A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Korunk építészetének egyik fontos alapanyaga az üvegtégla.

Kezdeti lépések

Az üveggyártás fejlődése egybeesik az ipari forradalommal. Az üveggel kapcsolatos cikkemben beszámoltam már sokoldalú alkalmazásáról, de építő- és dekorációs anyagként még nem tárgyaltam, holott korunk építészetének egyik fontos alapanyaga az üvegtégla.

Kifejlesztésének első lépéseit az amerikai Thadeeus Hyatt abolicionista politikus tette meg. Hyatt feltaláló volt, aki hatalmas profitot szerzett a vasból és üvegből készült boltozatfedelek kidolgozásából, amelyek napfényt engedtek be a járdák alatti terekbe. 

A XX. század elején számos újító fejlesztette tovább Hyatt ötletét, amelyek során elkészültek az első üvegből álló téglák. 

Jelentős fejlődés száz év alatt  

Az üvegtéglát eleinte gyárakban, üzemekben használták fel, hogy a munka közben több természetes fény jusson a csarnokokba. Hamar kiderült, hogy nemcsak az ipari létesítmények, de magánházak is felhasználhatják ezt a fényáteresztő építőanyagot. 

Eleinte falazati elemként dolgozták be az épületekbe, de az utóbbi időkben felfedezte a belsőépítészet is, sőt már a kertekben is megjelent az üvegtégla azzal együtt, ahogy az egyes típusok fejlődtek. 

A fejlődésnek több iránya volt és van. Az egyszerű üvegtől a színezett és színes üvegekig tartott az egyik innováció, míg a másik, nem kevésbé fontos irány a funkciók bővítését vette célba, amelynek következményeként speciális típusok jelentek meg a piacon. Elmondható, hogy az üvegtégla alig százéves történetében már eddig is nagy utat járt be.    

Az üvegtégla felület télen hideg hatást kelthet annak ellenére, hogy ma már készítenek kiváló hőszigetelésű típusokat is.

Alapvető adatok és tulajdonságok

Európában sztenderd méretekben adják el a legtöbb üvegtéglát. A 19x19x8 centiméteres darabokhoz járul még 1 centiméter fuga, így az egyes darabok 20 centiméteresek lesznek. Természetesen számos más méretben és formában is elérhető a termék. 

A vastagságuk 5 centiméterestől 10 centiméterig terjed attól függően, hogy hol és milyen célra akarják felhasználni a téglákat. 

Az üvegtégla felület télen hideg hatást kelthet annak ellenére, hogy ma már készítenek kiváló hőszigetelésű típusokat is. Ezek a típusok nagyjából úgy készülnek, mint a modern ablakok: az üveg rétegei között argongáz található. A tökéletes hőszigetelés érdekében a homlokzati falak esetében az üvegtéglák közé Ytong téglát helyeznek el. 

Speciális tulajdonsága a fényáteresztő képessége, amely mintázattól, színtől és a felületétől függően változhat. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a lehető legtöbb fény jusson be általa, akkor a sima, átlátszó példányokat érdemes választani. Ezek a fény 80 százalékát engedik át. A homokfúvott, matt változatok viszont 50 százalékát megszűrik a fénynek. A festett darabok e két érték között mozognak.

Az üvegtégláknak is van hanggátló tulajdonságuk. A sztenderd típusok nagyjából 40 decibelt tudnak elnyelni. Fontos tulajdonságuk még a tűzállóság. Akad olyan típus, amelyik akár 90 percen át ellenáll a tűznek, de az átlagos típusok is kitartanak 20-30 percig. 

Épület üvegtábla fallal.

Speciális típusok          

Mondani sem kell, ha valamit már 100 éve kifejlesztettek, annak számos speciális típusát is megtalálhatjuk a kínálatban. A hőszigetelt és fokozottan tűzálló típusok mellett például golyóálló verziókat is forgalomba hoznak. Ezeket rendszerint bankok belsőépítészete használja fel. 

A színes üvegtéglák is speciálisnak mondhatók, hiszen ezek között élénkebb, vibráló darabok is megtalálhatók, amelyek a funkció mellett az adott tér, helyiség dizájnelemének tekinthetőek. 

A tömör változatot rendszerint térelválasztóknak használják fel, míg a kör alakúakat kül- és beltéren különleges arculatokhoz vetik be. 

Kaphatunk olyan üvegtéglát is, amelynek belsejében apró napelem található, amely este varázslatos színjátékot képezhet egy kerti konyhába vagy teraszba építve. 

Felhasználási területek bent…                          

Az üvegtéglákat mára már nagyon sokoldalúan használják fel. Egy üvegtéglából készült válaszfal már önmagában is érdekes, mert légiessé varázsolja az adott teret amellett, hogy tagolja is azt. 

A fő- vagy homlokzati fal esetén egyszerre lehet díszítőelem és a természetes világítást megnövelő építőanyag. Sokszor építik a bejárati ajtó mellé, mert így bentről kilátunk, de kintről nem látni be az épületbe. 

Üvegtábla mint díszítőelem.

A térelválasztó funkciója egyértelmű, és elsősorban a fürdőszobában, zuhanyzók elválasztásánál alkalmazzák, de lehet a kád oldalán a csempe helyett is. A fürdő falának üvegtéglázása azt a lehetőséget nyújtja, hogy a helyiségben élő növényt tudjunk elhelyezni úgy, hogy közben kintről nem lehet belátni, de elegendő fény érje a teret és a növényt. 

Az üvegtégla régóta népszerű a konyhában is. Díszítőelemként és alapvető fénybeengedő építőelemként egyaránt használható, de a munkapultunk alapja, fala is készülhet belőle. 

Olyan helyiségekben is jó választás lehet, ahová nem tudunk megfelelő ablakot elhelyezni. Ilyenkor a természetes fényt az üvegtégla biztosíthatja. 

Olyan belsőépítészeti megoldássá vált ez az építőanyag, amely alkalmas egyszerű polctartókon, fülkéken, a néhányelemes nyíláskitöltéseken túl a teljes határoló fal kiépítésére is.  

… és kint

A kertben is felhasználható ez az építőanyag. A kerti utakat akár üvegtéglákkal is kirakhatjuk. Erre a célra olyan típusokat fejlesztettek ki, amelyek nagyon kemények és teherbírásuk legalább 400 kg/négyzetméter. Ezeket a járható üvegtéglákat vasszerkezettel együtt készítik el, így nagyon szilárd felület alakítható ki. A megfúrt példányokba napelem is elhelyezhető, amely lépővilágítással gazdagíthatja esti kertünk látványát. 

Boltozatokba építve bevilágítóként is felhasználhatjuk, s ma már léteznek üvegtéglából készült, megvilágítható bútorok is. 

Amint a fentiekből látható, az üvegtégla nemcsak építőanyagként hasznosul, hanem új funkciókkal bővül, ahogy a gyártok újabb és újabb ötleteket építenek be az évek során ebbe az egyre népszerűbb termékbe. 

Az üvegtábla bent és kint is használható.

nyito-lefele-nyil-bibor