A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az előszobában szükség lesz még egy cipő- vagy csizmaszárítóra is.

Hogyan szaporodnak a cipőink? 

A cipőtárolás problémája tulajdonképpen modern korunkban bukkant fel. A polgárosodás előtti világban az átlagembernek jó, ha volt két pár lábbelije, és azok elhelyezése nem jelentett gondot. A gazdagoknak persze sokkal több cipőjük, csizmájuk stb. volt, de a hatalmas kastélyok bármelyik szobája alkalmas volt ezek kényelmes tárolására.

A polgárosodás, de különösen a jóléti társadalom egyik egzotikus kísérőjelensége a cipők tárolásának problémája, mert viszonylag könnyen beszerezhetőek a lábravalók, és számos évszakhoz, eseményhez kell megfelelő darabot választanunk. 

Egy átlagembernek manapság sokkal több lábbelije van, mint a régi korok gazdag emberének. Mást hordunk télen, mást nyáron, és legfeljebb a tavaszi-őszi időszakban hordjuk ugyanazt a darabot. Viszont színházba vagy ünnepi eseményre külön cipőre lesz szükségünk, de sportoláshoz vagy túrázáshoz is más típust kell hordanunk. És akkor nem beszéltünk még a ruha és cipő párosításáról, a színek és formák közötti összhangról, amely elsősorban a hölgyeket indítja sokkal több cipő megvásárlására.   

Különböző alkalmakra más-más cipőt hordhatunk.

Káoszba fordulva

Egyetlen embernek is felszaporodhat a cipőállománya, de egy többgenerációs családban, ahol mondjuk öt-hat ember él, halmokban állhatnak a lábbelik. Különösen a városban élők számára jelent problémát a tárolásuk, mert nincs elegendő hely arra, hogy a nem használt példányokat kényelmesen elhelyezhessük. 

Az emberek általában az előszobában válnak meg a cipőjüktől, és nincs annál rosszabb, mint amikor a lakásba belépéskor már kerülgetni kell a lerakott párokat, arról nem is beszélve, hogy mindez a rendetlenség látványát hordozza magában. Előbb-utóbb kezelni kell ezt a káoszt, annál is inkább, mert az elöl hagyott, de nem használt lábbelik sérülni, piszkolódni fognak.

Előkészületek

Ha rendet akarunk tenni a cipők között, először is át kell válogatni őket, mégpedig minden családtagét külön-külön. Azt fogjuk észlelni, hogy több olyan párt is találunk majd, amelyeket évek óta fel sem vettünk. Sok olyan darab lehet a kollekcióban, amelyik már nagyon elkopott, vagy mindig kényelmetlen volt egy kicsit, esetleg esőben már beázott stb. 

Ezektől a példányoktól érdemes megszabadulni, mert csak a helyet foglalják. Amennyiben már nagyon elhasználódott, nem marad más, mint a kuka, de a használható darabokat érdemes a kuka mellé kirakni vagy bezsákolva kihelyezni, mert mások számára ezek igazi kincset jelenthetnek. 

Második lépésben kezdjük meg a rendszerezést. Igyekezzünk egy könnyen átlátható rendszert létrehozni. Csoportosíthatunk méret szerint, de jó megoldás az évszakokhoz és alkalmakhoz kötött szelektálás is. 

Cipők tárolása.

Tárolás az előszobában és a gardróbokban 

Az éppen használatban lévő lábbeliket rendszerint az előszobában szokták letenni az emberek. Ennek a nem különösebben forradalmi felismerésnek a nyomán készítenek a bútorgyártók olyan előszoba garnitúrákat, amelyekben egy kifordíthatós cipőtároló is megtalálható. Ez rendszerint nem elég arra, hogy az összes darabot befogadja, de az aktuálisan használtaknak remek rejtett tároló. Segítségével elkerülhetjük, hogy cipők serege sorakozzon a bejárati ajtó előtt. 

Az éppen nem vagy csak ritkán használt lábbeliknek nem kell feltétlenül az előszobában helyet keresni, noha sok helyen a folyosóról gardróbszekrények nyílnak. Ezek a beépített szekrények tökéletesen elnyelhetik egy nagyobb család cipőit is. A megfelelően kialakított polcokon felsorakoztathatjuk ezeket, mégpedig valamilyen rendező elv szerint. 

Ügyelni kell arra, hogy a magasszárú csizmáknak is legyen megfelelő magasságú polc, ellenkező esetben ezek szára megtörhet a hosszú ideig tartó rossz tárolás miatt. A ritkán használt párokat mindig tisztítva tegyük el, és tömjük ki még akkor is, ha nem nehezedik rájuk másik cipő. A csizmák szárát különösen fontos alaposan kitömni. 

Nyitott polcokon is elhelyezhetünk lábbeliket, de ezeket már sokkal jobb valamilyen dobozban tárolni, mert a levegőn hagyott bőr és velúr cipők porosodnak, sőt idővel kiszáradnak és repedezni kezdnek.    

Cipőtárolás a gardróbban.

A dobozolás titkai

A cipőket dobozokban árulják, és ezekben is tárolhatóak egy zárt szekrényben, ami a lakás egyéb helyiségeiben is lehet, például a nappaliban valahol. A dobozokat szépen fel lehet tornyozni és nagyon sokat ki lehet pakolni a polcokra. Egyetlen hátránya ennek a megoldásnak, hogy nem fogjuk tudni, melyikben melyik pár lapul. Ezen azonban könnyen segíthetünk, ha felcédulázzuk a dobozokat.

Manapság már könnyen beszerezhetünk különböző színű, átlátszó műanyag dobozokat, amelyeket kifejezetten cipők tárolására találtak ki. Csak egyszer kell ezekbe befektetnünk, és nagyon kényelmesen konténerezhetjük a lábbeliket. Ezek a dobozok is címkézhetők, sőt a színükhöz kapcsolva szortírozhatunk évszakok vagy alkalmak alapján. 

Egyéb tárolási praktikák        

A cipők tárolását a gardrób és a ruhásszekrények mellett egyéb helyeken is meg tudjuk oldani, csak egy kis fantázia kell hozzá.

Jó lehet erre a célra a hálószobai ágyneműtartós franciaágy, ha annak tartójában van elegendő hely. Arra kell ügyelni, hogy az ott elhelyezett lábbelik szellőzni tudjanak. Ez egyébként is aranyszabálynak mondható.

Jó megoldás lehet egy magasabb lábú ágy alatt gördíthető, nagyobb tárolókban elhelyezni azokat a párokat, amelyeket éppen nem használunk. 

Alkalmas lehet az ablakbeugróban elhelyezett olvasópadnak a lábában gurulós polcrendszert kialakítani, ahonnét kényelmesen elővehetjük az időszakosan használt lábbeliket. 

Vannak, akik valamilyen díszes ládában tárolják a cipőket, ezt azonban csak bedobozolva érdemes megoldani, mert az egymásra helyezett lábbelik összenyomják, tönkreteszik egymást.       

Természetesen egy nagy, különálló gardróbszobában kialakított polcrendszer az igazán megfelelő megoldás a sok cipő tárolására, de erre nem mindenkinek van lehetősége. Okos megoldásokkal és egy kis logisztikával még egy kis lakásban is feloldhatóak a lábbelik tárolásának nehézségei. 

Kis polc cipők tárolására.

nyito-lefele-nyil-bibor