A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A juharfának közel 200 faja létezik és ebből négy nálunk is őshonos. 

Négy faj, mely őshonos hazánkban

Kanadában 1996-ban vált nemzeti jelképpé a juharlevél. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy a juharfa az amerikai kontinensről érkezett el hozzánk, de nagyot tévednénk. A juharfának közel 200 faja létezik és ebből négy nálunk is őshonos.   

A négy faj közül kiemelkedik a hegyi juhar, amely legnemesebb fafajtáink közé tartozik, és nagyon széles körben használják fel. Mellette a tatár juhar, a mezei juhar és a korai juhar terem meg hazánkban. A juhar glóbuszunk északi területén, ott is a mérsékelt égövben terjedt el, és a legtöbb faja Kínában található.     

Az élő fa tulajdonságai

Felhasználás szempontjából a hegyi juhar magasan kiemelkedik. Magyarországon közel 2700 hektárnyi terem belőle. Éghajlatunkat különösen kedveli és a dombokon, valamit az alacsonyabb hegyvidékeken él. 

A hegyi juhar 25-30 méteres magasságig nő, törzsének átlagos átmérője félméteres, de Bakonybélen előfordulnak olyan „nagy öregek”, amelyek elérik az 1-1,5 métert is. Fakitermelésre nagyjából 70-80 éves korában kerül sor. Ebből az is kitetszik, hogy viszonylag lassan növekvő fáról van szó, ezért nem kap több területet telepítésre. 

Kedvező tulajdonsága az is, hogy a vágásérett fák 8-10 méteres magasságig ágtiszták, tehát könnyű vele dolgozni. A koronája ugyanakkor a törzshöz képest jóval nagyobb és látványosabb. Hatalmas és tömör árnyékot képes adni, ezért a juhar az egyik legkedveltebb parkfa. Barnásszürke kérge idősebb korában a platánokhoz hasonlóan cserepesen leválik. 

Levelének formája nagyon jellemző: tenyeresen karéjos és sugár irányban 45 fokos szöget zárva öt karéjhoz öt ér vezet.  Termése jellegzetes repítőkészülékkel ellátott, csomókban vagy fürtökben álló úgynevezett ikerlependék. 

Levelének formája nagyon jellemző: tenyeresen karéjos és sugár irányban 45 fokos szöget zárva öt karéjhoz öt ér vezet.

A hegyi juhar, mint faanyag

A hegyi juhar közepesen kemény és az egyik legvilágosabb színű fafaj Magyarországon. A nyers fája csaknem fehér. Idősebb korban a fa teste sárgás árnyalatot vehet fel. Egyik-másik példányában előfordulhatnak feketés-barnás csíkok a bélközeli részeken. 

A faanyagnak selymes fénye van. A fénylő hatást a sugármetszeten észlelhető fénylő szalagszerű képződmények okozzák. A juhar legnagyobb ellensége a gomba, de néhány rovarfaj is károsíthatja. A benne lévő keményítőtartalom miatt hajlamos a fülledésre, ezért mihamarabb fel kell dolgozni. 

Kivágást követően fél évig szokták előszárítani, de azokat a darabokat, amelyeket hangszerhez, elsősorban hegedűkészítéshez kívánnak felhasználni, akár 2 éven át szárítják, majd kamrás szárítóban történik a végszárításuk.

A faipar egyik kedvelt fajtája, mert könnyen lehet vele dolgozni. Jól lehet fűrészelni, marni, esztergálni. Jól faragható, szegecselhető, ragasztható, csavarozható és hajlítható. Egyedül az UV-sugárzástól kell megvédeni, amely vetemedést és elszíneződést okozhat. 

Mire használják a juhar fáját?  

A fafeldolgozásban a hegyi típus játssza a főszerepet. A bútoripar furnérként és tömörfaként használja fel. Értékes stílbútorokat készítenek belőle. Ilyenkor rendszerint cseresznyével kombinálják a juhart. Nagyon sok masszív asztaltető készül juharból, de a székek közül sokat ugyancsak juharból gyártanak le, legyen az normál vagy hajlított változat. A belsőépítészet kedvelt alapanyaga a juhar. Parketták, falburkolatok, pultok, térelválasztók készülnek belőle. 

A fafeldolgozásban a hegyi típus játssza a főszerepet.

A legfontosabb felhasználási területe ugyanakkor hangszeripari. Mivel a hegyi juhar szépen rezonál, ezért alapvetően a hegedűk hátlapját és nyakát készítik el belőle, de felhasználják egyéb hangszereknél is, ahol a fának jelentős szerepe van a hangképzésben. Ennek megfelelően fúvós hangszerek – elsősorban fuvola és fagott, valamint az orgona egyik fontos alapanyaga a juhar. 

 

A fával dolgozó szobrászok is kedvelik a juhart, és fatömegcikkek között is sok juharból készült tárgyat találhatunk. Fakanalak, sakk-készletek, dobozok és egyéb konyhai faeszközök készülhetnek belőle. Hajdanában öntőmintaként is felhasználták, de korunkban már fémből készítik a mintákat.

Mivel nem tartozik a legtartósabb fák közé, ezért szabadtéri felhasználásra nem alkalmas. Védelem nélkül akár már 3 év alatt is tönkremehet. Ugyanakkor száraz, fedett helyen 400-800 évet is elviselő bútorok készülhetnek belőle. 

Utcák, parkok kedves fája

A juharnak ma már számos szelektált változata van, amelyeket kifejezetten kertekbe, parkokba és nagyvárosi utcákba ültetnek. Ezek között akad olyan is, amelynek a levele vörös színű, de az Emerald Queen névre keresztelt fajta ősszel gyönyörű sárgára váltja levele színét, amely még sokáig ül a koronán, és igen látványos. A mezei juharból pedig akár sövényt is lehet növeszteni. Japánban előszeretettel nevelnek bonsait a kecses ágú juharból. 

A juhar lehullott lombja is dísze lehet a kertnek, s mivel télen komposztálódik, ezért – ha csak nem a gyepet akarjuk megóvni – nem érdemes összegereblyézni, mert remek a talajjavító hatása. 

Amerikában a cukorszirup alapvető édesítőszer.

Mire jó még a juhar?

Az Észak-Amerikában őshonos úgynevezett cukorjuharokat hatalmas területeken ültetik. Törzséből tavasszal csapolják azt a szirupot, amely fontos édesítőszer. A fa nedvét február és április között gyűjtik, s a rügyfakadással fejezik be ezt a műveletet. A cukorjuhar képes egy törzsből 15-20 kg cukrot biztosítani egy csapolással. 

Amerikában a cukorszirup alapvető édesítőszer. A kinyert folyadékot felforralják, majd leszűrik. Az igazi juharszirup illata a fára emlékeztet, és felhasználják süteményekhez, jól passzol kávéhoz és vajhoz, de fűszeres, sós ételekhez is szoktak adni belőle egy csészényivel. 

Gyógyászati hatásait már az őslakos indiánok is jól ismerték. Elsősorban gyulladáscsökkentésre használták, de a benne lévő antioxidánsok miatt immunerősítésre is ajánlják. A szirup elősegíti az emésztést, táplálja a bőrt, és úgy tartják, hogy megállítja a korai öregedést is. Természetes és egészségesebb édesítőszer, mint a cukorrépából nyert cukor. Sok aminosavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kevesebb kalóriát tartalmaz (50kalória/evőkanál) más édesítőszerekhez képest. Adagolása megegyezik a hagyományos cukoréval.

A juharnak a zsenge, friss levelét is fel szokták használni. A belőle kinyert nedv hűsítő és viszketést csillapító hatású, azaz nyugtatja a bőrt. 

A hazai hegyi juharból ilyen szirupot ugyan nem lehet kivonni, de az élő fa szépsége és árnyat adó lombkoronája egyre több városban teszi népszerűvé. A belőle készített bútorok az otthonunk kényelmét biztosítják, míg a hangszerek értő művész kezében a lelkünknek okoznak gyönyörűséget, ezért érdemes a figyelmünkre és a gondoskodásunkra.

A juhar legfontosabb felhasználási területe hangszeripari.

nyito-lefele-nyil-bibor