A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Örök darabok és maximális kényelem – bútortrend 2022-ben

Nehéz évek hatásai

A divat világára nagyon sok minden hatással tud lenni. Sajnos az utóbbi években annyi minden történt, hogy az nyomot hagyott mindenkiben. A globális felmelegedés, az ökokatasztrófa veszélye, a világjárvány és egy veszélyes háború megváltoztatta az emberek gondolkodását és nem maradt hatás nélkül a lakberendezésre sem. 

Azt lehet kiolvasni a 2022-es év bútortrendjéből, hogy bizonyos folyamatok felerősödtek, más, korábban sikeresnek mondható divatjelenségek szinte egyik napról a másikra eltűntek. Az otthon fogalma jelentősen felértékelődött, mert oda már nemcsak haza járunk, de ez lett az a menedék is, ahol elbújhatunk a világ bajai elől.

Az otthon felértékelődése 

Természetesen nem a bútorfajták változtak meg radikálisan, hanem a formák, a színek és a választott anyagok. Egyes bútorokra nagyobb hangsúlyt fektettek a tervezők. Ilyen például a kanapé, amely a lakás központi bútora lett. Ennek a bútornak egyszerre kell a kényelmet, a pihenést és a kellemes látványt szolgálnia. A kanapé és a nappali garnitúra a család és a barátok „összebújását” is biztosítani hívatott. 

Kanapé. Bútortrend.

Az otthonok a Covid-járvány miatt sok esetben változtak át irodává, munkaterületté is. Most, hogy a járvány talán enged a szorításából sokkal inkább a pihenés, a relaxálás és a hobbi helyszínévé válhat a lakás vagy annak egy kiemelt helyisége. Úgy tűnik, a bútorgyártók arra számítanak, hogy sokkal több időt fogunk otthon tölteni, mint korábban, hiszen a nagy és kalandos utazásoknak még mindig nem tért vissza a konjunktúrája. 

Bútortrendek, amelyeknek búcsút mondhatunk

Amikor beléptünk a 2022-es évbe, magunk után hagytunk korábban trendinek mondott dolgokat, és ez a bútorok világában sincs másképp. Néhány éve még az úgynevezett felújított retró volt divatban. Ez a stílus a tekintetben lehanyatlóban van, hogy az egykor használt műanyagok helyett már a természetes anyagok játsszák a főszerepet. Ugyan most sokkal színesebbek lesznek a bútorok és a kiegészítők, de a nagyon harsány színeknek – amelyek a 70-es éveket olyan jól jellemezték – nincsen konjunktúrája.

Érdekesnek mondható, hogy az elmúlt években oly divatosnak mondott fehér kanapék szinte teljesen eltűntek a bútortrendből. A divatdiktátorok egyszer csak rájöttek, hogy a fehér könnyen koszolódik és a foltokra roppant kényes szín. Márpedig egy kisgyerekes családban, vagy vörös borozós társaságban a foltok aligha elkerülhetők. Most már a színes és mintás a nyerő, amelyen a folt legfeljebb egy érdekes díszítőelem lesz. 

Nagy otthoni kávézó.

A minimál dizájnban oly sikeres szögletes bútoroknak is leáldozott a csillaguk. A szögletes már túl szigorú, túl rideg egy kényelmesnek és puhának megálmodott otthonhoz. A 2022-es év a hajlott formákról szól. 

Az antik bútoroknak mindig szűk volt a vásárlórétege. Ez most valószínűleg még szűkebb lesz, mert az antik hatású darabok, a lakkozott székek és fotelok a piac peremére szorulnak, hogy átadják helyüket a modernebb arculatú garnitúráknak.

Ami nagyon erősen visszaszorulóban van a bútortrendben, az az úgynevezett eldobható bútorok világa. Az eldobható bútorok ugyan mindig a trendet követik színben és formában, de minőségük olyan silány, hogy 1-2 évnél tovább nem őrzik meg eredeti mivoltukat, és hamar a lomtalanítás útjára kerülnek. Korunk egyik meghatározó és nagyon helyes irányvonala a minőséget célozza meg annak érdekében, hogy ne kelljen újabb és újabb termékeket gyártani. A fenntarthatóság az időtállósággal kéz a kézben jár, és ebbe nem férnek bele a gyorsan erodálódó termékek.           

Meghatározó irányvonalak     

A bútoroknál a természetes anyagok játsszák a főszerepet. A keretek és a váz legyen minőségi fából, a kárpitozás ugyancsak természetközeli anyagokból készüljön. A bőr mellett a len és a juta lett most a nyerő. Minél kevesebb műanyag, annál több természetbarát eljárás. Egyre nagyobb szerepet kaphat a rattan vagy a bambusz is, és nem csak a kerti vagy terasz bútorok között. 

A fémek felhasználásában is fordulat állt be. A fémes elemek között egyre több a matt, és élre ugrott az antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező réz. A réz és ötvözete, a bronz a világításban, a bútorok díszítésében és az ajtókon lévő vasalatokban tűnik fel leginkább.

A szigorú élek, az egyenes vonalak szinte teljesen eltűntek, helyüket a hajlatok, a gömbölyű formák, a lekerekített kontúrok vették át. A kecses ívek látványa otthonos hangulatot teremt és kellemes a szemnek. A kanapékon, székeken, a kandalló esetében, de még a mosdókagylókon is találunk hornyolt és bordázott részleteket. 

Ehhez a lekerekített formához igazodnak a textúrák is. A kellemes tapintású, lágy, puha és meleg anyagok jelennek meg a bútorokon, valamint a kiegészítőkön. Most, hogy mindenki több időt tölt el az otthonában, mindennek nagyon kényelmesnek kell lennie. A puha gyapjúszövetek, a zúzott bársony a bútorok mellett a párnákon is jelen lesz. 

Aki a bársony eleganciáját szeretné választani, annak érdemes tudnia, hogy a bútorszövetek kopásállóságát az úgynevezett Martindalle teszttel osztályozzák.

Az otthonokat új filozófia hatja át, mely szerint a berendezésnek tükröznie kell az ott élő személyiségét. Az egyediségnek, a személyes jelenlétnek ezért minden otthonban érződnie kell. A személyiséghez a személyes emlékek prezentálása is hozzájárul. Olyan darabok kerülnek az enteriőrbe, amelyekhez valamilyen kellemes emlék tapad, legyen ez a nagymama tükre, vagy egy utazás során beszerzett kis asztal. 

A természetes anyagok mellett a minőség döntő szerephez jut. Inkább szerezzünk be később egy jó minőségű és szép bútort, mint hogy olyan darab álljon a lakásunkban, amit 1-2 év után már szemétre kell vetnünk. A tömörfa és az elnyűhetetlen fémek kombinációjából igazán trendi és strapabíró bútorokat készítenek a gyártók. A tartósság, a hosszú élettartam alapvetésnek mondható a tudatos tervezésben. 

Meghatározó színek és minták      

A bútorkárpitok és a kiegészítők színe és mintázata tulajdonképpen követi a lakberendezés általános trendjét. A természetes színek – a barna, a bézs és az egyéb föld színek, valamint a zöld pasztell és tompább árnyalatainak kombinációja meghatározó lesz ebben az évben. A monokróm helyét felváltja a semleges és valamely élénkebb színek ízléses kombinációja. A szürkét feloldja a sárga, a fehéret a vörös vagy a kék. Az élénkebb színek fontosabb szerephez jutnak, és olykor az árnyalatokból készült kompozíció határozza meg az enteriőrt. 

A vintage stílusban oly népszerű virágminták most kilépnek környezetükből és átkerülnek más karakterű helyiségekbe, de előre törnek a geometrikus minták is. Ezek a nyitott minták nagyon jól érvényesülnek a minimalista környezetben, mert a monokrómmal szemben légiessé teszik a teret és elűzik az unalmat.

Az otthonoknak nagyon kényelmesnek és szerethetőnek kell lenniük, olyan tereknek, amelyben organikus és természetes anyagok uralkodnak. Az ilyen lakásokban élők úgy érezhetik magukat, mintha vakációznának. Ehhez járulnak hozzá a 2022-es esztendő bútortrendjei.

Varázslatos hangulatot teremthetünk amennyiben a fehéret a gyömbérrel, vagy barnával kombináljuk.

nyito-lefele-nyil-bibor