A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Otthoni kávézó.

Mert kell egy meghitt kávésarok

A január a leghidegebb téli hónap. A köd, a szürkeség sokakat nyomaszt, sokkal nehezebb ilyenkor ellazulni, mint egy verőfényes nyári napon. Az éjszakák sokkal hosszabbak, mint a nappalok, és ez sokakat késztet arra, hogy bekuckózzák magukat a lakásukba.

A bekuckózás mindenkinél egyedi tevékenységet jelent, de igen gyakran együtt jár egy csésze finom, illatos kávé, cappuccino vagy tea elfogyasztásával. A kávéimádók száma hazánkban valószínűleg jelentős. A kávézás nem csupán annak elfogyasztásáról szól. Az igazi kávésok számára ez egyfajta szertartás, ami a beszerzéstől a főzésen át egészen a fogyasztásig tart. 

Egy kávéimádó nem lefetyeli fel a forró italt egy pillanat alatt, hanem legalább 10-15 percet szán az élvezetére. Ennél a tevékenységnél igaz a mondás, hogy mindenki másképp csinálja. Már a kávé típusának kiválasztása is ízlésre szabott, és az meg különösen, hogy mit készítünk belőle. Lehet rövid, hosszú, tejes vagy tejhabos, lehet ír, de készülhet belőle cappuccino is. 

Amiben ezek a „megszállott” fogyasztók mégis egyformák, az az, hogy előbb-utóbb mindegyikük igényt tart majd egy meghitt kávésarokra a lakásában. 

Otthoni kávézó, konyha.

Mi kell a tökéletes kávézáshoz?

Ahhoz, hogy egy príma kávézót alakítsunk ki, természetesen össze kell gyűjteni, hogy melyek ennek az elmaradhatatlan kellékei.

Nyilván kell egy remek kávégép, mert manapság egy kotyogóval nemigen lehet azt a sarkot kialakítani, mivel azt a tűzhelyen kell felmelegíteni. A kávéhoz alapvetőek a csészék, bögrék, csészealjak, kiskanalak, cukortartó, szalvéta, tálca, tejkiöntő és esetleg daráló, amennyiben olyan készülékünk van, amely nem őröl. A hangulathoz hozzátartozik egy kislámpa vagy gyertya, amely megvilágítja a területet. 

A kávézónkban lehet még aprósütemény, amelyet egy szép tálcára tehetünk ki, esetleg valamilyen díszes dobozban tárolunk a kávésdoboz vagy zacskó mellett. 

A fentiekből kitűnik, hogy még egy dizájnos és kisméretű kávégép használata mellett is kell egy megfelelő hely a felsoroltak kényelmes és okos elhelyezésére.  

Az eszközök mellett arra is helyet kell találnunk, ahová leülhetünk és letehetjük a kávéscsészénket. Amennyiben a családban többen hódolnak ennek a szenvedélynek, akkor bizony egy kis sarok nem lesz elegendő. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy hol legyen a kávézó?    

A konyhában…? 

A lakás mérete megszabja a „kávéházunk” méretét vagy azt, hogy hol legyen ez a szentély. Kis lakásban minden szegletet alaposan meg kell vizsgálnunk ahhoz, hogy jó helyre kerüljön a kávézó. Ilyen esetben a konyha vagy az apró étkező lehet az a helyiség, ahol kialakítható a helye a kávéfőzőnek és a kellékeknek. 

A konyhai kávésaroknál leginkább felfelé tudunk terjeszkedni. Ezt nyitott polcokkal tudjuk megvalósítani annak a koncepciónak a mentén, hogy a legkevésbé használt eszközöket helyezzük a legfelső polcra. Ülőkének megteszi egy összecsukható szék is. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen sarkot legfeljebb ketten tudnak egyszerre használni. 

Sokan a konyhapultot használják ilyen célra, de arra ügyeljünk, hogy a napi főzést és egyéb konyhai tevékenységet ne akadályozza a kávésarok. A kis konyhai sarkot is érdemes kiemelni a környezetéből. Lehet itt valamilyen más falburkolattal vagy színnel kontúrozni a funkciót, de kerülhet ide egy nagy, kávézással összefüggő falikép, plakát, esetleg palatábla, olyan, amiket a tradicionális kávézókban találhatunk.    

Adjuk meg a módját! – Az otthoni kávézó

…vagy szobában?

Nagyobb nappali esetén akár egy nagyobb terület is kialakítható a kávézás céljára. Ugyan a kávéfőzésnek és a kávé elfogyasztásának nem kell feltétlenül egy helyiségben lennie, de az az igazi, ha ezt a két tevékenységet egy kifejezetten erre kialakított területen tudjuk elvégezni.

A nagyobb, akár nappaliban megtervezett kávézó arra is alkalmas lehet, hogy egyszerre többen – barátok, családtagok – együtt élvezhessék ennek a tevékenységnek az örömeit. A kávézás alkalmas arra, hogy a kényesebb és bizalmas beszélgetések ennek mentén folyjanak. 

A nappaliban kialakított kávézót úgy emelhetjük ki a környezetéből, hogy nemcsak a fal, hanem a padló is más színnel vagy anyaggal van ellátva. Célszerű ebben az esetben is a nappali egyik sarokrészén megteremteni a kávézót, és ezt esetleg szinteltolással tovább hangsúlyozhatjuk. 

A nappaliban kialakított kávézó esetében már több kényelmes fotel vagy párnázott szék, esetleg pad, vagy egy pamlag is elhelyezhető. Itt már egy állólámpának is van létjogosultsága, és ha magunk vagyunk, kávézás közben még olvasgathatunk is. Ezzel többfunkcióssá varázsolhatjuk ezt a sarkot: lehet olvasósarok, de teázó és kávézó is egyben, valamint egy meghitt közösségi tér is. 

Nagy otthoni kávézó.

Stílusok kívánság szerint              

Érdekes megfigyelés, de igaz, hogy ha van a lakásunknak egy ilyen, speciális célra elszeparált területe, akkor sokkal jobban figyelemmel leszünk annak stílusára. Amennyiben ez a terület egy légtérben van a nappalival, akkor ügyelni kell a harmóniára. Egy klasszikus berendezéssel ellátott nappaliban nagyon szerencsétlen lenne retró kávésarkot kialakítani.   

Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy egy különálló kis helyiséget használhatunk kávézónak, akkor tulajdonképpen csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen alapvető vonások mentén rendezzük be azt. Arra azért akkor is érdemes ügyelni, hogy a lakás egész stílusától ne álljon nagyon távol a kávézó szoba.    

A stílusok a klasszikustól a chabi chicen át a vintage-ig terjedhetnek. Az ilyen kávészobákban mindenütt lesz egy kávépult vagy egy olyan komód, amelyen a kávégép áll, esetleg egy vitrin, amelyben az egyéb eszközök és a hozzávalók kerülnek elhelyezésre. Az asztal mérete és formája az igényekhez és a stílushoz igazodik, ahogy a székek és fotelek is. A szoba falának színe és burkolata ugyancsak a kiválasztott stílushoz passzol. Az a lényeg, hogy bármit is válasszunk, az olyan enteriőrt alkosson, amelyben igazán jól érezzük magunkat. 

A kávézóban a világítás a dekoráció része is egyben. Az a jó, ha meleg fényekkel adjuk meg a kávézáshoz a hangulatot. Ezt a stílushoz igazodó, az egyes területeket megvilágító fénytestekkel és lámpákkal érhetjük el.                

A végső cél természetesen nem lehet más egy tökéletes kávézó kialakításával, mint hogy legyen egy olyan szentélyünk, ahol tíz percre megpihenhetünk a mindennapok rohanása közben.

A végső cél természetesen nem lehet más egy tökéletes kávézó kialakításával, mint hogy legyen egy olyan szentélyünk, ahol tíz percre megpihenhetünk a mindennapok rohanása közben.

nyito-lefele-nyil-bibor