A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Nappaliban, konyhában, fürdőszobában és hálószobában egyaránt szépen mutat a szürke padló.

Alapvető szempontok napjaink konyhájában

A konyha a lakás szívcsakrája, különösen az olyan konyha, amely egy légtérben van az étkezővel és/vagy a nappalival. Napjainkban ez a helyiség nem csupán egy főzőüzem, hanem a társas összejövetelek egyik fő területe is lehet. Ezért egyre fontosabb, hogy milyen színek, bútorok, gépek és eszközök jelennek meg itt. 

A divatos elemeknek ugyanakkor minőséget kell képviselniük, mert a konyhát nem egy esztendőre tervezzük meg. Noha a dizájn, a helyiség arculata nem lényegtelen, de ezt a szempontot mindig felül kell írnia az ergonómiának, mivel a fő funkció mégiscsak a főzés marad. 

Az ergonómia és a dizájn mellett ma már olyan fontos szempontok is meghatározóak a konyhatervezésben, mint a környezettudatosság, az újrahasznosíthatóság és az energiatakarékosság. Ezek együttese határozza meg a 2022-es év fő irányvonalait. 

Színek a stílusok keretében      

A színek világát az éppen aktuális stílusok is befolyásolják. Nem mindegy, hogy skandináv vagy eklektikus ruhába öltöztetjük álmaink konyháját. Ugyanakkor „kijelölték” a divatdiktátorok azokat a színeket, amelyek elsőbbséget élveznek ebben a helyiségben. 

A monokróm színek kedvelőit most a szürke – ha nem is 50, de – néhány árnyalata várja, amelyet a kiegészítők és konyhagépek élénkebb színével lehet felüdíteni. 

A napot kedvelőknél bizonyára hódítani fog a sárga, amelyet árnyalataival vagy a zöld és kék kiegészítő színekkel lehet kombinálni. A mögötte megbúvó filozófia szerint – mivel első utunk nagyjából a konyhába vezet munkába menet – itt a vidám, szívet melengető színek és árnyalatok adhatnak energiát az előttünk álló napnak. 

A sárga élénk árnyalatai nagyobb hangsúllyal elsősorban az ebédlőben vagy a konyhában fejtenek ki jótékony hatást, mivel a szín étvágygerjesztő hatású.

A skandináv stílusért rajongók természetes színekbe öltöztethetik konyhájukat. A bézs, a barna, a földszín, valamint a sárga és fehér lágy, tört változataival lehet az irányzatnak hangulatot adni. 

A trendbe tartozik az is, hogy élénkebb színekkel dominálunk ebben a helyiségben. Így felbukkan a sötétzöld, a mély piros és a tengerészkék, de hangsúlyt kaphatnak a lágy, púderes árnyalatok is. 

Mint a felsoroltakból kitetszik, széles palettából válogathatunk, csak a harmóniára és a stílusjegyekre kell ügyelnünk. 

Fókuszban a tárolás

A modern háziasszonyok (és háziurak) jelentős felszereléssel, eszközökkel és gépekkel dolgoznak a konyhában. Ezeknek az eszközöknek a száma a jövőben csak bővülni fog annak függvényében, hogy milyen konyhát viszünk, és mekkora közösség számára készítünk ételeket. 

Ez a jelenség a trendben is tükröződik, mert a tárolás egyre nagyobb jelentőséggel bír. A gyártók ennek megfelelően minden helyet igyekeznek hasznossá tenni a bútoraik esetében, és ehhez a legrafináltabb megoldásokat is igénybe veszik. A cél a gyors és könnyű, szelektálható tárolás. 

Konyhai trendek - a csempét semmi nem tudja az élről leszorítani.

A tárolóhelyeket igyekeznek elrejteni, hogy a konyha esztétikája ne boruljon fel. Divatba jöttek az olyan vitrinek, amelyek üvegfrontokkal és belső világítással vannak felszerelve. Ezek a rendszerek szabadon, igény szerint bővíthetők és variálhatók. 

Még a szekrények közötti szabad felületekre is figyelni kell. Ezekben a fülkékben, beugrókban egyedi dizájnelemek vagy speciális tároló polcok helyezhetőek el. 

Konyhagépek a dizájn és takarékosság jegyében     

A modern konyhára jellemző, hogy egyre több konyhagépet használunk. A legnagyobb gépek, a tűzhely, a hűtőszekrény és a mosogatógép mellett számos kisgép kerül a konyhába. Ezek a gépek már önmagukban is mélyíthetik az enteriőr hangulatát. 

Amennyiben okosan választunk, már a színekkel is tudunk játszani. Egy szürke alapú monokróm környezetben a piros vagy sárga színű mikró, turmixgép, szendvicskészítő a nyitott polcokon vagy az erre készített kisszekrényen kifejezetten oldják a környezet egyhangúságát. 

A mosogatógép az utóbbi évtizedekben nélkülözhetetlen konyhagép lett azokban a háztartásokban, ahol legalább négy fő lakik

Amennyiben ezek a kisgépek nem egységes színben és stílusban vannak használatban, akkor a trendnek megfelelően érdemes „elrejteni” őket. Az okos tárolási módszerek és a rejtett polcrendszerek erre is lehetőséget adnak. 

A legnagyobb gyártók már a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjait is szem előtt tartják. Készül olyan mosogatógép, amely automata mosószer adagolójával spórol, a hűtőszekrényben pedig frissen tartó rekesz előzi meg azt, hogy sok étel felhasználás helyett a kukában kössön ki. 

Egyes gyártók ECO-címkét vezettek be azoknál a termékeknél, amelyek a fenntarthatóság alapvető szempontjai alapján készültek el, így ezekre is érdemes figyelni az energiatakarékosság mellett. 

A világítás mint a dizájn része       

A konyha olyan területe a lakásnak, ahol a központi- és a fókuszfényeknek nagy jelentősége van. A trend a profi világítás irányába mutat.

Az alapvilágítás mellett egyre fontosabbá válik a közvetett megvilágítás is. A felső szekrényeken elhelyezett LED-csíkokkal érdekes fényjátékot lehet varázsolni a mennyezetre. Mostanában világítótesteket és fénycsíkokat építenek be a konyhaszekrényekbe, de olykor a lábazatokat és a vitrineket is világítással látnak el.    

Speciális, de egyre gyakoribb és trendi megoldás a szekrény és polcok fogantyúinak, valamint a fiókoknak a megvilágítása energiatakarékos LED égőkkel vagy csíkokkal.  Ezek a világítási technikák a megfelelő fénymélységgel gyakorlatilag minden stílusnál megjelenhetnek, komplex kompozíciót alkotva.

Étkezés-ergonómia – aranyszabályok a konyhában és az étkezőben

nyito-lefele-nyil-bibor