a falban, hogy baj esetén meg tudják tartani a súlyunkat. Elhelyezni pedig a kritikus helyekre kell: a kád középmagas fali részére, a zuhany ajtó mellé. Emellett arra is ügyelni kell, hogy a potenciálisan veszélyes tárgyakat semmiképpen se hagyjuk elöl. 

Bútorok, vegyszerek és a rend

A fürdőszobai bútoroknak stabilan kell állniuk, de ugyanez vonatkozik a tükrös szekrényre vagy a polcokra is. Ügyelni kell rá, hogy ezek masszívan be legyenek csavarozva a falba. Sok helyen a csempét is át kell fúrni ahhoz, hogy ezeket a fali bútorokat fel tudjuk szerelni. A csempe nem igazán fogja meg a nehezebb tárgyakat, és esélyes, hogy a polc végül leszakad. Egy ilyen esemény is okozhat balesetet, ezért törekedni kell rá, hogy a csavarok a masszív falat is elérjék.  

A fürdőszobában rendszerint vegyszerek is előfordulnak. A különböző gyári tisztítószereket kivétel nélkül vegyszereknek tekinthetjük, ezért a tárolásuk és a használatuk is nagy elővigyázatosságot igényel. A vegyszereket a gyerekek elől mindig zárva kell tartani, és lehetőleg a gázbojlertől minél messzebb, biztonságos tárolóba helyezzük el. 

Végül arra is érdemes ügyelnünk, hogy a vizes helyiségben ne legyen zsúfoltság. A rendetlenség és a közlekedési utakba tett holmik minden helyiségben baleseti források, de különösen igaz ez a fürdőszobára és a konyhára. A rend, az átláthatóság és az eseti víztócsák azonnali felszámolása nagyon sok kellemetlenségtől óvhat meg minket. Érdemes mindezeket figyelembe venni testi épségünk érdekében! 

A kis fürdőszoba berendezése nagy kihívás lehet.

nyito-lefele-nyil-bibor