A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A tetőtérben fürdőszoba is kialakítható. Előzzük meg a fürdőszobai baleseteket.

Hogy kerül a fürdő a tetőtérbe? 

A házak fürdőszobáit rendszerint az alsó szintre szokták tervezni, ahol kényelmesen elférnek a szaniterek és a bútorok, és ahol akár egy egész kis wellness szobát is be lehet rendezni. Akadnak azonban olyan körülmények, amelyek miatt ez a helyiség a tetőtérbe kerül. 

Elképzelhető, hogy a ház szerkezete miatt a hálószobák kerülnek egy hosszú tetőtérbe és ilyenkor a fürdőnek is célszerű lehet ezen a szinten lennie. Jártam olyan házban, ahol a nappali és a konyha fért el a földszinten, így egy viszonylag kis méretű fürdőnek már csak a tetőtéri részben jutott hely. 

A tetőtéri fürdőszobának is megvan a maga romantikája, de az kétségtelen, hogy sokkal több tervezést igényel ennek a helyiségnek a berendezése.         

Nem lényegtelen a tetőtér mérete

Ahhoz, hogy a fürdőszoba a tetőtérbe kerüljön, adottnak kell lenni azoknak a statikai jellemzőknek, amelyek elbírják a fokozott terhelést. A gépészeti, valamint vízcsöveknek is ott kell futniuk, ahol kapcsolódhatnak az egyes blokkokhoz. Ilyenkor a fürdőszoba alatt nagy valószínűséggel a konyha helyezkedik el, mert a két helyiséget ezeket párhuzamos a kiállások kötik össze. 

A tetőtér jellemzője, hogy a falainak egy része döntött. Hogy a fürdőszobában kényelemesen tudjunk tevékenykedni, ahhoz minimum 1,2 méteres térdállásra van szükségünk, és a nem döntött részen legalább 1.9 méter belmagasságnak kell lennie. Ezek a paraméterek még nem feltételezik, hogy akár egy zuhanyzót is be tudunk szerelni, de arra már lehetőséget ad, hogy a kádas fürdőzésnek ne legyen akadálya.    

Amennyiben a tetőtér hosszának nagy részén terül el a fürdőszoba, ott már bőséges variációs lehetőségből válogathatunk, akár még térelhatároló elemekkel el is különíthetjük a vécét, a kádat és a mosdót. Ahol csak egy kisebb terület áll a rendelkezésünkre, ott kompromisszumokat kell tennünk.   

A tetőtéri fürdőszobának is megvan a maga romantikája, de az kétségtelen, hogy sokkal több tervezést igényel ennek a helyiségnek a berendezése.  

Zuhanyzó vagy kád?

A zuhanyzó vagy kád kérdését a terület méretei el fogják dönteni. Ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk zuhanyozni egy tetőtéri fürdőszobában, mindenképpen egyenes falakra van szükségünk, amely legalább 210 centiméter magas és kényelmesen elfér a kabin úgy, hogy kilépéskor sem ütközünk semmilyen akadályba – például a kinyíló ajtó szárnyába vagy a közeli vécécsésze szélébe, esetleg a mosdótálba. Amennyiben ezek a körülmények nem adottak, akkor a zuhanyzást legfeljebb majd a kádban ülve gyakorolhatjuk. 

Még a kád elhelyezésére is kellő gondot kell fordítanunk. Láttam olyan megoldást, ahol a kád nem fért el máshol, csupán a ferde tető alatti részen, ezért arra sem volt lehetősége az ott lakónak, hogy a csapra szerelt kézi zuhanyozóval állva lemosakodjon, de még a ki-beszállásnál is vigyáznia kellett, nehogy a döntött tetőbe verje a fejét. Amint kiszállt a kádból, már felegyenesedve tudott megtörülközni. Kényelmetlen megoldás, de a gyakorlathoz hozzá lehet szokni, ha leterítünk egy nedvszívó és jól tapadó fürdőszőnyeget a kád elé. 

Amennyiben van annyi helyünk, hogy a kád a szoba legmagasabb pontjának fókuszában álljon, akkor nagyon elegáns elehet egy önálló, díszes lábakon álló kád, amelynek a nem beszálló részéhez telepíthetünk kis szekrényeket vagy polcokat is. Az ilyen kádban felállva tudunk törülközni és zuhanyfüggöny használata mellett zuhanyozni is.      

Jó megoldás lehet egy sarokkád vagy ülőkád beszerelése a tetőtéri fürdőszobába, mert ezek sokkal kisebb helyet igényelnek. A kád elhelyezésénél arra ügyeljünk, hogy lehetőleg érje természetes fény is.  

Hogy helyezzük el a szanitereket?

A szaniterek elhelyezése is pontosabb tervezést fog kívánni a tetőtérben. Sok esetben a fürdőszoba egyben illemhely is, azaz legalább egy vécét még be kell tennünk a térbe. Előfordulhat, hogy a szaniterek esetén a kisebb, légiesebb darabok közül kell választani. 

A vécé elhelyezésének két fő szempontja van: egyfelől olyan területre kell telepíteni, ahol kényelmesen fel tudunk állni anélkül, hogy a fejünket bevernénk, másfelől nem túl ideális, ha benyitunk a fürdőbe és rögtön a szembe találjuk magunkat a porcelánnal. 

A mosdó is azon a falon van a legjobb helyen, amely függőleges és kellően magas ahhoz, hogy fölé tükröt, polcot vagy tükrös szekrényt szereljünk. Magát a mosdószekrényt már elhelyezhetjük a ferde falrészen, de a cél az lenne, hogy a mosdótól könnyen elérhető legyen. A függőleges falra kerülhet a törülköző akasztó. Nagyon praktikus az a megoldás, amikor a törülközőtartó egyben a fűtőtest, így rengeteg helyet tudunk megspórolni és a vizes frottír hamarabb megszáradhat. Persze csak a fűtési szezonban hatékony ez a megoldás, de az közel fél évet tesz ki.       

Tetőtéri fürdőszoba - A szaniterek elhelyezése is pontosabb tervezést fog kívánni a tetőtérben.

Tárolás, burkolat és fényviszonyok  

A tetőtéri fürdőszobában a tárolást is meg kell oldani, hiszen a pipere- és takarítóeszközöknek ez a rendszeresített helyisége. A tetőtér minden zugát érdemes kihasználni, és a különböző falmélyedéseket célszerű egyedi polcrendszerekkel beépíteni. Egy ablakkönyöklőben pedig számos tároló dobozt tudunk lerakni és csak arra kell ügyelni, hogy az elrendezése ezeknek okos legyen – a leggyakrabban kellő dobozok legyenek mindig a legkönnyebben elérhetőek. 

A tetőtéri fürdőszobákban a világos burkolóanyagok viszik a prímet és ez nem véletlen. Általában kisebb a természetes megvilágítás, sokkal nagyobb a falfelület aránya az ablakhoz képest, és rendszerint maga a helyiség is kicsi. Ezért optikailag a világos burkolóanyagok tudják nyújtani a teret. Amennyiben falicsempét is rakunk fel, kerüljük a vízszintes csíkozást, és válasszunk a padlóra-falra egyaránt kisméretű lapokat. Hosszúkás dekorációs elemekkel pedig növelni tudjuk a távolság illúzióját. A cél az, hogy ne szorongjunk, amikor a fürdőszobában tevékenykedünk. 

Sokan üzemeltetik a mosógépet is a fürdőszobában. A tetőtérre felcipelni egy ilyen monstrumot nem könnyű és annak is van bőven helyigénye. Amennyiben nincs más megoldás, csak a tetőtéri fürdőszoba, akkor olyan méretűt kell beszerezni, amit a ferde falhoz tudunk állítani és kényelmesen tudjuk a ruhákat ki-be pakolni. Ideális tehát egy első ajtós változat a tetőtérben. 

A világítás a tetőtéri fürdőszobában, ha lehet, még fontosabb, mint a hagyományos fürdők esetében. Alapvető a tetőtéri ablak megléte és nemcsak a természetes fény igénye miatt.  A fürdőszobának alapos szellőzésre van szüksége, ezért a lehető legnagyobb tetőtéri ablakot érdemes oda beszerelni, elkerülendő a penészedést. A világítótesteket kizárólag az egyenes falfelületekre célszerű telepíteni, hogy a fény fókuszáltan és egyenletesen érje az adott területet. 

Ahol a hosszanti irányban nyújtózik el a tetőtéri fürdőszoba és láthatóak az eredeti tartóoszlopok és gerendák, azokat érdemes alapvető enteriőr elemként felhasználni. A nyers fa elemek kiválóan érvényesülnek egy rusztikus vagy vintage berendezéshez, de azok lefestésével kiemelkedhetnek egy romantikus vagy shabby chic környezetből is.        

A fentiekből leszűrhetjük, hogy a tetőtérben is van létjogosultsága egy komplett fürdőszobának, csupán szoros tervezés kell a megvalósításához.    

A tetőtéri fürdőszobában a tárolást is meg kell oldani.

nyito-lefele-nyil-bibor