A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Vintage szoba.

A béke keresése

Életünk folyamatos rohanásból áll, mintha mindig késében lennénk. A nagyvárosok dzsungelében ugyan élvezzük a technológia minden áldását, de közben elveszítünk olyan dolgokat, mint a békés szemlélődés öröme, egy csendes délután nyugalma, a meghitt pillanatok élvezete. 

Ezek az értékek mintha a múltba vesztek volna. Ebből a hiánynak megélt érzésből fejlődött ki egy nagyon romantikus és kreatív stílus, amit ma vintage-nek nevezünk, s amely nagyon sokak kedvence lett épp azért, mert a nagyszüleink világát képes megújítva elegyíteni modern korunk tárgyaival. 

A stílus ráadásul kézen fogva jár egy másik feltörekvő irányzattal, a csináld magad mozgalommal, amelyet röviden DIY-nek jelölnek.  

Alapfogalmak

A vintage kifejezést a stílus örökül kapta, mégpedig két irányból. Az angolban a vintage a nemes borok évjáratát jelöli, mégpedig azokét, amelyek kiemelkedőek voltak. A szó felbukkan a hajdani fényképészek szótárában is, ahol az eredetivel megegyező kópiára utal. 

A lakberendezésben mindez úgy áll össze, hogy visszanyúl a múlt kellékeiért és beépíti a mába. Teszi ezt úgy, hogy sok régi tárgynak, eszköznek, bútornak új értelmezést vagy funkciót ad. Törekszik a darabok kiválasztásánál a részletgazdagságra és a minőségre, de nem zavarja, sőt kifejezetten díjazza a régies, kopott megjelenést. Ha kell, akkor ezt a patinás kopást maga állítja elő egyes darabokon. 

A stílus – noha az 1920-1950 közötti időszakból válogat – nem jelent valamilyen múzeumi visszafordulást a múltba. Már csak azért sem tér oda vissza, mert sok tárgyat újra fogalmaz, miközben a modernnel vegyíti. Sok esetben a színek és az anyagok autentikus kiválasztása mellett csupán egy-két nagyon karakteres bútor vagy dekoráció fogja keretbe az enteriőrt, miközben megtalálhatóak benne a modern életünk tárgyai is. Mégis érzékeljük, hogy vintage környezetben vagyunk. 

A vintage kifejezést a stílus örökül kapta, mégpedig két irányból.

Miben más a vintage?

Előfordul, hogy a vintage-t összekeverik valamelyik másik, rokonítható stílussal. Leginkább shabby chic irányzattal szokták összemosni. Valóban közeli a rokonság, de amíg a vintage egy letisztultabb, angolosabb formavilágot alkot, addig a shabby chic a maga franciás könnyedségével és bohóságával ellendül egy habos-babosabb környezet felé. A vintage kedveli a meleg és természetes színeket, míg a shabby chic az élénk színekben szeret tobzódni. 

Fogalmilag a retróval is össze szokták keverni néha a vintage stílust, noha a különbség már csak azért is szembeötlő, mert a retró a 70-90-es évek pop divatját eleveníti fel, benne rengeteg műanyag elemmel, amely a vintage-től teljesen idegen. 

A vintage a country stílustól abban különbözik, hogy míg a country egy kötött pályán, a farmházak világában mozog, addig a vintage csipeget innen is onnan is, nem idegen tőle sem a vidéki, sem a városi formavilág.   

Természetes anyagok, meghatározó színek

A modern vintage sohasem feledkezik meg a régi értékekről, és abból inspirálódik. Ennek megfelelően anyagválasztása a természetesre esik. A tömörfa, a kő, tégla, lenvászon alapvető a vintage enteriőrben. 

A padlóburkolat, a nyílászárók, de még a falburkolat is fából készülhet. A vintage nem használja a műanyag ajtókat-ablakokat, kifejezetten a tömörfára van szüksége. Természetesen a nyílászáró lehet minőségi és modern, a lényeg, hogy a keretek fából legyenek. Az árnyékolást elsősorban spalettákkal valósítja meg, vagy fából készült karnisra felrakott csipkés függönyökkel.        

A színválasztásban alapnak mondható a fehér és a különböző pasztellszínek. Nem idegenkedik a mintáktól. A virágok, csíkok, kockás tapéták jól érzik magukat ebben az enteriőrben. 

A vintage világa: bútorok a helyiségben

A stílus meghatározó elemei azok a bútorok, amelyeket nagyszüleink használtak, vagy legalábbis abban a stílusban készültek el. Azok a legjobb darabok, amelyeknek önálló történetük van. Az sem baj, ha ez a bútor már új funkciót kap. Egy régi komód megmaradt elemeiből izgalmas virágtartó készíthető, a régi varrógép állványából pedig egy kis barkácsolással összeépíthető egy teraszra kihelyezhető étkezőasztalka. A hajdani komód és vitrin felújított vagy megőrzött kopottas állapotában nosztalgikus hangulatot ad a szobabelsőnek, akárcsak az ívelt lábú kanapék és a fényes tárolószekrények. 

Hazánkba csak a XVIII. században érkezett meg a komód.

Az előszoba sajátosságából fakadóan érdemes a világos színekre alapozni, hiszen ez a helyiség általában ablaktalan. Egy szép előszobafogas, kalaptartó, vagy egy tömörfából részletgazdagon kialakított ülőpad nagyon passzol ehhez a helyiséghez, ugyanígy egy-egy veretes keretben falra függesztett fénykép is. 

A nappaliban nagyon ügyelni kell a megfelelő arány eltalálására, nehogy valami múzeumi hangulat szülessen, hanem barátságos és hívogató enteriőrt alakítsunk ki. Mint minden stílus esetében, a vintage-nél is kerülendő a zsúfoltság. Talán a legjobban egy sötét bőrből készült ülőgarnitúra tud ebben a térben hangsúlyos lenni, amelyet kiegészíthetünk egy tömörfa dohányzóasztallal, esetleg egy szép és ízlésesen passzoló állólámpával. Az ablakpárkányon régi dobozból kialakított kaspóban állhat valamilyen szolid szoba- vagy fűszernövény. A modern tárgyaknak is – így a televíziónak, a médiasaroknak – is meg kell találnunk ebben a térben a helyét, mégpedig úgy, hogy harmóniába kerüljenek a régi kor tárgyaival. 

 

A konyhában lehet igazán tobzódni a vintage világban. Amennyiben megvan még a nagyszülők régi kredence, konyhaszekrénye, azt itt újra használatba vehetjük. Erre akkor is érdemes sort keríteni, ha az adott bútorra ráfér egy alapos felújítás. A nyitott polcokon aztán a régi és míves bögréket, tálakat és egyéb konyhai eszközöket elhelyezhetjük. Ezek a tárgyak nemcsak funkciójukban teljesítenek szolgálatot, hanem az enteriőr alaphangját is megadják. Régi palackok, színes konyharuhák, díszes fűszeres dobozok, csipkés asztalterítők – a konyha a legjobb terepe ennek a stílusnak, csak bánjunk vele ízléssel és átgondoltan! 

A fürdőszobában a természetes anyagoknak kell hódítaniuk: ez a terméskő, a nyers kő és fa birodalma. Noha a fa nedves közegben hamar rongálódik, így annak hangulatát érdemes a színekben visszaadni. A fehéret itt vegyíthetjük a barnával, a bézzsel, a mohazölddel vagy a galambszürkével. Ma már vannak olyan padlólapok, amelyeket kifejezetten a fürdőszobához terveztek és megfelelően vízállóak. Ennél a stílusnál ezeket a burkolóanyagokat is célszerű lehet felhasználni. Nagyon jól érzi magát itt a kovácsoltvas és a foncsorozott tükör. 

A kovácsoltvas a hálószobában is megjelenhet. Egy régi és masszív utazóláda fémcsatokkal sok mindent el tud nyelni, így például a fehérneműknek, ágyneműknek is a tárolója lehet. A hálóban a tömörfa kerettel rendelkező ágyon a színes és mintás takarók és a puha párnák fokozzák a melegség és meghittség érzetét, csakúgy, mint az itt elhelyezett egyedi vázák és különleges ernyővel rendelkező állólámpák.           

Kinek ajánlható a vintage stílus?

Mindenkinek, aki megnyugvásra vágyik. Aki mindennapok zakatolásától egy csendesebb és békésebb világba szeretne menekülni, annak ez a stílus nagyszerű lehet. Különösen azok fogják kedvelni, akikben a kreativitás az átlagosnál nagyobb, akik a régi tárgyakban azonnal megtalálják a szépséget és felfedezik a lehetséges új és izgalmas funkciót, amelyet készek a formához igazítani.   

Vintage stúdió.

nyito-lefele-nyil-bibor